
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() patrycccja 2012-04-02 18:56:55.109 ![]() Topinambur inaczej nazywają słonecznikiem bulwiastym, faktycznie dość podobny do ziemniaka, ale mniejszy, podłużny i o innym smaku. Wiem, że w Trójmieście można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Często jest wysadzany na obrzeżach lasów dla dzików (przynajmniej w mojej okolicy) i w ogóle jest traktowany w różnych częściach Polski jako chwast ;) A ja go mam własnego, rośnie sobie u mnie ;) Jako, że ciężko znaleźć jakiś dobry przepis na niego, to dodałam własny tu, wcześniej widziałam tu tylko jeden. Zamierzam przyrządzić jeszcze go na parę sposobów, sfotografować i wrzucić tu przepisy :) Luna7 2012-04-02 18:55:56.204 ![]() jak zawsze swietny przepis i obliczone kalorie :) agnmid 2012-04-02 18:43:05.21 ![]() swinstwo syf tragedia nikt normalny by tego nioe wypil ! morango 2012-04-02 18:41:40.279 ![]() Byłam tym syropem w przeziębieniach pojona za dziecięcych lat ;) Nawet pamiętam, jak te kilkanaście lat temu, może 12-13, jak rodzice zauważyli u mnie początki przeziębienia, to dostawałam słoik 0,5 l, cebulę i nóż. Ale już cebula była krojona przez mamę ;) Aha, a ten słoik z cebulą i cukrem zawsze stał jeszcze na grzejniku :) Luna7 2012-04-02 17:27:30.89 ![]() To był jedyny syrop, który córki piły chętnie i w sporych ilościach.Mnie odrzucało!!!Niesamowita słodycz! Dana 2012-04-02 17:15:31.711 "Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty (wegańska) Kardamon, cynamon gożdziki i mielona gałka muszkatołowa na końcu gotowania - posypać i wymieszać warzywa. Pozostałe przyprawy (oprócz soli) - z nich zrobić masalę tzn. podsmażyć je na rozgrzanym oleju, a potem dodać warzywa. Podrawiam ~Ania 2012-04-02 15:15:52.46 ![]() jak najbardziej można użyć innej kaszy, w zasadzie każdej :) Na pewno świetnie będzie pasować gryczana niepalona. zielenina_blog 2012-04-02 12:50:24.809 Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska) Zachciało mi się właśnie takich bułeczek, ale w wersji słonej, z farszem z pieczarek i cebulą - zredukowałam więc ilość cukru podaną w przepisie na rzecz soli i pieprzu. Świeżo po wyjęciu z piekarnika - chrupiąca skórka i delikatne wnętrze. Na zimno, dzień później - wyjątkowo miękkie i lekkie. Podsumowując - ciasto bułeczek jest po prostu idealne. Niebawem na pewno przetestuję wersję słodką :). ~nuph 2012-04-02 10:27:12.475 ![]() A gdzie mozna kupic ten Topinambur ? bo w sklepach jakos go do tej pory nie widzialam ?:P na zdjęciu wyglada troche jak jakas inna odmiana ziemniaka :P OpenWorld 2012-04-02 10:21:21.732 Paprykarz ryżowy z włoszczyzną (wegańska) ja robiłam wczoraj PYCHA, wcześniej robiłam z proteiną sojową - taki sobie wyszedł. Ten za to - REWELACJA. Polecam monika77 2012-04-02 10:09:36.215 Brownie (wegańska) hym...zastanawiam się ile oleju to szklana poniewaz w domu mam różne. Czy raczej można się opierać na miarkach z Anglii i za szklanke wziąć 1cup(110ml) czy raczej nasze standardowe 250ml? ~Totylkoja 2012-04-01 22:13:07.404 ![]() Aha, za to kiełki czerwonej kapusty dorzuciłam, bo jakaś resztka w kiełkownicy została. Z takimi pastami łatwo poeksperymentować i ciężko cokolwiek popsuć ;). Lady_A 2012-04-01 20:56:06.934 ![]() Pyszna i szybka do zrobienia pasta. U mnie bez pomidora - pewnie nie miałam akurat i bez cebuli - na nią chyba ówczesny brak ochoty. Lady_A 2012-04-01 20:53:19.846 ![]() Skądś to znam... moja mama dodawała tak przygotowane warzywa do ugotowanej kiszonej kapusty i to był nasz wege bigos :) Luna7 2012-04-01 20:47:25.043 ![]() Cudna alternatywa dla pospolitych deserów! A u mnie, oczywiście, im ciemniejsze tym lepsze ;). Lady_A 2012-04-01 20:43:42.591 ![]() Kolorowo i pysznie! Niestety w mojej zabrakło awokado, gdyż nadeszła wena na jej zrobienie, a ono nie zdążyło dojrzeć ;). Lady_A 2012-04-01 20:31:58.584 ![]() wystarczy posmarować patelnię lekko olejem (rozprowadzam pędzelkiem) i potem smażyć placki pod przykryciem na małym ogniu, ja mam kuchenkę elektryczną i dają tak max pozycja 2, nie trzeba podlewać olejem, nic nie nasiąka, spokojnie sobie placki dochodzą.... koralina 2012-04-01 20:19:09.812 ![]() Ja zawsze robiłam to jeszcze z czosnkiem, pieczarkami, tymiankiem, szałwią i twarożkiem lub tofu. Przepyszne! No i poznałam to w jakiejś książce kucharskiej, prawdopodobnie S. Brown, ale nie jestem teraz pewna, a jestem poza domem rodzinnym, to nie sprawdzę. Luna7 2012-04-01 20:03:02.443 ![]() Zabawne, też znam ten sos od niepamiętnych czasów i też mnie mama uczyła, gdy zaczynałam przygodę z gotowaniem ;) Ja jednak zawsze robiłam na przecierze pomidorowym i nie dodawałam już wody (przecier robimy sami, z własnych pomidorów, więc kupowanie koncentratu dla mnie mija się z celem ;)) Luna7 2012-04-01 19:35:45.168 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Luna7 2012-04-01 19:32:20.108 ![]() Zawsze znałam ten przepis jako "fale Dunaju" ;) Było to jeszcze z wiśniami na wierzchu, a na to wegański budyń i ewentualnie polewa czekoladowa :) Przepyszne :) Świetne na różnego rodzaje święta i przyjęcia ;) Luna7 2012-04-01 19:26:46.501 ![]() Pamiętam takie kanapki jedzone jeszcze w podstawówce :) Dzięki bananowi były mniej suche, bo z samym masłem orzechowym były jakieś takie zapychające ;) I też dodawałam sobie czasem do tego rodzynki :) Luna7 2012-04-01 19:22:25.229 ![]() Pamiętam takie kanapki jedzone jeszcze w podstawówce :) Dzięki bananowi były mniej suche, bo z samym masłem orzechowym były jakieś takie zapychające ;) I też dodawałam sobie czasem do tego rodzynki :) Luna7 2012-04-01 19:22:05.884 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gatek 2012-04-01 18:52:42.954 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |