
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Niby-ser (wegański) (wegańska) Po ostygnięciu to ma konsystencję pasty, która nadaje się np. do smarowania pieczywa właśnie. Nie jest ani płynne ani nie ma konsystencji sera żółtego. ~pat 2009-09-09 21:48:02.573 ![]() cieszę się, że smakuje^^ hauadaj 2009-09-09 19:38:48.441 Fasolka po meksykańsku (wegańska) Super, dodałem marchewkę, i zastąpiłem pomidory przecierem. Plus troszkę bulionu wegetariańskiego. Też świetne. ~Akurra 2009-09-09 15:58:56.053 Rosół (wegańska) Nie miałem najmniejszych problemów z mętnieniem. Być może dlatego, że gotował się cały czas na starej westfalce u babci. MacLean 2009-09-09 15:48:35.164 ![]() @pieczokas mnie się wydaje, że tym bardziej powinien wyjść CzarnaWdowa 2009-09-09 12:16:40.194 ![]() Co do tego mętnienia to mi kiedyś wszystkie zupki takie wychodziły, ale od czasu dobrej rady mojej babci już mam czyste klarowne wywary. Babcia w trakcie gotowania zupki raz po raz zagląda do garnka i wybiera tą szarą pianę, która się zbiera na górze, którą nazywa "syfkami" (a ona robi rosół na mięsie i kościach, więc tych syfków jest sporo). Robię tak samo przy wywarach warzywnych i działa, można nawet podgotować na większym gazie. Morganka 2009-09-09 12:16:10.83 ![]() Czy po ostygnięciu to jakoś zastyga, czy ma nadal tę konsystencję? CzarnaWdowa 2009-09-09 11:49:02.754 Rosół (wegańska) To działa:d Pyszny z makaronem razowym (nitki z ziołami). MacLean 2009-09-09 11:36:16.056 Majonezowa sałatka z makaronu nudle (ovo-wege) Nie miałam szczypiorku ani zielonego ogórka dlatego dodałam czerwoną fasolkę z puszki :)), a i dałam jednego pomidorka, zamiast 3{osobiście nie przepadam za nimi, choć po spróbowaniu sałatki stwierdziłam, ze mogło być ich nieco więcej;))}. Ale sałatka rewelacyjna, naprawdę super! Wszyscy domownicy zajadli się nią aż im się uszka trzęsły;) a co najważniejsze, nie poświęca się jej zbyt wiele czasu i jest mega syta!!! duuuży plus!!! ~drospikowa 2009-09-08 22:31:02.439 ![]() Zupa chińska z mieszanką meksykańską ;)) Mimo wszystko baardzo proste i baardzo dobre Dziwnograj 2009-09-08 20:46:30.22 ![]() Komuś się udało to "lniane białko"? Bo zapaliłam się do pomysłu, gdzieś kiełkowały we mnie złe przeczucia, ale ignorowałam. I okazało się, że źle. Bo nawet jeśli nie wiem jak gęsty byłby "glutek" z siemienia, to w wysokich temperaturach (smażenie) robi się niemal płynny. Wszystko mi pospadało, a patelnię szorowałam długo, bo glutek tworzy cienką warstwę przypalenizny, trzeba skrobać (mam żeliwną patelnię). Wykombinowałam alternatywę - mąką z wodą jako pseudo-jajko i obtoczyć w dużej ilości siemienia. w trakcie smażenia glutek się wytwarza, ale nie rozpływa się, a wszystko gruntownie zlepia, dość gruba panierka z tego wychodzi. A z tym majonezem to zobaczę. Morganka 2009-09-08 19:21:31.633 ![]() Zrobiłam go do fasolki, ale to nie było to. Czegoś mi brakowało. Chciałam czegoś bardziej aromatycznego, o pełniejszym smaku - tak powstał sos jabłkowo-czosnkowy 5 smaków: www.puszka.pl/przepis/5246-sos_jablkowo-czosnkowy_5_smakow.html :) patrycccja 2009-09-08 18:21:25.552 ![]() Co prawda zamiast curry przez pomyłkę dodałam inną mieszankę indyjskich przypraw, ale wyszło super! Aromatyczne, bardzo fajne. Chili dodałam bardzo symbolicznie, bo nie lubię ostrych potraw. patrycccja 2009-09-08 17:30:06.235 Pasta słonecznikowa (wegańska) Z samą solą, bez przyprawy do masła, tez pyszne :) Aromat prażonego słonecznika jest super. ~kania 2009-09-08 16:30:51.512 Keczup (ketchup) domowy (wegańska) Zazwyczaj dodaje się jeszcze ocet (najlepiej jabłkowy, bo reszta jest niezdrowa). ~kania 2009-09-08 11:11:31.486 ![]() Mała uwaga: olej z pestek dyni chyba nie występuje w postaci rafinowanej, a zimnotłoczonego nie powinno się dodawać do smażenia, tylko do już usmażonej potrawy. Co więcej, jak ostatnio przeczytałam, nie powinno się mieszać tłuszczy do smażenia. patrycccja 2009-09-07 21:39:42.061 Bigos z kostką sojową i grzybami suszonymi (wegańska) To jest przepyszne... Nie będę oryginalny, ale mięsożerne mądrale się nie poznały na niemięsności tego dania. ;d MacLean 2009-09-07 21:08:57.394 Cukinia smażona (plastry) (wegańska) Prawda, jest pyszne! ~Magda 2009-09-07 18:58:34.69 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) mniam mniam, niebo w gębie :D po prostu brak slow. Polecam wszystkim :D ~jablo 2009-09-07 17:54:28.203 ![]() O wow, z mrożeniem to ty masz rewelacyjny pomysł! Ale mrozisz same "miseczki" jak rozumiem? Bo z kremem to już chyba nie bardzo :) Wielkie dzięki za ten pomysł - jak się sprawdzi, będę przeszczęśliwa :D patrycccja 2009-09-07 17:48:32.729 Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach (wegańska) na wegrzech te placki sa poprostu zaje *** niewiem jak mi to wyjdzie ale sprubuje cos z tym zrobic mam nadzieje ze mi sie uda :)) ~groszek 2009-09-07 16:40:25.549 Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska) Ja znałem wersję w której kasze wrzuca się do wrzątku, odczekuje aż woda znów się zagotuje, a potem przekłada do piekarnika (120 C na 1/2 h). Chyba jednak zmienię przyzwyczajenie, bo ten przepis szybszy. Dzięki. MacLean 2009-09-07 14:27:33.873 Sałatka pyszna (wegańska) To raczej smutna sałatka. Ilość octu przeraża/bawi/ nie zachęca do jedzenia. MacLean 2009-09-07 14:22:45.602 Cukinia a'la placki ziemniaczane (wegańska) dobre ja czasem jeszcze dynie do tego dodaje;) ~Silverka 2009-09-07 14:07:02.144 Ach! Prosta i wspaniala zupa z soczewicy (wegańska) No tak ;) Przepraszam. MacLean 2009-09-06 22:00:36.386 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |