
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Ciasteczka bananowo-jaglane (wegańska) Ciasteczka wyszły przepyszne. Tylko przy pierwszej blaszce nie włączyłam termoobiegu i zamiast 25 minut piekły się 40. Z drugą poszło szybciej :D metzli 2010-02-24 23:09:22.945 ![]() bardzo dobre :D ale czasami jadam jeszcze wersję w której jedna ze stron kotlecika jest nasmarowana tak jak tu, a druga świeżym wyciśniętym czosnkiem ;) wszystko wstawiam do lodówki na kilka godzin żeby się przegryzło i dopiero smażę :D i też super :)) Magda-Andrzej 2010-02-24 21:58:23.985 ![]() bez szału, ale dobre:) Magda-Andrzej 2010-02-24 21:54:09.961 ![]() Moja ulubiona wersja: z kalafiorem, cukinią i koperkiem :) Do tego np. trochę zielonego groszku i papryki. Nie miałam pesto ani świeżego koperku, więc oprócz suszonego tymianku dałam mrożony koperek - wypas! patrycccja 2010-02-24 20:56:15.344 ![]() smaczne :] z podanej ilości składników wyszły nam upchane ciasno 4 blachy ciasteczek. smaczniejsze z czymś na wierzchu - lukrem, dżemem, czymkolwiek. kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy robiłam takie prościochy. składniki w dobrych proporcjach, ładnie i szybko się wyrabia ciasto. polecam! rabarbar 2010-02-24 20:55:45.297 ![]() właśnie wypróbowałam przepis, jedyna przeróbka, jaką wprowadziłam, to nie dałam tabasco. danie wyszło delikatne w smaku, od siebie polecam :) goosha 2010-02-24 17:31:17.697 ![]() Może autor przepisu wypowie sie szerzej na temat smaku owej mieszaniny? mnie rowniez po przeczytaniu składu robi sie niedobrze:/ Aradia 2010-02-24 14:42:42.174 ![]() Zgadzam sie, że fajne danie, tylko dałam mniej farszów - puszka pomidorów i pół paczki szpinaku na 6 naleśników moim zdaniem starczy, ale kwestia gustu:) Na pewno wrócę jeszcze do tego dania:) sunflower_ren 2010-02-24 09:51:51.305 ![]() mielenie [sic!] wędliny sojowej z groszkiem, jajkami, białym serem i okraszanie tego majonezem zmieszanym ze śmietaną jest najobrzydliwszą rzeczą o jakiej słyszałam lafuene 2010-02-24 00:38:00.392 ![]() Tak się zastanawiam... Można użyć soku pomidorowego albo koncentratu? Świeżych pomidorów mam tylko dwa, a przecieru to już w ogóle... :P Greeney 2010-02-23 23:00:01.917 ![]() Jako ze jestem wielka zwolenniczka koperku - zupka mi bardzo smakowala. Robilam ja z mrozonego i odrobiny suszonego koperku, dodalam tez pieprzu cytrynowego. Pycha! ryfka 2010-02-23 21:37:57.576 ![]() Bardzo dobra, jednak dwie kostki bulionowe to dla mnie za dużo, jedna zupełnie wystarczyła. :) Alv 2010-02-23 20:33:34.111 ![]() ja dodałam jeszcze troche kukurydzy i pikantny sos słodko-kwaśny:)) pycha :D Magda-Andrzej 2010-02-23 16:18:53.594 Naleśniki z limonką po angielsku (wegańska) he he bardzo śmieszne ~Dżela 2010-02-23 15:56:45.046 ![]() Do gotujacego sie ryzu dodalam troche kurkumy, ktora nadala kotletom fajnego zoltego koloru :) gotowa masa na kotlety byla troche packowata, ale kotlety podczas smazenia nie rozpadaly sie. Pyszne z sosem pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego i salatka z ogorkow kiszonych z cebulka. ryfka 2010-02-23 14:30:54.722 Trio, czyli surówka z pomidora, ogórka i kukurydzy - wersja wegańska (wegańska & RAW) ludzie o czasu do czasu mozna zjesc cos innego nie tylko zrowego a pozatym jak komus smakuje to niemarucie ~lkml 2010-02-23 14:27:03.811 ![]() po lekkich modyfikacjach - bardzo dobre. ana 2010-02-23 13:50:43.051 Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege) wlasnie sie piecze . Kiedys robilam i mi pizza nie wychodzila i tylko sie nawkurzalam, mialam dluga przerwe w robieniu pizzy a tutaj wyszla za pierwszym razem;) jeszcze 20 minut pieczenia :D ~Silverka 2010-02-23 12:14:20.922 Pasztet z grochu z zielonym pieprzem (wegańska) Pyszny jako smarowidło! Po upieczeniu wyszedł niestety suchy i się kruszył, ale będę do niego wracać w wersji "mokrej". Użyłam kminu rzymskiego i kolendry, doskonale się komponowały z grochem. I marchewki zamiast selera. Nie dałam za to zielonego pieprzu, bo nie lubię - chociaż może następnym razem spróbuję? pokonewka 2010-02-23 11:24:22.411 Mleko ryżowe / napój ryżowy (wegańska) Bardzo fajne "mleko" jako dodatek do płatków/musli - nie trzeba nawet odlewać i marnować osadu. Natomiast nie udało mi się go tak sklarować, aby nadawało się do kawy, więc nie obędzie się bez kupowania gotowego... pokonewka 2010-02-23 11:21:22.595 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Taką szarlotkę robiła moja Babcia laaaaaata temu. Tak jak tutaj po 1 szklance mąki, manny i cukru, ale BEZ PROSZKU DO PIECZENIA (bo po co? - to jest kruszonkowe ciasto, nie wyrasta - po co się truć?) i bez cukru w jabłkach. U mnie w domu cynamon dodajemy do masy suchej (moja Ciotka dodaje też imbir - pycha, taki smaczek cytrusowy się robi). Acha, i wersja z olejem też była przerabiana, ale bez mieszania z masą suchą - po prostu polewa się na górze ciasto 5-6 (tak, tak) łyżkami oleju. Pod wpływem ciepła olej "spłynie" do ciasta do suchych warstw. I jeszcze jedno: jabłka muszą być soczyste i drobno poszatkowane (można wrzucić do maszyny). ~olga 2010-02-22 23:33:26.677 Naleśniki amerykańskie (lakto-ovo-wege) Moja wersja to 1 warstwa pokrojonych w plasterki bananów i 1 z wydrelowanych wiśni, a reszta z dżemem malinowym - nic innego do naleśników nie miałam, a kombinacja wyszła przepięknie! Dzięki za przepis:) ~cziki 2010-02-22 20:03:57.712 Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą (wegańska) dziś zrobione i zaliczone do ulubionych boczniakowych potraw PYCHA! :) ~ula 2010-02-22 20:00:28.076 ![]() Użyłam majonez z makaronu wg Andy'ego (puszka.pl/przepis/2891-majonez_z_makaronu_wg_andy_ego.html), który sam w sobie jest idealnie czosnkowy. Z pomidorem o wiele lepsze, ma pełniejszy smak :) patrycccja 2010-02-22 16:33:36.833 ![]() Efekt przerósł moje oczekiwania, zarówno jeśli chodzi o smak jak i konsystencję! Na 3/4 szkl. świderków (nieco ubitych) dałam 1/2 szkl. mleka i 1/4 oleju. Majonez wyszedł gęsty, "puszysty". Nie sądziłam, że uzyskam taki efekt, ale podczas ubijania robił się coraz bardziej puszysty, jak prawdziwy majonez. I to pomimo, że używałam ręcznego blendera, a nie żadnych mieszadeł, które mogłyby wprowadzać do niego powietrze. Co do smaku to czosnek jest oczywiście bardzo wyraźnie wyczuwalny. Nie do wszystkiego to pasuje i nie każdy lubi. Można go więc pominąć, a zamiast tego dodać łyżeczkę łagodnej musztardy - bardzo dobrze wpływa na ostateczny smak :) Ci, co tęsknią za jajecznym aromatem, mogą użyć czarnej soli, która ma zapach (i, podobno, posmak) gotowanego jajka. Dlatego jest też zwana solą jajeczną. patrycccja 2010-02-22 16:06:44.305 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |