
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Dokładnie. Takie domowe vegan bajaderki to zupełnie coś innego ^^ Ja zawsze dodaję krojone daktyle i rodzynki, a dżem (oczywiście domowy; właściwie to to nie jest dżem, tylko rozgotowane i zapasterywoane owoce o konsystencji dżemu ^^) wiśniowy lub - tak, jak Ty - śliwkowy. Myślę, że (zależnie od gustu) każdy inny też by się nadał (może ananasowy, może brzoskwiniowy, jagodowy... ^^). Jeżeli chodzi o wielkość, to ja robię takie, jak sklepowe, czyli coś na kształt pięści - jak się jedną zje, to potem jest spokój ^^ Aha, do środka daję spiryt, albo rum - wolę troszkę mocniejszą wersję ^^ Shaera 2009-08-31 10:55:30.933 Placki ziemniaczane (wegańska) Pycha :D robiłam sobie na śniadanie i rozpływam się. Dopiero odkrywam takie wegańskie przepisy, ale większość jest świetna :D A one są po prostu SUPER :) ~Ja:) 2009-08-31 09:51:50.497 ![]() Acha, jeszcze dwie możliwe modyfikacje. Część soku z cytryny można zastąpić sokiem z pomarańczy. Oprócz octu winnego świetnie nadaje się też ocet balsamiczny - delikatna słodycz świetnie pasuje do sałaty i surówek nie zawierających słodkich składników. Niektórzy zamiast używać octu balsamico po prostu winegret dosładzają - cukrem lub słodem. patrycccja 2009-08-30 22:20:16.445 ![]() Och tak, klasyka :) Aż dziwne że kiedyś mogłam go nie znać... Można przygotować większą ilość w jakimś słoiku (ważne są proporcje, nie trzeba odmierzać oliwy i octu/soku z cytryny łyżkami), wymieszać potrząsając słoikiem, i przechowywać do tygodnia w lodówce. Musztarda jest naturalnym emulgatorem, tzn. pomaga pokonać naturalną wzajemną niechęć oliwy i octu/soku z cytryny i szybciej (łatwiej) je ze sobą wymieszać. Lubię dodatek i ziół i czosnku. Keczupu sobie nie wyobrażam, bleh ;) patrycccja 2009-08-30 22:11:27.367 Faszerowana papryka z fetą (z grilla) (lakto-wege) Bardzo dobre! ~ab 2009-08-30 18:06:26.81 ![]() Jak naleśniki mają być lakto-ovo to zawsze robię na 3 -3szkl mąki (z otrębami jak ktoś chce), 2szkl mleka i 1 wody (proporcje płynne-płynów ma być 3 szkl), 3 jajka. a do szpinaczku zawsze dodaję trochę imbiru, takie zboczenie:-) A potrawa b. smaczna:-) Morganka 2009-08-30 16:00:07.748 ![]() Cudowne :) Jutro robię nalesniki z tym farszem :) kordonia 2009-08-30 03:10:00.662 Placuszki z cukinii, sera i mięty (lakto-ovo-wege) to jest przepyszne!!! ~kami 2009-08-29 21:12:33.701 ![]() Maciek i Cleo maja rację, do leczo można dodawać również inne warzywa - nie tylko cukinię, kukurydzę i pieczarki, ale też selera naciowego, bakłażana, marchewkę lub w ogóle włoszczyznę, a nawet kalafiora ;) W Puszce znajdziecie przeróżne wersje. Tyle że im więcej warzyw, tym mniej przypomina to tradycyjne leczo, a coraz bardziej ratatouille :) Nazwa niezbyt chyba w Polsce znana, ale może warto ją promować? :) patrycccja 2009-08-29 19:34:28.682 ![]() te proporcje sa chyba nie teges.. mi wyszlo ciasto jak na chleb a nie na nalesniki ;) grubas 2009-08-29 17:46:26.126 ![]() Dzieńdobry wszystkim. Mi wychodzi za każdym razem pyszny chlebek jak widac w moim avatarku. Nie wychodzi mi za to w piecu chlebowym ale tym sie nie martwię. Pytanko mam takie czy ktoś ma taki sam prosty przepis na chlebek do pieca chlebowego? jesli tak prosze o przepis. Serdecznie pozdrawiam. rabatek 2009-08-29 16:42:05.172 ![]() Mieszanka smaków i faktur - genialna. Proporcje robiłam na oko (wg. mnie w przepisie jest za dużo papryki i cebuli). Do tego tosty i pycha :) patrycccja 2009-08-29 15:07:18.162 ![]() Zrobiłam tą roladę, ale bez jajka oraz z nieco innym farszem- dodałam smażone pieczarki, paprykę, oliwki, suszone pomidory i muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne ;) I wbrew pozorom robi się to bardzo łatwo, myślałam że ser nie będzie się chciał rozwałkować, ale wszystko poszło gładko i przyjemnie ;> Vequel 2009-08-28 21:23:20.854 Krótko kiszona papryka (wegańska & RAW) ja robilam taka papryke kilka lat temu, po 4 dniach zapasteryzowalam i byla dobra nawet nastepnej zimy ~agnieszka 2009-08-28 16:51:47.989 Błyskawiczne ciasteczka biszkoptowe (ovo-wege) Swietny przepis!!! Wyszły przepyszne! Dziekuje bardzo... ~M. Olin 2009-08-28 16:17:42.288 Zupa krem z pora (porów) i ziemniaków (wegańska) Pyszna i prosta, nawet mnie się udała:) dodałam jeszcze sos sojowy i zioła prowansalskie Olga 2009-08-28 15:42:01.772 ![]() ta zupa jest po prostu genialna! chojnac 2009-08-28 12:40:38.989 Kotlety z ziemniaków (wegańska) Koniecznie jajko i dodac wiecej maki, jesli trzeba. Mogl byc tez dziwny gatunek ziemniakow. Robilam kiedys kopytka, i ile maki bym nie wsypala w to, to ciagle mialam rozplywajaca sie po stolnicy kupe. ~Ona 2009-08-28 10:04:58.837 Zdrowe ciasteczka z płatkami owsianymi, zarodkami pszenicznymi i bakaliami (ovo-wege) ile tej maki zytniej i platkow owsianych?? bo chyba zabrako danych... ~h.si 2009-08-27 23:43:43.616 Babeczki twarożkowe (kieszonki) z jabłkami (lakto-wege) O, to fajne ciastka są - a przynajmniej ładne, bo jeszcze nie próbowałam. Wcześniej widziałam zdjęcia na atinabc.blox.pl/2008/09/Serowe-ciasteczka-z-jablkiem.html ~Hanka 2009-08-27 22:32:58.59 ![]() Dobre do wałówki studenckiej:-) W akademiku nie wszystko da się tak łatwo i szybko przygotować jak w domu, a i często się nie chce:-) . Poza bazylią wrzucam jeszcze co mi się pod rękę nawinie, a jako tako się konponuje.Cudowne do twarożku, dipów i masy innych rzeczy, w zupę też można trochę wpakować. Mój segment po roku "prawie" przyzwyczaił się do mojej czosnkomanii:-))) Morganka 2009-08-27 19:10:19.484 ![]() a ja imbiru:-) Morganka 2009-08-27 18:59:27.481 ![]() Mmmmm, pycha! Po prostu pycha :) Obawiałam się czy na samej wodzie, bez bulionu, na pewno wyjdzie, ale jest bezbłędna! Wlałam 1l wody zamiast 1,5 - nie wiem, pewnie z większa ilością też byłoby ok. Dodałam też więcej ziemniaków, troszkę gałki muszkatołowej i pieprzu ziołowego - świetnie pasują :) patrycccja 2009-08-27 17:44:24.427 Ziemniaki po irlandzku - zapiekane pod sosem serowym z warzywami i zielem angielskim (lakto-wege) Bardzo dobre:) ~barsta 2009-08-27 13:07:46.187 ![]() No dobra, dziwny to pomysł - pasta z czosnku, która wytrzymuje tydzień. Nie wiem po co normalnie coś takiego robić - lepiej użyć świeży... Ostatnio jednak zostało nam dużo obranego czosnku po kiszeniu ogórków, więc spróbowałam. Dobre, żeby dodać do sosów, past, ale w sałatce z pomidorów wygląda średnio. A wy robiliście kiedyś tego typu pastę z czosnku? Co o niej myślicie? patrycccja 2009-08-27 11:57:08.509 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |