
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Curry z dynią i jabłkiem (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() cyqlop 2015-02-28 16:11:38.668 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem jak surówkasmakuje z kukurydzą, ale z groszkiem wyszła bardzo smacznie :) Następnym razem sprawdzę wersję z kukurydzą ;) Kociabanda 2015-02-28 15:02:22.023 Paszteciki orzechowo-grzybowe (ovo-wege) fantastyczna przekąska, zdecydowany smak grzybów podkreślony lekką goryczką orzechów włoskich, z korniszonkami - mniam! ~Monika 2015-02-28 13:47:40.496 Pasta fasolowo-orzechowa (wegańska) Zrobiłem tą pastę z fasolką czerwoną i ziołami prowensalskimi, bez ziarenek słonecznika ale z czosnkiem. Także wyszło świetnie :-) ~Damian Kęska 2015-02-28 07:30:44.892 Kotlety jajeczne z dodatkiem cebuli i natki (lakto-ovo-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aldeia 2015-02-27 17:18:36.39 Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska) Zrobiłam z gotowym sokiem z cytryny z rossmana i tylko szczyptą soli, dodałam trochę ryżu, który został z wczorajszego obiadu (bo niedawno widziałam gdzieś przepis na twarożek z płatków ryżowych). Wyszedł bardzo dobry i dużo, jednak w kolorze lekko szarawym. Część doprawiłam szalotką, czosnkiem, ogórkiem, kminkiem i użyłam jako dodatku do pieczonych ziemniaków, reszta czeka. Może będzie na słodko, może z rzodkiewką. Przepis bardzo dobry. dorotaaka 2015-02-26 19:28:53.841 ![]() fajnie, że innym też się udaje. dodam tylko, że ja gotuję już tym sposobem wszystkie kasze a także ryż na sypko. wody minimalnie więcej niż kaszy/ryżu, chwila na gazie (tu zależnie od kaszy, ile wyniesie ta chwila - zawsze sprawdzam widelcem parę ziaren - muszą być prawie miękkie), a po kilkunastu minutach sama dochodzi :). polecam! majczi 2015-02-26 14:36:32.26 Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aga1420 2015-02-26 12:03:39.174 ![]() Dodaję moje zdjęcia: https://instagram.com/p/yoUG-XMsMR/?modal=true https://instagram.com/p/ymEoPlMsNv/?modal=true ewelinajiao 2015-02-25 13:37:17.729 ![]() Dodam moje zdjęcie z insta: https://instagram.com/p/zhZHzbssBt/?modal=true ewelinajiao 2015-02-25 13:35:05.1 ![]() Pomieszałam bazylię z chińską pietruszką (jest o wiele bardziej aromatyczna od polskiej), zrobiłam z ciemnym makaronem, dodałam pomidorki cherry, czarne oliwki i ser pleśniowy. Ekstra. ewelinajiao 2015-02-25 13:01:11.357 ![]() ociupinkę ;) Etain 2015-02-25 03:32:21.88 Biały barszcz (na kwasie z kiszonej kapusty) (wegańska) Ja również jako rodowity Kujawiak nie mylę żuru z barszczem, a tym bardziej z zalewajką przyrządzaną przez moją mamę na bazie maślanki. Wracając do barszczu: wyłącznie na kwasie z kiszonej kapusty. Moja ulubiona wersja, to czysta zupa (bez zabielania śmietaną i bez zagęszczania mąką) podawana z kluchami ziemniaczanymi, czyli kwasówka z golcami. Taka babcina wersja, którą zostałem zainfekowany jeszcze w dzieciństwie. A nazwa jak nazwa, zaczerpnąłem ją jakieś 30 lat temu z menu nieistniejącej już włocławskiej restauracji Cristal. Rodzina z miejsca zaakceptowała. Dlaczego? Lokalne dinozaury pamiętają i z pewnością potwierdzą, że w rzeczonej knajpie serwowano wyśmienite żarcie klasycznej kuchni polskiej. Słowo na temat łamania przepisów: improwizacja w kuchni to świetna zabawa. W najbliższym czasie zamierzam poczęstować domowników barszczem zabielanym z dodatkiem makaronu typu świderki - ograniczenia czasowe + kwas kapuściany w lodówce. Tuszę nadzieję, że to nie profanacja. Jednak mierzi mnie mylenie właśnie żuru z barszczem, duszonej kapusty z bigosem, czy choćby zwykłej jajecznicy z daniem omletopodobnym. Wszystko może smakować nieźle, jednak staram się podchodzić z szacunkiem do tradycji kulinarnej w myśl prastarej zasady, że lepsze nierzadko bywa wrogiem dobrego. W przypadku wątpliwości uruchamiam wyobraźnię i zadaję mojej śp. Babci retoryczne pytanie: czy widząc "garkołomne" zmagania wnuka, trzepnęłaby go ścierką przez łeb? Wypróbujcie, czasem się sprawdza. ~włocławiak 2015-02-23 02:12:05.945 Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli (wegańska) 4 jajka? w WEGAŃSKIM pasztecie?!!! ~magdalena 2015-02-22 21:01:09.012 Mleko ryżowe / napój ryżowy (wegańska) Słabo, Majczi 3 ~dinko 2015-02-22 20:13:43.275 ![]() właśnie schowałam do lodówki - resztki zeskrobane z rondelka były pyszne :) moje masło orzechowe nie było takie gładkie i mleko sojowe dałam czekoladowe bo akurat takie miałam. Jestem bardzo ciekawa jak będzie jutro smakowało na chlebku :] czemutotak 2015-02-22 13:25:06.893 Orzechowa pasta z tofu (wegańska) Zrobiłam dzisiaj na śniadanie do chleba i już nie ma. Nie używałam sosu sojowego, bo nie lubię jak "brudzi", posoliłam i popieprzyłam. Część orzechów posiekałam, żeby chrupało. Pasta wyszła super gładka i nie trzeba było dodawać wody ani oleju, ale to dlatego, że tofu domowe i nieodciśnięte dokładnie. Pyszne i faktycznie bardzo smaczne z ogórkami kiszonymi na razowcu. Solidna porcja wege białka na śniadanie. Będę robić częściej. ~Marta 2015-02-21 16:35:50.38 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Solshine 2015-02-20 18:34:57.301 ![]() Dawno już nie robiłam tej zapiekanki, choć kiedyś robiłam ją dość często. "Proszkowość" pewnie wzięła się z samego kuskusu, mi to nie szkodzi, ale jak komuś przeszkadza, to kuskus zawsze można przed dodaniem przepłukać. Jedno co jest pewne - zapiekanka wymaga porządnego doprawienia. ryfka 2015-02-20 11:16:53.117 Ciasto czekoladowo - bananowe (wegańska) Pyszne i takie proste! Dzięki za przepis. ~Kasia 2015-02-19 18:04:13.367 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() polecam jeśli ktoś nie ma czasu na sterczenie w kuchni ;) zyberka 2015-02-19 16:54:20.451 Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami (wegańska) Pycha :) ~Anka 2015-02-19 13:51:47.181 ![]() ostatnio przygotowałam tak ziemniaki pocięte na kształt frytek, tylko nie obijałam ich w garnku. polecam, na jakieś 1,5 kg ziemniaków użyłam tylko małego chlustu oleju, a były chrupiące, złociste i pyszne :) majczi 2015-02-18 16:25:08.106 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2015-02-18 16:17:45.291 Muffiny bananowe (wegańska) Jaką mąkę dodac? Zwykłą pszenną czy może byc np ryżowa,kukurydziana? ~aga 2015-02-18 13:48:00.273 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |