
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Właśnie zajadamy ;) Wyszło pyszne. Wprowadziłam pewne modyfikacje do przepisu, mogę napisać tu jakie? Ktoś jest ciekawy? Ciasto świetne!!! mathilda 2010-02-06 23:10:39.904 ![]() Cóż, ale wychodzi, chleb pięknie wyrasta... :) Poza tym w necie znalazłam, że giną w temp. 55-60'C. A najlepsza temp. do wyrastania to 40-50'C. patrycccja 2010-02-06 17:29:07.4 ![]() Zdziwilam sie, ale to naprawde jest zachwycajaco dobre! Mysle, ze mieta i prazone migdaly pasowalyby tu idealnie! ryfka 2010-02-06 16:54:14.839 ![]() Zupka jeszcze lepsza z zacierka :) ryfka 2010-02-06 16:48:19.959 ![]() Właśnie, gorąca woda zabija drożdże... mammalin 2010-02-06 15:42:50.095 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) z tego co wiem drożdże umierają już przy 40st.C Więć co z tą gorącą wodą ??/ ~ania 2010-02-06 14:06:58.86 Naleśniki szpinakowe (wegańska) Mi smakuje :}. Do tego proponuje jakiś pikantny sos bo inaczej zrobi się mdłe. :) ~Element 2010-02-06 09:55:04.323 ![]() Ja wolę bez rodzynek ale poza tym: uwielbiam:) mammalin 2010-02-05 22:52:37.004 ![]() Właśnie zrobiłam:) rewelacyjne! mammalin 2010-02-05 22:43:17.909 Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami (wegańska) Wlasnie pieke, ale nie napisalas ile to jest 3 puszki soi. Ja biore 1/2 kg suchej, mocze i gotuje. dzieki za informacje. ~elvira Vendras 2010-02-05 16:59:26.29 ![]() Właśnie znowu robię ten chutney i coś ważnego mi się przypomniało: planując jego gotowanie koniecznie weźcie pod uwagę, że na początku przeraźliwie mocno czuć ocet (żeby nie powiedzieć że przeraźliwie śmierdzi ;). Sam w sobie ma średnio przyjemny zapach, a podgrzewany... ugh! Później jest już lepiej, a w końcowej potrawie w ogóle go nie czuć, ale początki bywają trudne ;) patrycccja 2010-02-05 15:20:59.236 ![]() To ja dodam, coby było bardziej na temat, że ten przepis w wersji ze szpinakiem jest super! Z jarmużem też na pewno zrobimy, ale najpierw przetestowaliśmy przepis na szpinaku, bo jarmuż zbyt drogocenny ;) I potwierdzam: ZIEMNIAKI POWINNY BYĆ SUROWE. Naprawdę wychodzi :) Chodzi o to, żeby kostka była dość drobna, w sensie żeby kawałki nie były za grube. Na 5-6 ziemniaków daliśmy niecałą paczkę mrożonego szpinaku nierozdrobnionego (ok. 300g?) i sporo przypraw, solidną łyżkę gdzieś. Przeważało curry i jakaś mieszanka indyjska, dość łagodna, a do tego garam masala dla zaostrzenia, imbir mielony i gorczyca w ziarenkach. Z ryżem - genialne. Gdyby były jeszcze świeże pomidory.. :) patrycccja 2010-02-05 11:51:07.471 Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska) Chodzi o "Real". Na tej tacce jest podany producent, ale nie pamiętam, skąd ten jarmuż pochodził. Chyba Wielkopolska. A gdy chodzi o targowisko, to kupowałem go na łódzkim Rynku Zielonym i przy Dolnej. Łodzianie będą wiedzieć, o jakie miejsca chodzi, a warszawianom pozostaje próbować poszukać u siebie. :-) Nie próbowałem mrozić jarmużu. Może kiedyś spróbuję, chociaż wątpię, żebym zdołał wygospodarować miejsce w zamrażarce... bartolome 2010-02-05 11:40:48.473 ![]() Bartolome, jasne ze podaj w którym hipermarkecie można go dostać :) A ze zbyt dużą ilością jarmużu można sobie poradzić banalnie - wystarczy go zblanszować, ostudzić i zamrozić! :) Podobno taki mrożony jest nawet lepszy, chociaż ja nie widzę absolutnie żadnej różnicy. I jeśli można wiedzieć to skąd jesteś? W W-wie nie udało mi się jeszcze znaleźć jarmużu na żadnym "targowisku"... patrycccja 2010-02-05 11:30:57.048 Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska) Jarmuż bywa czasami - w okresie jesienno-zimowym - w hipermarketach jednej sieci (nie wiem, czy można podać nazwę). Kilka razy udawało mi się też dostać jarmuż na rynku warzywnym jesienią. Ten z hipermarketu sprzedawany jest na tackach, 500 gramów, co jest dość problematyczne, bo ciężko go zjeść od razu, a dość szybko pleśnieje przechowywany w lodówce. Niemniej jednak szkoda, że bywa tak rzadko dostępny, bo to bardzo dobre warzywo. Jak tylko dostanę, gotuję go na parze i serwuję jako jarzyna do obiadu (tak po prostu, albo polany zrumienioną bułką tartą), dodaję do zupy wielowarzywnej, do "chińskiego" dania (udaje jakieś bokczoje czy pakczoje), czy do zapiekanki makaronowej lub kaszowej. Daje fajny posmak, lekko goryczkowy, a liście nie rozciapciają się nawet podczas dłuższej obróbki cieplnej. Polecam i mam nadzieję, że kiedyś będzie szerzej dostępny. bartolome 2010-02-05 10:59:01.972 Deser warstwowy z hebatników i waniliowego deserku (wegańska) Wygląda apetycznie, a jak smakuje! :) ~x 2010-02-05 10:02:29.828 ![]() Moja przyjaciółka była zachwycona! takie_cudo 2010-02-05 01:04:34.939 ![]() Bardzo dobre:) lubię takie smaki. mammalin 2010-02-04 17:28:44.373 ![]() sumak i kwiat muszkatołowy można zdobyć:) chociaż trzeba czasem trochę poszukać:) mammalin 2010-02-04 17:27:30.472 Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska) a jak ktoś nie chce sie bawić w babeczki, moze to ciasto upiec w dużej blaszce i wyjdzie pyszne ciasto marchewkowe ;-) niektóry polewają je lukrem. ~aga 2010-02-04 15:47:49.322 ![]() Pół szklanki mąki na 4 osoby? rybania 2010-02-04 15:10:17.129 ![]() Znów zrobiłam, tym razem pół na pół z mąki białej i orkiszowej razowej - nie była potrzebna żadna modyfikacja proporcji, wyszły boskie :) patrycccja 2010-02-04 13:31:30.233 ![]() Oj bez przesady, zdania były średnio gramatyczne, ale zrozumieć można było bez problemu. Mi się jakoś udało rozwikłać tę zagadkę ;) i przeformułowałam treść przepisu tak, żeby była bardziej zrozumiała. admin 2010-02-04 10:18:41.194 Gołąbki z soczewicą i warzywami (lakto-wege) ja nic nie rozumiem, co zrobic z warzywami? logiczne to niestety nie jest :( ~sibela 2010-02-04 09:04:56.386 Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege) Własnie najlepsze sa takie pizze własnej roboty po wielu próbach. ~amorek 2010-02-03 23:11:57.429 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |