
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() O ja! to jest pomysł!!!! Bomba! :D Inna opcja to zrobienie 1 warstwy. Najlepiej podpiec spód, wyłożyć powidła, na to daktyle + ozdobniki i dopiec całość. Taka uproszczona wersja nie może nie wyjść - tak jak wspomniane tartaletki :) patrycccja 2012-04-01 17:40:44.7 ![]() kopytka można robić bez stolnicy! trzeba tylko rozrzedzić ciasto mlekiem lub wodą(ok. pół szklanki a i może być więcej), wrzucić do woreczka foliowego, najlepiej takiego do mrożonek, uciąć róg i wyciskać na wrzątek ucinając partie ciasta tiny 2012-04-01 17:07:40.49 ![]() Patryccjo, może następnym razem zetrzyj na tarce z grubymi oczkami środkową warstwę. Ja tak robię przy plesniaku/skubańcu. Na pewno zyska ciekawą fakturę ;) Natka 2012-04-01 14:52:08.586 ![]() Zrobiłam ten krem. PYCHA!!! Zwłaszcza dla osób, które uwielbiają smak i zapach selera. Po zmiksowaniu doprowadziłam zupę do kremowej konsystencji za pomocą mleka. Natka 2012-04-01 14:45:56.291 ![]() Mazurek nie wyszedł nam idealny, ale na pewno bardzo smaczny :) Aromat pomarańczy przebijający przez daktyle jest super (przy czym my dodaliśmy tylko otartą skórkę i obrane pomarańcze - ta biała część jest gorzka i bałam się, że popsuje smak). Powidła też świetnie tu pasują - ciasto dzięki nim zdecydowanie zyskuje. U nas na górze wylądowała dodatkowa warstwa daktyli i dużo płatków migdałowych (mogą być też migdały utłuczone np. w moździerzu) - mniam! Mogą być też orzechy. Jeszcze czekolada idealnie by się komponowała :) Co do samego ciasta: możliwe że coś pomieszaliśmy z ilością mąki, ale mieliśmy problem z wałkowaniem - kruszyło się. O ile pierwszą warstwę można wylepić ręcznie, to z kolejnymi już się tak nie da. Pomogło wałkowanie między 2 kawałkami folii. Całość musiałam też sporo dłużej piec, inaczej środkowe warstwy ciasta były niedopieczone. Oprócz mazurka zrobiliśmy też z tych samych składników tartaletki - i one były najpyszniejsze! Ciasto na spodzie było faktycznie kruche :) patrycccja 2012-04-01 13:59:13.049 ![]() Mój tata zawsze dodawał jeszcze trochę sody do ciasta przed smażeniem :) Też zawsze robiliśmy to bez jajek. Uwielbiam takie placki z jakimś dżemem, np. truskawkowym ;) Zawsze w domu jedliśmy to na słodko :) Luna7 2012-04-01 13:40:09.33 ![]() Zawsze w domu robiliśmy "lody truskawkowe" w sezonie, gdy było mnóstwo truskawek. Fajnie było potem po sezonie wyciągnąć z zamrażalnika coś takiego ;) Ja robiłam z samych truskawek, miksowałam je, mroziłam. Nie musiałam dodawać cukru, i bez tego zawsze wychodziło pyszne. Luna7 2012-04-01 13:08:19.573 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2012-04-01 12:27:45.771 ![]() Ja je smażyłam bez panierki (jakoś jej nigdy nie lubiłam), za to wcześniej moczone w oliwie z czosnkiem, solą i ziołami. Wyszło fantastyczne! Luna7 2012-04-01 10:27:33.578 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja zamiast słodu dodawałam miodu :) Luna7 2012-04-01 10:19:08.787 ![]() Pyszne ciasto! Ja upiekłam jako babeczki zeberki i piekłam około 20 minut.Idealne ciasto na święta;-) minimonster 2012-04-01 08:31:39.155 ![]() Pyszne ciasto! bardzo łatwe w przygotowaniu nawet dla niedoświadczonych ;-)ja zrobiłam na cienkim cieście z kukurydzą, papryką i posypałam mozarellą-pycha! minimonster 2012-04-01 08:30:05.51 ![]() Ha, ciekawy pomysł na serwowanie szczypioru ;) Aż mi się przypomniało, jak byłam mała ;) Wszędzie biegaliśmy z dzieciarnią i czasem się zrywało mlecze, szarpało końcówki i wrzucało do wiadra z wodą. Miały potem tak śmiesznie pozwijane końcówki ;) Na bukiety już się nie nadawały ;) Luna7 2012-04-01 00:52:16.601 Barszcz czysty (wegańska) Ja też taki najbardziej lubię, bez żadnych ulepszaczy i nie na zakwasie. Dobrze, że tu zajrzałam szukając pomysłów na jutrzejszy obiad. Składniki mam w domu. Zrobię dla rodziny. ~Olalalala 2012-03-31 22:43:03.065 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inon 2012-03-31 20:18:16.91 Makaron z sosem jogurtowo-grzybowym z pestkami słonecznika (wegańska) absolutnie przepyszne. dziękuję za przepis! ~bzm 2012-03-31 19:36:04.432 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inon 2012-03-31 17:01:17.986 ![]() Komentarz z fejsa :D "Ugotowalam dzisiaj i melduje ze jest naprawde pyszna! Moi goscie potwierdzaja :) Bardzo latwa i szybka zupka, polecam :)" patrycccja 2012-03-31 14:50:00.401 ![]() jestem naprawdę zaskoczona smakiem! pyszne ;) edi 2012-03-31 12:55:30.367 Razowa tarta z zielonym nadzieniem (lakto-ovo-wege) Czy zamiast kaszy orkiszowej, mogę użyć jakiejś innej? Cleevlen 2012-03-31 11:55:05.268 ![]() nie, nie nadaje się, bo się upiecze na brązowo i sucho. Ale można jej użyć kilka razy do obciążania tart. zielenina_blog 2012-03-30 22:10:53.588 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inon 2012-03-30 21:43:03.268 ![]() Czy taka fasola która najpierw służy jako "obciążnik" potem nadaje się do normalnego zużytkowania? Do zupy np? koralina 2012-03-30 17:19:24.035 Pasztet fasolowo-warzywny (ovo-wege) Żeby się nie popsuło,mozna poprzekładać do mniejszych słoiczków i spasteryzować zochna 2012-03-30 15:57:50.02 ![]() zrobiłam w tych samych proporcjach, tylko podwójną porcję - zabójcza czosnkowość :) Więc radzę uważać z dawkowaniem czosnku! joa 2012-03-29 23:04:01.703 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |