
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) wrzątkiem zaparzasz drożdże? to jak potem urośnie ciasto? ~gagul 2010-06-14 12:15:00.831 Brokuł incognito w kwaśnej śmietanie (lakto-wege) to chyba nie to. przynajmniej dla mnie. brokuły w śmietanie i jeszcze smażone? w smaku zbyt czuć kwaśność śmietany. poza tym, brokuły są zbyt twarde, więc lepiej je wcześniej zblanszować. ~ium 2010-06-14 01:21:29.61 Pomidorowy brokuł z sezamową lub orzechową posypką (wegańska) ej, dobre! :) ja zrobiłam z ryżem i przypominało mi trochę w smaku gołąbka (przez ten koncentrat pomidorowy). dosyć wyrazista jest posypka (u mnie to był sezam i płatki migdałowe) - ale to jak najbardziej na plus! sądzę, że jeszcze kiedyś przyrządzę. polecam! ~toivoa 2010-06-13 18:05:19.345 Orzechowy suflet z pora (lakto-ovo-wege) bardzo smaczne. Orzechy dodają bardzo fajnego smaku :) mam tę ksiazke "Kuchnia wegetarianska" bede musiala wiecej przepisow wyprobować :) ~Silverka 2010-06-13 16:47:37.027 ![]() Nie do końca trzymałam się przepisu, ale i tak wyszło super. :) Irokezik91 2010-06-13 13:33:49.886 ![]() wspaniałe, wlaśnie zajadam ;-) sokovirufka 2010-06-13 13:26:41.431 ![]() Kurcze, kompletnie zapomniałam o tym przepisie. Koniecznie muszę go za jakiś czas powtórzyć :) Fajne jest w niej też to, że nie trzeba obierać dużej ilości warzyw - tylko 3 ziemniaki i 1 marchewka :) Jeśli zostanie wam selera naciowego, to polecam puszka.pl/przepis/3111-sos_do_makaronu_z_selera_naciowego_marchwi_i_pomidorow.html - mój osobisty faworyt :) patrycccja 2010-06-12 17:32:52.327 Szybkie spagetti aglio olio z zieloną fasolką (wegańska) Zrobie na obiado-kolacje ;) mniam mniam ~Silverka 2010-06-12 16:27:45.395 ![]() to pytanie bylo głupie xD pycha wyszlo :) esterka 2010-06-12 13:36:07.66 ![]() hm.. właśnie to robie. :) a czy bez miksowania się obejdzie? bo to moja pierwsza zupa xD esterka 2010-06-12 12:04:25.547 ![]() Babcia mówi, że lepiej gotować bez mundurków;) ana 2010-06-12 11:13:07.598 ![]() zdecydowanie więcej cukru. i mówię to ja - ta która we wszystkich przepisach ilość cukru zawsze zmniejsza. :) tasak 2010-06-12 10:15:55.685 ![]() W sklad oryginalnego falafla arabskiego nie wchodzi maka. Cebule kroi sie w kostke, przemiela sie razem ze wszystkimi skladnikami i odcedzonym z wody grochem. Przepis ten swego czasu przekazal mnie libanczyk Nadzin Mattu. zibbio 2010-06-11 23:34:22.043 ![]() Wygląda rzeczywiscie mało apetycznie, ale smakuje całkiem dobrze :) Po raz pierwszy robiłam danie ze szpinakiem bez czosnku. Przyznam szczerze, że cały czas korciło mnie, żeby go jednak dodać, ale powstrzymałam się i efekt był całkiem smaczny :D ryfka 2010-06-11 22:56:31.526 ![]() Lena, nikt nie powiedział że to ma być oliwa extra vergine... Gorsze gatunki (rafinowane) nadają się do smażenia, zwł. takiego krótkotrwałego. patrycccja 2010-06-11 18:10:30.632 ![]() Ależ to zdjęcie apetyczne! :D patrycccja 2010-06-11 17:23:26.843 ![]() Szparagi. Z jednej strony trzeba wybierać jak najświeższe, najbardziej jędrne i zużyć je jak najwcześniej. Z drugiej można je zamrozić i przechowywać dość długo, bo kilka miesięcy. Nie wiem jak was, ale mnie to zdumiewa :) Po wyjęciu z zamrażarki od razu wrzucamy je do wrzątku lub na patelnię - są tak samo dobre jak świeże i właściwie nie tracą "formy"! W tym roku jedna paczka zaginęła mi gdzieś na tyłach zamrażarki i w ten sposób uchowała się prawie rok. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet tak długo przechowywane były bardzo smaczne, choć oczywiście nie tak chrupkie. No i co za niespodzianka na wiosnę! Jeśli więc uwielbiacie szparagi, polecam zamrozić kilka porcji :) patrycccja 2010-06-11 17:11:07.641 ![]() można posmarować mlekiem, w przypadku gdy ktos nie jada jaj, jak ja. ana 2010-06-11 15:22:29.42 ![]() zrobiłam bardziej "zupowy", tj. wlałam więcej wody. musi zostać na obiad dla męża, dlatego staram się nie przebywać w pobliżu garnka;) pycha ana 2010-06-11 15:19:47.076 Sos paprykowo-ziołowy (do kopytek i innych klusek) (wegańska) Zrobiłam wczoraj ten sosik do kopytek tylko że nie z tego przepisu. Ponieważ robiłam dla siebie jednej to wszystkich składników bylo w ilości 1. Nie dodawałam tylko czosnku i zamiast ziół dodałam natke pietruszki z torebki. Wyszło bardzo dobre. Polecam :) majka 2010-06-11 13:26:51.109 Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska) witam moja babcia robila podpiwek wlasnie inczej mowiac kwas chlebowy ale prawdziwa nazwa brzmi podpiwek dzisiejsza mlodziesz rozumie podpiwek jako piwo tyle ze bezalkocholowe i wypisuja bzdury na temat jak sie robi podpiwe a prawda jest taka ze podpiwek robi sie tak jak jest wyzej opis a wiec z chleba razowego mozna kupic juz gotowy proszek kwasu chlebowego ale to konserwanty i tylko szczypta okruszkow chleba razoewgo nie ma to jak z naturalnego chleba razowego robic podpiwek prawie wekszasc babc robila podpiwek i wlasnie na naturalnych skladnikach ~kur mariola 2010-06-11 00:24:38.227 ![]() Gdy użyjemy herbatników z czekoladą, wtedy polewą czekoladową można tworzyć różne wzory, bo ma ona inny kolor. Minusem jest to, że takie herbatniki nie miękną do końca. Od czasu do czasu do polewy zamiast cukru waniliowego używam cukru migdałowego - też smacznie. Na górę zamiast wiórków można dać mielone orzechy. ryfka 2010-06-10 19:13:35.519 Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza) (wegańska & RAW) już wiem, co będzie jutro na obiad :) wygląda przepysznie :D Samantha_Bossy 2010-06-10 18:28:12.011 ![]() Smaczne! Sos jest szczególnie ciekawy. Gdyby zamiast ogórków kiszonych dodać inne składniki nadawałby się do wielu innych potraw. ryfka 2010-06-10 18:02:04.496 ![]() Mój pierwszy tabouleh :) Pycha! Zrobiłam na kaszy bulgur (szafran to bajeczny dodatek!) Dałam mniej cytryny i dodałam trochę ogórka i czerwonej papryki. Przegryzał się przez całą noc w lodówce i był o niebo lepszy dnia następnego. Polecam! ryfka 2010-06-10 17:55:23.376 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |