
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kostka sojowa (lub granulat) curry z rodzynkami i kokosem (wegańska) przepis super! właśnie jem to danie ale wszystko jest przypalone ;/ ~tomasz sobociński 2009-11-07 16:29:28.579 ![]() Czy papryka ma być mielona razem ze skórką? ryfka 2009-11-06 14:53:36.529 ![]() Acha, warzywa, zanim potraktowałam je blenderem, trochę leżały już obrane. Sok, który z nich wyciekł, wylałam. Inaczej sos byłby za rzadki. Na wikipedii znalazłam, że warzywa, już po dodaniu czosnku i oliwy (tam jest wersja z olejem słonecznikowym), jeszcze się dusi, żeby odparowały i lepiej się później przechowywały. Po nałożeniu gorącego ajwaru i natychmiastowym zakręceniu słoików chyba nie trzeba go pasteryzować, bo nic o tym nie wspomnieli. patrycccja 2009-11-06 11:55:14.399 ![]() Wyszło pycha! Najlepszy ajwar, jaki udało mi się kupić, był rosyjskiej produkcji i ten go do złudzenia przypomina. Aromat pieczonych warzyw jest wspaniały :) Trochę czasu to zabiera, ale warto! Z tych proporcji wyszło mi 6 słoiczków po 200ml, ale bakłażany były spore, choć nie baaardzo duże. patrycccja 2009-11-06 11:35:08.359 Ziemniaki w waflu, smażone (wegańska) a jak to pozniej mozna podgrzac? w mikrofali? ~MisQa 2009-11-05 17:35:21.199 Gulasz ze świeżych grzybów, papryki i pomidorów (wegańska) Mój dzisiejszy obiad! Gulasz plus soczewica...pycha! :) ~Mokosz13 2009-11-04 21:47:41.674 Apetyczna dynia z fetą i pomidorem (wegańska) mój komentarz: o rany ale pycha! heroina 2009-11-04 18:45:40.3 ![]() Ja również dałam mniej wody niż w przepisie i dodałam marchewke i pora :) Wyszła przepyszna :) Malwua 2009-11-04 16:04:12.244 Apetyczna dynia z fetą i pomidorem (wegańska) Pyszne!!! Nie miałam pomysłu, co zrobić z dynią. Tutaj zawsze znajduje natchnienie kulinarne. Sporo pieprzu dodałam i popieram - dużo natki, która daje aromat... ifyso 2009-11-03 19:36:11.236 ![]() Dziś jadłam tę zupę w jednej z wegetariańskich knajp, jest fenomenalna! aisza 2009-11-03 18:39:49.796 Fasolka po bretońsku (z warzywami) (wegańska) ja dodaję kostkę sojową podsmażoną lub nawet pocięte kotlety- polecam,zyskuje na smaku i w białku;D roslina 2009-11-03 17:32:15.393 Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska) Ja zamiast ziemniaków podaję do zupy gruby placek ziemniaczany (coś w rodzaju baby ziemniaczanej). Bez kminku może być. ~Krzysiek 2009-11-02 23:50:45.712 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Na pewno wypróbuję!! ~werru 2009-11-02 18:45:03.169 ![]() Bardzo dobre, zarówno w wersji z musztardą jak i z majonezem :). Polecam także z białej fasoli. Lady_A 2009-11-02 18:38:42.519 ![]() Mnie nie zasmakował, no przynajmniej nie jako substytut majonezu, nawet trochę nie przypomina mi go w smaku. Choć po składzie chyba mogłam się tego spodziewać ;). Do sałatki na siłę można dorzucić, ale nie do mojej :). Jedynie konsystencja i wygląd w porządku. Pewnie gdybym mniej lubiła smak majonezu, oceniłabym tę miksturę lepiej. Lady_A 2009-11-02 18:30:25.322 Ciasto orzechowe z masą a'la karpatka (lakto-ovo-wege) upiekłam, ciasta wyszło bardzo mało, więc zrobiłam jednowarstwowe, u góry posmarowałam kremem i posypałam orzechami.ogólnie bardzo smaczne :) ~sitek 2009-11-02 00:12:00.031 Chińskie ciasteczka z wróżbą (ovo-wege) jaja ~plum 2009-11-01 19:27:04.703 ![]() Tym razem zrobiłam całkowicie sama (oprócz obierania ziemniaków, hehe). Po zagotowaniu trzymałam je jeszcze na gazie 5-7 min. i dalej tak jak Ryfka. Z dodatków słodka papryka i świeży rozmaryn. Upiekłam też dynię (puszka.pl/przepis/5322-dynia_pieczona_czosnkowa.html) i wszyscy się zachwycali :) patrycccja 2009-11-01 16:21:54.287 ![]() ja zrobiłam lasagne;) do tego sos, zapiekłam i palce lizać! aisza 2009-11-01 10:55:37.213 ![]() Bardzo dobre, tylko za mało dodałam cukru. Chciałam być sprytna i dodałam więcej musu jabłkowego z orzechami włoskimi (który dosłodziłam i wymieszałam z cynamonem), ale okazało się, że samo ciasto potrzebuje jednak więcej słodyczy. Następnym razem będzie jesienno-idealne ;). Srebrna 2009-10-31 15:50:10.769 ![]() Pyszne, pyszne, przepyszne! Mama-nieweganka prosiła o dokładkę ;). Srebrna 2009-10-31 15:47:33.405 Krem czekoladowy (wegańska+miód) O matko, borsuczek, co ty wypisujesz? Po pierwsze mielone siemię można dostać i w dodatku jest chyba dość popularne, bo nawet w najbliższym spożywczym jest. Po drugie: zmielone siemię nie wydziela nic rakotwórczego, tylko tłuszcze (zwł.wielonienasycone) szybciej jełczeją, czyli utleniają się (już nie są chronione przez "łupinkę" przed powietrzem), a powstające wolne rodniki faktycznie są niekorzystne. Więc nie można takiej formy siemienia długo przechowywać, a już na pewno nie w cieple. A mielenie jest wręcz korzystne, bo inaczej, jeśli nie uda ci się tych ziarenek rozgryźć (co jest, nota bene, łatwiejsze po uprażeniu), to nie uda ci się też ich raczej strawić. Łupinka dobrze chroni nasionko przed działalnością układu trawiennego. ~pat 2009-10-31 14:32:53.822 "Risotto" jarskie - ryż duszony z pieczarkami, włoszczyzną i groszkiem (wegańska) przepis jest mega, lecz nie dodałem groszku. Przybrałem sałatą, co naprawde się super komponuje smakowo ;) ~Kleju. 2009-10-31 11:55:22.253 Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegańska) pomidory suszone + szpinak to superpołączenie, polecam do naleśników :) co do samych suszonych pomidorków, to pasują także do hummusu ~xyz 2009-10-30 21:23:31.959 ![]() Jest jeden problem, słyszałam że podobno MIELONE simię lniane wydzielna jakąś substtancję rakotwórczą! Podobno dlatego w aptekach i sklepach można kupić TYLKO CAŁE NASIONA. Oczywiście sama nie sprawdzałam ale dowiedziałam się tego od sprzedawcy w sklepie zielarskim i od tego czasu wolę nie mielić. Pozdrawiam borsuczek 2009-10-30 20:14:05.213 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |