7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537    


Galaretka sojowa a la "zimne nóżki" (wegańska)
nie stężało mi, choć dodałam trochę więcej niż 10 g, nie wiem czy mogę zagotować to po raz drugi i dodać jeszcze trochę agaru, ale chyba nie będę eksperymentować i zjem ten kisiel ;)
agapotrykus 2010-06-10 10:15:30.42

A może warzywny ryż curry? (wegańska)
Oliwa po podgrzaniu jest rakotwórcza... zdrowiej dodac olej np. słonecznikowy
~Lena 2010-06-09 21:23:10.719

Dip - puree selerowo-ziemniaczane (wegańska)
Mniaaaaam :) Naprawdę super! Chociaż większość osób skrzywi się na sama myśl, no bo przecież ten okropny seler... A ja wam powiem tak: jak chcecie tkwić w przesądach, to omijajcie pora oraz selera zwykłego i naciowego szerokim łukiem. Ja tam już dawno przekonałam się że odpowiednio przyrządzone są bajecznie pyszne i mają wspaniały aromat. W tym przypadku też się to sprawdza - puree jest delikatne, aksamitne, czuć w nim i delikatny smak selera i mleka. Odpowiednio przyprawione jest genialne :) Do białych szparagów pasuje jak ulał!
patrycccja 2010-06-09 19:05:12.59

Tosty francuskie - przepis niezwykle prosty (ovo-wege)
Jajka miesza sie jeszcze z mlekiem.
Tosty sa dobre, a Wy wcinajcie dalej
kromki z maslem i tluste schabowe;P
~ce 2010-06-09 13:50:30.219

Tortilla razowa (ovo-wege)
może się ciut przypalić, ale to nic, będzie to przypominać nieco warzywa z grilla.
MEDeah 2010-06-09 13:08:33.045

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Dzięki konkretnie i na temat:)
~żuchwa 2010-06-09 12:09:49.59

Sos do spaghetti z granulatem sojowym (a'la spaghetti bolognese) (wegańska)
granulat można dodać pod koniec do sosu, i nie trzeba go gotowac;)
ana 2010-06-08 15:46:37.732

Czekolada pitna (wegańska)
A można dodać czekolade rozpuszczoną ?
majka 2010-06-08 15:45:26.617

Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
Pasta jest świetna sama w sobie, ale jest też doskonałą bazą wyjściwą.
Ja dodałam jeszcze mały kawałek sera feta i dwie papryczki chili.
Polecam:-)
~dikejka 2010-06-08 15:41:43.157

Kuleczki chałwowe (z sezamu, nie chałwy) (wegańska)
Tutaj właściwie obojętne jaki słód użyjesz, nawet daktylowy będzie ok - będzie po prostu trochę inny aromat. Ja ostatnio używam ryżowego, jest jasny i neutralny w smaku, ale kupuję go na evergreen.pl (14,20 za 500g) a nie w stacjonarnych sklepach. Na twoim miejscu próbowałabym w sklepiku koło Vegi i różnych ekologicznych.
Na marginesie, jakbyś chciała później użyć tego słodu do innych rzeczy: któryś zbożowy (pszenny? jęczmienny?) po rozpuszczeniu w wodzie zostawia farfocle i wygląda nieapetycznie. Jęczmienny jest też mniej słodki, ma taką jakby goryczkę, taki głębszy aromat - fajny, ale nie do wszystkiego pasuje.
patrycccja 2010-06-08 12:16:12.774

Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska)
Wpisz w tekstową wyszukiwarkę "jajecznica" i zaznacz dietę wegańską, dostaniesz kilka propozycji, m.in. to: puszka.pl/przepis/5009-_jajecznica_z_okary.html
patrycccja 2010-06-08 11:52:44.42

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
hej! przepis świetny, już dwa miesiące nie kupuję chleba. Za każdym razem wychodzi doskonały (nie licząc pierwszego razu, dałam wtedy za mała temp. pieczenia) Poczytałam trochę komentarze i mam małą radę dla tych którym wychodzą zakalce. Ja wyciągam chlebek z foremek od razu po wyciągnięciu z piekarnika (inaczej się zaparzy od spodu i będzie wilgotny) i kładę go na ruszt lub jakąś kratkę tak, żeby miał od spodu przewiew na pare godzin. pozdrawiam i dziękuję za przepis.
~sol 2010-06-08 00:35:49.837

Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)
Bardzo dobry pasztet i rzeczywiście ładnie wygląda i po wystudzeniu dobrze się kroi. Akurat skończył mi się słonecznik więc zrobiłam z pestkami dyni i nie miałam selera naciowego tylko korzeń, który starłam razem z pozostałymi warzywami. Zmiany mu nie zaszkodziły i wyszedł naprawdę dobry :)
fylwia 2010-06-07 23:28:42.205

Zupa z boczniaków (wegańska)
Rewelacja! Naprawdę pyszna jest ta zupa, polecam dodanie selera i doprawienie majerankiem, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, lubczykiem i natką pietruszki.
fylwia 2010-06-07 23:20:37.366

Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)
Delikatne i pyszne! Chyba wreszcie zaczynam się przekonywać do tofu :) Moja mąka kukurydziana była zbyt drobna i nie chciała ładnie obtoczyć kostki, ale uratowałam sytuację krupczatką. I trochę mi panierka odpadała przy smażeniu, ale to pewnie kwestia techniczna, która wymaga dopracowania ;)
fylwia 2010-06-07 23:04:04.184

Dynia solo (wegańska)
Proste i pyszne! Dodaję więcej przypraw, można dorzucić inne warzywa, jeśli sama dynia do kogoś nie przemawia. Ja polecam posypać na koniec fetą (w wersji niewegańskiej) - świetnie się komponuje ze słodkawą dynią :)
fylwia 2010-06-07 22:54:54.134

Ciasteczka owsiane z płatków lub muesli - najprostsze (lakto-wege)
Zrobiłam je na szybko, bo chciałam się pozbyć słodzonego musli, które kiedyś nieuważnie kupiłam (a nie lubię dosładzanych). Dosyć swobodnie podeszłam do przepisu, dosypałam orzechów, żurawin, mielonego lnu i zarodków pszennych, użyłam mąki pełnoziarnistej i nie dodawałam cukru tylko trochę płynnego słodu (akurat miałam nektar z agawy). I nie byłam pewna co z tym masłem - rozpuszczać czy nie... i rozpuściłam. Pewnie trochę przekombinowałam, bo ciężko mi było je posklejać... Ale wyglądają, pachną i smakują rewelacyjnie!
fylwia 2010-06-07 22:45:38.866

Zapiekanka ziemniaczana z papryką i pieczarkami (lakto-wege)
No REWELACJA !! w ciągu 2 ok.tygodni robilam ją już trzeci raz, naprawdę przepyszna, goście których uraczyłam zapiekanką dzwonili na drugi dzień i wznosili peany. Najlepsze danie jakie wypróbowałam z netu. Przyprawiałam dodatkowo kminkiem (który uwielbiam) papryką słodką w proszku i oczywiście pieprzem i solą. Polecam też wcześniej trochę podgotować ziemniaki, a cebulę podsmazyć prawie na brązowo. Wysminita :) a w dodatku bez kiełbas boczków i innych szynek. Dzieki za przepis
frustratka 2010-06-07 22:04:56.829

Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege)
raczej zasluga drozdzy podgrzane w mleku;) pojutrze zrobie powtorke tej pizzy, checi mi zdjecie narobilo:)
~Silverka 2010-06-07 21:45:49.824

Niby-ser (wegański) (wegańska)
Louna, drożdże są niezdrowe ...ale tylko te 'niezabite' czyli takie które pracują w przewodzie pokarmowym żywiąc się na nas. Drożdże zabija już temperatura powyżej 38 stopni. PRzesmażenie ich nawet tak krótkie jak w przepisie autorki , załatwia sprawę (a właściwie drożdże ;-), a takie 'zabite' drożdże są bardzo zdrowe.
Bardzo lubię tą 'potrawkę' u mnie w domu nazywano to 'niby móżdżek'. w wersji nie vegańskiej można dorzucić jajko . i ja daję dużo więcej cebuli pokrojonej w kosteczkę.
~kagie 2010-06-07 18:17:26.348

Kuleczki chałwowe (z sezamu, nie chałwy) (wegańska)
Gdzie można dostać syrop słodowy (najlepiej w sklepie tradycyjnym w Warszawie)? I z czego najlepiej żeby był (jęczmienny, kukurydziany, pszenny...)?
Irokezik91 2010-06-07 17:52:57.821

Surówka z sałaty, groszku konserwowego i ogórka (wegańska & RAW)
bardzo dobre, dodalam tylko papryczki i polalam jogurtem naturalnym :))dzieki za pomysl:)
~Silverka 2010-06-07 15:52:21.868

Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska)
A co polecacie zamist tofu ?
majka 2010-06-07 14:42:13.642

Jajecznica z twarogiem (lakto-ovo-wege)
To jest zaskakujące i pyszne! Wcale nie smakuje jak jajecznica. Nie sądziłam, że można smażyć biały ser :)
Jaud 2010-06-06 22:59:35.329

Babeczki (mufinki) bananowe (wegańska)
Bez posypki również wychodzą bardzo smaczne:), chociaż myślę, że z posypką wyglądałyby bardziej atrakcyjniej dla oka.Duży plus za ten przepis kamilenko:)
veganjihad 2010-06-06 19:09:46.051

   527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas