7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597    


Zapiekanka ziemniaczana z papryką i pieczarkami (lakto-wege)
A ja robie troche inaczej - najpierw gotuje ziemniaki, brokuł (kilka różyczek), mogą być szparagi/fasolka szparagowa i pół marchewki, jajko na twardo, podsmażam papryke, dodaje czasem 1 chilli, pieczarki, cebulke i jak wszystko jest tak na 90% miękkie wkładam do piekarnika przekładam partiami ziemniaki, warzywa z patelni, ser i tak znowu, kończąc na serze. pieke przez 10 min i już=)
~olka 2009-10-19 18:45:55.35

Placki marchewkowe z cebulą i kukurydzą (wegańska)
A gdzie lepiszcz?
Olenika92 2009-10-19 17:06:19.425

Fasolka po studencku (biała fasolka w sosie pomidorowym) (wegańska)
hehe, "Biały to twój wróg!" - za wyjątkiem fasolki jaś mam nadzieję? ;-)
~Tomek 2009-10-19 10:59:12.683

Rolada z sera żółtego (lakto-ovo-wege)
Vequel, skorzystałam z twojej propozycji na farsz i zrobiłam nadzienie z tych samych składników. Muszę przyznać, że rolada wyszła równie dobra :)
ryfka 2009-10-18 20:45:52.819

Tofu własnej produkcji (wegańska)
Dzisiaj robiłam wg bardzo podobnego przepisu moje pierwsze tofu.
Wyszło go naprawdę dużo (z jednej szklanki ziaren), dwie duże garście. W smaku jak zwykły twaróg, bardzo jedwabisty ;)
Polecam, o niebo lepszy niż kupny ;)
Vequel 2009-10-18 20:39:16.287

Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
Dzięki za przepis , mleko wyszło mi bardz dobre. Wprawdzie najpierw wzięłam zbyt mały garnek i wymieniałam na większy.
Zrobiłam trochę inaczej : soję miksowałam z 2 szklankami wody , resztę wody już wstawiłam do gotowania. Mieszałam taką metalową rózgą .Raz o mało nie wykipiało . Jednak póżniej ładnie i spokojnie się gotowało. dosłodzłam miodem - jest naprawdę dobre
monika77 2009-10-18 20:01:05.72

Mleko sojowe i tofu (wegańska)
mleko dobre mi wyszło. Pierwszy raz takie robiłam i wyszło ok. Smak musiałam poprawić miodem i cukrem waniliowym , ale jest bardzo dobre
monika77 2009-10-18 19:04:46.353

Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone (wegańska)
Farsz zawinęłam w naleśniki z mąki pełnoziarnistej i podałam tak jak ty na zdjęciu. Naleśniki okazały się świetną przystawką na imprezę :)
ryfka 2009-10-18 16:29:59.191

Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege)
Oczywiście mi jako kurze domowej nr 1 na świecie, nie wyszło ;( Tzn grudki mi się w sosie porobiły-> ale od czego ma się blender ;) Zblendowałam gotowy sos i wyszło PYCHA!!! A ten sos to myślę, że jeszcze będzie dobry do gołąbków albo ziemniaków.
ankaopolanka 2009-10-17 20:24:14.622

Wegańskie ciasto czekoladowe (wegańska)
ciasto zrobiło furorę, z pewnością zrobię je ponownie! dziękuję za przepis.
mezynka 2009-10-17 00:44:44.576

Ciecierzyca czosnkowa z porem (wegańska)
smakowite, choć wolę więcej porów w takim zestawieniu :-).
mezynka 2009-10-17 00:28:39.418

Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
przepadam za tą zupą - zrobiłam ją już nie wiem który raz!
mezynka 2009-10-17 00:26:24.461

Buraki duszone w mleku, z zasmażką i skórką cytryny (wegańska)
świetne!
mezynka 2009-10-17 00:25:26.952

Mleko sojowe i tofu (wegańska)
Mleko sojowe w Wielkiej Brytanii kosztuje już od 60 p/litr (ale firmy Alpro w granicach 1 funta), czyli poniżej 3 złotych. W Polsce jest niestety potwonie drogie, więc trzeba samemu robić, ale soja chyba też droższa niż w Anglii... Można jednak spróbować z białka sojowego - w Tesco w Polsce widziałem i cenowo chyba było przyjazne. Dodawałem je do kasz, zup w celu poprawy smaku i wartości odżywczej.
A ciekawe, czy w Polsce też są koktajle z mleka ryżowego?
~marccos 2009-10-16 22:19:48.152

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Gratuluję! Twój chlebek jest super! Mój też wychodzi za każdym razem super (a piekę go w każdą sobotę) Staram się piec go różnych wariantach i z różnymi dodatkami czyli otręby pszenne, żytnie i owsiane,ziarno słonecznika,dyni,sezam itd. Co by się nie dodało moja rodzinka go uwielbia! Pozdrawaiam
borsuczek 2009-10-16 21:08:24.146

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Właśnie chlebek upiekłem, wszystko wyszło :)

fota poniżej
hotimg23.fotki.com/a/62_141/242_196/chlebek.jpg
nestor machno 2009-10-16 20:06:36.725

Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)
Przepis na tartę jest jakiś niekompletny. Przecież ciasto francuskie powinno wyglądać tak jak na zdjęciu - powinno składać się z takich "listeczków". Nie uzyskamy tego, jeśli ciasto nie zostanie przełożone tłuszczem i kilkukrotnie złożone, rozwałkowane, złożone, ...
Pola, a może spróbuj z Plantą?
~k. 2009-10-16 11:17:35.533

Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)
W Polsce gotowe, wegańskie ciasto francuskie??? Gdzie? Jakiej firmy?
A co do etanolu, to ile go może być w takim cieście? I czy on nadal będzie obecny po upieczeniu? Przecież etanol to alkohol etylowy. Odparuje, nie? No i w końcu więcej go złapiemy pijąc pewnie nawet małą ilość jakiegoś wina - nie ma co przesadzać.
~hudini 2009-10-16 11:07:16.886

Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)
Można kupić gotowe francuskie- wegańskie, ale ono zawiera etanol, więc nie poleca się go, choć to duuuże ułatwienie.
aisza 2009-10-15 20:52:06.419

Panierowana cebula (na płytkim tłuszczu ;) (wegańska)
jakie to piękne *_*
efedrina 2009-10-15 20:04:47.618

Ciasteczka czekoladowe z sezamem (wegańska)
no właśnie, czemu? aby jajka dodają? ;D:D
roslina 2009-10-15 17:06:23.889

Smalec wegetariański (wegańska)
osobiście nie przepadam za smalcem, dawniej takiego mięsnego też nie lubiłam, bo to dla mnie za tłuste, ale zrobiłam specjalnie dla męża i nachwalić się nie umie :)
Naprawdę ciężki do odróżnienia od smalcu niewege...
ryfka 2009-10-15 14:26:47.249

Paprykarz wegetariański (pasta ryżowa z płatkami kukurydzianymi i pieczarkami) (wegańska)
Jeśli to jest paprykarz, gdzie papryka?
~olka 2009-10-15 14:18:10.845

Ciasto ze śliwkami (wegańska)
Bardzo dobre, chociaż nie fantastyczne. Na pewno smaczne (wędrowaliśmy po dokładkę, wędrowaliśmy :), ale jest na tyle zwarte, że śliwki się go nie trzymają. Następnym razem spróbuję posmarować ciasto cieniutko dżemem, może to coś zmieni. Dodatkowo śliwki ułożę bardzo gęsto, tak żeby następny rząd lekko nachodził na poprzedni, bo podczas pieczenia się kurczą.

Mam też zastrzeżenia do precyzji przepisu. Na pewno chodzi o 16 dag cukru pudru?? 16dag=160g - taka ilość cukru ma być opcjonalna??? Zamiast obu rodzajów cukru dałam 4 łyżki zwykłego cukru (nota bene 1 wypukła łyżka to 16g cukru, a tyle ma opakowanie waniliowego :) i ekstrakt waniliowy - przecudownie pachniało :D i było w sam raz słodkie, dla mnie nie za słodkie, dla mojego Wojtka nie smakowało "jak chleb" ;). Dodałam też ok. 1/4 szkl. wody ponad to co w przepisie, bo inaczej nie dało się tego zagnieść. Wydaje mi się, że szczypta soli też by mu dobrze zrobiła - żeby smak samego ciasta był pełniejszy.

Ciasta, po rozwałkowaniu na cienki placek (na oko ok. 0,5cm), starczyło na dużą blachę. Urosło co najmniej dwukrotnie. Piekło się 40 min.
patrycccja 2009-10-15 13:21:36.045

Ziemniaki po hiszpańsku (duszone w pomidorach z chilli) (wegańska)
wspaniałe!!!
Wanieczek 2009-10-14 23:28:40.547

   587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas