7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605    


Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Od lat robimy z mamą ogórki wg. tego przepisu - u nas to zajęcie rodzinne, jak lepienie pierogów na święta :) Zawsze świetnie się udają. Niedawno mama dzwoniła, że otworzyła pierwszy słoik (coś po miesiącu od zrobienia) i są ekstra! Musze ją niedługo odwiedzić ;)
patrycccja 2009-09-16 10:59:11.256

Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne (wegańska)
Ostatnio znów robiłam to danie, tym razem zgodnie z przepisem i nawet na woku :) Zamiast spaghetti dałam japoński pszenny makaron - wygląda jak cienkie, krótkie spaghetti, ale jest bardziej "układny", mniej sprężysty.
Jeśli miałabym coś doradzić, to lepiej do woka wrzucać mniejsze porcje - przy powyższych ilościach można wszystko podzielić np. na pół. Inaczej trudno mieszać, nic się nie przysmaża tylko dusi, no i czas się wydłuża. Fasolkę też bym wcześniej dodawała (lub wcześniej obsmażyła/poddusiła) - 5 min. to dla niej za krótko.
patrycccja 2009-09-16 10:13:31.208

Ziemniaki w karmelu (wegańska)
Ciesz się ze znalazłam taką str.ostatnio gotuję ziemniaki na różne sposoby .Myślę ze będę często tu zaglądac...powodzenia.
~Wanda 2009-09-16 07:10:14.388

Sushi Wanieczka z pędami babmusa i ogórkami kiszonymi (wegańska)
o ile kojarzę, to w ogóle nie śmierdzą
ses 2009-09-15 20:38:14.434

Hummus (wegańska)
xxl, sama zawsze używałam tahini kupnego, ale na pewno można zrobić je samemu. Zobacz, w Puszce nawet jest przepis, który się nazywa "tahini do hummusu": puszka.pl/przepis/4350-tahini_do_hummusu.html :D
patrycccja 2009-09-15 20:35:18.044

Zupa curry z brokułami, kukurydzą i groszkiem (wegańska)
w cieplej jest szybciej ;) ale fakt
ses 2009-09-15 20:34:43.178

Zupa curry z brokułami, kukurydzą i groszkiem (wegańska)
Mąkę powinno się rozmieszać w wodzie o temperaturze pokojowej lub chłodnej. Jeśli dodamy ciepłą lub gorącą, zrobią się kluchy i faktycznie trzeba będzie przecierać przez sitko :)
~pat 2009-09-15 20:30:55.661

Hummus (wegańska)
Osobiscie kupowalem gotowy hummus w sklepach, ktory mi bardzo smakowal, ale po zrobieniu wlasnego wg. tego przepisu , nie mam zamiaru powrocic do "sklepowego" hummusa.
Rewela! Polecam mniam mniam
matirishh 2009-09-15 20:22:18.666

Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska)
Właśnie wrócił Wojtek, przysiadł się i stwierdził: mmm, jakie dobre :)
patrycccja 2009-09-15 18:50:49.144

Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska)
Miałam wątpliwości co do tego przepisu, ale znalazłam oryginał po angielsku, wszystko się zgadzało, więc postanowiłam spróbować. Do masy dodałam nie tylko cebulę i paprykę, ale też natkę pietruszki, sporo curry i trochę soli. Omlet mi się nie rozpadł tylko dlatego, że ubrudziłam 2 patelnie - po prostu przerzuciłam go z jednej na drugą. Były delikatnie natłuszczone, więc nie było problemu, tylko więcej zmywania :/
W smaku dobre, chociaż nie rozpływa się w ustach ;) Ale i tak lepsze niż się spodziewałam! Aronia zrobiła błąd bo ewidentnie dodała drożdże piekarskie, a nie płatki drożdżowe (czyli takie nieaktywne, suszone drożdże).
Zrobiłam z połowy porcji i usmażyłam na małej patelni. Najadłam się już połową :)
patrycccja 2009-09-15 18:49:30.889

Paella z tofu, ciecierzycą i papryką (wegańska)
Zrobiłam tą paellę na brązowym ryżu i pożałowałam, bo brązowy ryż gotuje się długo i papryka zdążyła się rozgotować... Dodałam od siebie groszek konserwowy i trochę soczewicy pod koniec gotowania ryżu, a tofu wcześniej podsmażyłam na oleju palmowym. Myślę że fasolka - biała lub czerwona też by tu fajnie pasowała. Ogólnie - pycha!
ryfka 2009-09-15 18:46:03.322

Hummus (wegańska)
Nie mogę dostać tahini w moim mieście. Jak myślicie, czy wyjdzie, jeśli dosypię sezam podczas miksowania ciecierzycy?
xxl 2009-09-15 18:27:59.75

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Boska!!! Chyba nigdy jeszcze nie jadłam tak pysznego ciasta :) Zrobiłam mężowi na urodziny i pół tortownicy zjedliśmy we dwoje za pierwszym posiedzeniem :)
~edi 2009-09-15 12:50:15.487

Sconesy z dyni (lakto-ovo-wege)
Myślę, że chodzi o gotowaną (tradycyjnie lub na parze), ewentualnie upieczoną, a później zmiksowaną, żeby wyszedł mus/ puree.
~Kuna 2009-09-15 11:26:13.119

Sconesy z dyni (lakto-ovo-wege)
dynia ugotowana? zblanszowana? czy surowa miksowac?
~ksz 2009-09-14 22:28:59.761

Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
Zrobilem, sprobowalem, posmakowalem.
Super.
Pychotka :)
matirishh 2009-09-14 20:18:35.202

Iced Latte (lakto-wege)
jest też sprzedawany w kawiarniach w Polsce pod tą samą nazwą :)
ses 2009-09-14 16:59:52.41

Kompot jabłkowy z suszonymi morelami (wegańska)
Dodałam litr wody, gotowałam w sumie 15 min. (po zagotowaniu zmniejszyłam gaz na min.). Cynamonu dodałam sporo, ale imbiru tylko szczyptę, choć sporą - pierwszy raz, więc zachowałam ostrożność ;) Wyszedł świetny kompot, bez dosładzania, o bardzo fajnym aromacie :)
patrycccja 2009-09-14 16:22:56.192

Owsianka szkocka (wegańska)
a ja chce owsianki z szuflady! :D
pieczokas 2009-09-13 22:43:12.38

Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią (lakto-wege)
W zasadzie to zapiekanka nie musi stanowić jednolitej masy. Możesz zrobić to samo danie mieszając wszystkie składniki w garnku i podgrzewając razem. Żeby ser scalił wszystko trzeba by było dać go naprawdę dużo, albo dorzucić do tego jajko. A ja myślę, że nie ma takiej potrzeby. Myślę, że nie trzeba ich niczym zastępować :)
Lubię zapiekanki dlatego, że jest to danie które można zrobić np. dzień wcześniej albo rano. Zwykle są czasochłonne, dlatego jest to dobry pomysł na dzień, w którym nie ma się czasu na gotowanie w godzinach popołudniowych.
ryfka 2009-09-13 22:37:18.331

Soczewica - jak gotować? (wegańska)
Ja soczewicy wcześniej nie przesmażam (więc odpada olej), ale gotuję ją właśnie z dodatkiem soli, czosnku i cytryny (lub soku z cytryny). Wychodzi pyszna - zawsze podjadam ;) Gotuję ją w taki sposób prawie do wszystkiego - robię pasty do pieczywa, mieszam z ryżem do obiadu, dodaję do farszów, do sałatek. Polecam :)
patrycccja 2009-09-13 20:13:01.164

Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią (lakto-wege)
Hm, może masz rację, że ser i śmietana da się pominąć. Ale ja jeszcze nie opracowałam metod zastępowania takich scalających mas w potrawach typu zapiekanki, quiche, tarty, a nie chciałabym żeby się wszystko rozsypywało. Jak się tego nauczę to i do tego przepisu może wrócę :) Thx.
~Kuna 2009-09-13 18:56:56.656

Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią (lakto-wege)
Tak, naprawdę jemy sporo sera żółtego, ale nie z powodu przejścia na wegetarianizm. Ja od dziecka lubiłam ser żółty, a że dobrze komponuje się z makaronami i czerwonymi sosami, które też uwielbiam, to często jest częścią naszego obiadu.
W zapiekankach ser żółty scala składniki, ale nie jest konieczny. Jestem pewna, że ta zapiekanka wyjdzie równie dobrze bez sera żółtego i śmietany.
ryfka 2009-09-13 15:26:55.418

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
a mi nie wyszedl. jest plaski nawet dobry tylko ze jest bardziej plackiem niz chlebem :(
~aga 2009-09-13 02:39:19.507

Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią (lakto-wege)
O rany, dlaczego w twoich przepisach tyle sera, śmietany i innego nabiału? Czy naprawdę tak się odżywiacie? Też miałam fazę sera żółtego, kiedy przeszłam na wege, ale to trwało z miesiąc no i nie wszystko tonęło w nabiale.

Szukam fajnego, sprawdzonego przepisu na coś zapiekanego z fenkułem, bo sam fenkuł pieczony z oliwą i przyprawami niekoniecznie mi wyszedł :/ Zanim do niego wrócę chcę spróbować coś innego, gdzie fenkuł jest dodatkiem.
~Kuna 2009-09-13 00:37:31.469

   595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas