
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Placki z tartej cukini (wegańska) PYCHA! Cukinię obrałam ze skórki i nie dodawałam jajka. Dynia sprawia, że placki smakują jak czipsy ziemniaczane z masłem i koperkiem :D Mniam! ~e. 2010-08-26 15:40:09.884 Tort bezjajomlek (wegańska) Wlasnie zrobilam biszkopt z tego przepisu i wyszedl znakomicie. Serdeczne dzieki! ~olka 2010-08-26 14:45:22.149 Grzanki francuskie doskonałe na syte śniadanie (lakto-ovo-wege) ja mam troszke inny sposob. miaowicie, dwa jaja roztrzepuje z : szczypta soli, pieprzu, bazylii, oregano . reszte znacie ;p ~oleczka 2010-08-26 14:10:35.466 ![]() Można użyć śmietany sojowej. MagdaM 2010-08-26 13:09:47.259 ![]() Ja również zrobiłam bez jogurtu. Wyszła z tego raczej papka selerowa niż zupa, a w smaku... nic nadzwyczajnego. Irokezik91 2010-08-26 11:47:39.844 Falafel (felafel) (wegańska) odpowiadam anastazji - oryginalny przepis na falafle ktory podal mnie libanczyk Nadzin Mattou nie przewiduje takich skladnikow jak czosnek i maka, natomiast pozostale skladniki tak , nalezy je dwukrotnie przemielic lub zmiksowac. dobrze rozgrzac olej(sprawdzamy cienkim kawalkiem ziemniaka) ismazyc krotko do lekkiego zbrazowienia. Bez maki napewno sklejaja sie! ~visangi 2010-08-26 10:41:58.126 Ciasto czekoladowe - bez jajek! (wegańska) Wymieszałam wszystkie składniki jak w przepisie dodając jedynie od siebie oprócz sody jeszcze szczyptę proszku do pieczenia, bo nie miałam sody do pieczenia, na zasadzie: soda oczyszczona+proszek do pieczenia=soda do pieczenia :-).Filiżankę kwalifikuję jako 0,2l. Octu wcale nie czuć, i nawet dało się ze smakiem "wylizać" łyżkę ;-). Ciasto było konsystencji płynnej, najpierw jak naleśnikowe potem jak gęsta śmietana. Łatwe do wymieszania mikserem lub łyżką. Wylałam na formę (tłuszcz+bułka tarta) ok. 25cmx8cm. Piekarnik lekko nagrzany. Piekłam 40minut w 185st. Ciasto ładnie wyrosło na ok. 5cm. Pękło na górze dając chrupiącą skórkę. Lekko wilgotne na spodzie, ale bez zakalca. Wyszło całkiem dobre do kawy, kruche, lżejsze od ciężkich jajecznych babek czy murzynków, jednak w smaku czuję trochę sodę albo mąkę. Następnym razem spróbuję z samym proszkiem do pieczenia bez sody. Być może owoce lub orzechy, jak proponują Panie niżej, byłyby dobrym rozwiązaniem. ~Izza 2010-08-25 23:55:53.529 Ciasto czekoladowe - bez jajek! (wegańska) A jaka powinna być prawidłowa konsystencja ciasta? Jakiej wielkości blacha i jaka temperatura pieczenia? Piekarnik już rozgrzany, czy nie? ~Izza 2010-08-25 19:55:00.834 ![]() A czy można dodać inny rodzaj musztardy? Natka 2010-08-25 13:54:14.694 ![]() Jeszcze czasem dodaję troszkę sałaty. Mój miesojad uwielbia tą surówkę. :D Irokezik91 2010-08-25 12:20:30.609 ![]() Dałam sporo jabłka, rodzynek i kompletnie zapomniałam o soli i... polubiłam owsiankę. :D Irokezik91 2010-08-25 11:17:07.316 ![]() Dałam więcej musztardy i surówka wyszła extra. :D Tylko może mi ktoś powiedzieć jak pozbyć się tych włókien z selera? Irokezik91 2010-08-25 11:14:43.295 ![]() Do tego chłodnika pasuje również jogurt naturalny, bo on sam w sobie jest kwaskowy. Dodaje również śmietanę, bo ma taki maślany smak. NO i mnóstwo zieleniny oraz czasami małosolnego ogórka i tez jest wtedy pyszny. Natka 2010-08-24 21:33:03.413 ![]() Piekłam go już kilka razy, zmieniłam jednak jedną rzecz. Otóż foremki obsypuję kaszką manną, ponieważ bułka tarta zostawała na palcach przy jedzeniu i strasznie mnie to denerwowało. Muszę spróbować z mąką. Natka 2010-08-24 20:31:21.806 ![]() Zimę wytrzymuje idealnie, dokładnie jak ogórki kiszone. Swoje zaprawy trzymam w kuchni z braku piwnicy i nic się im nie dzieje. Robię zalewę w proporcjach na 1 litr wody 1 łyżka soli.Dodatkowo do każdego słoika wkładam troszkę papryczki chili i troszkę kminku. Papryka kiszona jest chrupka podobnie jak ogórki i tak jak one mocno kwaśna. Nie pasteryzuje, żeby nie rozgotować, co czasem mi się zdarzało z papryką z octu i była wtedy ciapowata. Natka 2010-08-24 20:22:46.811 Makaron w sosie brokułowo-pomidorowo-serowym (lakto-wege) nie lubie sera pleśniowego czy można zamiast jego użyć jakiegoś innego? majka 2010-08-24 17:48:37.813 Deser warstwowy z hebatników i waniliowego deserku (wegańska) mnie to osobiście nie przeszkadza ale dzieki za inforamacje majka 2010-08-24 17:03:50.754 ![]() Dodałam jeszcze szczyptę cząbru i estragonu. Wyszło aromatycznie i pysznie:) sokovirufka 2010-08-24 13:37:55.479 Sałatka z cukinii (do słoików) (wegańska) Zrobiłam w zeszłym roku z podobnego przepisu i niestety..mnie nie smakowała..tzn. strasznie miękka się zrobiła. Taka ciapkowata, brrr W tym roku zrobiłam "na teraz" cukinię, jak ogórki kiszone i w smaku rewelacja!!! Wczoraj spałaszowałam cały słoik na jedno posiedzenie. Nie wiem tylko, jak zachować cukinię do zimy lub wiosny, żeby nie była nad wyraz miękka. Macie jakieś pomysły? ~Natka 2010-08-24 11:11:40.186 ![]() Jest coś takiego jak Vegeta Natur, więc spokojnie... puszczyk 2010-08-24 11:09:24.475 ![]() Wiesz co Irokezik, bo tak jak napisałam, biała gorczyca jest bez porównania mniej aromatyczna. W porównaniu do czarnej smakuje jak wióry. My tylko raz użyliśmy białej, w wielkiej desperacji z braku zaopatrzenia ;) Może powinnam jednak napisać, że biała się nie nadaje - tak zrobię. Po co kolejne osoby mają się zniechęcać do tego wspaniałego dania :) patrycccja 2010-08-24 08:46:36.738 ![]() Robiłam z brązowym ryżem i białą gorczycą wyszło niezłe, ale niezachwycające. Irokezik91 2010-08-24 07:55:16.383 Sałatka z cukinii (do słoików) (wegańska) no własnie ją robie to zobaczy się pózniej jak smakuje ~aneta 2010-08-23 16:30:12.002 Duszone kurki (wegańska) A ja nie - GO VEGAN! :) ~x 2010-08-23 16:16:08.215 Duszone kurki (wegańska) Też bym dodała śmietany. ~http://smakowite.com/ 2010-08-23 15:31:56.258 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |