7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623    


Kukurydza gotowana w kolbach (wegańska)
najlepsza kukurydza est jak sie ja ugotuje w wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Bedzie wtedy mieciutka i delikatna. Sol i maselko na ugotowana kolbe :) Pycha!
~anetka 2009-07-08 16:30:40.892

Dżem z bzu czarnego i marchewki (wegańska)
Poszperałam w necie i znalazłam, że owoce jałowca i tarniny zbiera się po przymrozkach. O jałowcu wiem, bo zbierałam raz :D. Odnośnie bzu ciężko takie zalecenie znaleźć. Z drugiej strony na adamczewski.blog.polityka.pl/?p=600 (patrz szczególnie odpowiedź Magdaleny z 2008-10-29) widać, że niektórzy praktykują tą metodę. Trudno powiedzieć czemu.
Znalazłam za to inne zastrzeżenie dot.bzu: "odrzuca się zielone i niedojrzałe, gdyż zawierają duże ilości sambunigryny", która jest toksyczna. Z drugiej strony "podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) ulega rozkładowi", więc przetwory są bezpieczne.
patrycccja 2009-07-08 15:04:34.347

Dżem z bzu czarnego i marchewki (wegańska)
Po pierwszych przymrozkach zazwyczaj nie ma już owoców bzu czarnego na krzaczkach (chyba, że przyjdzie wczesny przymrozek). owoce czarnego bzu muszą być dojrzałe a są od połowy lipca do końca września. patrycccja, może chodziło Ci o jarzębinę, której owoce zbiera się po przymrozkach (lub po zebraniu wkłada do zamrażalnika), żeby nie były gorzkie.
Żyrafa 2009-07-08 14:33:35.331

Bób z oliwą czosnkową (wegańska)
Pycha!
ankaopolanka 2009-07-08 14:16:41.561

Zapiekanka ziemniaczana z marchewką, czosnkiem i tymiankiem (macierzanką) (lakto-wege)
-super po prostu roskosz dla podniebienia
mmona1 2009-07-08 12:42:45.309

Tortilla a'la fast food (wegańska)
Z tą gotową tortillą bym uważała. Kiedyś czytałam skład kilku i we wszystkich były mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), które nie wiadomo jakiego są pochodzenia - roślinnego czy zwierzęcego. To samo E472, czyli estryfikowane glicerydy. Ponownie polecam www.food-info.net/pl/e/e471.htm
patrycccja 2009-07-08 12:29:40.497

Tortilla a'la fast food (wegańska)
ja kupiłam tortillę gotową :)
koralina 2009-07-08 12:16:00.54

Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska)
Szczerze nie wierzyłam, że mozna zrobić tak bardzo pyszne pierogi bez sera! sa wyśmienite i naprawdę nie wygladają jak z "tofu" ;-))) pychotka!! polecam
Ardnaza 2009-07-07 23:29:24.821

Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska)
mniam naprawdę dobre ;) wyszła pycha kolacja ;) fasolki mungo nie trzeba moczyć-ja zawsze wrzucam suchą do garnka i gotuje się bez problemu.
_franca_ 2009-07-07 21:16:01.686

Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)
Moja mama robi placek orzechowy przekładany takim właśnie kremem. Jest pyyyszny!!!! Tartaletki wymiatają zwłaszcza w połączeniu z truskawkami:)
Żyrafa 2009-07-07 19:51:32.412

Babka ananasowa (ovo-wege)
Myślę że chodzi o przeciętną :)

Spróbuje z sokiem z kartonu i mniejsza ilością cukru ;D
Olenika92 2009-07-07 18:54:36.205

Pieczona kostka ziemniaczana (wegańska)
wczoraj zrobiłam tak, że najpierw "podgotowałam" do wrzenia a potem do piekarnika, i były o niebo lepsze:)
szybciej, bardziej chrupiąco no i nic się nie przypaliło jak to miało miejsce czasami kiedy surowe piękłam;)
no i oczywiście pychaaa :)
Magda-Andrzej 2009-07-07 17:02:52.189

Penne z gorgonzolą (lakto-wege)
Przepis bardzo prosty ale za to wyśmienity :) właśnie zrobiłam pierwszy raz :) Polecam dla tych którzy lubią sery "śmierdziuszki"
~Anka 2009-07-07 12:21:55.068

Sorbet truskawkowy (wegańska)
MMMMMMMMMMMMMMMMM przepyszne! wszyscy jedli i zachwalali cała rodzina i znajomi!
ale:P ale ja dałam o połowę mnie cukru i nie miksowałam ponownie.
szybciutko się robi, polecam polecam polecam :)!
MEDeah 2009-07-07 10:10:38.94

Pyszne Kwadraciki wegetariańskie (lakto-ovo-wege)
Usmialam sie do rozpuchu:)
~Izus 2009-07-06 21:34:59.607

Sos pieczarkowy lub z kurkami (lakto-wege)
Bardzo dobre. Ja dodałam jeszcze suszony tymianek i dużo świeżego koperku. Aha i gotowałam jeszcze chwilę po dodaniu śmietany.
Joszka 2009-07-06 20:47:49.022

Soczewica po pakistańsku - z ziemniakami, chili i imbirem (wegańska)
Jestem pod wrażeniem tego przepisu. Ciekawe i sycące danie. Wszyscy moi znajomi za tym przepadają. Gorąco polecam!
~Cino 2009-07-06 13:53:55.109

Pieczarkowy "omlet" (wegańska)
Uda się. Trzeba rozłożyć równo po patelni pieczarki i gdy zalejesz mąką z wodą to zacznie uzyskiwać kształt i konsystencję omleta. Takiego "pseudo-omleta" :) Na kolację - super!
~Cino 2009-07-06 13:49:49.069

Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska)
zrobiłam! ciasto przesmaczne! dużo zależy od zestawu bakalii podkreślmy :) u mnie sypnęło się ciekawie: śliwki suszone, pszenica, rodzynki, migdały, słonecznik. pycha, pycha! no i raczej godzinkę lub troszeczkę dłużej w tym piekarniku. dziękuję za przepis! wejdzie do stałego repertuaru :)
rabarbar 2009-07-06 12:55:02.999

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Rany, Alis, przeczytaj dokładniej przepis :) Napisałam odnośnie ostatniej warstwy: "dodać 3-4 łyżki oleju (część można zastąpić wodą)", więc tak, można dodać trochę wody, ale ostrożnie - ona spowoduje że masa będzie bardziej elastyczna, ciągliwa. Co do polewania olejem góry to już napisałam, ze nie uważam tego za dobry pomysł - kiedyś próbowałam i o wiele lepiej sprawdza się wersja z "kruszonką". Odwagi! Upiecz wreszcie tę szarlotkę! ;D
patrycccja 2009-07-06 10:51:03.839

Groszek zielony szałwiowy (wegańska)
Dostałam akurat świeżą szałwię, więc zrobiłam ze świeżą. Smażyłam trochę dłużej i lekko zgniotłam część ziaren łopatką, bo wykorzystałam ten groszek jako farsz do naleśników - super pasuje :)
Dodałam ostrożnie 5-6 listków szałwii, bo czytałam że zbyt duża ilość da gorzki smak. Ale na puszkę groszku spokojnie można dodać jej zdecydowanie więcej.
patrycccja 2009-07-06 10:45:17.148

"Guacamolowe" smarowidełko (wegańska)
Pycha, ja dodaje czasami słodką paprykę, ekstra się komponuje.
~alis 2009-07-05 21:08:00.265

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Tak, zrobię 3 warstwy, górną wymieszam z olejem. Patrycja, mam tylko jeszcze jedno pytanie - czy do tej górnej warstwy, do której dodaje olej nie powinno się też dodać odrobiny wody? Bo tak przeczytałam w przpisie na wege szarlotkę ( właściwie taką samą jak twoja ) w puszce. I tam też jest napisane żeby górną wasrtwę jabłek zalać cieniutką warstwą oleju. Myślisz, że to dobry pomysł?
~alis 2009-07-05 20:57:44.262

Placki z płatków owsianych i kefiru (lakto-ovo-wege)
Genialnie proste. Właśnie zrobiłam, ale zamiast kefiru dałam jogurt naturalny.Bardzo dobre!!!
~fiolecik 2009-07-05 18:01:43.064

Cukinia smażona (plastry) (wegańska)
Ja co roku mam cukinie u siebie na działce i najbardziej lubię ją smażoną. Polecam ze świeżym rozmarynem :)
Joszka 2009-07-05 15:28:52.459

   613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas