
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Gyros wegański z sosem tzatziki, też wegańskim! :) (wegańska) W wersji tańszej/bez dostępu do twarożków i majonezów sojowych - zamiast nich używamy 150 ml mleka sojowego (najlepsze własnej roboty - jak kupujemy to nie może być słodkie!) i 3/4 - całą paczkę (180g) tofu naturalnego. Męczymy je blenderem na w miarę jednolitą masę i dalej jak w przepisie. ~maciek 2010-02-08 22:08:27.564 ![]() Warto gotowac ciecierzyce z lisciem laurowym - ma wtedy ciekawszy smak ryfka 2010-02-08 18:08:31.081 ![]() To jest bardziej jak panierka. Ja mocze tofu w sosie sojowym, a potem obtaczam je w bulce tartej. Najlatwiej jest zrobic to w zamknietym pojemniczku potrzasajac nim. Po usmazeniu wychodzi jak na zdjeciu :) ryfka 2010-02-08 18:05:53.456 Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska) Co to znaczy "zasmażyć w bułce tartej"? Opanierować, czy podsmażyć bułkę z tłuszczem i wrzucić do niej tofu? ~mimi 2010-02-08 16:49:24.022 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) ja juz zrobiłam ten chleb !! rewelcja (przepis w dziesiatkę) :) ~natalii 2010-02-08 16:47:59.178 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) dobry przepis ~wiola lola 2010-02-08 16:38:42.538 Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska) Zwykle robie je z ziemniakow pozostalych z obiadu dnia wczorajszego- wtedy puree jest bardziej zbite i sie nei rozlazi. obtaczam je najpierw w mące, mleku i dopiero bulce, w ten sposob powstaje naprawde chrupiaca, przylegajaca panierka, a w srodku kremowe "nadzienie" z ziemniakow. ~ksz 2010-02-08 16:19:16.846 Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska) wow! kordonia :) muszę spróbować! ~mru 2010-02-08 13:13:53.695 ![]() Moim zdaniem na pizzę lepsze jest ciasto drożdżowe, z boku są linki do paru przepisów. MagdaM 2010-02-07 20:03:29.084 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) W takim razie już wiem, czemu ciasto mi nie wyroslo w sobote. Za ciepła woda:( A miałam taką wielką ochotę na ten chleb. ~CzekoLady 2010-02-07 19:24:54.377 ![]() Melasa z buraka cukrowego i z trzciny cukrowej rzeczywiście różni się składem ( bogatsza jest za z trzciny) ale pomimo wysokiej zawartości cukru obie melasy zawierają dużą ilość żelaza. Oprócz tego wapń i wit. z grupy B Przemysłowo są odpadem ale mającym zastosowanie w kuchni wegańskiej. mammalin 2010-02-07 18:39:39.413 Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska) a czy to ciasto nadaje się np na spód pod pizzę wegetariańską ? ~wolemole 2010-02-07 18:05:01.854 Uzupełniający napój proteinowy weganina (wegańska) Melasa z buraka nie jest wegetarianska??? To jakiś żart? Burak jes kurczakiem? ~Mimo 2010-02-07 17:58:47.392 ![]() Czy ktoś próbował to mrozić? Myślicie, że się da? Takie już usmażone. mathilda 2010-02-07 17:30:40.633 ![]() Zrobiłam. Połączenie jest bardzo dobre. Ten makaron ryżowy dodał niesamowitej lekkości całej potrawie, bardzo wszytko do siebie pasowało :) kordonia 2010-02-07 15:39:46.18 Kotlety z plastrów pomidorów z sosem jogurtwoym (lakto-ovo-wege) Niezłe sprubuje ~----------- 2010-02-07 14:51:30.488 ![]() Z powodu mieszanych komentarzy trochę się bałam tego ciasta, ale się odważyłam. I wyszło przepyszne, jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam! Fakt, prawie wcale nie urosło, ale wygląda i smakuje świetnie. Wystarczyło 45 minut pieczenia przy 200*C, zrobiłam tylko pół porcji. Mąki użyłam pół na pół białej i razowej, dorzuciłam rodzynek, orzechów włoskich, cynamonu, cukru wanilinowego i tylko łyżeczkę zwykłego (następnym razem nie dam wcale). Pominęłam skórkę pomarańczową. Podsumowując - fantastyczny przepis! :) xxl 2010-02-07 14:50:16.403 ![]() Moje modyfikacje miały głównie na celu "zbicie" kaloryczności ciasta i ograniczenie w nim mąki (no mam awersję do mąki jak nic, taka moja uroda...). Miałam tylko pięć jabłek, więc dorzuciłam dwie gruszki ;) Składniki: 450g utartych jabłek (jedno utarłam na drobniutkich oczkach, żeby było więcej soku), 200g utartych gruszek, szklanka (55g) otrębów pszennych, szklanka (130g) kaszy manny, pół szklanki (70g) mąki, 100g trzcinowego nierafinowanego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka oleju ryżowego (15ml), łyżka syropu klonowego (15ml), mielone goździki, cynamon. Ubzdurało mi się, że owoców też mają być trzy warstwy, stąd te gruszki... Utarte jabłka posypałam 15g (czubata łyżka) cukru i mielonymi goździkami (miałam malusio cynamonu, goździki też fajnie pasują, nie należy jednak z nimi przesadzić), utarte gruszki 5g (niecała płaska łyżka) cukru i cynamonem. Suche składniki (otręby, kaszę, mąkę, cukier [pół szklanki - 80g], proszek do pieczenia) wymieszałam i podzieliłam na trzy części. Do tortownicy posmarowanej odrobiną oleju wkłożyłam: pierwszą część "proszku", połowę jabłek, drugą część "proszku", drugą połowę jabłek (z trzeciej części proszku odsypałam trzy czubate łyżki, dodałam łyżkę oleju i syrop klonowy, powstała piękna kruszonka), trzecią część "proszku", gruszki, kruszonkę. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Przed rozpięciem tortownicy przejechałam profilaktycznie nożem wokół ciasta. Wyszło pysznie. Dołączam foto. Pokroiłam na 12 części, z których każda dostarcza 142 kcal. Kaloryczność można jeszcze zbić wymieniając te pół szklanki mąki na otręby i olej na syrop klonowy (lub na wodę, albo po prostu go pominąć, bo syrop klonowy jest kleisty i kruszonka i tak wyjdzie). Wyszło dość słodkie mimo, że dodałam połowę cukru (pół szklanki), więc myślę, że ilość cukru też można jeszcze trochę zmniejszyć. mathilda 2010-02-07 12:50:57.794 ![]() Może dopisze jeszcze proporcje, wg. których robiłam: paczka mrożonego szpinaku w liściach (450g), puszka pomidorów krojonych, bez skórki (400g), spora garść pinii (30g - spokojnie może być mniej), 1 cebula, trochę mniej niż 1 starta gałka. No i sporo soli. Do tego ok. pół opakowania świderków (czyli ok. 250g). patrycccja 2010-02-07 12:08:08.453 ![]() Makaron ze szpinakiem, a do tego świeże pomidory - uwielbiam. Za to zawsze wydawało mi się, że duszenie szpinaku z pomidorami to bardzo dziwny pomysł. Ostatnio zdecydowałam się jednak spróbować i smakuje świetnie! Nawet doprawione nie za mocno, głównie solą, ma świetny, pełny smak. To orzeszki pinii jakoś mnie zawiodły - są zbyt miękkie, nie pasują mi tu jakoś. Znaczy nie to że niedobre, ale kompletnie nie warto ich tu "marnować" biorąc pod uwagę ich cenę. PS: Smakuje świetnie, ale wygląda średnio reprezentacyjnie... nawet zdjęcia nie próbowałam robić ;) patrycccja 2010-02-07 11:58:16.88 ![]() Mathilda, pewnie ze napisz jakie modyfikacje wprowadzilas. Moze ktos skorzysta. Ja sama za kazdym razem cos zmieniam w tym przepisie i mam wrazenie, ze jest on do tego stworzony :) ryfka 2010-02-07 11:19:11.494 ![]() Było to jedno z najbardziej nieudanych ciast w moim życiu. Wyszło albo bardzo zakalcowate albo surowe (choć w piekarniku znajdowało się dłużej niż przepis zalecał). Niejadalne. Z pewnością już nie spróbuję ponownie go zrobić. Szkoda bo bardzo lubię ciasto marchewkowe... Vanja86 2010-02-07 10:33:43.247 ![]() Mnie wyszły trochę za suche i nie takie puszyste jakbym chciała. Mimo to dobre Vanja86 2010-02-07 10:25:24.202 Nigiri sushi (wegańska) mysle, ze sposob gotowania ryzu do sushi bylby (powinien byc) fundamentem tego przepisu... ~ksz 2010-02-07 09:50:46.831 Zupa-krem z porów na mleku, z czosnkowymi grzankami (wegańska) Fajna zupka o kremowej konsystencji. Chyba wyszła trochę za gęsta, ale za to w smaku wyborna. W drugiej edycji pozwoliłem sobie zmiksować całość z dwoma ząbkami czosnku, miast podawać go na grzankach. Też była dobra. skyscraper 2010-02-07 00:34:37.512 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |