7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Peperonata (wegańska) No właśnie o to mi chodziło, kiedy pisałam o trzymaniu się przepisu. Peperonata to peperonata - jedna z klasycznych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Do wegetariańskiego leczo można dodać cokolwiek - cukinię, pieczarki, bakłażana, inne zioła/przyprawy, można pominąć ocet balsamiczny - ile kucharzy, tyle przepisów. Ale wtedy to już nie będzie peperonata - jakkolwiek pyszne to danie by nie było:) Carala 2009-09-02 21:48:02.153 Peperonata (wegańska) A jest jakaś różnica między tym a wegetariańskim leczo? Może zamiast leczo powinniśmy nazywać swoje posiłki peperonatą :) ~kania 2009-09-02 21:28:43.24 Peperonata (wegańska) Od dawna robię peperonatę według tego przepisu i uważam, że jest absolutnie fantastyczna:) Minimalistyczny skład potrawy (papryka, pomidory, cebula + dodatki jak w przepisie) jest idealny i nie polecam kombinowania ze składnikami (gdyby komuś wpadł taki pomysł do głowy). Carala 2009-09-02 20:41:30.57 Ogórki chilli do słoików (wegańska) To mutacja ogórków po meksykańsku - zapewne równie pyszna:))) ~ja 2009-09-02 20:29:21.299 Zupa z pomidorów i banana (wegańska) Mam ten przepis (oczywiście odpowiednio zmieniłam) z gazety (takie karteczki się wycinało) i nie powiem, na czym zupa miała być pierwotnie gotowana (Hindusi mogliby mieć jakieś pretensje xD) ^.- Nazywała się 'Zupa pomidorowa z Ekwadoru' (coś w tym stylu). Mnie (i mamie ^^) zawsze smakuje. Ciekawy pomysł z tą chili. Dzięki, będę musiała wypróbować ^^ Shaera 2009-09-02 18:49:19.612 Ziemniaki smażone w plasterkach (odsmażane) (wegańska) fajna propozycja,zrobiłam to w domku i wszystkim smakowało:)polecam ~madzia 2009-09-02 17:33:43.126 Ziemniaki smażone w plasterkach (odsmażane) (wegańska) super dodatek na imprezki:) ~nati 2009-09-02 17:32:44.787 Spagetti z kurkami (wegańska) Mmmm, pyszne^^... Olga 2009-09-02 16:44:54.589 Prażone pestki (posypka) (wegańska) Nie tylko do kanapek! Do sałatek i zup, zwł. kremów, a także różnie przygotowywanych warzyw - genialne :) O wiele bardziej aromatyczne niż same pestki. ~dynia 2009-09-02 15:35:49.113 Zupa-krem z brokułów z mlekiem kokosowym (wegańska) Świetnie wygląda i smakuje, choć do całkowitego ideału brakuje mi odrobię jakiegoś smaku - następnym razem spróbuję dodać trochę gałki muszkatołowej albo przesmażonego pora. Uwielbiam potrawy z mlekiem kokosowym i brokuły, więc na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę :D Tym bardziej że gotując ziemniaki w mikrofali robi się ją zdecydowanie szybciej, bo 15-20 min. Aha, i jak zwykle dodałam mniej wody - 2 szkl. zamiast 4. Moim zdaniem więcej wody to byłby błąd. patrycccja 2009-09-02 13:56:14.647 Zupa z pomidorów i banana (wegańska) Wow, ale to dziwny pomysł na pierwszy rzut oka. Ale zaintrygował mnie i wiecie co? Smakowało mi! Nawet bardzo :) To jak słodzenie pomidorów bananem ;) Co zmieniłam? Pomidory dusiłam bez wody, jak na zupę krem. Później dodałam już tylko pół, a nie całą szkl. wody. Zastanawiałam się też czy zupa nie powinna zostać zmiksowana, ale nie! Ma bardzo fajną konsystencję, cebulka lekko chrupie :) Następnym razem dodam więcej pomidorów, zwł. jak znów będę miała mocno dojrzałego banana - inaczej jest za słodkie, musiałam się ratować dodatkowym koncentratem ;) Smak fajnie podkręca też odrobina chili. patrycccja 2009-09-02 13:33:53.093 Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska) Mam tylko dwie szklanki i nie wiem jak teraz namoczyć grzyby. ~matzek@op.pl 2009-09-02 12:48:18.878 Zupa z soczewicy z pomidorami i koperkiem, doprawiona gałką muszkatołową (wegańska) zrobilem tak jak patrycccja, czyli 1,5l wody i wyszla akurat! zupka mniam mniam! grubas 2009-09-01 17:14:25.63 Cukinia smażona (plastry) (wegańska) Zawsze smażyłam cukinię zieloną. Ostatnio kupiłam jednak żółtą i bardzo się zawiodłam - w smaku świetna, ale po usmażeniu wygląda (podkreślam: tylko wygląda) jakby odstała kilka godzin i nieźle obeschła przez ten czas. Póki co nie rozumiem skąd różnica, ale do smażenia polecam cukinię zieloną :) patrycccja 2009-09-01 16:57:56.597 Kotlety z kotletów sojowych i warzyw, w cieście z jajka i mąki ziemniaczanej (ovo-wege) Tuczące? Niunia, a co tam jest niby tuczącego, jeżeli to porcja na 3 osoby? o.O Może chodziło Ci, że zapychające, to wtedy bardzo możliwe. Ale to chyba dobrze ^^ Shaera 2009-09-01 15:37:57.78 Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska) Jagud, poważnie? o.O Ten majonez (oraz inne jemu podobne na bazie jajkozastępczej, np. ziemniaki, kasza, ryż, etc.) jest skierowany do wegan, którzy jajek nie jedzą (oraz wszystkich innych szukających nowych smaków ^^). I właściwie tyle mam do powiedzenia (napisania) ^.- Shaera 2009-09-01 15:31:20.534 Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska) ej, ale makaron jest z jajek chyba, nie? ~jagud 2009-09-01 13:37:40.069 Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut! (wegańska) Coraz częściej korzystam z tej metody - nie tylko dlatego, że gorąco, ale też dlatego, że dzięki temu mogę szybko zrobić np. sałatki z dodatkiem ziemniaków :) ~wd 2009-09-01 11:44:00.631 Kotlety z kotletów sojowych i warzyw, w cieście z jajka i mąki ziemniaczanej (ovo-wege) to musi być tuczące......... ~niunia 2009-08-31 21:56:47.136 Szybkie pączki kładzione z serka homogenizowanego (lakto-ovo-wege) wychodzą takie racuszki :) Kinga96 2009-08-31 21:47:37.873 Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska) A ja się właśnie czegoś nauczyłam: "Krupczatka - rodzaj mąki pszennej o zwiększonym ziarnie. Używa się jej zwłaszcza do pieczenia kruchego ciasta." Nigdy nie używałam krupczatki... a wy? Teraz się zastanawiam czy powyższy przepis można zrobić wyłącznie z krupczatki czy może być ona jedynie dodatkiem do mąki razowej. ~pat 2009-08-31 15:20:22.485 Bajaderka (wegańska) Dokładnie. Takie domowe vegan bajaderki to zupełnie coś innego ^^ Ja zawsze dodaję krojone daktyle i rodzynki, a dżem (oczywiście domowy; właściwie to to nie jest dżem, tylko rozgotowane i zapasterywoane owoce o konsystencji dżemu ^^) wiśniowy lub - tak, jak Ty - śliwkowy. Myślę, że (zależnie od gustu) każdy inny też by się nadał (może ananasowy, może brzoskwiniowy, jagodowy... ^^). Jeżeli chodzi o wielkość, to ja robię takie, jak sklepowe, czyli coś na kształt pięści - jak się jedną zje, to potem jest spokój ^^ Aha, do środka daję spiryt, albo rum - wolę troszkę mocniejszą wersję ^^ Shaera 2009-08-31 10:55:30.933 Placki ziemniaczane (wegańska) Pycha :D robiłam sobie na śniadanie i rozpływam się. Dopiero odkrywam takie wegańskie przepisy, ale większość jest świetna :D A one są po prostu SUPER :) ~Ja:) 2009-08-31 09:51:50.497 Sos winegret (vinegrait, vinaigrette) (wegańska) Acha, jeszcze dwie możliwe modyfikacje. Część soku z cytryny można zastąpić sokiem z pomarańczy. Oprócz octu winnego świetnie nadaje się też ocet balsamiczny - delikatna słodycz świetnie pasuje do sałaty i surówek nie zawierających słodkich składników. Niektórzy zamiast używać octu balsamico po prostu winegret dosładzają - cukrem lub słodem. patrycccja 2009-08-30 22:20:16.445 Sos winegret (vinegrait, vinaigrette) (wegańska) Och tak, klasyka :) Aż dziwne że kiedyś mogłam go nie znać... Można przygotować większą ilość w jakimś słoiku (ważne są proporcje, nie trzeba odmierzać oliwy i octu/soku z cytryny łyżkami), wymieszać potrząsając słoikiem, i przechowywać do tygodnia w lodówce. Musztarda jest naturalnym emulgatorem, tzn. pomaga pokonać naturalną wzajemną niechęć oliwy i octu/soku z cytryny i szybciej (łatwiej) je ze sobą wymieszać. Lubię dodatek i ziół i czosnku. Keczupu sobie nie wyobrażam, bleh ;) patrycccja 2009-08-30 22:11:27.367 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |