
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() swietny przepis agnmid 2011-05-17 00:27:15.788 ![]() super :) ja robilam ta paste tylko zamiast czosnku dodalam troche ziol prowansalskich lub bazyli i oregano tez swietnie smakowalo ! agnmid 2011-05-17 00:12:10.794 ![]() az sie glodna zrobilam ... agnmid 2011-05-16 23:40:39.525 Amarantus egzotyczny - z grzybami chińskimi, papryką, ananasem i curry (wegańska+miód) Ja dzisiaj gotowałam amarantus ziarna - zdecydowanie dłużej niż 15 minut, bo około trzydziestu. ~Kasia 2011-05-16 21:25:24.012 ![]() Brokuł leżakował sobie w śmietanie przez całą noc w lodówce. Muszę przyznać, że po usmażeniu był smaczniejszy, niż myślałam że będzie :) Tylko jedna uwaga: trzeba go zjeść od razu, bo po ostygnięciu strasznie nasiąka tłuszczem i staje się "ciaplaty". ryfka 2011-05-16 21:07:21.944 Placki ziemniaczane z selerem na ostro (wegańska) Proszę dodać koniecznie startą cebulę - to dopiero jest smak Jasiar55 2011-05-16 20:55:11.128 Placki ziemniaczane z selerem na ostro (wegańska) te placki to mistrzostwo śiata, są tak pyszne ale jeszcze lepsze na koniec łyżeczki dodać sodę oczyszczoną, sa tak kruche i pyszne, że głowa mała-dzięki za przepis Jasiar55 2011-05-16 20:50:57.697 Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska) Ja robię podobnie kaszę jaglaną na wodzie. Kiedy jest już dobra dodaję łyżeczkę masła orzechowego, a potem banana. Mój faworyt śniadaniowy. ;) mater 2011-05-16 16:08:57.592 ![]() Majczi, dziękuję za przepis. W Vedze są pyszne a teraz będę próbowała sama je zrobić. Natka 2011-05-16 09:27:26.702 ![]() Yeah! :D patrycccja 2011-05-15 23:35:08.776 ![]() Kurcze patrycccja, pstrykasz takie zdjęcia do tych przepisów, że robię się głodna i jestem w stanie o godz. 23.00 zapylać do sklepu po masło orzechowe... Irokezik91 2011-05-15 23:17:07.629 ![]() Wyszło mi takie... płaskie ;D Mogłam sypnąć za dużo mąki, następnym razem pokombinuję z proporcjami. Dodałam cynamon i wiórki kokosowe, w smaku wyszło rewelacyjne ;) ruda_gorzka 2011-05-15 20:32:26.939 ![]() Zdecydowanie mój pasztetowy faworyt! Ja doprawiam imbirem i gałką muszkatołową, a wierzch posypuję bułką tartą, aby zrobiła się lekka skórka. ruda_gorzka 2011-05-15 20:28:31.813 ![]() Słusznie prawisz. Ale w sprzedaży są też wegańskie kostki - oczywiście zagranicznej produkcji i droższe niż te powszechnie dostępne, ale też ogromnie różnią się składem. Te tanie to głównie sól, tłuszcz i wzmacniacze smaku - dosłownie! Wymieniłam 3 pierwsze składniki bulionu Knorr, czyli te, których ilość jest największa. admin 2011-05-15 16:21:44.88 Kostka sojowa w sosie pieczarkowym (wegańska) chcę jedynie powiedzieć że kostka rosołowa pomimo iż warzywna to niestety jest niewegetariańska, za sprawą inozynianu i guanylanu disodowego które są wytwarzane z m.in. ryb i mięsa lepiej zastosować bulion własnej produkcji wyłącznie z warzyw i przypraw ja też do niedawna używałam kostek ale jakoś teraz nie mam najmniejszej ochoty żeby jeść cokolwiek z ich zawartością ~Maria 2011-05-15 15:57:57.409 ![]() No napisałam przecież w marcu, że jest super! Złagodniał i jest genialny :) Przechowuje się też bez najmniejszych problemów. Do wcześniejszych uwag dodam, że do smażonego tofu też full wypas :D patrycccja 2011-05-15 14:10:46.626 ![]() I co z tą konfiturą, po zimie? Bardzom ciekawa. Czekam na informację, bo się właśnie przymierzam do działań z rabarbarem i ciekawam, jak się słoiczki przechowały i jak smak. -K2- 2011-05-15 13:18:06.975 Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska) olej ? polecam oliwe z oliwek, wiecej chilli i czosnku mniej cukru. ~likier 2011-05-15 10:40:12.37 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Irokezik91 2011-05-14 21:52:03.71 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Irokezik91 2011-05-14 21:40:32.405 ![]() Jeszcze jedna rada. Otóż moja siostra kroi surowy chleb przed włożeniem do piekarnika)na samej powierzchni, co zapobiega pękaniu chleba podczas pieczenia. Myślałam, że ona jakieś czary odprawia, ale zrobiłam to samo i chleb nie popękał! Dana 2011-05-14 19:50:45.967 ![]() Świat jest piękny! chleb udał się znakomicie! Część mąki zastąpiłam otrębami owsianymi i pszennymi, dodałam sporo nasionek: słonecznika, dyni, siemienia lnianego. Chlusnęło mi się za dużo wody i zagęściłam płatkami owsianymi. Zapomniałam tylko odpowiednio dosolić... Dodałam też 2 łyżki cukru, zgodnie z radami innych osób, doświadczonych już w tym zakresie. Rzeczywiście: ciasto rosło jak...na drożdżach! Piekłam tylko 45 min i chlebek jest upieczony, ale włożyłam, za radą patrycccji, do nagrzanego piekarnika. Dana 2011-05-14 19:46:11.021 ![]() Nie wiemy co siedzi w kupnej skórce kandyzowanej, to prawda, ale domowa robiona z owoców dostępnych w Polsce też idealna nie jest. Owoce egzotyczne (pomarańcze, cytryny, mandarynki podobno najbardziej) pryskane są jakimiś środkami, które zabezpieczają je przed psuciem. Dlatego, jeśli chcemy wykorzystać ich skórkę, musimy naprawdę porządnie je wyszorować i wyparzyć - a i to, po prawdzie, nie wiadomo w jakim stopniu je "oczyszcza" i ile różnego świństwa nadal zostaje w środku. Nie łudźmy się, że usuniemy wszystko. admin 2011-05-14 11:49:57.682 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kruszonka 2011-05-13 21:06:21.193 Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska) Wskazówka co do przechowywania szparagów: zawinąć je w mocno wilgotną ściereczkę i potem dopiero w siatkę foliową - i do lodówki :) Aqua 2011-05-13 14:42:38.373 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |