7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Makaron penne z brokułami, czosnkiem i parmezanem (lakto-wege) a dlaczego to niby sie nie smazy na oliwie extra vergine? sie smazy, ale jest to marnowanie oliwy, bo obrobka termiczna sprawia, ze traci wlasciwosci i staje sie taka sama jak oliwa rafinowana qetrab 2010-02-11 10:42:59.25 Cukierki przyrządzane na patelni (lakto-wege) to jest niedobre!!!! ~ala 2010-02-11 09:18:58.278 Makaron penne z brokułami, czosnkiem i parmezanem (lakto-wege) Na oliwie extra vergine się nie smaży! Spożywa się ją tylko na surowo. mathilda 2010-02-11 00:44:47.432 Crumble: najprostsza szarlotka (lakto-wege) Płatki owsiane można też zastąpić przez płatki kukurydziane, jęczmienne, otręby, orzechy, migdały i co tam dusza zapragnie :-) ~blamagda 2010-02-10 22:38:30.278 Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska) Pyyyyyyyyyyycha! W dodatku takie proste i szybkie :D Jak nic wchodzi do stałego repertuaru :) ~x 2010-02-10 21:36:24.396 Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska) Wspaniałe :) Chociaż drożdże lepiej dodać do podgrzanego mleka, bo najlepiej rosną w temp. ok. 40-50 stopni (a w 55-60 st. giną, więc nie wolno przesadzić). Dziś robiłam dokładnie wg. przepisu, wszystko było w temp. pokojowej, i ciasto nie za bardzo rosło dopóki nie wstawiłam go do lekko nagrzanego piekarnika... Co do pieczenia, to w 200'C (dokładnie do takiej temp. nagrzałam zanim wstawiłam bułki) wystarczy nawet 12 min. Po 15 min. były już trochę zbyt rumiane, wyglądały z wierzchu na suche, a parę minut wcześniej były jak na zdjęciu Fafika :) Tak czy siak pycha! Zwłaszcza z mlekiem sojowym :) patrycccja 2010-02-10 19:10:05.68 Gar groszkowy z tofu i grzankami (wegańska) Bardzo dobre...Ja podsmażałam na oliwie. Wyszło bardzo porządnie. No i doprawiłam jeszcze innymi przyprawami:) mammalin 2010-02-10 18:35:55.474 Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska) bardzo dobry barszczyk;) mialam na obiad dzis i jeszcze zostanie na jutro :-) mniam mniam, polecam! ~Silverka 2010-02-10 14:58:38.804 Ciecierzyca czosnkowa z porem (wegańska) Ja to cudo też jadłam z makaronem;) Zulejka 2010-02-10 13:51:28.369 Marchew z groszkiem na dwa sposoby (z zasmażką lub bułką tartą) (lakto-wege) nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad, ale że w zamrażarce groszek z marchewką a w szfce ziemniaki, to już mam rozwiąznie :)Tanio, łatwo, smacznie ~kamcia 2010-02-10 13:05:02.896 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Możesz je po prostu pominąć - na konsystencję ciasta nie mają przecież żadnego wpływu, więc nic się nie popsuje. Albo zastąpić pestkami (dynia, słonecznik), o ile na nie nie masz uczulenia. Bo migdały pewnie odpadają? patrycccja 2010-02-09 18:33:04.328 Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska) pyszności, mniam mniam Izabella 2010-02-09 17:36:04.717 Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska) super jako dodatek do sałatek, poprostu pychotka Izabella 2010-02-09 17:13:08.219 Farsz z soczewicy (do pierogów, krokietów itp.) (wegańska) Dziś zrobiłam :) Dodałam zdjecie- jeden farsz z czerwonej, drugi z zielonej soczewicy. Szybko sie robi, bo soczewice gotowały sie same, w tym czasie gniotłam i wałkowałam ciasto. Wyszły super, choc przyznam, że z czerownej farsz lepiej sie lepi :) kordonia 2010-02-09 16:57:46.424 Makaron z sosem orzechowym (lakto-wege) Polecam! Naprawdę smaczne!! ~anna 2010-02-09 16:11:23.497 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Jak myślicie, czy można czymś zastąpić orzechy? Bo niestety mam na nie uczulenie. ~maja 2010-02-09 15:22:31.873 Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska) zrobiłem dziś te bułeczki, niestety nie buło podane kiedy dokładnie dodac cukier i olej, toteż dodałam je kiedy już cisto wyrosło w garnku. pewnie przez to bułki wyszły za mało słodkie, w dodatku pękły podczas pieczenia i wypłynął dżem. W smaku nie są najgorsze, ale faktycznie jak zaproponował admin, należałoby przepis uściślić. ~kamcia 2010-02-09 15:02:15.631 Grzanki (tosty) z serem na ostro (lakto-ovo-wege) właśnie w takim przepisie znam:) i polecam:) Magda-Andrzej 2010-02-09 14:01:58.42 Ryż/ kasza z bakaliami i przyprawami (wegańska) Świetny przepis, lekka, sycąca potrawa o niespotykanym smaku ;-) Janis 2010-02-09 13:42:24.076 Pączki wegańskie (wegańska) Pączki wychodzą naprawdę świetne! Właściwy smak, konsystencja, zapach... super :) Skórka początkowo jest zbyt twarda, ale jak trochę poleżą, robi się jak należy. Ja co prawda pomagałam tylko lepić ;) ale jest to chyba najtrudniejsza część. Niełatwo zlepić pączka tak, żeby dobrze się trzymał i żeby dżem nie wypływał w trakcie smażenia. A trzeba się postarać, bo to nie tylko kwestia estetyczna - wypływający dżem powoduje, że olej pryska i można się nieźle poparzyć. W przepisie jest alkohol lub ocet. My dodaliśmy 25ml octu jabłkowego. Niezbyt ładnie pachniało podczas wyrabiania ciasta, ale poza tym było ok. Pączki nadziewaliśmy dżemem malinowym - idealnie pasuje :) Aha, zrobiliśmy tylko z połowy składników, a i tak wyszło ich dużo - 13 dużych i gdzieś drugie tyle malutkich. Niedługo Tłusty Czwartek więc polecam :D patrycccja 2010-02-09 12:12:13.001 Sos pomidorowy z listkiem laurowym (wegańska) też bardzo dobre jest jeśli wraz z czosnkiem dorzucimy trochę czerwonej papryki i będziemy razem przez chwile podsmażać Gabryella 2010-02-09 07:19:54.251 Gyros wegański z sosem tzatziki, też wegańskim! :) (wegańska) W wersji tańszej/bez dostępu do twarożków i majonezów sojowych - zamiast nich używamy 150 ml mleka sojowego (najlepsze własnej roboty - jak kupujemy to nie może być słodkie!) i 3/4 - całą paczkę (180g) tofu naturalnego. Męczymy je blenderem na w miarę jednolitą masę i dalej jak w przepisie. ~maciek 2010-02-08 22:08:27.564 Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska) Warto gotowac ciecierzyce z lisciem laurowym - ma wtedy ciekawszy smak ryfka 2010-02-08 18:08:31.081 Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska) To jest bardziej jak panierka. Ja mocze tofu w sosie sojowym, a potem obtaczam je w bulce tartej. Najlatwiej jest zrobic to w zamknietym pojemniczku potrzasajac nim. Po usmazeniu wychodzi jak na zdjeciu :) ryfka 2010-02-08 18:05:53.456 Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska) Co to znaczy "zasmażyć w bułce tartej"? Opanierować, czy podsmażyć bułkę z tłuszczem i wrzucić do niej tofu? ~mimi 2010-02-08 16:49:24.022 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |