7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329    


Sznycel z selera (wegańska)
czy seler najpierw gotowałaś? ja tak to na miękko czy lekko twardawo?
ciemnowszedzie 2012-02-29 19:41:25.629

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
A czy to co wydrążymy powinno się zmieszać z farszem i włożyć z powrotem do cukinii?
~Ksl 2012-02-29 16:22:30.086

Szarlotka z budyniem (wegańska)
Polecam wyłożenie ciasta na spód na blaszkę zaraz po jego zagnieceniu, i tak przygotowaną do lodówki na określony w przepisie czas; ja stosuję zwykle inne chłodzenie: wyjmuję środkową szufladę z zamrażarki i wkładam w jej miejsce blaszkę ,a 15-20 min. - wiktuałom z szuflady w tym czasie kompletnie nic się nie stanie, a cisto szybciutko się chłodzi i od razu po przygotowaniu nadzienia (tutaj jabłek i budyniu) można je dokańczać i piec :-) a druga część na górę też nie musi się tak długo chłodzić, jeśli ciasto, jak każde kruche, zagniatane jest szybko.
~cassia 2012-02-29 12:41:42.856

Sznycel z selera (wegańska)
Ojjoj joj, jak smakowicie wygląda, ślinka leci :P
Natka 2012-02-29 08:59:29.683

Kotlety sojowe 2 (ovo-wege)
Kuba - ja do większości kotletów używam papryki słodkiej i ostrej (w proszku of course), majeranku, pieprzu ziołowego, pieprzu mielonego i sosu sojowego. czasami zamiast majeranku dodaję inne zioła - oregano czy tymianek. polecam też dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany.
majczi 2012-02-28 23:42:28.7

Sznycel z selera (wegańska)
Bardzo smaczny sposób na selera. Nie piszesz co zrobić z wywarem warzywnym. Ja po prostu podgotowałam seler w wywarze, żeby był miękki jeszcze przed smażeniem, a przyprawy wsypałam do jajka, żeby się łatwiej przylepiły :)
ryfka 2012-02-28 20:50:15.128

Domowy slow fast food :) (lakto-wege)
bardzo dobra opcja :)
zielenina_blog 2012-02-28 20:29:42.422

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Dziękuję za odpowiedź, przyczyna okazała się banalna, chleb z jednej foremki rozkroiłem jak był gorący i tu wyszedł zakalec, drugą foremkę zostawiłem na noc, rano rozkroiłem i miła niespodzianka, fantastyczne ciasto i w konsystencji i w smaku, także przepis jak najbardziej polecam :)
~Mario 2012-02-28 19:55:19.216

Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska)
Super przepis zwłaszcza że niezbyt mogę jeść kapustę to wprost przepis dla mnie :)
agnmid 2012-02-28 15:28:42.541

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
trochę rodzynek to znaczy ile?:))
~Marlena 2012-02-28 14:00:26.807

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Mario, być może to kwestia mąki albo zbyt niska temperatura na początku pieczenia. Chleb nie miał siły, żeby się podnieść i stąd może być zakalec.
Nie poddawaj się.
Uważam, że ten okres nie jest zbyt korzystny do pieczenia chleba w domu. Chodzi o temperaturę. Jest zbyt niska lub są jej wahania w domu. Wystarczy, że z korytarza doleci zimno i już wypiek na drożdżach nie rośnie zbyt dobrze.
Natka 2012-02-28 08:55:38.42

Zupa z czerwonej soczewicy i ryżu (wegańska)
WYŚMIENITE!! co prawda wyszedł mi raczej jakiś gęsty sos niż zupa to jest ekstra, małe dodatki jakie wprowadziłam:
*marchewka i pietruszka, przesmażona, dodana 10-15 min przed końcem gotowania
*kurkuma
*sos sojowy zamiast soli
*suszona natka pietruszki
*2 liście laurowe i kilka kulek ziela ang.
dzięki kurkumie i temu że dodałam trochę więcej niż w przepisie przecieru pom. danie nabrało nasyconego pomarańczowego koloru
Zastanawiałam się właśnie czy nie usmażyć by do tego kotletów sojowych pokrojonych w paski(taka podróbka mięsa) ale już mi się nie chciało i los chciał że znalazłam kopytka z obiadu, wzięłam jedno.. zamoczyłam w sosie.. To jest to! kopytka z tym daniem smakują świetnie, jutro do tego usmażę te kotlety, na pewno będzie jeszcze lepsze(taką podróbkę mięsa robi się tak jak na początku przepisu na opakowaniu kotletów, tylko potem zamiast obtaczać w jajku i bułce robimy marynatę np. z suszonej papryki, ostrej papryki, ziół, przeciśniętego czosnku, sosu sojowego i odrobiny bulionu w którym moczyliśmy kotlety, potem kroimy je w paski obtaczamy w mące i smażymy)
~Maria 2012-02-27 22:21:08.693

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Wyszedł mi jakiś taki zakalec, wie ktoś czemu? Wszystko dokładnie wg przepisu, zakalec tak na wysokości 1,5 cm od spodu ale góra nawet jadalna :D
~Mario 2012-02-27 21:09:09.959

Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem (lakto-wege)
Czy mi się wydaje, czy niebieski ser pleśniowy nie jest wegetariański? Jeszcze nie znalazłam wersji bez podpuszczki?
~Vasanta 2012-02-27 17:02:43.28

Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska)
Zdębieć znaczy stwardnieć:) Przez kwas w ogórkach ziemniaki się nie dogotują.
dak0ta 2012-02-27 16:41:28.153

Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska)
Co oznacza, że ziemniaki zdębieją jeśli będzie je się gotowało razem z ogórkami?
~Iza 2012-02-27 14:59:29.641

Kotlety sojowe 2 (ovo-wege)
jakich przypraw najlepiej użyć?
~kuba 2012-02-26 23:00:29.146

Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska)
do ogórkowej zawsze smażę placuszki ziemniaczane (posypuję je cukrem) - świetnie się komponują ;)
~lila 2012-02-26 20:32:57.723

Szarlotka z budyniem (wegańska)
dziś upiekłam tę szarlotkę i właśnie spróbowałam - przepyszna! pierwszy raz robiłam w ogóle ciasto kruche, ale nie miałam z nim żadnych problemów, wyszło idealnie.
użyłam 1,5 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych), ugotowałam też więcej budyniu - 3 opakowania na litr mleka (waniliowego z biedry). był to dobry pomysł, ciasto wyszło dość wysokie, a piekłam w całkiem sporej prostokątnej blaszce.
jest dość pracochłonne (głównie obróbka jabłek), ale efekt wszystko rekompensuje :). co więcej, ciężko się zorientować, że to wegańska szarlotka, będzie smakowała nawet wybrednym wszystkożercom.
dziękuję za przepis i polecam go wszystkim!
majczi 2012-02-26 19:52:59.379

Pyszna korzenna surówka z marchewki z rodzynkami (wegańska & RAW)
zrobiłam wg przepisu... smaczna :)
~jagsa 2012-02-26 17:28:56.846

Czosnkowa pasta ze słonecznika i ryżu (wegańska)
Bardzo dobra, bardzo prosta, bardzo tania... czego chcieć więcej. Ten ząbek czosnku nie może być za duży, bo wychodzi za bardzo czosnkowa, jak dla mnie. Dałam też trochę więcej oleju i trochę wody, bo wychodziło za suche.
attuna 2012-02-26 16:59:22.38

Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne (wegańska)
CHyba dodałam trochę za dużo cayenne, ae przepisacitak świetny! pycha ciastka!
~MaryliseMont 2012-02-26 16:59:15.966

Ryż po kubańsku (z cebulą i czosnkiem) (wegańska)
popłakałam się prawie ze śmiechu. to jest metoda mojej Babci, a ona nie pochodzi zdecydowanie z Kuby, tylko z Wileńszczyzny. kołdra rządzi!!!!!!
~Olalalala 2012-02-26 16:34:50.089

Ciasto kakaowo-jogurtowe z wiśniami (bez tłuszczu) (lakto-ovo-wege)
Niestety ciasto mi nie wyszło. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszedł okrutny zakalec, wręcz gniot niesamowity.... Może coś zrobiłam nie tak, ale ta część z mąką była bardzo, bardzo gęsta, nie nadawała się do mieszania mikserem....I jak to wymieszać z pianą z białek?
Salandra 2012-02-26 14:31:06.097

Sałatka z czerwonych buraków, fasoli i ogórka kiszonego (wegańska)
Bardzo smaczna, nie dałam groszku, a zamiast cebuli pora. Sałatka na pewno do powtórzenia:)
anatemka 2012-02-26 13:26:56.345

   319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas