7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Hm, ja zrobiłam tak, żeby urósł w piekarniku, bo teraz zima, więc najpierw nagrzałam go do ok 40* i wstawiłam do urośnięcia, jak ciasto było ok 1,5 cm od blachy to zmieniłam na 250* i piekłam tak 17-20 minut, a potem na 200* myślisz, że to przez to? lousie 2011-01-31 17:04:23.463 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Wyrośnięty chleb wstawiłaś do już nagrzanego piekarnika czy na 250' ustawiłaś dopiero wkładając formy? Bo wiesz, piekarnik nagrzewa się 10-15 min... A drożdżowe wypieki powinno się wkładać do już nagrzanego! Obstawiam że to był powód, bo na pewno nie to że dałaś połowę razowej mąki - zawsze dawałam takie proporcje jak ty i wychodził bez problemu :) patrycccja 2011-01-31 16:51:59.2 Surówka z rukoli, kiwi, gruszki i awokado (wegańska & RAW) mmmm.... ~mojżesz 2011-01-31 16:25:33.53 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Dzięki Aelveanerle:) Spróbuję znów jutro/pojutrze;) A powiedźcie mi, ile ciasta mam wlać do formy? Połowa, trzy czwarte? lousie 2011-01-31 15:31:45.165 Zupa dyniowa z zacierkami, zaprawiana mlekiem (lakto-ovo-wege) Pyszna jako zupa śniadaniowa!!! Mniam! ~Andziulka 2011-01-31 15:05:33.644 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Ten chleb piekę już jakiś dziesiąty raz, nie wyszedł mi tylko za pierwszym razem, kiedy piekłam w zbyt niskiej temperaturze ;) Kolejne wyszły idealne :) Lousie - Przy takiej ilości mąki razowej zazwyczaj trzeba piec znacznie dłużej, ogólnie rzecz biorąc razowa zachowuje się inaczej niż "zwykła", biała. Razowej dodaję najwyżej 1/4, może po prostu Twój chleb się nie dopiekł? Poza tym, ciasto zostawiam zawsze do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze, a woda, w której rozrabiam drożdże też nigdy nie jest bardzo ciepła. Wydaje mi się, że 50 stopni to dla drożdży może być za dużo. Następnym razem możesz upiec na samej białej mące i odstawić ciasto do wyrośnięcia w chłodniejsze miejsce. Spróbuj, bo chleb jest pyszny i naprawdę warto :) ~Aelveanerle 2011-01-31 14:46:57.321 Słodkie kulki a'la rafaello (z migdałami) (wegańska) zrobiłam je dzisiaj. są boooskie. ja zamiast wafelków dodałamm ciasteczka złotokłose. mi wyszło trochę ponad 50 sztuk. a moze 60- nie wiem, bo jadłam jeszcze podczss robienia:) naprawde polecam:) ~k 2011-01-31 13:34:01.046 Cukierki-karmelki-ciagutki (lakto-wege) oh jea ~Agata l. 2011-01-31 13:31:54.289 Sos pomidorowy z cukinią i czosnkiem (wegańska) jakoś przeczytałam i mam zamiar wypróbować, bo bardzo lubię tego typu sosy, tylko muszę dokupić cukinię:) rzeczywiście autor przepisu używa jakby za dużo zdrobnień, ale to nie ma znaczenia - w końcu chodzi o przepis, a nie o styl pisania autora przepisu! Tobie jamjest radzę szukać przepisu, który chciałbyś wypróbować, a nie czepiać się słów. jazgottt 2011-01-31 12:44:27.038 Sos pomidorowy z cukinią i czosnkiem (wegańska) a na koniec wypisujemy jeszcze milionek zdrobnionek... opanuj się! tego się nie da czytać :) ~jamjest 2011-01-31 10:21:53.141 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) No niestety nie wyszedl:( Wlałam wody do garnka, rozpuściłam drożdże, wsypałam pół kg mąki pszennej i pół kg razowej, dwie łyżki oliwy no i sól. Włożyłam to do piekarnika, powinien być nagrzany do 50* bo wcześniej siostra robiła zapiekanki, ale ja go wylaczylam i jak sie ochlodzil to wlaczylam i zrobilam na 50*. Urósł tak...1,5 cm od blaszki, ustawiłam na 250*, piekł się przez 15 minut i następnie na 200* przez 45 minut. Na pierwszy rzut oka wyglądał ładnie, ale jak go wyjęłam z blaszki po ok 1.5-2 h to zupełny zakalec:( co mogłam zrobić źle? lousie 2011-01-30 23:28:56.263 Pasta z pszenicy lub orkiszu z czosnkiem i koncentratem (wegańska) Cóż, pod nazwą "Jarzynka" ja też zrozumiałam coś w rodzaju tego syfu co sprzedają w sklepie...wcale mnie nie zdziwiła wypowiedź grocha. Bardzo dobrze, że rozwiane zostały wszelkie wątpilowści co do jakości przyprawy w przepisie, co jest na pewno bardzo użyteczne dla mniej poinformowanych w temacie - wielu ludzi nie zdaje sobie spawy z tego co jest wtego typu przyprawach. Pozdrawiam i nie ma się co irytować od razu ;) ~Kasia 2011-01-30 22:30:35.521 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) @x piekłam to ciasto i jest przepyszne, robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej znika z foremki :) agahk 2011-01-30 21:12:19.249 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Hm, właśnie się piecze w piekarniku:D Mam nadzieję, że będzie jadalny;) Dodam, ze mam 13 lat i nigdy w zyciu nie pieklismy w domu chleba, a ten robiłam sama, więc może być różnie;) Oby byl udany:) lousie 2011-01-30 19:12:28.815 Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege) Robię tę pizzę już drugi raz, bo ciacho jest pierwsza klasa! ~mags 2011-01-30 18:33:17.835 Mleko sojowe (wegańska) A nie lepiej kupić gotowe w Biedronce? :) ~Zbic 2011-01-30 16:45:12.771 Sałatka gyros ;) (wegańska) si :) kleementyna 2011-01-30 14:45:47.351 Zasmażana kapusta kiszona (wegańska) Ja robię z dwoma modyfikacjami: 1. Dodaję do gotowania łyżeczkę mielonego kminku 2. Podsmażam cebulę na oleju, oprószam ją mąką i dopiero mieszam z kapustą (dodaję też troszeczkę masła dla smaku). A całość można zmieszać potem z ziemniakami i mamy śląski panczkraut zabrzanin 2011-01-30 13:27:06.154 Krupnik (wegańska) super przepis, nie mogę przestać gotować tej zupy;) preferire 2011-01-30 13:26:31.275 Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami i mandarynkami (wegańska & RAW) w mojej wersji zamiast prowansalskich jest sos na bazie kamisa fit-up zmysłowego (teraz nazywa się chyba prowansalski) oleju z pestek winogron pół na pół z gazowaną mineralną.. i posypuję startymi orzechami :-) ~magda 2011-01-29 22:06:01.812 Kasza gryczana z marchewką, brokułem i czosnkiem (wegańska) Wartościowe danie. ~ell 2011-01-29 17:22:41.379 Szybka pasta na kanapki (z fasolki konserwowej) (wegańska) Dobre. Ja dodalam szczypte czosnku - bo lubie. ~ell 2011-01-29 17:07:17.881 Power sok: marchewkowo-jabłkowy z buraczkiem (wegańska & RAW) właśnie piłam rano taki sok, z grubsza w takich proporcjach, tylko nie robiłam go z tego przepisu, dopiero teraz się na niego natknęłam:) sok jest pyszny. Nie wiem, jak smakuje z sokowirówki, ale z sokowyciskarki (działa łagodniej niż sokowirówka i nie niszczy witamin i enzymów, nie natlenia i nie nagrzewa soku) jest przepyszny:) polecam picie soków rano na czczo - świetny początek dnia, daje na pewno więcej energii niż popularna kawa. jazgottt 2011-01-29 14:12:39.38 Prażaki (lakto-ovo-wege) Pochodzę z Podlasia. Moja mama na identyczną potrawę mówiła chamza. Pozdrawiam ~Jarek W 2011-01-29 14:04:17.024 Pieczarki faszerowane tofu z cebulką (wegańska) Pieczarki wyszły smaczne. Tylko farsz jakoś mi chyba nie wyszedł, bo nie trzymał się kupy, może dlatego, że składniki dodawałam "na oko". Dodałam więc do niego trochę mąki sojowej zmieszanej z wodą i wtedy można już było śmiało faszerować pieczarki:) jazgottt 2011-01-29 13:56:09.439 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |