7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Kiedy margaryna zaczęła się topić, ani odrobinę nie przypominając klasycznej kruszonki - zwątpiłam. O dziwo, wyszło jadalne, ba, nawet bardzo smaczne ciasto. ToniJoHenry 2011-01-09 17:39:08.108 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) Super pasztet. Jeśli nie brać pod uwagę pieczenia to robi się szybko. Ja przyprawiłam na trochę bardziej ostro bo pieprzem cayane. Z pewnością zrobię nie raz Vanja86 2011-01-09 16:02:26.489 Leczo cukiniowo-paprykowe z makaronem (wegańska) "Następnie dodać paprykę i pietruszkę". Skąd tu się wzięła pietruszka? Na liście składników o pietruszce nie ma mowy. Może autorka przepisu mogłaby uściślić tę kwestię, bo irytujące jest dowiadywanie się podczas gotowania, że właściwie teraz należałoby zdjąć garnki z ognia, zapowiedzieć rodzinie lub gościom, że obiad będzie godzinę później i udać się w świat na poszukiwania otwartego spożywczaka (jest niedziela, mili państwo), z nadzieją, że będą mieli owąż pietruszkę. kruszonka 2011-01-09 14:50:51.346 Raw roco choco (wegańska & RAW) a co zamiast słodu..? :( ~ulapoprostu 2011-01-08 19:32:16.106 Smalec wegetariański (wegańska) Genialny w swej prostocie:) Często robię na różnego rodzaju imprezy i znika w sekundzie. Na ostatniego sylwestra też zrobiłam i nikt nie chciał wierzyć, że to smalec wegetariański;) serencza 2011-01-08 18:07:18.313 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) pyyyyszna choć ja dodałam za dużo cukru i była przesłodzona ale następnym razem wsypie mniej :) hanah 2011-01-08 13:17:43.466 Banany po karaibsku - płonące ;) (wegańska) nie byłam w stanie doprowadzić rumu do stanu żeby sie zapalił na banankach, jak potrzymałam dłużej to zapalił mi sie w garnuszku... -.- jakieś wskazówki? ~miśka 2011-01-08 12:12:34.889 Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe doprawione gałką i imbirem (ovo-wege) Naprawdę pyszne! :) Dziękuję i polecam! kasiarka 2011-01-07 17:50:01.005 Chleb bananowy (lakto-ovo-wege) ja dodałam mąki kukurydzianej, wyszło super . ~kamila 2011-01-07 17:11:46.522 Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym (wegańska) Bardzo dobra rzecz. Szybko się robi (nie licząc zawijania). Ja zmniejszyłam liczbę ryżu do 3/4 szklanki a mimo to nadal jest trochę za dużo. No i trzeba uważać przy smażeniu aby nie robić tego na zbyt mocnym ogniu bo mi tak strzeliło że nawet lodówka została ochlapana. Na pewno zrobię nie raz choć marzy mi się wersja z kiełkami. Vanja86 2011-01-07 16:44:10.534 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) jestem w szoku ze to jest takie dobre i jednoczesnie mega proste. polecam!!!!! ~turiam 2011-01-07 15:40:25.747 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) Pycha :) Matik 2011-01-07 14:49:28.603 Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wegańska) zupa wyszła pyszna ~ml 2011-01-07 14:26:42.385 Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu (wegańska) Silken tofu kupiłam w Asia Tasty, na końcu drugiej Hali Mirowskiej (Warszawa). Kosztowało 5,5 zł, choć podobno ostatnio zdrożało. Takie samo tofu dostępne jest od niedawna na evergreen.pl (7,90 więc nadal atrakcyjna cena, a dostępne również dla ludzi spoza W-wy :). PS: W obu miejscach tofu raczej bywa niż jest - oba sklepy zaopatrują się z tego samego źródła, a dostawy są co miesiąc... Ale to na pewno nie jedyne "źródełka" ;) patrycccja 2011-01-07 09:01:05.86 Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu (wegańska) Hmm... skąd wziąć to silken tofu? ~Ripley 2011-01-06 22:04:54.4 Tort bezjajomlek (wegańska) Zrobiłam tylko biszkopt - również mogę go polecić :) Wyszedł ślicznie, taki delikatny. Karob zastąpiłam gorzkim (holenderskim) kakao - żeby nie przesadzić dałam 2 czubate łyżki. Dobra ilość, ale w sumie wolałabym chyba trochę więcej. Cukru za to dałam 1/3 szkl. - dla mnie super, ale kto woli słodsze ciasta, może się trzymać oryginalnych proporcji. No i za radą poprzedników dodałam 2 łyżki octu jabłkowego - ciasto pięknie wyrosło, ale nie wiem czy ocet był konieczny. W końcu dodaje się go do ciast na sodzie, a tu jest głównie proszek, który zawiera i sodę i "kwaśne" składniki. Proporcje są raczej na małe ciasto - kto chce 3-warstwowy tort powinien upiec 2 ciacha :) patrycccja 2011-01-06 20:16:23.356 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Lubię czosnek. Superprzepis polecam ~Maria 2011-01-06 16:26:03.902 Makaron z orzechami (wegańska) po degustacji stwierdzam, że jednak dla mnie makaron to musi być z sosem, więc będę ulepszać ten przepis w przyszłości. orzechy, choć mało wyczuwalne (moje były starte na tarce)nadają niesamowitego aromatu, nie można wtedy klusek nazwać zwykłymi kluskami ;) ~ulapoprostu 2011-01-06 14:21:39.231 Placki z amarantusa (lakto-ovo-wege) Placki smaczne i bardzo sycące. Z dżemem jagodowym były super:) zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia do 1 łyżeczki z górką, miód zastąpiłam słodem, a mleko dałam sojowe w proszku. Mimo zmian placki wyszły. Tylko na przyszłość zrobię bez oleju na patelni albo z minimalną ilością, bo olej i tak dodany jest do ciasta, a jak dodałam go jeszcze na patelnię to jakieś za tłuste dla mnie wyszły. Część wysmażyłam na suchej patelni i były lepsze wg mnie, takie mało tłuste. Dodam później zdjęcia, bo zrobiłam:) jazgottt 2011-01-06 14:08:00.669 Smażone zielone pomidory (wegańska) Mi trzeba, choć jestem dorosła :) W dodatku ciekawska. Bardzo wiarygodnych źródeł nie znalazłam, ale znalazłam info, że solanina jest neutralizowana obróbką cieplną i kwasem (jest alkaloidem i łączy się z kwasem tworząc sole). Jest też rozpuszczalna w wodzie. Co do jej ilości w zielonych pomidorach - niektórzy piszą, że jest znacząca, inni że znikoma, jeszcze inni że to nie solanina tylko inny alkaloid, tomatina. Ta ostatnia informacja podawana jest najczęściej z odwołaniami do jakichś badań i z tych opisów na które trafiłam wynika że nie stanowi żadnego zagrożenia. Z ciekawszych źródeł polecam www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html - naprawdę ciekawy artykuł, choć skupiający się na liściach pomidorów. Końcówka jest niezwykle pouczająca - dodając suszonych liści do pesto autor zainteresował się bazylią. Doszukał się, że zawiera 2 substancje, estragol i metyloeugenol, które powodują u zwierząt uszkodzenia DNA i raka... występują też w innych ziołach, a także są podobno dodawane do żywności... No a czy ktoś panikuje z powodu pesto? Oczywiście nikogo nie namawiam do beztroski, a już na pewno nie do jedzenia zielonych ziemniaków, które na pewno zawierają znaczną ilość solaniny, ale warto poddawać różne informacje krytycznej ocenie. patrycccja 2011-01-06 12:03:59.521 Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska) mozna zamrozic to ciasto ale pod folia przezroczysta.. dlugo sie rozmraza i nie mozna go ponownie zamrozic.. rozmrazac dobrze jest w lodowe.. esli komus wyjdzie za duzo gotowych plackow to po usmazeniu mozna je smialo trzymac kilka tygodni w zamrazarce.. rozmrazamy je w temp. pokojowej a przed zawinieciem nalezy je ogrzac przez 1min. w mikrofali. polecam! ~cresca1one 2011-01-06 11:12:37.399 Farszynki wegańskie - ziemniaczane kotlety z farszem z soi (wegańska) Właściwie to nie wiem, czy to robi różnicę. Tylko ja zawsze, gdy zamieniam jajka w oryginalnym przepisie mąką kukurydzianą, to mieszam ją z wodą i dopiero dodaję do pozostałych składników. moni 2011-01-06 00:53:55.244 Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska) Właśnie zrobiłam :-))) Są wyśmienite!!! Jestem zaskoczona smakiem bo nie wiedziałam czego się spodziewać. Do tego zrobiłam sos pomidorowy ale chyba jeszcze zrobię grzybowy. Cudo, mniammmmm.... kamysz12 2011-01-05 21:16:43.243 Smażone zielone pomidory (wegańska) ...doroslemu:-) ~aska 2011-01-05 21:05:09.931 Smażone zielone pomidory (wegańska) Zielone (niedojrzale )pomidory zawieraja SOLANINE... a co to znaczy, to chyba nikomu oroslemu nie trzeba tlumaczyc, no, chyba , ze chodzi o zielone dojrzale pomidory (taka odmiana)... to wszystko ok...pozdrawiam:-) ~aska 2011-01-05 21:04:43.093 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |