
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Nie no, już zostawmy jak jest, bez przesady - nie czuję, żeby moje prawa autorskie zostały dramatycznie naruszone, zwł. że przepis i tak wylądował w Puszce ;) patrycccja 2010-04-16 20:24:19.264 Konfitura z pomarańczy (wegańska) OK, to jak w takim razie rozpoznać które są które i wybrać te nie gorzkie? :) ~pat 2010-04-16 20:19:26.016 Pieczarki faszerowane tofu z cebulką (wegańska) Pycha! :) Ja przyprawiłam jeszcze bazylią, oregano i ostrą papryką i wyszła rewelacja! ~patel 2010-04-16 18:36:34.876 ![]() zrobiłam, pyszne!! katasza 2010-04-16 16:20:16.742 Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska) ja nazywam tą zupę "jarzynową na winie" , bo robi się ją właśnie z tego , co sie nawinie, z fajnych dodatków dorzuciłabym jeszcze jeszcze : koperek, buraczek (jesli sa pomidory zwłaszcza - poprawiaja kolor), oliwki, por, ciecierzyce, w sumie wszystko...swietna sprawa, kiedy trzeba oproznic lodówkę aha, i ja generalnie jak daje do zupy makaron, to juz bez ziemniaków raczej, jak ziemniaki, to bez makaronu.... katasia 2010-04-15 21:34:45.437 Zupa bananowo-czekoladowa (wegańska) Nie jest takie złe jak sugerują oceny, jednak ja wprowadziłam tutaj parę zmian: przede wszystkim, spokojnie można odpuścić sobie mikrofalę i zupkę zagotować normalnie na gazie, poza tym banana miksowałam, a kakao dosypałam chyba trochę więcej. Wyszła całkiem smaczna kolacja. ToniJoHenry 2010-04-15 18:49:07.359 ![]() Fajny przepis, można zrobić wiele wariantów ^_^ Z przypraw dałam tymianek (oprócz, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej), a z warzyw włoszczyznę, ziemniaki, seler naciowy, kukurydze i groszek. Wyszło bardzo dobre, następnym razem wypróbuje wersję z innymi warzywami:) sunflower_ren 2010-04-15 17:24:05.929 Konfitura z pomarańczy (wegańska) Aha, no i w końcu nie napisałam, że to faktycznie działa - moja skórka pomarańczowa nie jest gorzka - tzn. ma goryczkę, ale nie jest bardzo gorzka. To też jest kwestia wybrania dobrych pomarańczy - różne odmiany mają mniej lub bardziej gorzką skórkę - i to jest na prawdę DUŻA różnica. ~Ania 2010-04-15 16:36:51.757 Konfitura z pomarańczy (wegańska) Ja konfitury nie robiłam, ale już kilka razy robiłam domową skórkę pomarańczową i obie moje babcie zalecają moczenie jej w wodzie przed przygotowaniem, właśnie żeby pozbyć się goryczy. Jedna zaleca moczenie jedno-, a druga trzydniowe. Może Wam to pomoże :) ~Ania 2010-04-15 16:35:05.139 ![]() Patrycccja, fajne zdjęcie wkleiłaś ^^ A co do oliwek, to faktycznie - zielone zmieniają troszkę smak pasty (i prawdą jest, że czarne są jakieś takie bezsmakowe i tłuściejsze się wydają ^^). Teraz kupuję oliwki bez pasty paprykowej w środku - smaku to nie zmienia. Oczywiście wszelkie modyfikacje dozwolone ^^ Twoja pasta groszkowa z samym czosnkiem wygląda bardzo podobnie do tej mojej i na pewno pysznie smakuje (nawet o oliwkach wspomniałaś ^^) - teraz się tak zastanawiam, czy się nie wzorowałam na niej... Coś mi się tak mocno wydaje... Ew. mogłabyś przy źródle przepisu wkleić link do swojego i napisać 'modyfikacja', jakoś tak (żeby nie było mowy o plagiacie ;)) ^^ Shaera 2010-04-15 16:05:03.553 ![]() zapomniałam dodać, do przypraw oczywiście sól i pieprz :) esterka 2010-04-15 15:59:25.485 ![]() Zrobiłam na święta i wyszedł bomba! Wilgotny, puszysty, pyszny. U mnie tego musu wyszły 2 pełne szklanki (takie pod samą krawędź). Nie był wcale aż taki gęsty, na pewno nie był "sztywny" - tyle że robiony w ogóle bez wody. I bez cukru. Przepis tu: puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html Odrobinę zmieniłam też proporcje: cukru dałam 2/3 szkl., rodzynek 1/2 szkl., a cynamonu całą łyżkę, bo uwielbiam :D Mąkę dałam pół na pół białą i razową z pszenicy orkiszowej. patrycccja 2010-04-15 15:13:55.219 Brokuły w cieście piwnym (lakto-wege) Ja robię krążki cukinii w takim cieście, tylko w moim przepisie podanym na tej stronie jakiś nadgorliwy moderator dopisał wodę gazowaną...niemniej spróbuję na pewno takich brokuł :) lillamy21 2010-04-15 13:53:00.241 Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska) Wow, to się nazywa porządny, pozytywny komentarz! Aż mi się zachciało tych gołąbków :) Tylko ja gołąbki robię wyłącznie na wiosnę, bo wtedy kapusta ma miękkie liście i łatwiej można sobie dać z nimi radę. Raz zrobiłam jesienią i miałam problem z rozdzielaniem liści bez dziurawienia ich ;) Przydałoby się więcej wprawy... ~wysoka 2010-04-15 13:30:51.389 ![]() Kiedyś ją robiłam, dokładnie wg. tych proporcji, tylko zamiast cukru użyłam słodu i dodałam małą szczyptę soli. Wykorzystałam ją do polania ryżu pieczonego z jabłkami ;) Musze przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczyła :) patrycccja 2010-04-15 13:26:09.9 Pyszne buraczki z orzechami doprawione czosnkiem (wegańska) Tez zmiksowałam i doprawiłam jak Patrycccja. Pycha! Czosnek rządzi :) ~Kuna 2010-04-15 12:36:34.367 Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska) Jedno z moich najulubieńszych dań. Tradycje rodzinne:) Popisowa potrawa mojej mamy. Takie gołąbki robi się we Lwowie, Przemyślu i na wschodniej ścianie na południe od Przemyśla (na północ - nie wiem...) Można robić ze zwykłej kapusty, włoska po prostu szybciej mięknie:) U nas się robi bez czosnku, cebula krojona w piórka, mocno podsmażona (powinna być brązowawa, zeszklonej prawie nie używamy), kaszy dodajemy tyle, żeby czasem coś na ząb trafiło, nie za dużo (można zamienić pęczakiem), moja mama dodaje odrobinę grysiku (manny), bo wtedy jest fajniejsza konsystencja. Lubię delikatnie! przyprawione kolendrą (całe ziarenka). No i musi się odpowiednio posolić, bo niedosolone są niedobre. Nie można odlewać wody z utartych ziemniaków. Warto dodać trochę oleju do farszu. Ułożone w brytfance zalać wodą, dodać Vegety lub soli - jak kto ma w zwyczaju - i kroplę oleju. Można też robić na palnikach, nie w piekarniku - też są bardzo dobre. Oczywiście najlepsze są z tartych na tarce ziemniaków, można jednak też trochę pooszukiwać jeżeli ktoś ma do starcia porcję dla ogromniastej rodziny - zdarza mi się "trzeć" ziemniaki w malakserze (nie na tarczach do rozdrabniania warzyw, tylko takim wielkim metalowym ostrzem jak do pasztetów) przy czym uważam, żeby nie przesadzić z tym tarciem... Podaje się w sosie własnym. Niektórzy podają z grzybowym. Ja wolę tę pierwszą wersję. Według mnie sosy "zabierają smak" tym gołąbkom. Są wspaniałe! Juraja 2010-04-15 12:23:14.315 ![]() hmmm nie wiem czemu, mi wyszło z taką własnie ilością mąki, smakowało podobnie jak pierogi leniwe, ale było smaczniejsze, dzięki szpinakowi i pomidorom, może twaróg był za mokry aga 2010-04-15 10:07:04.047 ![]() Zupa wspaniała!!!Zrobiłam z całej porcji i wyszło naprawdę dużo tylko mam obawy, że do jutra nie dotrwa a ja poprostu pęknę, nie mogę się od niej oderwać ;) Dziękuję za przepis! miciuchowa 2010-04-14 19:52:41.876 ![]() dałam nawet 4 łyżki mąki ,nie wiem co jest ale jakieś papkowate i dziwne w smaku... Dzik 2010-04-14 19:27:27.702 Placuszki jajeczne z młodej duszonej kapusty (lakto-ovo-wege) smaczne placuszki, troche obawialam sie je robic bo masa wyszla troche za malo gesta ale zagescilam mąką. I sie udaly. ;) nawet tata sprobowal a to rzadkosc hehe ~Silverka 2010-04-14 16:36:29.405 ![]() Pyszne! proste a takie dobre:) sunflower_ren 2010-04-14 16:02:34.201 Farsz do burrito (burito) na bazie kukurydzy i fasolki z puszki (wegańska) Farsz doskonały, polecam olgwie 2010-04-13 22:23:53.451 ![]() Nam się udało zrobić te klopsiki, ale fakt, że czuć mąkę po ugotowaniu. Poza tym moim zdaniem za dużo jest szpinaku w stosunku do twarogu. Następnym razem spróbujemy dać może w stosunku 1:1 a nie 1:2. sunflower_ren 2010-04-13 20:30:03.416 ![]() "Mleko (zwykłe LUB ROŚLINNE)" z naciskiem na "lub roślinne". To chyba oznacza, że zwykłego mleka nie musisz dodawać i wtedy masz danie wegańskie, prawda? Nie starajmy się być świętsi od papieża, pls... patrycccja 2010-04-13 20:02:36.907 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |