7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Niby wuzetka (wegańska) Pycha i zawsze wychodzi. xdakax 2015-06-25 23:34:16.518 Niby wuzetka (wegańska) Często je piekę. Pyszne, polecam!! xdakax 2015-06-25 23:27:30.698 Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegańska) Zyberka - dziękuję za informację - pozdrawiam ~Aniab 2015-06-25 23:08:54.757 Falafel (felafel) (wegańska) falafele są przepyszne, ale ten przepis jest beznadziejny. falafeli nie robi się z ugotowanej ciecierzycy, tylko z namoczonej, co powinno być jasno i wyraźnie zaznaczone w przepisie!!! to wg. mnie skandal, że tyle osób z przepisu korzystało i tylko zmarnowało składniki, bo falafele rozpływały im się na patelni. przepis powinien być zredagowany, no ale cóż... ja osobiście polecam przepis jadłonomii, zawiera większy zestaw przypraw i nie ma w nim mąki (bo do falafeli się jej nie dodaje...). oto link: www.jadlonomia.com/2013/09/falafel-idealny.html majczi 2015-06-25 20:10:47.874 Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegańska) ~Aniab; Najlepsze suszone pomidory jakie w życiu jadłam to te ukradzione z cudzej piwnicy ;) A olej jaki aromatyczny!! Wszystko na nim smażyłam. W tym roku zaprawiam pomidory według przepisu i wskazówek sąsiadki! :) Z kupnych pomidorów polecam... biedronkowe lub ew. z tesco. Naprawdę nie są złe. Z Ole! mi osobiście nie smakują. Nie polecam suszonych z Lidla- zero smaku. zyberka 2015-06-25 20:04:31.531 Czekolada z herbatnikami (lakto-wege) Od siebie dodam tylko że jeśli ktoś szuka herbatników to warto zawsze patrzyć na skład aby był dobry bez dodatków szkodliwych. Osobiście na przykład nie polecam takich z spółek ze zdrową żywnością na przykład chyba najbardziej znane www.open-youweb.com/herbatniki-lekkie-o-smaku-czekoladowym-opinia/ bo są zdecydowanie przesadnie drogie a skład wcale nie jest powalający na kolana. Warto szukać swoich aby znaleźć najlepsze - ja nadal poszukuję. ~Lenas 2015-06-25 11:15:56.986 Cukierki przyrządzane na patelni (lakto-wege) całkiem niezłe :) szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane, trzeba tylko porządnie schłodzić masę przed krojeniem (np. w zamrażalniku przez 30 min). kaszy dodałam 1,5 szklanki, ale następnym razem użyję kaszy błyskawicznej. w smaku podobne trochę do irysów, trochę do krówek... myślę że warto dodać szczyptę soli i trochę kakao, spróbuję przy następnej okazji. no i z mlekiem kokosowym zamiast kremówki też powinno się udać :) majczi 2015-06-24 20:43:09.129 Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegańska) Jakiej firmy polecacie suszone pomidory? Nie mogę się zdecydować które kupić. ~Aniab 2015-06-24 19:26:57.299 Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska) Są naprawdę przepyszne. Moja mama, gdy byłam dzieckiem zawsze robiła mi te krokieciki na święta. Ale mama dodawała do masy jeszcze 2 jajka i parę łyżek bułki tartej. Skoro z powodzeniem można się bez nich obyć- to tym bardziej super :) Polecam! gucia 2015-06-24 18:34:18.282 Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią (wegańska) Mega dobry! Właśnie tworzy się druga porcja bo ... zamiast w całości trafić do słoiczkòw został zjedzony przeze mnie i męża zanim wystygł:) ankaopolanka 2015-06-23 21:02:32.073 Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW) perfekcyjnie komponuje się z zupą, wcale nie czuć że zabielona jest słonecznikiem. Mieliłam ziarna ręcznym blenderem i nawet nie przeciskałam śmietany przez sito- w zupie "grudki" były naprawdę ledwo zauważalne. zyberka 2015-06-23 17:46:06.931 BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka (lakto-wege) PRZEPYSZNE danie! co prawda zmodyfikowałam przepis i w efekcie nie użyłam cebuli, pomidory miałam niestety tylko z puszki, bakłażana obsmażyłam bez mąki a zamiast sera koziego dałam mozzarellę. moja zapiekanka miała tylko jedną warstwę i zjadłam nie z bagietką, a z ziarnistym chlebem, ale mimo tych wszystkich zmian wyszła całkiem szybka i pyszna letnia kolacja. polecam:)) majczi 2015-06-22 20:02:37.103 Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska) ok, czekam z niecierpliwością :) ryfka 2015-06-22 10:35:12.579 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Wyszedł pyszny!!tylko zdecydowane mnie bo tylko jeden średniej wielkości słoiczek :/ ~Monia 2015-06-21 11:29:54.171 Cukierki-karmelki-ciagutki (lakto-wege) mniam!!! ~Mary 2015-06-20 17:27:18.974 Ciasto kakaowo-jogurtowe z wiśniami (bez tłuszczu) (lakto-ovo-wege) czy ktoś robił z innymi owocami? np mrożone truskawki? czy w ogóle mrożone owoce się nie nadają do tego ciasta? ~Agnes_ 2015-06-20 11:48:20.451 Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW) Ja namaczałam słonecznik zawsze w wodzie z kiszenia i mogę tylko polecać :) Jest dzięki temu o wiele bardziej aromatyczny. Luna7 2015-06-20 11:06:57.511 Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska) dziękuję pięknie za odpowiedź, niedługo dam znać w takim razie jak wyszło. i dziękuję za miłe słowa!:) majczi 2015-06-19 11:57:47.981 Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska) Nie, dodatek alkoholu nie jest konieczny, i nie, płatki owsiane nie są wyczuwalne, także polecam i przy okazji gratuluję dzidziusia, niech Ci zdrowo brzuszek rośnie :D ryfka 2015-06-19 11:48:53.524 Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska) kusi mnie ten pasztet już od jakiegoś czasu... tylko mam dwa pytania - czy dodatek brandy/wina jest tu kluczowy? jestem w ciąży, więc odpada jakiekolwiek alko, nie ma gwarancji, że całe odparuje. i drugie pytanie - czy płatki owsiane są bardzo wyczuwalne w smaku? lubię owsiankę, ale nie chciałabym owsianego pasztetu. pozdrawiam. majczi 2015-06-19 11:44:00.431 Kluchy z sosem pomidorowym i awokado (wegańska) Naprawdę smakowało dużo lepiej niż się spodziewałam :) z zachwytu aż wrzucam zdjęcie zyberka 2015-06-18 15:37:08.166 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) A moje doświadczenia z wekowaniem są takie: dżemy, powidła czy przeciery smaży się przez kilka dni po to, aby dobrze odparowały wodę i zagęściły się. Proces ten polega na tym, aby wielokrotnie podgrzewać i studzić, robię to zawsze na małym ogniu często mieszając, po czy znów studzę, dopiero tak podgrzewane i studzone dżemy zrobią się gęste. Jedynie pierwsze podgrzewanie może być dłuższe w czasie, a im gęściejsze są tym smażenie musi być krótsze. Zauważyłam, że to właśnie w czasie studzenia najładniej się zagęszczają. A podgrzewam wtedy, gdy mam coś do zrobienia w kuchni innego, łączę dwie czynności naraz, wtedy łatwiej jest dopilnować, aby nie przywarło. Owocnego dżemowania, pozdrawiam. ~dana 2015-06-18 12:09:27.208 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Dżem wyszedł wyśmienity. Wszystkim bardzo smakowal. Zdecydowanie lepszy od dżemu z dodatkiem ulepszaczy- ma intensywniejszy kolor i smak, i nie jest taki przeslodzony. W sam raz. Mąż- fan wszelkich dżemów z truskawek- zachwycał się jego smakiem. ~Dorota 2015-06-18 11:20:13.823 Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW) potwierdzam - wersja ze słonecznikiem jest naprawdę smaczna :) nie tak jak z nerkowcami, ale warta przetestowania! ja będę robić, na pewno częściej niż z orzechów. ja zrobiłam tak, że namoczyłam na noc słonecznik w wodzie, rano przepłukałam i zmiksowałam z dwoma ogórkami i kilkoma łyżkami wody z kiszenia. ale zastanawiam się czy słonecznikowi nie zrobiłoby lepiej moczenie w wodzie z ogórków... muszę przetestować :D majczi 2015-06-18 09:21:58.853 Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska) zrobiłam i użyłam dziś zamiast samej soli, na kanapkach. bardzo smaczne, lecz siemię uprażone i rozgniecione ma taki charakterystyczny morski (żeby nie powiedzieć, że rybi) zapach... chyba warto wrzucić trochę sezamu :D majczi 2015-06-17 19:16:57.694 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |