
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska) ale tak wlasnie wyglada prawdziwy chleb zytni na zakwasie! ~ksz 2015-06-01 21:28:31.129 ![]() Część kapuśniaku wzbogaciłam dodając namoczone wczesniej pestki dyni. Znakomite połączenie. Dana 2015-06-01 17:25:14.551 Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska) Rewelacyjna pasta. Ostatnio zrobiłam taką, chociaż używłam innych składników: - tofu wędzone polsoi - 2 pokruszone arkusze glonów nori - 4 łyżki majonezu wegańskiego - zielona cebulka - odrobina soku z cytryny - sól i pieprz do smaku ~hanka 2015-06-01 13:16:18.704 Zupa jarzynowa z cukinią, fasolą i curry (wegańska) Moja ulubiona!!!! magdaradek 2015-06-01 06:43:58.875 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2015-05-31 18:58:49.812 Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska) dla mnie ten chlebek wygląda mało apetycznie ~annita 2015-05-31 16:09:07.804 Kotlety gryczano-soczewicowe z porem i pestkami dyni (wegańska) Zaintrygowały mnie te drożdże... właściwe po co je dodajesz???? ~inulla 2015-05-31 14:48:29.714 Babeczki (muffinki) kokosowo-waniliowe (wegańska) Mimo, że lubię "zakalcowate" słodycze, te muffiny prócz chrupiącej warstwy wierzchniej mają mało przyjemny w smaku środek. Następnym razem, którego raczej nie będzie, dodałbym też o wiele mniej cukru. ~Karola 2015-05-30 22:53:58.516 ![]() Masz rację, Dana. Smacznego :) ryfka 2015-05-30 14:57:15.773 Bazylia mrożona w oliwie lub oleju (inne zioła też) (wegańska) Super pomysł!!! Zaraz idę robić taką bazylię. Dzięki z radę :) ~nadzia79 2015-05-30 11:10:20.103 ![]() Młoda kapusta tanieje, a kapuśniak z tego przepisu jest znakomity. Własnie "dochodzi", dziś na obiad z samymi ziemniaczkami :) Dana 2015-05-30 10:48:55.089 ![]() robię podobny sos, ale już nie taki błyskawiczny - soczewicę gotuję osobno z czosnkiem, sokiem z cytryny, masłem i solą (gdzieś na puszce jest dokładny przepis). na patelni podsmażam cebulę, dodaję pokrojone w plastry pieczarki, smażę to razem a później duszę z odrobiną wody. gdy grzyby są miękkie, sos zaciągam śmietaną (może być roślinna), ew. mąką, jeśli jest rzadki. dodaję soczewicę. przyprawy to w zasadzie tylko sól, pieprz, ew. sos sojowy, cząber. mi najbardziej smakuje z kaszą krakowską, ale ostatnio jadłam z jaglaną i też smacznie wyszło :). majczi 2015-05-30 00:22:49.145 ![]() Super, mam właśnie sporo marchewki. A margarynę zastępuję olejem z pestek winogron lub kokosowym. No problem! Nie rezygnuję z przepisu, trzeba umieć modyfikować przepisy do własnych potrzeb i możliwości :) Dana 2015-05-29 14:31:43.77 ![]() Widzę, że znasz dużo mądrych słów. Gratuluję. ryfka 2015-05-29 10:56:47.335 Marchew z groszkiem na dwa sposoby (z zasmażką lub bułką tartą) (lakto-wege) Margaryna ?!!! Wystarczy, nie czytam dalej - nie jadam uwodornionego oleju palmowego z dodatkiem utrwalacza i utwardzacza. ~duduś 2015-05-29 08:32:05.959 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() smokdare 2015-05-27 20:43:14.854 Kapusta (z wody) z bułką tartą (wegańska) Kapusta zwykła biała gotuje sie dluzej od włosiej stąd ten czas a cukier prawdopodobnie do zabicia ewentualnej goryczki, ja dodaje cukru do brukselki (sole po wyjściu z wody) wówczas jest łagodniejsza i smaczniejsza :) ~Ka cha 2015-05-27 14:25:51.936 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zyberka 2015-05-27 12:48:47.18 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() claudia16088 2015-05-26 15:21:19.486 ![]() Smazyłam szparagi z pomidorkami koktajlowymi + sól, imbir i sezam. Rozkoszuję się właśnie ich genialnym smakiem w połączeniu z jajkiem ugotowanym na pół miękko. Dana 2015-05-23 13:40:27.045 Ciasto kokosowe (bez pieczenia) (lakto-wege) Zamiast kremówki daję gęstą część mleka kokosowego-jest pyszne i wegańskie :) zochna 2015-05-23 08:58:13.747 ![]() też robię taką surówkę, ale jedna płaska łyżeczka soli na połowę kapusty, to zdecydowanie za dużo według mnie. no chyba, że używasz bardzo małych łyżeczek, Patrycjo. ja dodaję dwie-trzy szczypty i jest ok, a nie ograniczam raczej soli w mojej kuchni. majczi 2015-05-22 18:45:03.786 ![]() w smaku pyszne, ale chyba dodałam za dużo wody, bo konsystencja nie była zbyt zwarta, chociaż dość długo odparowywałam. próbowałam ratować jajkiem i bułką tartą, lecz i tak się rozwalały. niemniej jednak tak jak mówię, koleciki bardzo smaczne, myślę że to ten seler wiele tu daje, dlatego przepis koniecznie do powtórzenia. majczi 2015-05-22 18:40:49.576 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) 1. Jak dla mnie jest tu za duzo marchewek, ja zazwyczaj na duzy garnek wrzucam jedna lub wcale wlasnie z powodu slodyczy 2. winny moze byc pasternak, ktory w warzywniakach sprzedaja nam jako pietruszke, a ktory jest bardzo bardzo slodki, natomiast innego smaku za duzo od siebie do wywaru nie dodaje (sprawdz w google wyglad pasternaku i pietruszki, roznia sie nieznacznie, wielkoscia i kolorem, ale jak juz sie wie, to latwo mozna rozpoznac, rowniez po zapachu) ~ksz 2015-05-22 16:23:10.631 Naleśniki ryżowe (bezglutenowe) (wegańska) Naleśniki są super na wiele różnych sposobów. Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser - na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Dzięki za pomysły. ~Aldona 2015-05-21 22:23:02.971 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |