7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319    


Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska)
Mazurek nie wyszedł nam idealny, ale na pewno bardzo smaczny :) Aromat pomarańczy przebijający przez daktyle jest super (przy czym my dodaliśmy tylko otartą skórkę i obrane pomarańcze - ta biała część jest gorzka i bałam się, że popsuje smak). Powidła też świetnie tu pasują - ciasto dzięki nim zdecydowanie zyskuje. U nas na górze wylądowała dodatkowa warstwa daktyli i dużo płatków migdałowych (mogą być też migdały utłuczone np. w moździerzu) - mniam! Mogą być też orzechy. Jeszcze czekolada idealnie by się komponowała :)
Co do samego ciasta: możliwe że coś pomieszaliśmy z ilością mąki, ale mieliśmy problem z wałkowaniem - kruszyło się. O ile pierwszą warstwę można wylepić ręcznie, to z kolejnymi już się tak nie da. Pomogło wałkowanie między 2 kawałkami folii. Całość musiałam też sporo dłużej piec, inaczej środkowe warstwy ciasta były niedopieczone.
Oprócz mazurka zrobiliśmy też z tych samych składników tartaletki - i one były najpyszniejsze! Ciasto na spodzie było faktycznie kruche :)
patrycccja 2012-04-01 13:59:13.049

Placki z tartej cukini (wegańska)
Mój tata zawsze dodawał jeszcze trochę sody do ciasta przed smażeniem :) Też zawsze robiliśmy to bez jajek.
Uwielbiam takie placki z jakimś dżemem, np. truskawkowym ;) Zawsze w domu jedliśmy to na słodko :)
Luna7 2012-04-01 13:40:09.33

Sorbet truskawkowy (wegańska)
Zawsze w domu robiliśmy "lody truskawkowe" w sezonie, gdy było mnóstwo truskawek. Fajnie było potem po sezonie wyciągnąć z zamrażalnika coś takiego ;)
Ja robiłam z samych truskawek, miksowałam je, mroziłam. Nie musiałam dodawać cukru, i bez tego zawsze wychodziło pyszne.
Luna7 2012-04-01 13:08:19.573

Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska)
użyłam tofu marynowanego, więc darowałam sobie sos sojowy. obtoczyłam w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej. całkiem niezłe.
majczi 2012-04-01 12:27:45.771

Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska)
Ja je smażyłam bez panierki (jakoś jej nigdy nie lubiłam), za to wcześniej moczone w oliwie z czosnkiem, solą i ziołami. Wyszło fantastyczne!
Luna7 2012-04-01 10:27:33.578

Raw roco choco (wegańska & RAW)
Przepyszne, wspaniały przepis na wegańską czekoladę! Można dodawać też skórkę cytryny czy pomarańczy, wiórki, chili, bakalie i co nam tylko przyjdzie do głowy! Przetestowane wielokrotnie z różnymi dodatkami, zawsze pyszne i szybko znika ;) Chociaż daję zawsze każdego składnika 5 razy więcej, niż w przepisie ;)
Ja zamiast słodu dodawałam miodu :)
Luna7 2012-04-01 10:19:08.787

Zebra wegańska (wegańska)
Pyszne ciasto! Ja upiekłam jako babeczki zeberki
i piekłam około 20 minut.Idealne ciasto na święta;-)
minimonster 2012-04-01 08:31:39.155

Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych (wegańska)
Pyszne ciasto! bardzo łatwe w przygotowaniu nawet dla niedoświadczonych ;-)ja zrobiłam na cienkim cieście z kukurydzą, papryką i posypałam mozarellą-pycha!
minimonster 2012-04-01 08:30:05.51

Ozdobne szczypiorki (wegańska)
Ha, ciekawy pomysł na serwowanie szczypioru ;) Aż mi się przypomniało, jak byłam mała ;)
Wszędzie biegaliśmy z dzieciarnią i czasem się zrywało mlecze, szarpało końcówki i wrzucało do wiadra z wodą. Miały potem tak śmiesznie pozwijane końcówki ;) Na bukiety już się nie nadawały ;)
Luna7 2012-04-01 00:52:16.601

Barszcz czysty (wegańska)
Ja też taki najbardziej lubię, bez żadnych ulepszaczy i nie na zakwasie.
Dobrze, że tu zajrzałam szukając pomysłów na jutrzejszy obiad. Składniki mam w domu. Zrobię dla rodziny.
~Olalalala 2012-03-31 22:43:03.065

Placki bananowe dla Wojtka (wegańska)
Bardzo dobre z miodem! Też mi się kleiły, ale tylko na początku. Potem, kiedy olej naprawdę porządnie się rozgrzał, przestały się przyklejać, smażyły się na złoto i były puszyste. A, z cynamonem lepsze niż bez - moim zdaniem:)
Inon 2012-03-31 20:18:16.91

Makaron z sosem jogurtowo-grzybowym z pestkami słonecznika (wegańska)
absolutnie przepyszne. dziękuję za przepis!
~bzm 2012-03-31 19:36:04.432

Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami (wegańska)
Bardzo dobre, a najlepsze te nerkowce:) Następnym razem dodam ich więcej:)
Inon 2012-03-31 17:01:17.986

"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska)
Komentarz z fejsa :D "Ugotowalam dzisiaj i melduje ze jest naprawde pyszna! Moi goscie potwierdzaja :) Bardzo latwa i szybka zupka, polecam :)"
patrycccja 2012-03-31 14:50:00.401

Soczewica - jak gotować? (wegańska)
jestem naprawdę zaskoczona smakiem! pyszne ;)
edi 2012-03-31 12:55:30.367

Razowa tarta z zielonym nadzieniem (lakto-ovo-wege)
Czy zamiast kaszy orkiszowej, mogę użyć jakiejś innej?
Cleevlen 2012-03-31 11:55:05.268

Razowa tarta z zielonym nadzieniem (lakto-ovo-wege)
nie, nie nadaje się, bo się upiecze na brązowo i sucho. Ale można jej użyć kilka razy do obciążania tart.
zielenina_blog 2012-03-30 22:10:53.588

Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym (wegańska)
Pyszna sałatka!
Inon 2012-03-30 21:43:03.268

Razowa tarta z zielonym nadzieniem (lakto-ovo-wege)
Czy taka fasola która najpierw służy jako "obciążnik" potem nadaje się do normalnego zużytkowania? Do zupy np?
koralina 2012-03-30 17:19:24.035

Pasztet fasolowo-warzywny (ovo-wege)
Żeby się nie popsuło,mozna poprzekładać do mniejszych słoiczków i spasteryzować
zochna 2012-03-30 15:57:50.02

Wegański sos czosnkowy (wegańska)
zrobiłam w tych samych proporcjach, tylko podwójną porcję - zabójcza czosnkowość :) Więc radzę uważać z dawkowaniem czosnku!
joa 2012-03-29 23:04:01.703

Nutella Michała (wegańska+miód)
Tylko z mąką karobową wychodzi dobre. Ewentualnie można dać 10 łyżek kakao i więcej słodzika.
Karob ma specyficzny smak dlatego jest w tym przepisie
~michal 2012-03-29 19:25:43.136

Placki z kalarepki (ovo-wege)
W warzywniakach już się pojawiła kalarepa (marokańska) więc wkrótce zacznie się sezon na takie delicje :)
Natka 2012-03-29 18:59:02.883

Krem z cukini z grzankami - DELIKATES :) (wegańska)
Użyłam tylko jednej cukinii; nie obierałam jej, tylko dokładnie umyłam, a pokroiłam wraz ze wszystkim (nie wydłubałam pestek). Po podsmażeniu cebuli (takiej sporej) na patelni dołożyłam cukinię gdzieś na dwie minuty, a czosnek i przyprawy tylko na 30 sekund, żeby zachowały aromat. Zmiksowałam zawartość patelni i połączyłam z dwiema szklankami bulionu warzywnego. Grzanki zrobiłam z chleba typu graham. Całość=niebo w gębie, a przy tym króciutki czas przygotowania. Polecam!
Zanetak 2012-03-29 18:58:09.067

Placki bananowe dla Wojtka (wegańska)
Przepis robi furorę w mojej rodzinie. Wszystkim wkoło tłumaczę co robić z dojrzałymi bananami.
PYCHOTA!!!
Natka 2012-03-29 18:57:23.356

   309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas