7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Pierogi ruskie jak od babci (wegańska) Genialne i chyba pierwszy raz coś smakuje mi tak samo jak w diecie nie wegańskiej. amanda3601 2015-01-05 22:51:55.984 Zupa z soczewicy z pomidorami i koperkiem, doprawiona gałką muszkatołową (wegańska) Uwielbiam soczewicę, ale chyba bardziej mi smakuje w postaci kotletów. Zupka całkiem przyzwoita. Ciekawe połączenie koperku z oregano. drevni_kocur 2015-01-05 19:27:16.303 Fasolka "po bretońsku" (wegańska) @Vegegirl Po godzinnym gotowaniu nie spodziewaj się witamin. Koncentrat + puszkę pomidorów zamieniłam na karton przecieru pomidorowego. Dorzuciłam jeszcze marynowane tofu pokrojone w kostkę. Bardzo dobre;] ~uasic 2015-01-05 18:53:27.285 Mleko owsiane w pół minuty (wegańska) chciałam tylko uprzejmie podsunąć pomysł zmiany wyglądu strony na przyjemniejszy w odbiorze i odczycie. pozdrawiam ciepło :) ~pidi10 2015-01-04 23:39:45.632 Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne) (wegańska) Dziś zrobiłam. Wyszły mi smaczne, ale dodałam więcej wody niz w przepisie. myślę, że to wina mojej wagi. Oszukuje mnie... Dana 2015-01-04 18:08:23.052 Afrykańskie spaghetti (african macaroni) (wegańska) Skali zabrakło do oceny... Moje ulubione :D ankaria 2015-01-04 15:19:46.748 Bakłażany faszerowane (wegańska) a czy po upieczeniu obierasz bakłażany ze skóry, czy jesz razem z nią? magdaradek 2015-01-04 15:00:30.904 Paella wegetariańska z papryką i pieczarkami (zapiekana) (wegańska) Wyszła taaka wielka porcja :) Jest naprawdę pyszne - sok z cytryny (nie miałam limonki) nadął potrawie super smak :) czemutotak 2015-01-04 12:57:31.585 Marynowane rzodkiewki (wegańska & RAW) Bardzo smaczna marynata i to nie tylko do rzodkiewek. Daje radę nawet parchatym kalarepom. :) Myślę o użyciu jej do innych chrupkich warzyw. Marchewki np. by dobrze pasowały. drevni_kocur 2015-01-03 23:09:56.851 Pasztet z grochu z zielonym pieprzem (wegańska) Smakowo pasztet bardzo dobry. Jeden z lepszych, jakie jadłam. Przeszkadzał mi jednak ten pieprz i kolendra i skończyło się na wybieraniu ziarenek z każdego kawałka. Niestety też masa rozpadała się zamiast kroić. drevni_kocur 2015-01-03 21:48:22.099 Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym (ovo-wege) Robiłam te kotleciki już 2 razy i za każdym razem wychodziły cudownie! Sos idealnie pasuje, a kotleciki jem z ryżem, ziemniakami lub kaszą kuskus i jest przepysznie. Bardzo polecam ten przepis - z czasem zaczyna być tylko bazą, a robiąc to danie zaczynamy już improwizować z przyprawami i składnikami. PS to super tanie dani i wychodzi duża porcja! ~tuniowa 2015-01-03 16:06:20.716 Burgery z buraków (wegańska) Burgery bardzo sycące. Smakowo wolę bardziej wyraziste potrawy. ;) Uwagi techniczne: Po dodaniu mąki kukurydzianej nie rozpadają się, a po nasmarowaniu papieru do pieczenia olejem nie przywierają. drevni_kocur 2015-01-03 10:59:02.372 Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem (wegańska) Mmm, wygląda bardzo smacznie, muszę wypróbować. ~agaa 2015-01-03 00:10:28.531 Bułeczki pełnoziarniste z ziołami (wegańska) "1,5 chłodnej wody" chodzi o szklanki, tak? :) ~Martucha 2015-01-02 22:35:40.848 Zielona kasza (gryczana, jęczmienna, pęczak) (wegańska) Pychotka :) Nie użyłam brokuła bo kiedyś się nim strułam i mam uraz :( Groszek dałam z puszki, a zamiast słonecznika pestki z dyni. Do tego cała natka pietruszki i wyszło o nom nom :) Ciekawe czy na zimno też będzie takie dobre. czemutotak 2015-01-02 20:32:47.917 Ostry napój imbirowy na przeziębienia (wegańska) Jak ktoś lubi to można też dodać jakiś słód np z agavy. veganjihad 2015-01-02 18:41:07.396 Kapusta biała z soczewicą (wegańska) Niebo w gębie!!! Zrobiłam z połowy porcji i kminek miałam tylko mielony. Zaczęłam od 2 zeszklonych cebul, potem kapusta, przyprawy + kostka warzywna. Dodałam soczewicę i na koniec było odrobinę za dużo wody. Dodałam ketchup łagodny... makaron miałam tylko zwykłe świdry, ale co tam - miód malina, takie pyszne!!! ~Dorota 2015-01-02 17:57:41.859 Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska) Acha i jeszcze mam pytanie: co robicie z burakami z zakwasu? Wyrzucać trochę szkoda, ale jak je przyrządzić? ~Marta 2015-01-01 13:00:10.556 Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska) Ja zrobiłam bez chleba, zalałam wodą w temperaturze pokojowej z dodatkiem soli (tak ok. 1 kopiastej łyżeczki na 1 litr). Zakwas stał po prostu na blacie, mam chłodną kuchnię. Po 4 dniach był gotowy. Kwaśny, bardzo aromatyczny (dodałam dużo czosnku i liści laurowych). Zrobiliśmy pyszny barszcz do wigilijnych uszek. A teraz pytanie: u mnie buraki nie odbarwiły się aż tak jak na zdjęciu, nie było też właściwie piany (może 1 łyżka do zdjęcia przez te kilka dni). Kolor wyszedł ciemny, jak wino czerwone, ale w konsystencji jest kompletnie inny niż tutaj wynika z opisów. Mój zakwas przypomina syrop z agawy, nie ma mowy żebym go "zlała do butelek". Spokojnie mogłam przełożyć łyżką. Ponieważ zrobiłam zakwas z 3 kg buraków, wciąż dużo mi go zostało. Trzymam w lodówce w słoju takim 1-litrowym i mam wrażenie, że zakwas jeszcze zgęstniał. Gdyby nie był kwaśny można by się nabrać, że to sok malinowy albo wiśniowy. CZY KOMUŚ TEŻ WYSZŁA TAKA KONSYSTENCJA? Barszcz zrobiłam wg tego przepisu: alicjawkrainiegarow.blogspot.com/2012/12/barszcz-z-kiszonych-burakow-z-fasola.html tyle że bez fasoli, bo do uszek. Wyszedł przepyszny. Bardzo go polecam nie tylko na święta. ~Marta 2015-01-01 12:58:54.937 Pęczak z pomidorami i porem (wegańska) Z kaszą jęczmienną też wyszło przepyszne :) czemutotak 2015-01-01 10:13:00.051 Muffiny bananowe (wegańska) Mistrzostwo świata!!!Nie ma smaczniejszych!!! Odkąd poznałam ten prosty, a jakże rewelacyjny przepis, już nie piekę innych :-) Caaała rodzina tylko o te prosi :-) ~Dorota 2014-12-31 13:59:56.716 Tort makowy a' la makowiec "bez ciasta" (wegańska) Pierwszego dnia, jeszcze ciepłe, nie zachwycało. Drugiego dnia wyszła na jaw jego pyszność. Nawet krewni wegefobi zajadali się i wręcz się domagali więcej. Wskazówka natury praktycznej: można śmiało robić z gotowej masy makowej (uprzedzając krytykę: wiem, że zdrowiej mielić samemu) - wychodzi bardzo dobre. kruszonka 2014-12-31 09:56:11.077 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) No proszę, nawet pasztet może być piękny. Zostało mi sporo resztek różnych ugotowanych warzyw i strączkowców, to będę jutro robić. W życiu bym nie wpadła na coś tak efektownego. Jak znam siebie to zblendowałabym wszystko razem z lenistwa :) ~Marta 2014-12-31 01:25:37.64 Smalec wegetariański (wegańska) Zupełnie nie rozumiem jak mogłam nie dodać jeszcze komentarza w sprawie smalcu wege. Robię go od 8 lat!!! Tylko w zimie i tylko na sylwestra. Przygotowuję kilka porcji na raz, pakuję do słoików i tradycyjnie idzie z nami na imprezę. Mam kolegę z czasów studiów, z którym na codzień nie utrzymuję kontaktu ale w okolicach świąt zawsze dzwoni, składa życzenia i przypomina mi o zrobieniu smalczyku. A potem wpada po swój przydział. W przepisie własciwie nic nie zmieniam, robię na plancie (wiem, że niezdrowe nieetyczne unilever itd. ale to tylko raz w roku i zawsze lepsze niż smalec ze zwierzęcego tłuszczu). Dodaję jabłko, granulat moczę wcześniej w bulionie warzywnym, doprawiam dużą ilością pieprzu kolorowego śwwieżo zmielonego. A potem w słoiki i rozdaję znajomym zwłaszcza tym mięsożernym. Co roku od kogoś słyszę, że to na pewno prawdziwy smalec "taki jak babcia wytapiała" - brrrrrr. A niech jedzą, może zrozumieją wreszcie, że nie trzeba zabijać świniaka żeby dobrze zjeść. ~Marta 2014-12-30 23:37:27.313 Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska) Magda, nie ma potrzeby dodawać jajka, wielokrotnie robiłam różne kluski i nigdy nie dodawałam jajka :) Najlepiej wrzucić kilka kluseczek i sprawdzić po ugotowaniu - jeśli będą za miękkie, wtedy najlepiej dodać trochę więcej mąki. nasse 2014-12-30 21:59:28.047 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |