7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Zacierki (wegańska) Dziewczyny, a tak na 2-3 porcje do zupki to ile trzeba dać mąki? Tak mniej więcej, oczywiście.. Natka 2010-09-16 11:43:34.204 Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska) Dzięki - rozpływam się w samozachwycie ;D patrycccja 2010-09-15 20:48:43.424 Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie) (ovo-wege) ja to osobiście uwielbiam. Robię ponownie, tym razem więcej i konserwuję :-) sokovirufka 2010-09-15 19:12:50.284 Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska) Pychotka. Patrycja uwielbiam Twoje przepisy. GRISZa 2010-09-15 16:53:24.079 Soja a'la orzeszki (wegańska) Hubert, ja bym zaryzykowała - nie powinny bardzo odbiegać od tych bez gotowania. ~zygzak 2010-09-15 16:00:49.135 Zacierki (wegańska) Mój Pyś w zacierkach (my to nazywamy kluski rwane) jest mistrzem. :D Irokezik91 2010-09-15 14:59:47.673 Soja a'la orzeszki (wegańska) No tak....jakieś 25 lat temu w budce na placu jadłam coś co się nazywało prażone orzeszki sojowe. Pan sprzedawał to coś w tzw. tytkach (czyt. w papierowych rożkach). Przez kilkadziesiąt lat się głowiłam, co to za orzeszki?...Ten smak czuję do dziś i ...wkrótce do niego powrócę ... :-) Natka 2010-09-15 13:42:59.888 Dżem z aronii i moreli z nektarynką (wegańska) Katrin, frunę do nieba ze szczęścia, ponieważ jest to mój osobiście wymyślony przepis. Dziękuje, za tak miłe słowa :) Natka 2010-09-15 13:36:13.645 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) A razowiec się na mnie obraził... Robiłam z samej razowej, na opakowaniu mąki był nawet przepis na taki chleb. Różnica była taka że dodawało się mniej wody i nie dawało się oleju..., ale ja trzymałam się proporcji tutaj podanych... i wyszedł zakalec. Nie próbujcie tego w domu. ;) Irokezik91 2010-09-15 09:42:20.532 Kotlety ze startego selera (ovo-wege) Jajko zastąpiłam bułką tartą i mąką, dodałam też natki pietruszki. Wyszły suuuper. :D Irokezik91 2010-09-15 09:30:42.688 Dżem z aronii i moreli z nektarynką (wegańska) dżemik zrobiłam bez przekonania ponieważ zostało mi odrobinę aroni ,naczytałam sie o jej cierpkim smaku ale cóż te parę słoiczków może ktoś zje a tu !? w dwa dni poszło 8 ! zaopatrzyłam sie już w kilogram aroni ponownie i zamiast moreli ( bo brak) użyłam samych nektarynek REWELACJA!!!! niesamowity aromat a połączenie cukru cynamonowego-hmmmmm... PALUSZKI LIZAĆ :) katrin467 2010-09-14 21:46:23.946 Soja a'la orzeszki (wegańska) Pytanie, ponieważ nie doczytałem wcześniej i namoczyłem soję po czym ją gotowałem przez godzinę: czy można też taką ugotowaną soję wrzucić na patelnię, czy koniecznie trzeba tylko po namoczeniu? Muszę przyznać że narobiliście mi smaka =) ~Hubert 2010-09-14 21:45:14.938 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Bardzo smaczna ale chyba dodałem za mało oliwy z oliwek bo troche sucha była:)) Properek 2010-09-14 19:57:05.957 Przecier pomidorowy Gandalfa (wegańska) Pomidory nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur i faktycznie pasteryzacja jest dość zbędna :) Poza tym z czasem człowiek coraz pewniejszy siebie i już nie musi wszystkiego mieć sterylnego i porządnie zapasteryzowanego. Ja w tym roku jeszcze pasteryzuję - co jak co, ale jak pomidory mi się zepsują, to się przecież zapłaczę ;) patrycccja 2010-09-14 15:05:10.935 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) No czasem tak bywa, że coś jest przetrzymywane dłużej, niż ustawa nakazuje ;) Raz, że trochę brak czasu, żeby wszystko robić na bieżąco. Dwa, że sprawdzam, czy w Puszce nie ma już podobnych/prawie identycznych przepisów. Pierogów ruskich już sporo tu jest, więc odwlekałam je, bo to więcej czasu potrzeba. Ale co się odwlecze, to nie uciecze :D patrycccja 2010-09-14 15:01:39.428 Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska) Cos niesamowitego. Zrobilam raz-nie minela godzina jak garnek zostal calkowicie oprozniony:) Dodaje jednak jeszcze troche soku z ogorkow bo lubie bardziej kwasne potrawy. Nawet moj miesozerny J. jest nim zachwycony. dak0ta 2010-09-14 13:32:41.508 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) Znam ten przepis z mleczkiem kokosowym, mniam :) Natka 2010-09-14 11:05:13.735 Przecier pomidorowy Gandalfa (wegańska) Ja tez robię takie przeciery..tylko trochę mniejsze ilości. Małe polne pomidory ścieram w całości na tarce, wrzucam do woka i gotuje jw. Potem na gorąco wkładam do słoików. Nie pasteryzuje dodatkowo, trochę szkoda mi na to czasu. Przeciery wykorzystuje wciągu sezonu zimowego, nic nie zostaje na kolejne. Moja przyjaciółka robi trochę inaczej. Wychodzą pyszne ziołowe. Pomidory w całości wkłada do dużego naczynia żaroodpornego, wrzuca do nich zioła i zapieka w piekarniku. Po mniej więcej 1-1,5 ha, wyciąga, schładza, miksuje, wkłada do słoików i pasteryzuje. Natka 2010-09-14 11:02:17.103 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Cieszę się, że w końcu mój wypróbowany przepis na pierogi pojawił się na stronie :) Natka 2010-09-14 10:55:31.128 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Wyszło super no i jest błyskawiczne :) ~seidthe 2010-09-13 13:32:24.154 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) dodałam bardzo dużo imbiru, troche chilli i łyżeczke miodu. pycha! kaka 2010-09-12 22:18:02.715 Przecier pomidorowy Gandalfa (wegańska) My robimy w tym roku drugi raz, z pomidorów jajek. Wychodzą genialne - o wiele lepsze od dostępnych w PL pomidorów konserwowych i przecierów, które dotychczas próbowałam, a próbowałam dużo :) Różnej produkcji. My obieramy ze skórki i gotujemy nieco dłużej, żeby jeszcze trochę odparowały i się nieco rozgotowały. Trochę inaczej też pasteryzuję - słoiki z gorącym przecierem zalewam gorąca kranówą. Nie bawię się też później w wychładzanie zimną wodą - po prostu wyjmuję słoiki i stawiam do góry dnem. Słoiki 500 ml są dla nas bardziej uniwersalne. patrycccja 2010-09-12 20:28:22.028 Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska) Słuchajcie, a sos po zagotowaniu nie był wg. was za rzadki? Ja go jeszcze odparowywałam chyba z godzinę. Poza tym tak czy siak lepiej go chyba pogotować aż piana przestanie się wytwarzać, a nie pakować do słoików jak tylko się zagotuje. patrycccja 2010-09-12 19:21:33.369 Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska) Po 1: 1/3 cukru, stanowczo wystarczy. Po 2: my nie jesteśmy hardcorami, kubków smakowych nie lubimy sobie wypalać ;) więc zmniejszyłam ilość chili chyba do 1/4. Wyszedł pyszny, lekko pikantny sos. Dla zupełnie delikatnych podniebień ilość można jeszcze zmniejszyć - żeby chili było głównie dla aromatu i lekko pikantnej nuty. Wojtek już zjadł testową partię kanapek i stwierdził że pycha, podobne do adżiki i że za mało zrobiłam ;) Wyszło prawie 15 słoiczków po 200 ml. patrycccja 2010-09-12 19:03:26.406 Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska) mieszkam w Warszawie i kupiłam świeży, ekologiczny jarmuż prosto od rolnika za pośrednictwem strony vegebox.pl. Wcześniej nie wiedziałam nawet, jak jarmuż wygląda, a teraz mam go w lodówce!:) i część przerobię za pomocą sokowyciskarki na sok (tzn. nie sam jarmuż, ale jarmuż z marchewką, jabłekiem i gruszką). Resztę chętnie spróbuję wg tego przepisu, powinno być smaczne:) jazgottt 2010-09-12 17:54:46.713 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |