7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586    


Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)
barrrrrrrdzo dobra!! ja dodałam świeżego imbiru w sporej ilości i nie mogłam się oprzeć żeby dodać czosnek. Wyszła pyszna i rozgrzewająca . Super danie na zimowy poranek (i pewie na każdy inny posiłek też)
monika77 2009-12-18 09:34:03.383

Panir - hinduski ser biały ze słodkiego mleka (lakto-wege)
Jak myślisz czy zamiast kwasku cytrynowego można by było dodać soli gorzkiej? Ja ją dodaję jak wyrabiam tofu zamiast soku z cytryny i działa
Vanja86 2009-12-17 22:06:48.689

Ach! Prosta i wspaniala zupa z soczewicy (wegańska)
Zupka pycha, choć zrobiłam ją z innymi ziołami (zioła prowansalskie) !!!!!
Szczególnie cieszy mnie, że smakowała też mojej 16miesięcznej córeczce ;)
magi104 2009-12-17 13:49:58.575

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Uwielbiam to ciacho. Super przepis dla leniwych ;) Dzięki Patrycja
~anjuta 2009-12-17 12:58:13.201

Blok czekoladowy (lakto-wege)
mniej problemu jest, kiedy się foremkę wyłoży papierem..
ana 2009-12-17 12:03:51.658

Papryka faszerowana cukinią (wegańska)
super! ja dodałam jeszcze kaszy gryczanej, żeby było bardziej pożywne:)
~madzia 2009-12-17 11:48:57.364

Samosy krok po kroku (wegańska)
Nie wiem czy coś źle robiliśmy ale ciasto wyszło #@!%&#! tzn.strasznie było czuć mąkę i nie chciała się dosmażyć. Wyszła kicha a nie samosy.
~xGx 2009-12-16 19:26:53.177

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
dzięki super wychodzi i kurde szybko się go robi ja czasem też robie z innego przepisu ale to tam co najmniej 2 godziny roboty
Tomek127 2009-12-16 19:14:33.513

Zupa z soczewicy z ziemniakami i pomidorami (wegańska)
No więc. Zupa przepyszna. Ale....postaram się zastąpić tę kostkę czymś innym.
LauraPalmer 2009-12-16 17:59:11.833

Shepherd's pie (zapiekanka pasterza) (wegańska)
Zrobilam przed chwilą tą zapiekankę. Tyle że zamiast soczewicy z puszki dalam puszkę sałatki meksykanskiej (groszek, kukurydza, fasola), reszta jak w przepisie. Jest pyszne. Polecam :)
~Kamcia 2009-12-16 17:09:43.823

Pierogi drożdżowe 1 (ovo-wege)
zmieniłam trochę proporcje w cieście , jak zwykle , na czuja robiłam .Jednak nigdy nie pomyślałam że można je zrobić w oleju.
Farsz zrobiłam wprawdzie inny , jednak pomysł na drożdżowe pierogi smażone był dobry. polecam
monika77 2009-12-16 16:51:06.994

Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska)
Ja bym szukała przede wszystkim w sklepikach wegetariańskich lub z hinduską żywnością, stacjonarnych lub netowych, np. www.evergreen.pl/sol-czarna-kala-namak-100g-p-986.html (najtaniej z tego co porównywałam, ale sklep stacjonarny niestety pod W-wą), sklepik koło Vegi w W-wie (nie wiem jak teraz, ale kiedyś mieli tą sól).
~x 2009-12-16 13:09:22.079

Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska)
Gdzie można kupić tę czarną sól? Szukałam w tesco ostatnio i nie było :(
Mja 2009-12-16 11:15:56.511

Tofu z sosem pomidorowo-paprykowym (wegańska)
Nie dodałam fruktozy ani innego słodzika, za to dodałam odrobinę gęstej śmietany. Do tego brązowy ryż i wyszedł pyszny obiad!
ryfka 2009-12-16 08:21:13.247

Gołąbki (wegańska)
Nadzwyczajne!!!
ja dzis robiłam dla siebie i moich "mięsożernych" znajomych wszyscy sie zajadali i chwalili a to smakosze.
Super przepis, goraco polecam;)
renata83 2009-12-15 22:34:49.212

Panir - hinduski ser biały ze słodkiego mleka (lakto-wege)
Panir to ser hinduski (popularny na terenie Indii, Pakistanu i w państwach ościennych). Polski ser robi się inaczej, z kwaśnego mleka a nie słodkiego, i jest mniej zwarty. Panir bardziej przypomina konsystencją tofu, można go np. pokroić w kostkę i dodać do jakiejś potrawy z ryżem.
~pat 2009-12-15 21:39:04.83

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Są potrzebne np. 2 formy keksówki (podłużne) o dł. 30 cm. Chleb wychodzi ładny, wysoki.
~pat 2009-12-15 21:33:29.817

Panir - hinduski ser biały ze słodkiego mleka (lakto-wege)
A z jakiego mleka powinno się go robić? Krowiego? Koziego? Jak to się ma do polskiego białego tradycyjnego sera - czy to to samo>
~Vanja 2009-12-15 17:59:03.935

Pasta słonecznikowa (wegańska)
pycha :) na to pieczony bakłażan i plasterek cebuli.
monika77 2009-12-15 17:40:06.97

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
a ile tego chleba wychodzi z tej ilości składników
Tomek127 2009-12-15 16:25:53.139

Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy (lakto-ovo-wege)
bardzo smaczny i fakt pachnie super.
Ja dla lepszych kolorów do cebuli dodałam trochę pokrojonej papryki żółtej i czerwonej i razem je poddusiłam .
wyszedł dobry , nie mam porównania jeszcze bo to mój 2 pasztet wege , ale napewno jeszcze będę go robić.
A przepis wykorzystam też jako farsz do pierożków
monika77 2009-12-15 15:56:15.288

Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu (wegańska)
Dzięki za przepis:) właśnie kończy się piec mój pierwszy wegetariański pasztet.Już trochę z brzegu próbuję więc wiem że jest smaczny . Jednak następnym razem przemielę 2 razy , ponieważ są kawałki kaszy i pieczarek, lepiej jak będzie gładszy.
monika77 2009-12-15 14:01:46.157

Sushi (wegańska)
Fajny jest też marynowany imbir i tofu marynowane w sosie sojowym albo czymś wymyślniejszym, a jeśli ktoś lubi paprykę surową to też pasuje. Dobre są tez owoce, np. gruszka, śliwka.
~x 2009-12-15 13:10:13.357

Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska)
Uwielbiam "rybę" po grecku bez ryby- ja dodaję jeszcze czerwoną paprykę, przesmażoną razem z cebulą, a rolę ryby odgrywa fasola "jaś". Daję też mniej cebuli, bo nie przepadam. Co ciekawe, to jedna z tych potraw, które- tak jak bigos- zyskują na walorach smakowych w miarę odgrzewania:-)
rubia 2009-12-15 12:49:55.217

Biały barszcz (na kwasie z kiszonej kapusty) (wegańska)
Och, ja też nigdy nie wiem co jest barszczem a co żurkiem ;) Ale ostatnio znalazłam artykuł Agnieszki Kręglickiej, w którym jest super wyjaśnienie. "Barszcz to nazwa rośliny (Heracleum sphondylium) dziko rosnącej na łąkach i w rowach, która u nas od prawieków była podstawą zupy nazwanej również barszczem. Ta roślina po ukiszeniu, tak jak kisi się kapustę, służyła do przyrządzania zupy postnej lub wzbogaconej wywarem z kapłonów, jajami bądź śmietaną. Ponieważ inna popularna kwaskowata zupa, z kiszonych buraków, przyjęła nazwę 'barszcz czerwony', więc barszcz klasyczny zyskał przydomek 'biały'."
Genialnie proste do zrozumienia i zapamiętania - nieprawdaż? :D

Natomiast "żurem nazywa się właściwą zupę oraz jej podstawę, czyli zakwas, który robi się z mąki razowej i ciepłej wody poddanych fermentacji." ALE żeby nie było tak prosto..... "Polny barszcz odszedł w zapomnienie, a żur, często zabielany mlekiem lub śmietaną, zaczął być nazywany barszczem białym. W przedwojennych książkach kucharskich słowo 'barszcz' odnosi się już wyłącznie do zupy na zakwasie burakowym lub żytnim." No, i nic dziwnego że większość osób się totalnie gubi, ha! ;)
~p. 2009-12-15 12:22:22.29

   576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas