
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Soczewiaki czyli smażone trójkątne pierożki ziemniaczane z soczewicą (lakto-ovo-wege) A ja lubie takie pierozki, ale koniecznie z orientalnymi przyprawami jak curry, cumin, swiezy imbir oraz koniecznie!!! ze swieza zielona kolendra. ~Ania 2010-10-05 13:32:08.592 ![]() ha! zrobiłam już 2 razy, będę robić kolejne! jest suuuuper takie miękko mniamowate i szybko się robi. rodzina nie mogła uwierzyć, że nie ma w nim kakaa ni cukru. uwielbiam orzechy włoskie w ciastach. aha! i dodaję więcej rodzynek:) (ps. mi tez jakoś super nie wyrasta, ale chyba nie powinno;) muszę spróbować dać ten cynamonowy zapaszek :) mmmm MEDeah 2010-10-05 12:28:42.099 ![]() Słodkości pominęłam, ale za to zamiast orzechów dałam daktyli. Ciasto wyszło całkiem całkiem, chociaż jeszcze brakuje mu tego CZEGOŚ. Może jeszcze innych bakalii? Aaa no i ciasto słabiutko mi wyrosło, w ogóle ta soda do mnie jakoś nie przemawia... Ktoś próbował może piec na drożdżach, a może na zakwasie (choć w sumie nie wiem w jaki sposób...)? Irokezik91 2010-10-05 11:17:44.705 ![]() Ostatnio otworzyłam jeden słoik ogórków (udało mi się jakoś tam upchać ;). Wyszły miękkie w środku, no ogólnie niezbyt smaczne, ale to moja wina, bo nie dałam żadnych liści wiśni ani tym podobnych... :/ Następnym razem będę o nich pamiętać. Irokezik91 2010-10-05 11:12:07.0 ![]() A można zamiast octu dać sok z cytryn? Ktoś może próbował? Irokezik91 2010-10-05 10:56:58.501 ![]() Słuchajcie, a to się łatwo przypala przy gotowaniu? W sensie takim czy mogę zrobić dżem w zwykłym, starym, zdezelowanym garze czy mam się zaopatrzyć w coś lepszego...? Irokezik91 2010-10-05 10:46:36.082 Kasza jaglana z bakaliami i miodem (lakto-wege) dobreeeee ~al 2010-10-04 23:19:32.297 ![]() Może dlatego że są modyfikacją tego przepisu... Np. puszka.pl/przepis/5337-mus_jablkowy_kokosowo-waniliowy-hit_.html - co zostało jasno zaznaczone poprzez podanie źródła :) patrycccja 2010-10-04 22:01:04.673 ![]() Bardzo dobre. Troche sie balam jak to wszystko mi wyjdzie bo nigdy nie robilam wczesniej lasagne a przepis nie jest do konca sprecyzowany ale dalam rade:) Danie syte i mimo iz dosc pracochlonne, warte zrobienia. dak0ta 2010-10-04 21:59:59.398 Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska) w różnych przepisach są podobne treści żywcem zerżnięte. ~spostrzegawczy 2010-10-04 21:43:31.706 ![]() Ja tez używam do przeróżnych dań - do kanapek akurat jeszcze nigdy ;) Zupy krem to klasyka. Drugie najczęstsze zastosowanie to drugie dania, np. sos z bakłażana, pomidorów i ew. innych warzyw. A do puree jak genialnie pasuje! Palce lizać :) patrycccja 2010-10-04 21:22:19.051 Naleśniki w staropolskim stylu, z kaszą i sosem grzybowym (lakto-ovo-wege) bardzo dobre;) ~Silverka 2010-10-04 11:29:13.879 ![]() Tez je ostatnio robiliśmy - są pyszne! Słonecznik ekstra chrupie :) patrycccja 2010-10-03 21:04:46.734 ![]() Przepraszam Shaera, teraz już będę wiedzieć. :) Wypróbowałam metodę z obdzieraniem soi ze skóry. ;) Wyszło smaczniejsze niż poprzednio, ale nie na tyle smaczne by nadawało się np.: do kawy czy płatków śniadaniowych, więc morał z tego taki, że mleko własnej produkcji tylko do placków, naleśników itp. Irokezik91 2010-10-03 19:39:08.792 ![]() Brawa dla Ali. Właśnie tknięta przeczuciem (i komentarzem) poszłam do kuchni i okazało się, że mleko było słodzone :] No cóż.. Ale sosik i tak smaczny ;-) LalaAla 2010-10-03 15:35:38.526 ![]() Po przygotowaniu farsz wygląda zupełnie jak na zwykłe pierogi ruskie:). Pierogi wyszły smaczne, jednak zrobiłam ciasto głównie z mąki razowej orkiszowej, mąki orkiszowej białej dodałam tylko ok 1/5 czy nawet mniej. Polecam ten przepis, jeśli ktoś lubi tradycyjne smaki:). jazgottt 2010-10-03 14:02:06.34 Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska) Pyszna zupa, którą można zrobić na wiele sposobów. ;) ~joacha 2010-10-03 13:55:20.945 Deser malinowy z bakaliami całkowicie wegański (wegańska) polecam dodac troche mleka sojowego pychotka ~dominique 2010-10-03 13:43:10.589 ![]() Może mleko sojowe było słodzone. xxl 2010-10-03 13:18:33.947 Ciasto jabłkowe (wegańska) wyszedł mi zakalec wogule nie urosło cos jest chyba nie tak z iloscia składników:( ~dominique 2010-10-03 13:08:33.259 Zdrowa "czekolada" z bakalii (wegańska & RAW) Wg. mnie możesz to zrobić w takiej, która "tradycyjnie" służy do mielenia mięsa, ale też w tej do kawy (ja tak mieliłam suszone morele kiedyś). ~dea 2010-10-03 11:34:05.197 Naleśniki ryżowe (bezglutenowe) (wegańska) Pomysł ogólnie ok. Niestety dziecku naleśnika z kurkumą i słodką papryką to raczej nie da się wcisnąć. Jako, że lubię kucharzyć i eksperymentować,a na dokładkę mam bezglutenowców w domu to stworzyłem potwora o słodkiej nazwie i smaku: naleśniki ryżowe na słodko. 200g. mąki ryżowej, 2 jaja kurze, 125ml. mleka (pół szklanki), 50g. masła (prawdziwego), 1 łyżeczka soli (czubata) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki masła/kremu smakowego (orzechowy, czekoladowy, sezamowy itp. bądź kombinacje wg. upodobań, dozwolonych na diecie składników, itp. – ma być gęste – w temp pokojowej konsystencja gęstego kremu). Mąkę ryżową wsypać do naczynia, dodać 2 jaja (całe) i wymieszać aż do powstania drobnej suchej (półsuchej) kaszki (ja mieszam ręcznie jak eksperymentuję). Masło roztopić na patelni (na tej samej na której później smażymy naleśniki) powoli aby nie przypalić. Dodać do niego odrobinę mleka i wymieszać. Jak się całość scali w jednolity sosik, dodać 2 łyżeczki cukru i dalej podgrzewając delikatnie oraz mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Taki gorący sosik dodajemy do naszej wcześniej utartej kaszki, wsypujemy łyżeczkę soli kuchennej (słodkie potrawy solimy, to bardzo istotny element) i ponownie całość mieszamy. Tym razem ma powstać jednolita kremowa masa. Stopniowo dolewamy mleka ciągle mieszając, aż zużyjemy całe 125 ml. Mieszamy tym razem energicznie aby masę maksymalnie napowietrzyć. Po wymieszaniu masa ma być lekko wodnista. Teraz emulgatory - bez obawy, posłużą nam do tego… dodatki smakowe. Dodajemy 2 łyżeczki ulubionych kremów (łyżeczki takie baaaardzo czubate). Całość ponownie energicznie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji naleśnikowego ciasta. Krótkie wyjaśnienie: solenie potraw jest bardzo istotne (szczególnie słodkich czy ryżowych, a już nieodzowne przy słodkich ryżowych) i nie należy unikać tego składnika, jeśli nie jest to wymaganiem diety. Solenie pozwala zmniejszyć ilość dodawanych przypraw, cukru itp. do potrawy oraz – co często przewija się w przepisach – ryż jest bardzo „bezsmakowy”. Unikając soli, skazujemy się albo na potrawę bez smaku (niestety, dziecko tego nie ruszy), albo na potrawę z ogromną ilością przypraw. Smażenie. Samo smażenie nieco różni się od smażenia typowych naleśników (nic nie podskakuje ani nie wrzy). Temperatura, jest nieco niższa – na mojej kuchence smażę na ustawieniu 5 (w 10-cio stopniowej skali), normalne naleśniki smażę na 7. Patelnia – ta sama co rozpuszczaliśmy masło – jest idealnie, delikatnie natłuszczona – gotowa do użycia. Grubość placków – jak to naleśniki - im cieńsze tym lepsze. Kolejna różnica – przewracanie – nie wiem czemu, placka ryżowego nie daje się odwrócić w podrzucie – dla kogoś kto całe życie tak obracał naleśniki będzie to na początku katorga. Odwracamy naleśnik jak brzegi zaczną się odklejać. Podważamy delikatnie drewnianą łopatką i palcami odwracamy placek. Druga strona jest podsmażana krócej, znacznie krócej. I tak, aż skończy nam się ciasto. Kolejna istotna rzecz do odkładanie świeżo usmażonych placków – wykorzystujemy do tego 2 talerze. Kładziemy naleśnik na talerz i przykrywamy drugim talerzem. Kolejny naleśnik kładziemy na naleśnik i znów przykrywamy talerzem, tym razem talerze odwracamy – ten na górze aby znalazł się na dole. Kolejny naleśnik i znów odwracamy talerze. W ten sposób naleśniki dochodzą jeszcze w sobie i nie będą suche i kruche. ~KamilS 2010-10-03 11:22:40.169 ![]() Słodkawe? Mimo soli, soku z cytryny i czosnku???? Może za mało tych przypraw jednak? patrycccja 2010-10-03 11:07:12.929 ![]() Spróbowałam. Majonez przygotował mi mój TŻ, po raz pierwszy robił coś tak skomplikowanego w kuchni i dodatkowo wegańskiego więc ciężkie zadanie dla niego ;-) Zrobione według przepisu wyszło... dziwnie. Majonez mimo braku cukru smakuje raczej jak bita śmietana.. Jest wyraźnie słodkawy. No ale tosty z wędlinką sojową i tymże sosikiem są wyborne :-) LalaAla 2010-10-03 10:05:31.982 Zdrowa "czekolada" z bakalii (wegańska & RAW) Czym że jest maszynka do mielenia w Twoim mniemaniu ? ~~hej_bejbe 2010-10-03 02:17:31.982 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |