7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) ja juz zrobiłam ten chleb !! rewelcja (przepis w dziesiatkę) :) ~natalii 2010-02-08 16:47:59.178 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) dobry przepis ~wiola lola 2010-02-08 16:38:42.538 Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska) Zwykle robie je z ziemniakow pozostalych z obiadu dnia wczorajszego- wtedy puree jest bardziej zbite i sie nei rozlazi. obtaczam je najpierw w mące, mleku i dopiero bulce, w ten sposob powstaje naprawde chrupiaca, przylegajaca panierka, a w srodku kremowe "nadzienie" z ziemniakow. ~ksz 2010-02-08 16:19:16.846 Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska) wow! kordonia :) muszę spróbować! ~mru 2010-02-08 13:13:53.695 Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska) Moim zdaniem na pizzę lepsze jest ciasto drożdżowe, z boku są linki do paru przepisów. MagdaM 2010-02-07 20:03:29.084 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) W takim razie już wiem, czemu ciasto mi nie wyroslo w sobote. Za ciepła woda:( A miałam taką wielką ochotę na ten chleb. ~CzekoLady 2010-02-07 19:24:54.377 Uzupełniający napój proteinowy weganina (wegańska) Melasa z buraka cukrowego i z trzciny cukrowej rzeczywiście różni się składem ( bogatsza jest za z trzciny) ale pomimo wysokiej zawartości cukru obie melasy zawierają dużą ilość żelaza. Oprócz tego wapń i wit. z grupy B Przemysłowo są odpadem ale mającym zastosowanie w kuchni wegańskiej. mammalin 2010-02-07 18:39:39.413 Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska) a czy to ciasto nadaje się np na spód pod pizzę wegetariańską ? ~wolemole 2010-02-07 18:05:01.854 Uzupełniający napój proteinowy weganina (wegańska) Melasa z buraka nie jest wegetarianska??? To jakiś żart? Burak jes kurczakiem? ~Mimo 2010-02-07 17:58:47.392 Kotlety z kapusty (wegańska) Czy ktoś próbował to mrozić? Myślicie, że się da? Takie już usmażone. mathilda 2010-02-07 17:30:40.633 Makaron ryżowy ze szpinakiem i smażonym tofu (wegańska) Zrobiłam. Połączenie jest bardzo dobre. Ten makaron ryżowy dodał niesamowitej lekkości całej potrawie, bardzo wszytko do siebie pasowało :) kordonia 2010-02-07 15:39:46.18 Kotlety z plastrów pomidorów z sosem jogurtwoym (lakto-ovo-wege) Niezłe sprubuje ~----------- 2010-02-07 14:51:30.488 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) Z powodu mieszanych komentarzy trochę się bałam tego ciasta, ale się odważyłam. I wyszło przepyszne, jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam! Fakt, prawie wcale nie urosło, ale wygląda i smakuje świetnie. Wystarczyło 45 minut pieczenia przy 200*C, zrobiłam tylko pół porcji. Mąki użyłam pół na pół białej i razowej, dorzuciłam rodzynek, orzechów włoskich, cynamonu, cukru wanilinowego i tylko łyżeczkę zwykłego (następnym razem nie dam wcale). Pominęłam skórkę pomarańczową. Podsumowując - fantastyczny przepis! :) xxl 2010-02-07 14:50:16.403 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Moje modyfikacje miały głównie na celu "zbicie" kaloryczności ciasta i ograniczenie w nim mąki (no mam awersję do mąki jak nic, taka moja uroda...). Miałam tylko pięć jabłek, więc dorzuciłam dwie gruszki ;) Składniki: 450g utartych jabłek (jedno utarłam na drobniutkich oczkach, żeby było więcej soku), 200g utartych gruszek, szklanka (55g) otrębów pszennych, szklanka (130g) kaszy manny, pół szklanki (70g) mąki, 100g trzcinowego nierafinowanego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka oleju ryżowego (15ml), łyżka syropu klonowego (15ml), mielone goździki, cynamon. Ubzdurało mi się, że owoców też mają być trzy warstwy, stąd te gruszki... Utarte jabłka posypałam 15g (czubata łyżka) cukru i mielonymi goździkami (miałam malusio cynamonu, goździki też fajnie pasują, nie należy jednak z nimi przesadzić), utarte gruszki 5g (niecała płaska łyżka) cukru i cynamonem. Suche składniki (otręby, kaszę, mąkę, cukier [pół szklanki - 80g], proszek do pieczenia) wymieszałam i podzieliłam na trzy części. Do tortownicy posmarowanej odrobiną oleju wkłożyłam: pierwszą część "proszku", połowę jabłek, drugą część "proszku", drugą połowę jabłek (z trzeciej części proszku odsypałam trzy czubate łyżki, dodałam łyżkę oleju i syrop klonowy, powstała piękna kruszonka), trzecią część "proszku", gruszki, kruszonkę. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Przed rozpięciem tortownicy przejechałam profilaktycznie nożem wokół ciasta. Wyszło pysznie. Dołączam foto. Pokroiłam na 12 części, z których każda dostarcza 142 kcal. Kaloryczność można jeszcze zbić wymieniając te pół szklanki mąki na otręby i olej na syrop klonowy (lub na wodę, albo po prostu go pominąć, bo syrop klonowy jest kleisty i kruszonka i tak wyjdzie). Wyszło dość słodkie mimo, że dodałam połowę cukru (pół szklanki), więc myślę, że ilość cukru też można jeszcze trochę zmniejszyć. mathilda 2010-02-07 12:50:57.794 Makaron ze szpinakiem, pomidorami i orzeszkami piniowymi (wegańska) Może dopisze jeszcze proporcje, wg. których robiłam: paczka mrożonego szpinaku w liściach (450g), puszka pomidorów krojonych, bez skórki (400g), spora garść pinii (30g - spokojnie może być mniej), 1 cebula, trochę mniej niż 1 starta gałka. No i sporo soli. Do tego ok. pół opakowania świderków (czyli ok. 250g). patrycccja 2010-02-07 12:08:08.453 Makaron ze szpinakiem, pomidorami i orzeszkami piniowymi (wegańska) Makaron ze szpinakiem, a do tego świeże pomidory - uwielbiam. Za to zawsze wydawało mi się, że duszenie szpinaku z pomidorami to bardzo dziwny pomysł. Ostatnio zdecydowałam się jednak spróbować i smakuje świetnie! Nawet doprawione nie za mocno, głównie solą, ma świetny, pełny smak. To orzeszki pinii jakoś mnie zawiodły - są zbyt miękkie, nie pasują mi tu jakoś. Znaczy nie to że niedobre, ale kompletnie nie warto ich tu "marnować" biorąc pod uwagę ich cenę. PS: Smakuje świetnie, ale wygląda średnio reprezentacyjnie... nawet zdjęcia nie próbowałam robić ;) patrycccja 2010-02-07 11:58:16.88 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Mathilda, pewnie ze napisz jakie modyfikacje wprowadzilas. Moze ktos skorzysta. Ja sama za kazdym razem cos zmieniam w tym przepisie i mam wrazenie, ze jest on do tego stworzony :) ryfka 2010-02-07 11:19:11.494 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) Było to jedno z najbardziej nieudanych ciast w moim życiu. Wyszło albo bardzo zakalcowate albo surowe (choć w piekarniku znajdowało się dłużej niż przepis zalecał). Niejadalne. Z pewnością już nie spróbuję ponownie go zrobić. Szkoda bo bardzo lubię ciasto marchewkowe... Vanja86 2010-02-07 10:33:43.247 Muffiny waniliowe z dżemem (ovo-wege) Mnie wyszły trochę za suche i nie takie puszyste jakbym chciała. Mimo to dobre Vanja86 2010-02-07 10:25:24.202 Nigiri sushi (wegańska) mysle, ze sposob gotowania ryzu do sushi bylby (powinien byc) fundamentem tego przepisu... ~ksz 2010-02-07 09:50:46.831 Zupa-krem z porów na mleku, z czosnkowymi grzankami (wegańska) Fajna zupka o kremowej konsystencji. Chyba wyszła trochę za gęsta, ale za to w smaku wyborna. W drugiej edycji pozwoliłem sobie zmiksować całość z dwoma ząbkami czosnku, miast podawać go na grzankach. Też była dobra. skyscraper 2010-02-07 00:34:37.512 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Właśnie zajadamy ;) Wyszło pyszne. Wprowadziłam pewne modyfikacje do przepisu, mogę napisać tu jakie? Ktoś jest ciekawy? Ciasto świetne!!! mathilda 2010-02-06 23:10:39.904 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Cóż, ale wychodzi, chleb pięknie wyrasta... :) Poza tym w necie znalazłam, że giną w temp. 55-60'C. A najlepsza temp. do wyrastania to 40-50'C. patrycccja 2010-02-06 17:29:07.4 Spaghetti z cytryną [Vermicelli al limone] a właściwie śmietanowo-cytrynowym sosem (lakto-wege) Zdziwilam sie, ale to naprawde jest zachwycajaco dobre! Mysle, ze mieta i prazone migdaly pasowalyby tu idealnie! ryfka 2010-02-06 16:54:14.839 Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska) Zupka jeszcze lepsza z zacierka :) ryfka 2010-02-06 16:48:19.959 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |