
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() a ja dodałam jeszcze oprócz fasolki kukurydze z groszkiem bondiłela i jedno jajko ,bo mi zostało. Poza tym sos z jogurtowo-musztardowy bardzo dobry :) Polecam sałatke:D Dzik 2009-11-19 11:08:03.262 ![]() Ojjj, Pola, to moja wina - jako admin określam dla przepisów rodzaj diety, a że sama takich kotletów nie używam, to zapomniałam, że w nich jest białko jajka. Ale na pewno możesz je zastąpić granulatem - mój Wojtek kiedyś robił z niego kotlety, więc musi wyjść :) Dodaj jeszcze trochę mąki sojowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej albo zaparzone płatki owsiane, żeby całość się ładnie lepiła. No i ryz lepiej zrobić kleisty a nie sypki :) Powodzenia. A rodzaj diety już ustawiam jak należy :) patrycccja 2009-11-18 12:52:03.94 ![]() oo! Dziwnograj! Właśnie szukam przepisu na coś jabłkowego ;) Skorzystam z Twojego ;D solphadeine 2009-11-18 09:42:48.161 Wegańskie gołąbki z nadzieniem z ryżu i kotletów w proszku (ovo-wege) A jakie te kotlety? Bo większość mielonych ma jajko... Ujdzie granulat z mąką i smażoną cebulką? ~Pola 2009-11-17 20:17:24.229 Křupavé slané preclíky - chrupiące słone precelki (lakto-wege) Przed chwilą zrobiłam. Są super. efedrina 2009-11-17 20:00:40.822 ![]() Tak, na dużą cebulę daję właśnie 5 płaskich łyżek cukru, ale jeśli chcesz, możesz dać mniej :) ryfka 2009-11-17 19:46:23.261 Syrop z cebuli na kaszel (wegańska) 5 łyżek cukru na cebulę. To bardzo dużo. Czy to nie jest pomyłka? ~Marek 2009-11-17 17:16:01.159 Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska) Zgadza się z tą zimną wodą. Po wyrobieniu ciasta z tłuszczem niektórzy dodają żółtka, niektórzy zimna wodę (ja też wolę ten drugi sposób). Trochę wilgoci i ciasto od razu się zrobi lepkie i sklei się w kulę. Ja to ciasto (kulę ciasta lub wylepioną ciastem formę) wkładam jeszcze na koniec na 1/2 godz. do lodówki. Jak robię np. tartę to ciasto tylko lekko podpiekam, następnie wykładam farsz i wszystko razem piekę, aż będzie gotowe. ~j23 2009-11-17 15:54:34.057 ![]() Pasztet wyszedł bardzo dobry! Zrobiłam w wersji z ryżem. Wyszedł zwarty, ale jak zwykle przy krojeniu trochę się rozpada. Może macie jakiś sposób na to, żeby plasterki po ukrojeniu były w całości? ryfka 2009-11-17 12:20:32.402 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) ciasto PYCHA ,nie robiłam nigdy placka bez jajek (nie jestem weganką)-bałam się że coś nie wyjdzie więc dałam 2 jaja. Wyszło super ,słodkie ,wilgotne i ładnie wyrosło. Nawet dziś : jeden dzień po upieczeniu jest jak wyjęte z piekarnika. monika77 2009-11-16 17:04:41.087 Kotlety z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i czosnkiem (lakto-ovo-wege) Pychota ~Kamila 2009-11-16 13:28:28.125 Placki z cukinii (wegańska) Razową pszenną lub żytnią dałabym bez obaw. Kukurydzianą i sojową też, bo przecież używa się ich jako zamienniki jajka (tyle ze sojowa ma specyficzny zapach - być może w dużej ilości może się przebić). Z ziemniaczaną bardzo bym uważała, bo mocno utwardza ciasto/masę, więc można dodać, ale nie za dużo. A ty o użyciu jakiej mąki myślałaś? ~M 2009-11-16 10:33:35.069 ![]() Faktycznie, dobra rzecz :) Mam 2 uwagi. Robiłam połowę porcji i 4-litrowy garnek był akurat, więc robiąc z powyższych proporcji zaopatrzcie się lepiej w solidny gar :) Adżikę próbowało już kilka osób i wszystkim smakuje, ale wg. dwóch z nich była ona za pikantna, w sensie za mocno było czuć czosnek. Jeśli więc jesteście umiarkowanymi jego wielbicielami, lepiej zmniejszcie jego ilość. patrycccja 2009-11-16 10:06:00.033 ![]() Ostatnio zrobiłam sobie oryginalne kanapki - najpierw położyłam cienkie plasterki banana, a na to dałam mus. Były świetne - kontrast smaków i konsystencji bardzo mi odpowiadał. patrycccja 2009-11-16 09:15:06.895 Tort makowy a' la makowiec "bez ciasta" (wegańska) Pyszny!!! Zrobiłam i gorąco polecam! ~lucy 2009-11-16 08:32:14.886 ![]() witam,wlasnie go przed chwilą z siostra robilysmy, tylko troche dalysmy wiecej mleka w proszku. Jeszcze nie zdazyl postac przez noc w lodówce, a juz cala rodzinka chciala uszczknąc chociaż troche:) A rano? kto pierwszy ten lepszy! llola 2009-11-15 20:21:43.839 ![]() To już kolejna pasta z bakłażana, którą robimy. Wyszła pycha! :) Czosnek nadaje delikatnego aromatu, więc nawet tym, co nie są specjalnymi wielbicielami czosnku, powinno smakować. I tylko jednego żałuję - że bakłażan tak strasznie długo się piecze ;) A przy okazji - zamiast obierać go ze skórki lepiej, moim zdaniem, wybrać środek łyżką. Inaczej trochę miąższu odchodzi ze skórką. patrycccja 2009-11-15 16:11:23.365 ![]() Czy jest ważne jakiej mąki użyje? bo wolalabym nie dawac mąki pszennej no chyba że razowej pszennej.. llola 2009-11-15 14:44:07.205 ![]() dzieki za odp! bede je robic jutro,wiec mam nadzieje zy wyjda..napiszę jak mi sie udało:) ale jednak je upiekę. llola 2009-11-15 14:38:41.659 ![]() Pominełam śmietanę, pyszna :) Malwua 2009-11-15 12:33:45.069 Dynia marynowana - kompot z dyni (wegańska) pamiętam jak moja babcia gotowała taki kompot, ja za nim nie przepadałam ale dzisiaj sobie ugotuje i przypomne smak z dzeciństwa.)) ~paula 2009-11-15 11:56:15.679 Burgery cieciorkowo-fasolowe ze słonecznikiem (wegańska) llola, spokojnie możesz smażyć. Tylko wtedy wyjdą raczej kotlety - nie dasz rady zrobić sporych (wielkość bułki), płaskich placków i usmażyć ich tak, żeby się nie połamały. ~pat 2009-11-15 11:41:40.513 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Aisza, jeśli mąka nie była przeterminowana, to absolutnie nie miała prawa nadać ciastu goryczki. Mi się nigdy tak nie zdarzyło, a już dziesiątki razy robiłam to ciasto. ~pat 2009-11-15 11:36:50.445 ![]() Zastanawiam sie czy zamiast piec można je usmażyc? llola 2009-11-14 22:53:39.256 Spaghetti cebulowe ze śmietaną (lakto-wege) Takie proste a takie pyszne! Po studencku! Hewen dzięki za przepis:)Mniam:) ~cziki 2009-11-14 21:02:58.394 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |