7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Tortilla razowa (ovo-wege) może się ciut przypalić, ale to nic, będzie to przypominać nieco warzywa z grilla. MEDeah 2010-06-09 13:08:33.045 Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska) Dzięki konkretnie i na temat:) ~żuchwa 2010-06-09 12:09:49.59 Sos do spaghetti z granulatem sojowym (a'la spaghetti bolognese) (wegańska) granulat można dodać pod koniec do sosu, i nie trzeba go gotowac;) ana 2010-06-08 15:46:37.732 Czekolada pitna (wegańska) A można dodać czekolade rozpuszczoną ? majka 2010-06-08 15:45:26.617 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Pasta jest świetna sama w sobie, ale jest też doskonałą bazą wyjściwą. Ja dodałam jeszcze mały kawałek sera feta i dwie papryczki chili. Polecam:-) ~dikejka 2010-06-08 15:41:43.157 Kuleczki chałwowe (z sezamu, nie chałwy) (wegańska) Tutaj właściwie obojętne jaki słód użyjesz, nawet daktylowy będzie ok - będzie po prostu trochę inny aromat. Ja ostatnio używam ryżowego, jest jasny i neutralny w smaku, ale kupuję go na evergreen.pl (14,20 za 500g) a nie w stacjonarnych sklepach. Na twoim miejscu próbowałabym w sklepiku koło Vegi i różnych ekologicznych. Na marginesie, jakbyś chciała później użyć tego słodu do innych rzeczy: któryś zbożowy (pszenny? jęczmienny?) po rozpuszczeniu w wodzie zostawia farfocle i wygląda nieapetycznie. Jęczmienny jest też mniej słodki, ma taką jakby goryczkę, taki głębszy aromat - fajny, ale nie do wszystkiego pasuje. patrycccja 2010-06-08 12:16:12.774 Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska) Wpisz w tekstową wyszukiwarkę "jajecznica" i zaznacz dietę wegańską, dostaniesz kilka propozycji, m.in. to: puszka.pl/przepis/5009-_jajecznica_z_okary.html patrycccja 2010-06-08 11:52:44.42 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) hej! przepis świetny, już dwa miesiące nie kupuję chleba. Za każdym razem wychodzi doskonały (nie licząc pierwszego razu, dałam wtedy za mała temp. pieczenia) Poczytałam trochę komentarze i mam małą radę dla tych którym wychodzą zakalce. Ja wyciągam chlebek z foremek od razu po wyciągnięciu z piekarnika (inaczej się zaparzy od spodu i będzie wilgotny) i kładę go na ruszt lub jakąś kratkę tak, żeby miał od spodu przewiew na pare godzin. pozdrawiam i dziękuję za przepis. ~sol 2010-06-08 00:35:49.837 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) Bardzo dobry pasztet i rzeczywiście ładnie wygląda i po wystudzeniu dobrze się kroi. Akurat skończył mi się słonecznik więc zrobiłam z pestkami dyni i nie miałam selera naciowego tylko korzeń, który starłam razem z pozostałymi warzywami. Zmiany mu nie zaszkodziły i wyszedł naprawdę dobry :) fylwia 2010-06-07 23:28:42.205 Zupa z boczniaków (wegańska) Rewelacja! Naprawdę pyszna jest ta zupa, polecam dodanie selera i doprawienie majerankiem, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, lubczykiem i natką pietruszki. fylwia 2010-06-07 23:20:37.366 Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska) Delikatne i pyszne! Chyba wreszcie zaczynam się przekonywać do tofu :) Moja mąka kukurydziana była zbyt drobna i nie chciała ładnie obtoczyć kostki, ale uratowałam sytuację krupczatką. I trochę mi panierka odpadała przy smażeniu, ale to pewnie kwestia techniczna, która wymaga dopracowania ;) fylwia 2010-06-07 23:04:04.184 Dynia solo (wegańska) Proste i pyszne! Dodaję więcej przypraw, można dorzucić inne warzywa, jeśli sama dynia do kogoś nie przemawia. Ja polecam posypać na koniec fetą (w wersji niewegańskiej) - świetnie się komponuje ze słodkawą dynią :) fylwia 2010-06-07 22:54:54.134 Ciasteczka owsiane z płatków lub muesli - najprostsze (lakto-wege) Zrobiłam je na szybko, bo chciałam się pozbyć słodzonego musli, które kiedyś nieuważnie kupiłam (a nie lubię dosładzanych). Dosyć swobodnie podeszłam do przepisu, dosypałam orzechów, żurawin, mielonego lnu i zarodków pszennych, użyłam mąki pełnoziarnistej i nie dodawałam cukru tylko trochę płynnego słodu (akurat miałam nektar z agawy). I nie byłam pewna co z tym masłem - rozpuszczać czy nie... i rozpuściłam. Pewnie trochę przekombinowałam, bo ciężko mi było je posklejać... Ale wyglądają, pachną i smakują rewelacyjnie! fylwia 2010-06-07 22:45:38.866 Zapiekanka ziemniaczana z papryką i pieczarkami (lakto-wege) No REWELACJA !! w ciągu 2 ok.tygodni robilam ją już trzeci raz, naprawdę przepyszna, goście których uraczyłam zapiekanką dzwonili na drugi dzień i wznosili peany. Najlepsze danie jakie wypróbowałam z netu. Przyprawiałam dodatkowo kminkiem (który uwielbiam) papryką słodką w proszku i oczywiście pieprzem i solą. Polecam też wcześniej trochę podgotować ziemniaki, a cebulę podsmazyć prawie na brązowo. Wysminita :) a w dodatku bez kiełbas boczków i innych szynek. Dzieki za przepis frustratka 2010-06-07 22:04:56.829 Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege) raczej zasluga drozdzy podgrzane w mleku;) pojutrze zrobie powtorke tej pizzy, checi mi zdjecie narobilo:) ~Silverka 2010-06-07 21:45:49.824 Niby-ser (wegański) (wegańska) Louna, drożdże są niezdrowe ...ale tylko te 'niezabite' czyli takie które pracują w przewodzie pokarmowym żywiąc się na nas. Drożdże zabija już temperatura powyżej 38 stopni. PRzesmażenie ich nawet tak krótkie jak w przepisie autorki , załatwia sprawę (a właściwie drożdże ;-), a takie 'zabite' drożdże są bardzo zdrowe. Bardzo lubię tą 'potrawkę' u mnie w domu nazywano to 'niby móżdżek'. w wersji nie vegańskiej można dorzucić jajko . i ja daję dużo więcej cebuli pokrojonej w kosteczkę. ~kagie 2010-06-07 18:17:26.348 Kuleczki chałwowe (z sezamu, nie chałwy) (wegańska) Gdzie można dostać syrop słodowy (najlepiej w sklepie tradycyjnym w Warszawie)? I z czego najlepiej żeby był (jęczmienny, kukurydziany, pszenny...)? Irokezik91 2010-06-07 17:52:57.821 Surówka z sałaty, groszku konserwowego i ogórka (wegańska & RAW) bardzo dobre, dodalam tylko papryczki i polalam jogurtem naturalnym :))dzieki za pomysl:) ~Silverka 2010-06-07 15:52:21.868 Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska) A co polecacie zamist tofu ? majka 2010-06-07 14:42:13.642 Jajecznica z twarogiem (lakto-ovo-wege) To jest zaskakujące i pyszne! Wcale nie smakuje jak jajecznica. Nie sądziłam, że można smażyć biały ser :) Jaud 2010-06-06 22:59:35.329 Babeczki (mufinki) bananowe (wegańska) Bez posypki również wychodzą bardzo smaczne:), chociaż myślę, że z posypką wyglądałyby bardziej atrakcyjniej dla oka.Duży plus za ten przepis kamilenko:) veganjihad 2010-06-06 19:09:46.051 Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie (wegańska+miód) A czym można zastąpić tofu? majka 2010-06-06 15:18:27.514 Chłodnik poziomkowo-truskawkowy z maślanką (lakto-wege) Zrobilam sobie podobnie bez poziomek, ale maslanka wcale slodzic nie trzeba truskawki sa wystarczajaca slodkie i zamrozilam na dwie godziny i wyszly fajne lody. Mniam mniam!! Zrobie z poziomkami kiedys :D ~Silverka 2010-06-05 17:05:40.477 Fasolka po bretońsku (z warzywami) (wegańska) Fasolka wyszła przepyszna :) Duży pęczek pietruszki daje naprawdę niesamowity smak :) A żeby fasolka była bardziej "fasolowa" dobrze jest do bulionu z warzyw dodać szklankę odcedzonej wody z gotowania fasoli. Całość będzie miała lepszy, bardziej fasolowy aromat :) Samantha_Bossy 2010-06-05 16:47:28.378 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) Serdeczne dzieki za przepis! Szukalam go od lat. Pochodzi (wariacja) z mojego rodzinnego domu, babcia go nazywala piernikiem wojennym z racji niskich kosztow i ciut oszukanej receptury piernikowej (stad zapewnie "cygan"). ~Polnocna 2010-06-05 16:43:25.146 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |