7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) Mazurek nie wyszedł nam idealny, ale na pewno bardzo smaczny :) Aromat pomarańczy przebijający przez daktyle jest super (przy czym my dodaliśmy tylko otartą skórkę i obrane pomarańcze - ta biała część jest gorzka i bałam się, że popsuje smak). Powidła też świetnie tu pasują - ciasto dzięki nim zdecydowanie zyskuje. U nas na górze wylądowała dodatkowa warstwa daktyli i dużo płatków migdałowych (mogą być też migdały utłuczone np. w moździerzu) - mniam! Mogą być też orzechy. Jeszcze czekolada idealnie by się komponowała :) Co do samego ciasta: możliwe że coś pomieszaliśmy z ilością mąki, ale mieliśmy problem z wałkowaniem - kruszyło się. O ile pierwszą warstwę można wylepić ręcznie, to z kolejnymi już się tak nie da. Pomogło wałkowanie między 2 kawałkami folii. Całość musiałam też sporo dłużej piec, inaczej środkowe warstwy ciasta były niedopieczone. Oprócz mazurka zrobiliśmy też z tych samych składników tartaletki - i one były najpyszniejsze! Ciasto na spodzie było faktycznie kruche :) patrycccja 2012-04-01 13:59:13.049 Placki z tartej cukini (wegańska) Mój tata zawsze dodawał jeszcze trochę sody do ciasta przed smażeniem :) Też zawsze robiliśmy to bez jajek. Uwielbiam takie placki z jakimś dżemem, np. truskawkowym ;) Zawsze w domu jedliśmy to na słodko :) Luna7 2012-04-01 13:40:09.33 Sorbet truskawkowy (wegańska) Zawsze w domu robiliśmy "lody truskawkowe" w sezonie, gdy było mnóstwo truskawek. Fajnie było potem po sezonie wyciągnąć z zamrażalnika coś takiego ;) Ja robiłam z samych truskawek, miksowałam je, mroziłam. Nie musiałam dodawać cukru, i bez tego zawsze wychodziło pyszne. Luna7 2012-04-01 13:08:19.573 Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska) użyłam tofu marynowanego, więc darowałam sobie sos sojowy. obtoczyłam w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej. całkiem niezłe. majczi 2012-04-01 12:27:45.771 Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska) Ja je smażyłam bez panierki (jakoś jej nigdy nie lubiłam), za to wcześniej moczone w oliwie z czosnkiem, solą i ziołami. Wyszło fantastyczne! Luna7 2012-04-01 10:27:33.578 Raw roco choco (wegańska & RAW) Przepyszne, wspaniały przepis na wegańską czekoladę! Można dodawać też skórkę cytryny czy pomarańczy, wiórki, chili, bakalie i co nam tylko przyjdzie do głowy! Przetestowane wielokrotnie z różnymi dodatkami, zawsze pyszne i szybko znika ;) Chociaż daję zawsze każdego składnika 5 razy więcej, niż w przepisie ;) Ja zamiast słodu dodawałam miodu :) Luna7 2012-04-01 10:19:08.787 Zebra wegańska (wegańska) Pyszne ciasto! Ja upiekłam jako babeczki zeberki i piekłam około 20 minut.Idealne ciasto na święta;-) minimonster 2012-04-01 08:31:39.155 Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych (wegańska) Pyszne ciasto! bardzo łatwe w przygotowaniu nawet dla niedoświadczonych ;-)ja zrobiłam na cienkim cieście z kukurydzą, papryką i posypałam mozarellą-pycha! minimonster 2012-04-01 08:30:05.51 Ozdobne szczypiorki (wegańska) Ha, ciekawy pomysł na serwowanie szczypioru ;) Aż mi się przypomniało, jak byłam mała ;) Wszędzie biegaliśmy z dzieciarnią i czasem się zrywało mlecze, szarpało końcówki i wrzucało do wiadra z wodą. Miały potem tak śmiesznie pozwijane końcówki ;) Na bukiety już się nie nadawały ;) Luna7 2012-04-01 00:52:16.601 Barszcz czysty (wegańska) Ja też taki najbardziej lubię, bez żadnych ulepszaczy i nie na zakwasie. Dobrze, że tu zajrzałam szukając pomysłów na jutrzejszy obiad. Składniki mam w domu. Zrobię dla rodziny. ~Olalalala 2012-03-31 22:43:03.065 Placki bananowe dla Wojtka (wegańska) Bardzo dobre z miodem! Też mi się kleiły, ale tylko na początku. Potem, kiedy olej naprawdę porządnie się rozgrzał, przestały się przyklejać, smażyły się na złoto i były puszyste. A, z cynamonem lepsze niż bez - moim zdaniem:) Inon 2012-03-31 20:18:16.91 Makaron z sosem jogurtowo-grzybowym z pestkami słonecznika (wegańska) absolutnie przepyszne. dziękuję za przepis! ~bzm 2012-03-31 19:36:04.432 Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami (wegańska) Bardzo dobre, a najlepsze te nerkowce:) Następnym razem dodam ich więcej:) Inon 2012-03-31 17:01:17.986 "Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska) Komentarz z fejsa :D "Ugotowalam dzisiaj i melduje ze jest naprawde pyszna! Moi goscie potwierdzaja :) Bardzo latwa i szybka zupka, polecam :)" patrycccja 2012-03-31 14:50:00.401 Soczewica - jak gotować? (wegańska) jestem naprawdę zaskoczona smakiem! pyszne ;) edi 2012-03-31 12:55:30.367 Razowa tarta z zielonym nadzieniem (lakto-ovo-wege) Czy zamiast kaszy orkiszowej, mogę użyć jakiejś innej? Cleevlen 2012-03-31 11:55:05.268 Razowa tarta z zielonym nadzieniem (lakto-ovo-wege) nie, nie nadaje się, bo się upiecze na brązowo i sucho. Ale można jej użyć kilka razy do obciążania tart. zielenina_blog 2012-03-30 22:10:53.588 Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym (wegańska) Pyszna sałatka! Inon 2012-03-30 21:43:03.268 Razowa tarta z zielonym nadzieniem (lakto-ovo-wege) Czy taka fasola która najpierw służy jako "obciążnik" potem nadaje się do normalnego zużytkowania? Do zupy np? koralina 2012-03-30 17:19:24.035 Pasztet fasolowo-warzywny (ovo-wege) Żeby się nie popsuło,mozna poprzekładać do mniejszych słoiczków i spasteryzować zochna 2012-03-30 15:57:50.02 Wegański sos czosnkowy (wegańska) zrobiłam w tych samych proporcjach, tylko podwójną porcję - zabójcza czosnkowość :) Więc radzę uważać z dawkowaniem czosnku! joa 2012-03-29 23:04:01.703 Nutella Michała (wegańska+miód) Tylko z mąką karobową wychodzi dobre. Ewentualnie można dać 10 łyżek kakao i więcej słodzika. Karob ma specyficzny smak dlatego jest w tym przepisie ~michal 2012-03-29 19:25:43.136 Placki z kalarepki (ovo-wege) W warzywniakach już się pojawiła kalarepa (marokańska) więc wkrótce zacznie się sezon na takie delicje :) Natka 2012-03-29 18:59:02.883 Krem z cukini z grzankami - DELIKATES :) (wegańska) Użyłam tylko jednej cukinii; nie obierałam jej, tylko dokładnie umyłam, a pokroiłam wraz ze wszystkim (nie wydłubałam pestek). Po podsmażeniu cebuli (takiej sporej) na patelni dołożyłam cukinię gdzieś na dwie minuty, a czosnek i przyprawy tylko na 30 sekund, żeby zachowały aromat. Zmiksowałam zawartość patelni i połączyłam z dwiema szklankami bulionu warzywnego. Grzanki zrobiłam z chleba typu graham. Całość=niebo w gębie, a przy tym króciutki czas przygotowania. Polecam! Zanetak 2012-03-29 18:58:09.067 Placki bananowe dla Wojtka (wegańska) Przepis robi furorę w mojej rodzinie. Wszystkim wkoło tłumaczę co robić z dojrzałymi bananami. PYCHOTA!!! Natka 2012-03-29 18:57:23.356 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |