7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kotlety sojowe z Geldern (wegańska) Bardzo smaczna wersja sojaczy :) kasumi90 2010-11-17 14:17:46.728 Kotlety sojowe "Afryka" (z masłem orzechowym) (wegańska) Pycha :) Ja jeszcze czasem dodaję curry i papryki słodkiej w proszku, ew. trochę czosnku - i wtedy są wyśmienite :) kasumi90 2010-11-17 14:16:06.898 Szybkie i ostre kotlety sojowe (wegańska) Mnie bardzo smakowały, pyszne i ostre :) kasumi90 2010-11-17 14:13:51.574 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) spód się chyba nie dopiekł, składniki były wciąż sypkie. a wierzch ciasta się przypiekł. dlaczego? ~mon 2010-11-17 13:35:25.777 Kimchi (kim-chi) - kiszona, pikantna kapusta pekińska (wegańska) Jedno "ale". W wykazie skladnikow jest biala rzodkiew, natomiast w przepisie pojawia sie "rzepa". To sa dwa rozne warzywa: rzepa jest czarna i okragla, rzodkiew podluzna i biala. Przy okazji polecam mojego bloga: herbarz.wordpress.com/2010/05/21/rzodkiew/ ~Jakub Brodacki 2010-11-17 13:18:37.09 Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska) Tym, którzy nie lubią kminku, proponuję wypróbować dodanie kminku mielonego. W potrawie nie czuć smaku kminku, a jednak poprawia i pogłębia jej smak, no i czyni potrawę łatwiej strawną. Moje dzieci, które kminku nie cierpią, wsuwają bez marudzenia łazanki z kapustą, do której dodaję mielony kminek. Drugi patent: do wielu zup dodaję przecedzony przez sitko wywar z zagotowanych w małym garnuszku przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, ziarna pieprzu, gorczyca biała, kolendra i kminek właśnie). W ten sposób nic nie trzeba wyławiać z talerza, a zupa zyskuje bogaty aromat. MagdaM 2010-11-17 02:22:09.758 Leczo z kabaczkami, kalarepką, fasolką szparagową i wkładką sojową (wegańska) 1.Po wczytaniu się w przepis dochodzę do wniosku, że dla autora przepisu kabaczek=cukinia, gdyż w części "Przygotowanie" nie ma żadnej wzmianki o cukinii, wobec czego niejasne sformułowanie "kabaczki (tudzież cukinie" zrozumiałabym jako "kabaczki LUB cukinie". 2.Wyraźnie odróżniam cukinie od kabaczków i w sprzedaży też widzę obie kategorie. Cukinię najlepiej wybierać młodą, długości 15-25 cm, nie trzeba jej wtedy obierać ze skórki,która najczęściej jest ciemnozielona (ostatnio widziałam również żółte, ale jeszcze ich nie próbowałam). Miąższ cukinii jest twardszy i nie rozpada się w czasie duszenia/gotowania, podczas gdy kabaczek łatwo rozgotowuje się. Znalazłam informację, że cukinia została wyhodowana z kabaczka we Włoszech pod koniec XIX wieku: www.foody.pl/strony/1/i/414.php MagdaM 2010-11-17 01:10:22.024 Leczo z kabaczkami, kalarepką, fasolką szparagową i wkładką sojową (wegańska) Ciekawa jestem czym według autora/autorki przepisu różni się cukinia i kabaczek, bo według wszelkich znanych mi źródeł (kulinarnych i niekulinarnych - choćby wikipedia), są to dwie nazwy tego samego warzywa. ~Eida 2010-11-17 00:09:52.415 Surówka z selera z jabłkiem i orzechami, batdzo fajna (wegańska & RAW) Zamiast soku z cytryny musiałam dodać octu balsamicznego z odrobiną wody, bo cytryny nie miałam, niestety. Dodałam trochę cynamonu i surówka wyszła smaczna. jazgottt 2010-11-16 20:41:56.603 Mleko orzechowe lub migdałowe (z orzechów lub masła orzechowego) (wegańska) Myślałam że nerkowce nawet nie zbliżą się do mleka migdałowego (puszka.pl/przepis/2180-mleczko_mleko_migdalowe_w_5_minut.html), ale się myliłam :) Mleczko wyszło naprawdę smaczne, nawet takie samo do picia jest fajne. Ma trochę "głębszy" i bardziej neutralny smak niż migdałowe. Na 1/3 szkl. nerkowców dałam 2-2,5 szkl. wody, łyżkę słodu ryżowego (b.neutralny w smaku) i szczyptę soli. patrycccja 2010-11-16 20:24:47.203 Kapusta (z wody) z bułką tartą (wegańska) Kolejne warzywo, które świetnie komponuje się z bułką tartą. W tym roku jadłam pierwszy raz :) Cukier zbędny. patrycccja 2010-11-16 19:23:27.71 Oliwkowe pingwiny - najlepszy przepis na domowe przyjęcie (wegańska & RAW) Mi by właśnie bardziej pasowała orzechowa pasta z tofu i sosem sojowym: puszka.pl/przepis/3045-orzechowa_pasta_z_tofu.html - i ze względu na smak i na konsystencję. patrycccja 2010-11-16 19:19:49.392 Pasta z soczewicy i warzyw (wegańska) prosta i bardzo dobra ~turiam 2010-11-16 17:54:26.761 Kluski ze szpinaku i ziemniaków (wegańska) zrobilam dzisiaj to 1szy raz, z 4 kulek mrozonego szpinaku i 4 lyzek kartofli wyszedl caly talerz tych sycacych kluseczek! dodalam jak w przepisie bulke tarta plus 2 lyzeczki zwyklej maki, nie ziemniaczanej, konsystencja byla idealna, do tego polac to wszystko sprazona cebulka pychota! ~veganka 2010-11-16 16:51:44.274 Puree z soczewicy (wegańska) bardzo dobry przepis !! :) ~Kaja 2010-11-16 15:57:02.286 Pasztet orzechowy z ryżem i cheddarem (lakto-ovo-wege) Całkiem smaczny, choć nie zachwycający. ryfka 2010-11-16 11:23:02.85 Oliwkowe pingwiny - najlepszy przepis na domowe przyjęcie (wegańska & RAW) ja gdzieś czytałam, że to w środku to nie jest masło orzechowe, tylko jakis twarożek :) magrusia 2010-11-16 09:42:06.246 Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje! (wegańska) Właśnie soli też było sporo :D może za dużo jednego i drugiego, ale i tak było pycha:) sunflower_ren 2010-11-16 09:21:25.693 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Wydaje mi sie ze nie wolno drozdzy rozrabiac w goracej wodzie. W ciepłej owszem.Moze dlatego chleb nie wychodzi.. ~neil 2010-11-16 01:48:48.685 Pieczarki w cieście piwnym (ovo-wege) Pieczarki wyszły bardzo dobre. jazgottt 2010-11-15 20:13:16.66 Oliwkowe pingwiny - najlepszy przepis na domowe przyjęcie (wegańska & RAW) Po za tym, że te pingwiny są ładne to czy są smaczne? Oliwki, marchewka i masło orzechowe... dziwacznie brzmi te połączenie. Irokezik91 2010-11-14 23:46:10.687 Czekolada pitna (wegańska) No i masz babo placek! Uzależniłam się od pierwszego łyka! :D Irokezik91 2010-11-14 23:39:19.85 Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą) (wegańska) Tym razem użyłam czarnej gorczycy i niestety zawiodłam się. Nie smakuje mi. Czarna gorczyca owszem jest super, ale... nie do tego przepisu. Irokezik91 2010-11-14 23:28:09.729 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Znów zła passa...? Znowu chleb chyba się na mnie obraził... Piekłam (a raczej próbowałam upiec) go dwa razy - za pierwszym razem wyrosnął 2,5-krotnie w ciągu 15 min :O, a po 5 minutach opadł nim zdążyłam włączyć piekarnik... Myślałam że za długo wyrastał, więc spróbowałam drugi raz. Tym razem jak tylko wyrósł hop! i do piekarnika, 5 minut później opadł... Czy ktoś ma pomysł o co może chodzić? Irokezik91 2010-11-14 23:23:01.972 Panierowana cebula (na płytkim tłuszczu ;) (wegańska) Jak wam się trzyma mąka cebuli? Mnie nie wyszło takie piękne jak na zdjęciu, gdyż trochę mąki mi odpłynęło w tłuszcz, niestety też krążki cebuli się rozwalają podczas smażenia :( Agatok 2010-11-14 16:09:29.272 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |