7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568    


Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Piekę drugi raz. Nie urósł. Ja już nie wiem, czy to zbyt ciepła woda, czy te skawalone drożdże.
Będziemy próbować do skutku. Pozdrawiamy.
~michal 2010-02-18 20:53:48.848

Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)
W książce "Zaskakujące tofu" często pojawiają się przepisy na tofu smażone w większych plastrach, wcześniej odsączone i obtoczone w mące kukurydzianej, ale bez sosu sojowego. Daje radę. ;)
mater 2010-02-18 18:49:38.48

Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas (wegańska)
można kupić buliony warzywne w słoiczkach- bez wzmacniaczy smaku - polecam sklepy wege :)
~bułi 2010-02-18 16:09:06.929

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Ala, ono nie jest tak lejące jak ciasto na naleśniki ;) Ale po wyrośnięciu jego struktura się rozluźnia i jest takie, można powiedzieć, rzadkie. Jeśli trzymasz się proporcji to musi wyjść - trzymam kciuki :)
~pat 2010-02-18 15:49:27.859

Ostry sos chiński na bazie soku pomarańczowego (wegańska)
Ekstra!!! Ja dodałem 5 papryczek chilli średniej wielkości i 1,5 ząbka czosnku a do tego odrobinę natki z pietruszki.
~neopack1 2010-02-18 14:42:51.986

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska)
Bardzo fajny przepis tylko ja osobiście zwiększyłem ilość chilli i czosnku i jest ekstra
~neopack1 2010-02-18 14:34:34.188

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
powiedzcie mi jakim cudem dodając do 1 l kg mąki wychodzi wam ciasto lejące;] bo mi jakos nie wychodzi:(
~ala 2010-02-18 12:29:15.294

Kuszeri - pomidorowy groszek z kuminem (wegańska)
Minęło parę lat i teraz już łatwiej kupić tę przyprawę, a i polskich nazw ma kilka, np. kumin, kminek indyjski, kmin rzymski.
MagdaM 2010-02-17 23:44:57.6

Nigiri sushi (wegańska)
równie dobrze jak przepisu na ryż można poszukać lepszego przepisu na sushi w necie - ten jest żenujący.
~zushi 2010-02-17 20:18:23.314

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami (wegańska)
Zgadzam się a Agą, pycha :D Też zrobiłam bez majeranku. Pierwszy raz w życiu ;) Brakowało mi tylko proporcji w tym przepisie. Poszukałam w necie i znalazłam przeróżne - na 0,5 kg kapusty jedni dają drugie tyle pieczarek, inni 200g. Ja wzięłam 0,5 kg i średnią cebulę i moim zdaniem tak jest super.
Druga wątpliwość to ile gotować kapustę... może to lamerskie, ale nie wiedziałam :) Znalazłam gdzieś, że 40-50 min., ale szczerze mówiąc po 20 i 40 min. była prawie taka sama. Podzielcie się własnymi doświadczeniami.
patrycccja 2010-02-17 16:53:59.23

Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)
pół łyżki soli to stanowczo za dużo - raczej łyżeczki!
Crazy Diamond 2010-02-17 16:40:13.216

Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut! (wegańska)
Witam.
Dzięki za informacje jak gotować ziemniaki, bo mi się kuchenka gazowa zepsuła a naprawiona może będzie dopiero za parę dni... (tygodni?).
Co do samej mikrofali, to pamiętajcie, że mikrofale są tak dobrane (długość fali) by działało to na cząsteczki wody, dlatego rzeczy "suche" jak naczynia, plastik będą zimne.
Ze swojej strony polecam przed podgrzaniem potraw, lekko je zwilżyć wodą (idealnie spray) to da równomierne nagrzanie. Nie wkładać metalowych części ze względu na wzbudzanie pod wpływem mikrofal i efekt strzelania.
Jak macie jeszcze jakieś przepisy na mikrofale to bardzo proszę o podanie:)) Np. Jak ugotować zupę?:)
Pozdrawiam.
~goral 2010-02-17 16:03:20.278

Kotlety z soczewicy lub grochu, ryżu i pieczarek (wegańska)
Przepis fajny, ale przerazaja mnie ilosci podanych skladnikow. Robie z polowy i tak wyjdzie sporo;) dzieki za przepis
~Silverka 2010-02-17 15:06:59.395

Barszczyk aromatyczny (wegańska)
Mój ulubiony :)
Choć pierwszy raz się "nie udał" ,ponieważ zrobiłam zgodnie z przepisem i wlałam na końcu sok z całej cytryny.Moim zdaniem to zdecydowanie za dużo!!!!!!!!
Próbowałam wcześniej przed wlaniem tej ilości soku i był pyszny ,bardzo aromatyczny , jak wlałam sok , to ta ilość soku zabiła cały smak :(
Drugi raz zrobiłam wszystko dokładnie tak samo, zgodnie z przepisem , na końcu jednak nie wlałam soku z całej cytryny , tylko "cyknełam" trochę soku z przekrojonej połówki cytrynu i wyszło super :), zakwaszone tyle co trzeba i czuć było delikatny lecz cudny aromat warzyw w barszczyku:)
Moja rada: nie ładując od razu całe podanej ilości soku, tylko "cykając" po trochu łatwiej wyregulować odpowiednią kwaskowatość.
~samaja 2010-02-17 14:33:27.307

Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
Jest to potrawa nadajaca sie najlepiej na impreze, wiec ciezko okreslic, na ile osob sa podane skladniki, tymbardziej, ze na imprezie zwykle jest wiecej potraw na stole. Ale porcja jest spora, mysle ze tak na 6-8 osob.
ryfka 2010-02-17 12:35:31.149

Ciecierzyca po hindusku (na ryżu) (wegańska)
Wiesz co, po pierwsze tak było w oryginale :) Po drugie olej sezamowy też może być zimnotłoczony albo rafinowany. Tutaj użycie 2 łyżeczek jasno wskazuje, że chodzi o rafinowany, czyli nadający się do smażenia. Zimnotłoczony ma o wiele silniejszy aromat i w takiej ilości wystarczyłby do przyprawienia wanny ciecierzycy ;D
patrycccja 2010-02-17 11:41:14.364

Ciecierzyca po hindusku (na ryżu) (wegańska)
Czy jest sens dodawać olej sezamowy i go podgrzewać w ten sposób traci caly swój orzechowy smak, nie lepiej było by urzyć zwykłego oleju i doprawić później sezamowym ?
~Katy 2010-02-17 11:22:06.483

Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
Czy możesz powiedzieć na mniej więcej ile osób podane są proporcje? Tak orientacyjnie;) Będę wdzięczna za odpowiedz.
~Angi 2010-02-17 00:14:56.939

Bigos z cukinii (wegańska)
Jeżeli cukinię trzeba obrać ze skórki i/lub wydrążyć z pestek, to znaczy, że jest zdecydowanie przerośnięta. Powinno się zrywać cukinie, gdy są wielkości długiego ogórka lub niewiele większe, a kupując, wybierać okazy takiej wielkości. Zamiast kilogramowej cukinii lepiej wziąć kilka mniejszych.
MagdaM 2010-02-16 22:18:07.772

Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Robię podobnie, ale bez kminku (fu ;), za to bulion gotuję z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę dodaję dużo wcześniej, ale w sumie można też później.
patrycccja 2010-02-16 21:35:49.87

Kotlety z kaszy gryczanej lub jęczmiennej z grzybami suszonymi (wegańska)
O przepraszam bardzo autorkę, mój błąd. Rzeczywiście nie zauważyłem. A tak przy okazji, danie bardzo pyszne! Polecam!
~Daniel 2010-02-16 21:29:30.528

Makaron z groszkiem, cebulą i czosnkiem (wegańska)
Bardzo przyzwoity przepis, wbrew pozorom. Z mrożonym groszkiem, tymiankiem i nieco większą ilością czosnku smakowało naprawdę dobrze. No i wyglądało bardzo atrakcyjnie :)
patrycccja 2010-02-16 17:38:10.76

"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
Pyszne :) Ja zamiast łyżki sody sypnęłam dwie łyżeczki proszku do pieczenia i jedną niepełną sody, poza tym piekłam placek 45 minut w 170'C i wyszedł idealnie. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz :).
Joszka 2010-02-16 17:03:37.132

Kotlety z kaszy gryczanej lub jęczmiennej z grzybami suszonymi (wegańska)
Daniel, czytaj uważniej. Jak byk stoi: "dla wegan może być np. sama bułka tarta, płatki zbożowe lub sezam".
admin 2010-02-16 13:13:31.763

Kotlety z kaszy gryczanej lub jęczmiennej z grzybami suszonymi (wegańska)
Bardzo interesujący przepis. Niestety nie jest on wegański, ze względu na występujące w nim jajko...
~Daniel 2010-02-16 11:53:43.565

   558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas