
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) pyszny pasztet... robilam go juz kilka razy i napewno jeszcze nie raz zrobie... ~XXX 2011-01-09 23:26:57.557 ![]() Powiem tak: kalafior jest chrupki, absolutnie nie miękki ani ciapowaty - i to mnie zaskoczyło bardzo na plus. Ale całość jest zdecydowanie za słona i trochę zbyt wyraźnie czuć kwasek :/ Jeśli będę wracać do tego pomysłu to poszukam innej zalewy. Ogólnie jednak eksperyment uważam za ciekawy - pierwszy raz spotkałam się z przetworami z kalafiora :) patrycccja 2011-01-09 22:49:26.864 ![]() Po paru miesiącach warzywa nie są na pewno chrupiące, ale są w porządku - w końcu to nie surówka ;) Naprawdę mi ta sałatka posmakowała, myślę że będę do niej wracać. Nadal jednak będę ostro redukować cukier - 3/4 szkl. to na pewno nie jest za mało :) patrycccja 2011-01-09 22:45:00.854 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Własnie jem chlebuś, który upiekła koleżanka. Coś wspaniałego.Ładnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje. Jestem zainteresowana pieczeniem chlebka, mam nadzieję,że mnie też tak pięknie wyrośnie. ~Mariola 2011-01-09 20:34:07.082 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Kiedy margaryna zaczęła się topić, ani odrobinę nie przypominając klasycznej kruszonki - zwątpiłam. O dziwo, wyszło jadalne, ba, nawet bardzo smaczne ciasto. ToniJoHenry 2011-01-09 17:39:08.108 ![]() Super pasztet. Jeśli nie brać pod uwagę pieczenia to robi się szybko. Ja przyprawiłam na trochę bardziej ostro bo pieprzem cayane. Z pewnością zrobię nie raz Vanja86 2011-01-09 16:02:26.489 ![]() "Następnie dodać paprykę i pietruszkę". Skąd tu się wzięła pietruszka? Na liście składników o pietruszce nie ma mowy. Może autorka przepisu mogłaby uściślić tę kwestię, bo irytujące jest dowiadywanie się podczas gotowania, że właściwie teraz należałoby zdjąć garnki z ognia, zapowiedzieć rodzinie lub gościom, że obiad będzie godzinę później i udać się w świat na poszukiwania otwartego spożywczaka (jest niedziela, mili państwo), z nadzieją, że będą mieli owąż pietruszkę. kruszonka 2011-01-09 14:50:51.346 Raw roco choco (wegańska & RAW) a co zamiast słodu..? :( ~ulapoprostu 2011-01-08 19:32:16.106 ![]() Genialny w swej prostocie:) Często robię na różnego rodzaju imprezy i znika w sekundzie. Na ostatniego sylwestra też zrobiłam i nikt nie chciał wierzyć, że to smalec wegetariański;) serencza 2011-01-08 18:07:18.313 ![]() pyyyyszna choć ja dodałam za dużo cukru i była przesłodzona ale następnym razem wsypie mniej :) hanah 2011-01-08 13:17:43.466 Banany po karaibsku - płonące ;) (wegańska) nie byłam w stanie doprowadzić rumu do stanu żeby sie zapalił na banankach, jak potrzymałam dłużej to zapalił mi sie w garnuszku... -.- jakieś wskazówki? ~miśka 2011-01-08 12:12:34.889 Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe doprawione gałką i imbirem (ovo-wege) Naprawdę pyszne! :) Dziękuję i polecam! kasiarka 2011-01-07 17:50:01.005 Chleb bananowy (lakto-ovo-wege) ja dodałam mąki kukurydzianej, wyszło super . ~kamila 2011-01-07 17:11:46.522 ![]() Bardzo dobra rzecz. Szybko się robi (nie licząc zawijania). Ja zmniejszyłam liczbę ryżu do 3/4 szklanki a mimo to nadal jest trochę za dużo. No i trzeba uważać przy smażeniu aby nie robić tego na zbyt mocnym ogniu bo mi tak strzeliło że nawet lodówka została ochlapana. Na pewno zrobię nie raz choć marzy mi się wersja z kiełkami. Vanja86 2011-01-07 16:44:10.534 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) jestem w szoku ze to jest takie dobre i jednoczesnie mega proste. polecam!!!!! ~turiam 2011-01-07 15:40:25.747 ![]() Pycha :) Matik 2011-01-07 14:49:28.603 Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wegańska) zupa wyszła pyszna ~ml 2011-01-07 14:26:42.385 ![]() Silken tofu kupiłam w Asia Tasty, na końcu drugiej Hali Mirowskiej (Warszawa). Kosztowało 5,5 zł, choć podobno ostatnio zdrożało. Takie samo tofu dostępne jest od niedawna na evergreen.pl (7,90 więc nadal atrakcyjna cena, a dostępne również dla ludzi spoza W-wy :). PS: W obu miejscach tofu raczej bywa niż jest - oba sklepy zaopatrują się z tego samego źródła, a dostawy są co miesiąc... Ale to na pewno nie jedyne "źródełka" ;) patrycccja 2011-01-07 09:01:05.86 Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu (wegańska) Hmm... skąd wziąć to silken tofu? ~Ripley 2011-01-06 22:04:54.4 ![]() Zrobiłam tylko biszkopt - również mogę go polecić :) Wyszedł ślicznie, taki delikatny. Karob zastąpiłam gorzkim (holenderskim) kakao - żeby nie przesadzić dałam 2 czubate łyżki. Dobra ilość, ale w sumie wolałabym chyba trochę więcej. Cukru za to dałam 1/3 szkl. - dla mnie super, ale kto woli słodsze ciasta, może się trzymać oryginalnych proporcji. No i za radą poprzedników dodałam 2 łyżki octu jabłkowego - ciasto pięknie wyrosło, ale nie wiem czy ocet był konieczny. W końcu dodaje się go do ciast na sodzie, a tu jest głównie proszek, który zawiera i sodę i "kwaśne" składniki. Proporcje są raczej na małe ciasto - kto chce 3-warstwowy tort powinien upiec 2 ciacha :) patrycccja 2011-01-06 20:16:23.356 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Lubię czosnek. Superprzepis polecam ~Maria 2011-01-06 16:26:03.902 Makaron z orzechami (wegańska) po degustacji stwierdzam, że jednak dla mnie makaron to musi być z sosem, więc będę ulepszać ten przepis w przyszłości. orzechy, choć mało wyczuwalne (moje były starte na tarce)nadają niesamowitego aromatu, nie można wtedy klusek nazwać zwykłymi kluskami ;) ~ulapoprostu 2011-01-06 14:21:39.231 ![]() Placki smaczne i bardzo sycące. Z dżemem jagodowym były super:) zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia do 1 łyżeczki z górką, miód zastąpiłam słodem, a mleko dałam sojowe w proszku. Mimo zmian placki wyszły. Tylko na przyszłość zrobię bez oleju na patelni albo z minimalną ilością, bo olej i tak dodany jest do ciasta, a jak dodałam go jeszcze na patelnię to jakieś za tłuste dla mnie wyszły. Część wysmażyłam na suchej patelni i były lepsze wg mnie, takie mało tłuste. Dodam później zdjęcia, bo zrobiłam:) jazgottt 2011-01-06 14:08:00.669 ![]() Mi trzeba, choć jestem dorosła :) W dodatku ciekawska. Bardzo wiarygodnych źródeł nie znalazłam, ale znalazłam info, że solanina jest neutralizowana obróbką cieplną i kwasem (jest alkaloidem i łączy się z kwasem tworząc sole). Jest też rozpuszczalna w wodzie. Co do jej ilości w zielonych pomidorach - niektórzy piszą, że jest znacząca, inni że znikoma, jeszcze inni że to nie solanina tylko inny alkaloid, tomatina. Ta ostatnia informacja podawana jest najczęściej z odwołaniami do jakichś badań i z tych opisów na które trafiłam wynika że nie stanowi żadnego zagrożenia. Z ciekawszych źródeł polecam www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html - naprawdę ciekawy artykuł, choć skupiający się na liściach pomidorów. Końcówka jest niezwykle pouczająca - dodając suszonych liści do pesto autor zainteresował się bazylią. Doszukał się, że zawiera 2 substancje, estragol i metyloeugenol, które powodują u zwierząt uszkodzenia DNA i raka... występują też w innych ziołach, a także są podobno dodawane do żywności... No a czy ktoś panikuje z powodu pesto? Oczywiście nikogo nie namawiam do beztroski, a już na pewno nie do jedzenia zielonych ziemniaków, które na pewno zawierają znaczną ilość solaniny, ale warto poddawać różne informacje krytycznej ocenie. patrycccja 2011-01-06 12:03:59.521 Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska) mozna zamrozic to ciasto ale pod folia przezroczysta.. dlugo sie rozmraza i nie mozna go ponownie zamrozic.. rozmrazac dobrze jest w lodowe.. esli komus wyjdzie za duzo gotowych plackow to po usmazeniu mozna je smialo trzymac kilka tygodni w zamrazarce.. rozmrazamy je w temp. pokojowej a przed zawinieciem nalezy je ogrzac przez 1min. w mikrofali. polecam! ~cresca1one 2011-01-06 11:12:37.399 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |