7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536    


Fasolka po bretońsku (z warzywami) (wegańska)
Nie do końca trzymałam się przepisu, ale i tak wyszło super. :)
Irokezik91 2010-06-13 13:33:49.886

Kotlety z soczewicy, pieczarek i kaszy jęczmiennej (wegańska)
wspaniałe, wlaśnie zajadam ;-)
sokovirufka 2010-06-13 13:26:41.431

Zupa ziemniaczano-warzywna z kapustą zaprawiana mlekiem (wegańska)
Kurcze, kompletnie zapomniałam o tym przepisie. Koniecznie muszę go za jakiś czas powtórzyć :) Fajne jest w niej też to, że nie trzeba obierać dużej ilości warzyw - tylko 3 ziemniaki i 1 marchewka :) Jeśli zostanie wam selera naciowego, to polecam puszka.pl/przepis/3111-sos_do_makaronu_z_selera_naciowego_marchwi_i_pomidorow.html - mój osobisty faworyt :)
patrycccja 2010-06-12 17:32:52.327

Szybkie spagetti aglio olio z zieloną fasolką (wegańska)
Zrobie na obiado-kolacje ;) mniam mniam
~Silverka 2010-06-12 16:27:45.395

Zupa ziemniaczano-warzywna z kapustą zaprawiana mlekiem (wegańska)
to pytanie bylo głupie xD
pycha wyszlo :)
esterka 2010-06-12 13:36:07.66

Zupa ziemniaczano-warzywna z kapustą zaprawiana mlekiem (wegańska)
hm.. właśnie to robie. :) a czy bez miksowania się obejdzie? bo to moja pierwsza zupa xD
esterka 2010-06-12 12:04:25.547

Kopytka ziemniaczane z kurkumą i imbirem (bez jajek) (wegańska)
Babcia mówi, że lepiej gotować bez mundurków;)
ana 2010-06-12 11:13:07.598

Ciasto pszenne przekładane świeżymi owocami (np. śliwkami) (wegańska)
zdecydowanie więcej cukru. i mówię to ja - ta która we wszystkich przepisach ilość cukru zawsze zmniejsza. :)
tasak 2010-06-12 10:15:55.685

Felafel (wegańska)
W sklad oryginalnego falafla arabskiego nie wchodzi maka. Cebule kroi sie w kostke, przemiela sie razem ze wszystkimi skladnikami i odcedzonym z wody grochem. Przepis ten swego czasu przekazal mnie libanczyk Nadzin Mattu.
zibbio 2010-06-11 23:34:22.043

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i orzeszkami piniowymi (wegańska)
Wygląda rzeczywiscie mało apetycznie, ale smakuje całkiem dobrze :)
Po raz pierwszy robiłam danie ze szpinakiem bez czosnku. Przyznam szczerze, że cały czas korciło mnie, żeby go jednak dodać, ale powstrzymałam się i efekt był całkiem smaczny :D
ryfka 2010-06-11 22:56:31.526

A może warzywny ryż curry? (wegańska)
Lena, nikt nie powiedział że to ma być oliwa extra vergine... Gorsze gatunki (rafinowane) nadają się do smażenia, zwł. takiego krótkotrwałego.
patrycccja 2010-06-11 18:10:30.632

Falafel w panierce z dipem jogurtowo-ziołowym (wegańska)
Ależ to zdjęcie apetyczne! :D
patrycccja 2010-06-11 17:23:26.843

Szparagi mrożone aka przedłużony sezon szparagowy :) (wegańska)
Szparagi. Z jednej strony trzeba wybierać jak najświeższe, najbardziej jędrne i zużyć je jak najwcześniej. Z drugiej można je zamrozić i przechowywać dość długo, bo kilka miesięcy. Nie wiem jak was, ale mnie to zdumiewa :) Po wyjęciu z zamrażarki od razu wrzucamy je do wrzątku lub na patelnię - są tak samo dobre jak świeże i właściwie nie tracą "formy"! W tym roku jedna paczka zaginęła mi gdzieś na tyłach zamrażarki i w ten sposób uchowała się prawie rok. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet tak długo przechowywane były bardzo smaczne, choć oczywiście nie tak chrupkie. No i co za niespodzianka na wiosnę! Jeśli więc uwielbiacie szparagi, polecam zamrozić kilka porcji :)
patrycccja 2010-06-11 17:11:07.641

Paszteciki francuskie (z gotowego ciasta francuskiego) z pieczarkami i serem (lakto-ovo-wege)
można posmarować mlekiem, w przypadku gdy ktos nie jada jaj, jak ja.
ana 2010-06-11 15:22:29.42

Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty) (wegańska)
zrobiłam bardziej "zupowy", tj. wlałam więcej wody. musi zostać na obiad dla męża, dlatego staram się nie przebywać w pobliżu garnka;) pycha
ana 2010-06-11 15:19:47.076

Sos paprykowo-ziołowy (do kopytek i innych klusek) (wegańska)
Zrobiłam wczoraj ten sosik do kopytek tylko że nie z tego przepisu. Ponieważ robiłam dla siebie jednej to wszystkich składników bylo w ilości 1. Nie dodawałam tylko czosnku i zamiast ziół dodałam natke pietruszki z torebki. Wyszło bardzo dobre. Polecam :)
majka 2010-06-11 13:26:51.109

Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska)
witam moja babcia robila podpiwek wlasnie inczej mowiac kwas chlebowy ale prawdziwa nazwa brzmi podpiwek dzisiejsza mlodziesz rozumie podpiwek jako piwo tyle ze bezalkocholowe i wypisuja bzdury na temat jak sie robi podpiwe a prawda jest taka ze podpiwek robi sie tak jak jest wyzej opis a wiec z chleba razowego mozna kupic juz gotowy proszek kwasu chlebowego ale to konserwanty i tylko szczypta okruszkow chleba razoewgo nie ma to jak z naturalnego chleba razowego robic podpiwek prawie wekszasc babc robila podpiwek i wlasnie na naturalnych skladnikach
~kur mariola 2010-06-11 00:24:38.227

Stefania wegetariańska (bez pieczenia) (lakto-ovo-wege)
Gdy użyjemy herbatników z czekoladą, wtedy polewą czekoladową można tworzyć różne wzory, bo ma ona inny kolor. Minusem jest to, że takie herbatniki nie miękną do końca.
Od czasu do czasu do polewy zamiast cukru waniliowego używam cukru migdałowego - też smacznie. Na górę zamiast wiórków można dać mielone orzechy.
ryfka 2010-06-10 19:13:35.519

Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza) (wegańska & RAW)
już wiem, co będzie jutro na obiad :) wygląda przepysznie :D
Samantha_Bossy 2010-06-10 18:28:12.011

Kotleciki z jaglanki i czerwonej soczewicy z dodatkiem ogórka kiszonego (wegańska)
Smaczne! Sos jest szczególnie ciekawy. Gdyby zamiast ogórków kiszonych dodać inne składniki nadawałby się do wielu innych potraw.
ryfka 2010-06-10 18:02:04.496

Taboulé / Tabouleh czyli sałatka z kuskusu lub kaszy bulgur (wegańska)
Mój pierwszy tabouleh :) Pycha! Zrobiłam na kaszy bulgur (szafran to bajeczny dodatek!) Dałam mniej cytryny i dodałam trochę ogórka i czerwonej papryki. Przegryzał się przez całą noc w lodówce i był o niebo lepszy dnia następnego. Polecam!
ryfka 2010-06-10 17:55:23.376

Galaretka sojowa a la "zimne nóżki" (wegańska)
nie stężało mi, choć dodałam trochę więcej niż 10 g, nie wiem czy mogę zagotować to po raz drugi i dodać jeszcze trochę agaru, ale chyba nie będę eksperymentować i zjem ten kisiel ;)
agapotrykus 2010-06-10 10:15:30.42

A może warzywny ryż curry? (wegańska)
Oliwa po podgrzaniu jest rakotwórcza... zdrowiej dodac olej np. słonecznikowy
~Lena 2010-06-09 21:23:10.719

Dip - puree selerowo-ziemniaczane (wegańska)
Mniaaaaam :) Naprawdę super! Chociaż większość osób skrzywi się na sama myśl, no bo przecież ten okropny seler... A ja wam powiem tak: jak chcecie tkwić w przesądach, to omijajcie pora oraz selera zwykłego i naciowego szerokim łukiem. Ja tam już dawno przekonałam się że odpowiednio przyrządzone są bajecznie pyszne i mają wspaniały aromat. W tym przypadku też się to sprawdza - puree jest delikatne, aksamitne, czuć w nim i delikatny smak selera i mleka. Odpowiednio przyprawione jest genialne :) Do białych szparagów pasuje jak ulał!
patrycccja 2010-06-09 19:05:12.59

Tosty francuskie - przepis niezwykle prosty (ovo-wege)
Jajka miesza sie jeszcze z mlekiem.
Tosty sa dobre, a Wy wcinajcie dalej
kromki z maslem i tluste schabowe;P
~ce 2010-06-09 13:50:30.219

   526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas