7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566    


Ciasteczka śmietankowe (lakto-wege)
smaczne :] z podanej ilości składników wyszły nam upchane ciasno 4 blachy ciasteczek. smaczniejsze z czymś na wierzchu - lukrem, dżemem, czymkolwiek. kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy robiłam takie prościochy. składniki w dobrych proporcjach, ładnie i szybko się wyrabia ciasto. polecam!
rabarbar 2010-02-24 20:55:45.297

A może kasza z camembertem i pomidorami? (lakto-wege)
właśnie wypróbowałam przepis, jedyna przeróbka, jaką wprowadziłam, to nie dałam tabasco.
danie wyszło delikatne w smaku, od siebie polecam :)
goosha 2010-02-24 17:31:17.697

Pasta-pierdzioszka (lakto-ovo-wege)
Może autor przepisu wypowie sie szerzej na temat smaku owej mieszaniny? mnie rowniez po przeczytaniu składu robi sie niedobrze:/
Aradia 2010-02-24 14:42:42.174

Tort warzywny (lakto-wege)
Zgadzam sie, że fajne danie, tylko dałam mniej farszów - puszka pomidorów i pół paczki szpinaku na 6 naleśników moim zdaniem starczy, ale kwestia gustu:) Na pewno wrócę jeszcze do tego dania:)
sunflower_ren 2010-02-24 09:51:51.305

Pasta-pierdzioszka (lakto-ovo-wege)
mielenie [sic!] wędliny sojowej z groszkiem, jajkami, białym serem i okraszanie tego majonezem zmieszanym ze śmietaną jest najobrzydliwszą rzeczą o jakiej słyszałam
lafuene 2010-02-24 00:38:00.392

Sycący, bardzo szybki, pomidorowo-serowy sos do spaghetti (lakto-wege)
Tak się zastanawiam... Można użyć soku pomidorowego albo koncentratu? Świeżych pomidorów mam tylko dwa, a przecieru to już w ogóle... :P
Greeney 2010-02-23 23:00:01.917

Aksamitna zupa koperkowa (wegańska)
Jako ze jestem wielka zwolenniczka koperku - zupka mi bardzo smakowala. Robilam ja z mrozonego i odrobiny suszonego koperku, dodalam tez pieprzu cytrynowego. Pycha!
ryfka 2010-02-23 21:37:57.576

Zupa-krem kukurydziana z curry i mlekiem kokosowym (wegańska)
Bardzo dobra, jednak dwie kostki bulionowe to dla mnie za dużo, jedna zupełnie wystarczyła. :)
Alv 2010-02-23 20:33:34.111

Surówka z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowym (lakto-wege)
ja dodałam jeszcze troche kukurydzy i pikantny sos słodko-kwaśny:)) pycha :D
Magda-Andrzej 2010-02-23 16:18:53.594

Naleśniki z limonką po angielsku (wegańska)
he he bardzo śmieszne
~Dżela 2010-02-23 15:56:45.046

Kotlety ryżowe z cebulką i żółtym serem (lakto-ovo-wege)
Do gotujacego sie ryzu dodalam troche kurkumy, ktora nadala kotletom fajnego zoltego koloru :) gotowa masa na kotlety byla troche packowata, ale kotlety podczas smazenia nie rozpadaly sie. Pyszne z sosem pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego i salatka z ogorkow kiszonych z cebulka.
ryfka 2010-02-23 14:30:54.722

Trio, czyli surówka z pomidora, ogórka i kukurydzy - wersja wegańska (wegańska & RAW)
ludzie o czasu do czasu mozna zjesc cos innego nie tylko zrowego a pozatym jak komus smakuje to niemarucie
~lkml 2010-02-23 14:27:03.811

Ziemniaki w mundurkach zapiekane w sosie czosnkowym (wegańska)
po lekkich modyfikacjach - bardzo dobre.
ana 2010-02-23 13:50:43.051

Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege)
wlasnie sie piecze . Kiedys robilam i mi pizza nie wychodzila i tylko sie nawkurzalam, mialam dluga przerwe w robieniu pizzy a tutaj wyszla za pierwszym razem;) jeszcze 20 minut pieczenia :D
~Silverka 2010-02-23 12:14:20.922

Pasztet z grochu z zielonym pieprzem (wegańska)
Pyszny jako smarowidło! Po upieczeniu wyszedł niestety suchy i się kruszył, ale będę do niego wracać w wersji "mokrej". Użyłam kminu rzymskiego i kolendry, doskonale się komponowały z grochem. I marchewki zamiast selera. Nie dałam za to zielonego pieprzu, bo nie lubię - chociaż może następnym razem spróbuję?
pokonewka 2010-02-23 11:24:22.411

Mleko ryżowe / napój ryżowy (wegańska)
Bardzo fajne "mleko" jako dodatek do płatków/musli - nie trzeba nawet odlewać i marnować osadu.

Natomiast nie udało mi się go tak sklarować, aby nadawało się do kawy, więc nie obędzie się bez kupowania gotowego...
pokonewka 2010-02-23 11:21:22.595

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Taką szarlotkę robiła moja Babcia laaaaaata temu. Tak jak tutaj po 1 szklance mąki, manny i cukru, ale BEZ PROSZKU DO PIECZENIA (bo po co? - to jest kruszonkowe ciasto, nie wyrasta - po co się truć?) i bez cukru w jabłkach. U mnie w domu cynamon dodajemy do masy suchej (moja Ciotka dodaje też imbir - pycha, taki smaczek cytrusowy się robi).
Acha, i wersja z olejem też była przerabiana, ale bez mieszania z masą suchą - po prostu polewa się na górze ciasto 5-6 (tak, tak) łyżkami oleju. Pod wpływem ciepła olej "spłynie" do ciasta do suchych warstw.
I jeszcze jedno: jabłka muszą być soczyste i drobno poszatkowane (można wrzucić do maszyny).
~olga 2010-02-22 23:33:26.677

Naleśniki amerykańskie (lakto-ovo-wege)
Moja wersja to 1 warstwa pokrojonych w plasterki bananów i 1 z wydrelowanych wiśni, a reszta z dżemem malinowym - nic innego do naleśników nie miałam, a kombinacja wyszła przepięknie! Dzięki za przepis:)
~cziki 2010-02-22 20:03:57.712

Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą (wegańska)
dziś zrobione i zaliczone do ulubionych boczniakowych potraw PYCHA! :)
~ula 2010-02-22 20:00:28.076

Sałatka ryżowa czosnkowa (ovo-wege)
Użyłam majonez z makaronu wg Andy'ego (puszka.pl/przepis/2891-majonez_z_makaronu_wg_andy_ego.html), który sam w sobie jest idealnie czosnkowy. Z pomidorem o wiele lepsze, ma pełniejszy smak :)
patrycccja 2010-02-22 16:33:36.833

Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska)
Efekt przerósł moje oczekiwania, zarówno jeśli chodzi o smak jak i konsystencję! Na 3/4 szkl. świderków (nieco ubitych) dałam 1/2 szkl. mleka i 1/4 oleju. Majonez wyszedł gęsty, "puszysty". Nie sądziłam, że uzyskam taki efekt, ale podczas ubijania robił się coraz bardziej puszysty, jak prawdziwy majonez. I to pomimo, że używałam ręcznego blendera, a nie żadnych mieszadeł, które mogłyby wprowadzać do niego powietrze.
Co do smaku to czosnek jest oczywiście bardzo wyraźnie wyczuwalny. Nie do wszystkiego to pasuje i nie każdy lubi. Można go więc pominąć, a zamiast tego dodać łyżeczkę łagodnej musztardy - bardzo dobrze wpływa na ostateczny smak :)
Ci, co tęsknią za jajecznym aromatem, mogą użyć czarnej soli, która ma zapach (i, podobno, posmak) gotowanego jajka. Dlatego jest też zwana solą jajeczną.
patrycccja 2010-02-22 16:06:44.305

Brokuły w sosie pomidorowo-ziołowo-czosnkowym (wegańska)
Cieszę się, że smakowało :)
mathilda 2010-02-22 13:28:09.136

Ziemniaki w waflu, smażone (wegańska)
Kurcze, wygląda naprawdę ciekawie :) Pasuje mi tu jeszcze gałka muszkatołowa.
MisQa, na pewno można w mikrofali, można też ponownie odsmażyć. Albo nie smażyć od razu wszystkiego - reszta może czekać na swoja kolejkę w lodówce, już w panierce ale "na surowo".
~x 2010-02-22 10:57:34.822

Muffiny bananowe (wegańska)
Wyszły świetne! chociaż zrobiłem raczej ciastka niż muffiny (nie miałem foremek takich fajnych...) Zrobiłem też małą modyfikację: jedną szklankę mąki zastąpiłem musli a cukier - rodzynkami.
kornel87 2010-02-21 21:56:41.946

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
:)
~koko 2010-02-21 16:21:59.341

   556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas