7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571    


Makaron penne z brokułami, czosnkiem i parmezanem (lakto-wege)
a dlaczego to niby sie nie smazy na oliwie extra vergine? sie smazy, ale jest to marnowanie oliwy, bo obrobka termiczna sprawia, ze traci wlasciwosci i staje sie taka sama jak oliwa rafinowana
qetrab 2010-02-11 10:42:59.25

Cukierki przyrządzane na patelni (lakto-wege)
to jest niedobre!!!!
~ala 2010-02-11 09:18:58.278

Makaron penne z brokułami, czosnkiem i parmezanem (lakto-wege)
Na oliwie extra vergine się nie smaży! Spożywa się ją tylko na surowo.
mathilda 2010-02-11 00:44:47.432

Crumble: najprostsza szarlotka (lakto-wege)
Płatki owsiane można też zastąpić przez płatki kukurydziane, jęczmienne, otręby, orzechy, migdały i co tam dusza zapragnie :-)
~blamagda 2010-02-10 22:38:30.278

Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska)
Pyyyyyyyyyyycha! W dodatku takie proste i szybkie :D Jak nic wchodzi do stałego repertuaru :)
~x 2010-02-10 21:36:24.396

Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska)
Wspaniałe :) Chociaż drożdże lepiej dodać do podgrzanego mleka, bo najlepiej rosną w temp. ok. 40-50 stopni (a w 55-60 st. giną, więc nie wolno przesadzić). Dziś robiłam dokładnie wg. przepisu, wszystko było w temp. pokojowej, i ciasto nie za bardzo rosło dopóki nie wstawiłam go do lekko nagrzanego piekarnika...
Co do pieczenia, to w 200'C (dokładnie do takiej temp. nagrzałam zanim wstawiłam bułki) wystarczy nawet 12 min. Po 15 min. były już trochę zbyt rumiane, wyglądały z wierzchu na suche, a parę minut wcześniej były jak na zdjęciu Fafika :) Tak czy siak pycha! Zwłaszcza z mlekiem sojowym :)
patrycccja 2010-02-10 19:10:05.68

Gar groszkowy z tofu i grzankami (wegańska)
Bardzo dobre...Ja podsmażałam na oliwie. Wyszło bardzo porządnie.
No i doprawiłam jeszcze innymi przyprawami:)
mammalin 2010-02-10 18:35:55.474

Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska)
bardzo dobry barszczyk;) mialam na obiad dzis i jeszcze zostanie na jutro :-) mniam mniam, polecam!
~Silverka 2010-02-10 14:58:38.804

Ciecierzyca czosnkowa z porem (wegańska)
Ja to cudo też jadłam z makaronem;)
Zulejka 2010-02-10 13:51:28.369

Marchew z groszkiem na dwa sposoby (z zasmażką lub bułką tartą) (lakto-wege)
nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad, ale że w zamrażarce groszek z marchewką a w szfce ziemniaki, to już mam rozwiąznie :)Tanio, łatwo, smacznie
~kamcia 2010-02-10 13:05:02.896

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Możesz je po prostu pominąć - na konsystencję ciasta nie mają przecież żadnego wpływu, więc nic się nie popsuje. Albo zastąpić pestkami (dynia, słonecznik), o ile na nie nie masz uczulenia. Bo migdały pewnie odpadają?
patrycccja 2010-02-09 18:33:04.328

Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska)
pyszności, mniam mniam
Izabella 2010-02-09 17:36:04.717

Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)
super jako dodatek do sałatek, poprostu pychotka
Izabella 2010-02-09 17:13:08.219

Farsz z soczewicy (do pierogów, krokietów itp.) (wegańska)
Dziś zrobiłam :) Dodałam zdjecie- jeden farsz z czerwonej, drugi z zielonej soczewicy. Szybko sie robi, bo soczewice gotowały sie same, w tym czasie gniotłam i wałkowałam ciasto. Wyszły super, choc przyznam, że z czerownej farsz lepiej sie lepi :)
kordonia 2010-02-09 16:57:46.424

Makaron z sosem orzechowym (lakto-wege)
Polecam! Naprawdę smaczne!!
~anna 2010-02-09 16:11:23.497

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Jak myślicie, czy można czymś zastąpić orzechy? Bo niestety mam na nie uczulenie.
~maja 2010-02-09 15:22:31.873

Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska)
zrobiłem dziś te bułeczki, niestety nie buło podane kiedy dokładnie dodac cukier i olej, toteż dodałam je kiedy już cisto wyrosło w garnku. pewnie przez to bułki wyszły za mało słodkie, w dodatku pękły podczas pieczenia i wypłynął dżem. W smaku nie są najgorsze, ale faktycznie jak zaproponował admin, należałoby przepis uściślić.
~kamcia 2010-02-09 15:02:15.631

Grzanki (tosty) z serem na ostro (lakto-ovo-wege)
właśnie w takim przepisie znam:) i polecam:)
Magda-Andrzej 2010-02-09 14:01:58.42

Ryż/ kasza z bakaliami i przyprawami (wegańska)
Świetny przepis, lekka, sycąca potrawa o niespotykanym smaku ;-)
Janis 2010-02-09 13:42:24.076

Pączki wegańskie (wegańska)
Pączki wychodzą naprawdę świetne! Właściwy smak, konsystencja, zapach... super :) Skórka początkowo jest zbyt twarda, ale jak trochę poleżą, robi się jak należy. Ja co prawda pomagałam tylko lepić ;) ale jest to chyba najtrudniejsza część. Niełatwo zlepić pączka tak, żeby dobrze się trzymał i żeby dżem nie wypływał w trakcie smażenia. A trzeba się postarać, bo to nie tylko kwestia estetyczna - wypływający dżem powoduje, że olej pryska i można się nieźle poparzyć.

W przepisie jest alkohol lub ocet. My dodaliśmy 25ml octu jabłkowego. Niezbyt ładnie pachniało podczas wyrabiania ciasta, ale poza tym było ok. Pączki nadziewaliśmy dżemem malinowym - idealnie pasuje :) Aha, zrobiliśmy tylko z połowy składników, a i tak wyszło ich dużo - 13 dużych i gdzieś drugie tyle malutkich. Niedługo Tłusty Czwartek więc polecam :D
patrycccja 2010-02-09 12:12:13.001

Sos pomidorowy z listkiem laurowym (wegańska)
też bardzo dobre jest jeśli wraz z czosnkiem dorzucimy trochę czerwonej papryki i będziemy razem przez chwile podsmażać
Gabryella 2010-02-09 07:19:54.251

Gyros wegański z sosem tzatziki, też wegańskim! :) (wegańska)
W wersji tańszej/bez dostępu do twarożków i majonezów sojowych - zamiast nich używamy 150 ml mleka sojowego (najlepsze własnej roboty - jak kupujemy to nie może być słodkie!) i 3/4 - całą paczkę (180g) tofu naturalnego. Męczymy je blenderem na w miarę jednolitą masę i dalej jak w przepisie.
~maciek 2010-02-08 22:08:27.564

Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska)
Warto gotowac ciecierzyce z lisciem laurowym - ma wtedy ciekawszy smak
ryfka 2010-02-08 18:08:31.081

Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska)
To jest bardziej jak panierka. Ja mocze tofu w sosie sojowym, a potem obtaczam je w bulce tartej. Najlatwiej jest zrobic to w zamknietym pojemniczku potrzasajac nim. Po usmazeniu wychodzi jak na zdjeciu :)
ryfka 2010-02-08 18:05:53.456

Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska)
Co to znaczy "zasmażyć w bułce tartej"? Opanierować, czy podsmażyć bułkę z tłuszczem i wrzucić do niej tofu?
~mimi 2010-02-08 16:49:24.022

   561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas