
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kotlety sojowe po grecku (na zimno) (wegańska) Pycha! długo zwlekalam z tym przepsem i dopiero dzis zrobilam i mialam duży opór by juz dzis nie zjesc tego dania by do przegryzienia dać;) zglodnialam ~Silverka 2010-03-31 18:25:52.405 Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska) Ja wlewam do litrowego słoika 3/4 litra wody dodaję dwie łyżki kopiate mąki żytniej i pół łyżki otrębów, plus ząbek czosnku i płaska łyżeczka soli. Oczywiście musi być odrobina zakwasu np. z poprzedniej produkcji lub zakwasu żurkowego z buteleczki kupionego w sklepie (ok. 2 łyżki)odstawiam na kilka dni, wychodzi super żurek lepszy niż właśnie ten z buteleczki. Pozdrawiam i życzę udanych dań żurkowych. ~żurek 2010-03-31 14:58:41.025 Kotleciki z granulatu sojowego (wegańska) Już daaaawno nie mogę w mojej okolicy znaleźć ani jednej malutkiej paczuszki granulatu sojowego. O co chodzi? Jeszcze rok temu nie miałam z tym żadnego problemu :/ ~Emilinda 2010-03-31 11:31:52.729 Seler duszony z pomidorem (lakto-wege) Jeszcze innego jadłam...Seler ugotowany(miękki, ale bez przesady), przekroić. Na patelni usmażyć trochę cebulki, dodać czosnek, pomidorki bez skórki i trochę pasty pomidorowej. Rozrzedzamy wszystko wodą i dodajemy wcześniej lekko ugotowany(twardawy) ryż. Ryz wchłonie wodę z pasty i pomidorów. Zrobi się masa ryżowo-pomidorowa. Wkładamy trochę do przekrojonych i wydrążonych selerów. Takie selerowe kieszonki. W naczyniu żaroodpornym wkładamy trochę tej masy i posypujemy serem żółtym. Na to kładziemy połówki selera z masą i je również zasypujemy serem. Wkładamy do średnio rozgrzanego piekarnika na parę minut, żeby ser się rozpuścił a całość lekko zapiekła. Pyszne! ~Asia 2010-03-30 23:02:42.315 ![]() Przepyszna! Klasyka :) Najlepsza jeśli doda się jeszcze ogórki kiszone, ale nawet najprostsza, podstawowa wersja jest super. Robię przeróżne wariacje - ziemniaki czasem kroję w kostkę, używam przeróżne rodzaje octu (również ryżowy oraz biały i czerwony ocet balsamiczny) lub sok z cytryny, doprawiam musztardą, dodaję różne warzywa, a czasem wprowadzam dla kontrastu coś słodkiego (np. paprykę, kukurydze, jabłko). Generalnie jednak wszystko zaczęło się od tego właśnie przepisu i z niego nauczyłam się podstaw. Ostatnio również mój Wojtek stał się nałogowcem ;) patrycccja 2010-03-30 22:05:43.362 Sałatka pyszna (wegańska) "Podawać po schłodzeniu w lodówce." Swoją drogą, to ciekawe czy podawać w lodówce, czy chłodzić... ; P ~Lucrezia 2010-03-30 18:58:32.757 Żurek według pięciu przemian (z wodą z ogórków kiszonych) (wegańska) Dzięki za przepis , przyda się na Świąteczny żurek . Od 2tyg.uczę się gotować wg 5 przemian , więc będę wdzięczna za kolejne ciekawe przepisy monika77 2010-03-30 18:31:47.841 ![]() Pyszne wspomnienie dzieciństwa :) ryfka 2010-03-30 18:20:15.444 Kotlety z soi z suszonymi grzybami i natką (ovo-wege) pyszota:D ~Sylwia 2010-03-29 21:32:34.152 Chleb esseński (z mąki gryczanej i podkiełkowanego ziarna) (wegańska) Ciężko jest zrobić taki chleb w elektrycznym piekarniku. Czasem tylko wychodzi. Proponuję popróbować z temperaturą 200-220 w ciągu 40-45 minut. Poza tym to nie zwykłe ziarno tylko orkisz- czyli specjalnie pozbawiane łusek i podwójnie oczyszczane, zmielone ziarno. Mąkę orkiszową można chociazby kupić na allegro i od razu pan daje możliwy do zrobienia przepis :) ~Marta 2010-03-29 20:16:12.091 ![]() A zachowałaś idealnie proporcje? Moja siostra piekła to ciasto już kilka razy i zawsze wychodziło, tylko raz zdarzyło się, że trochę jej zabrakło jednego składnika, czy dała więcej jabłek, nie pamiętam. W każdym razie lekko zaburzyła proporcje i też wyszedł zakalec. Może to było przyczyną. gosiak 2010-03-29 16:16:33.178 Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką konserwową (wegańska & RAW) Smaczna surówka. Akurat ja zrobiłam ją do zapiekanki makaronowej i nie dodała pomidorów, ani musztardy. Polecam. olgwie 2010-03-29 16:15:35.011 ![]() Cynamon na pewno nie ma znaczenia. Co do proszku to nie wiem - ja zawsze dodaję, ale MEDeah napisała w komentarzach, że robi bez. Nie mam pojęcia czemu ci nie wyszła, ale w życiu nie piekłam ciasta 2 godz. W przypadku tej szarlotki 50 min. zawsze wystarczało. Naprawdę nie wiem co ci doradzić, bo ja jeśli miałam problemy, to z za mało soczystymi jabłkami i czasem na dole zostawało mi trochę suchego proszku... patrycccja 2010-03-29 10:56:00.758 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) a czy to mozliwe ze po prawie 2 godzinach sie nie dopiekla? gora wyszla smaczna i chrupka jak tu pisza ale dol jak zakalec. wyrzucilam:( moze to wina tego, ze nie dalalam cynamonu( bo nie lubie) i proszku do pieczenia? zrobie jeszcze raz. czyli nie wyjmowac od razu z blachy, kroic jak wystygnie i co jeszcze? ~astroo 2010-03-28 11:20:48.907 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Zrobiłam w wersji wegańskiej. Źle wymieszałam jabłka z sokiem i gdzieniegdzie go zabrakło. Wyszło dobre, nawet bardzo, choć na słowo wegańskie wszyscy się krzywili, to w końcu smakowało ;)) Polecam ~Karen 2010-03-27 23:03:39.419 ![]() Tylko groch się nadaje na tą kombinację? Jestem ciekawa czy dałoby radę z cieciorką... i z zielonym pieprzem? ankaopolanka 2010-03-27 22:28:54.09 Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska) REWELACJA!!! To co prawda pierwszy przepis na tortille, jaki w ogóle wypróbowałam, ale okazał się strzałem w 10!!! Super do zawijania:):) Polecam!!! magi104 2010-03-27 21:02:13.445 ![]() Szarlotka musi wystygnąć, żeby nabrała odpowiedniej konsystencji i nie rozjeżdżała się ;) Wtedy można kroić. Co do ciasta to nie przypomina np. ciasta drożdżowego. Kaszka manna nadaje mu lekko gumiastą konsystencję, choć na pewno nie powiedziałabym że jest gumiaste. Jak zawsze proponuję więc: zrób to jeszcze raz, ale z kimś drugim - robione inną ręką może wyjdzie nieco inne, może będzie ci bardziej odpowiadać :) patrycccja 2010-03-27 18:16:42.965 Sajgonki z piekarnika z makaronem sojowym, grzybami mun, warzywami i wkładką sojową (wegańska) bardzo smakowita wersja sajgonek z piekarnika :) ~lupus 2010-03-27 17:46:14.61 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) chyba nie wyszla, ciasto sie zgumowalo, co zepsulam? ~astroo 2010-03-27 16:34:03.37 ![]() Pyyszna zupka! sunflower_ren 2010-03-27 16:31:57.183 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) zrobilam, ale nie wiem czy wyszlo, wydaje mi sie "mokre" nie wiem kiedy wyjac z tortownicy, nie wiem czy na pewno sie upieklo i kiedy mozna kroic? ~astroo 2010-03-27 16:25:34.933 ![]() Wyszło zjadliwe, ale mdłe i nijakie. Mam nauczkę na przyszłość, żeby nie korzystać z przepisów, gdzie nie ma podanych proporcji ani sposobu przygotowania. kruszonka 2010-03-27 15:48:22.539 Sałatka jarzynowa (wegańska) my dodajemy jeszcze czerwona fasole z puszki, i kawalek gotowanego selera :) katasia 2010-03-27 14:03:42.004 Ser biały smażony do kanapek (lakto-wege) a moja kuzynka robi wyśmieniety z przyprawami takimi jak kminek itp. Jest wyborny i o odpowiedniej konsystencji. ~Viki 2010-03-26 20:50:45.517 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |