7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Makaron z pomidorowo-bakłażanowym sosem (wegańska) Bardzo dobre, choć mi wyszło odrobinę zbyt kwaśne, ale to pewnie kwestia gatunku pomidorów. Joszka 2009-07-05 15:00:22.535 Sos do spaghetti (z papryką) (wegańska) Czy zamiast czosnku moge uzyc mini kostki knora ?? To bedzie to samo?? ~Sylwia 2009-07-05 13:42:35.313 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Alis, skoro już doszłaś do wniosku, że zrobisz zgodnie z przepisem 3 warstwy (moim zdaniem słusznie, bo kiedyś w tej samej formie co zwykle zrobiłam podwójna porcję i właśnie miejscami został suchy proszek), to dlaczego reszty też nie zrobisz jak w przepisie, czyli ostatniej porcji proszku nie wymieszasz z olejem? Tak jak napisałam: to wcale nie jest kruszonka, tylko podobnie wygląda. Po przyklepaniu to będzie po prostu kolejna warstwa ciasta. Polewając olejem nie zrobisz tego wystarczająco dokładnie no i raczej zużyjesz go więcej niż 3-4 łyżki i ciasto będzie bardziej tłuste. Spróbuj zgodnie z przepisem, a później ew. będziesz wprowadzać modyfikacje, jak ci nie podpasuje, hę? :) patrycccja 2009-07-05 08:28:42.873 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Wyczytałam w komentarzach, że ważne jest staranne wygładzenie warstw i w związku z tym wnioskuje, że 2 warstwy zamiast 3 to nie jest dobry pomysł, bo będą za grube. Ale jak z tym olejem? Ile go dodać? Tak mniej więcej ??? ~alis 2009-07-04 22:18:45.003 Rolada z sera żółtego (lakto-ovo-wege) Moje spostrzeżenia po zrobieniu tej rolady po raz kolejny: przede wszystkim nie wolno się bać, to tylko tak strasznie wygląda, ale robi się prościutko - nie może nie wyjść. Ważne, żeby ser z którego jest robiona rolada był goudą, raz próbowałam z innego gatunku miękkiego sera (chyba to był edam) i miałam problem z rozwałkowaniem, wyszedł mi owal zamiast prostokątu :) Jeśli po ugotowaniu ser jest zbyt płynny, to nie należy go otwierać od razu, trzeba poczekać 3-4 minuty, aż trochę zgęstnieje. Do farszu można dodać różne warzywa, w tej roladzie ze zdjęcia zamiast rzodkiewki jest czerwona papryka i rzeżucha. ryfka 2009-07-04 20:36:31.839 Żurek wegański z butelki (wegańska) musze zrobic :) vanityy 2009-07-04 15:31:27.513 Pieczona kostka ziemniaczana (wegańska) Ostatnio doszłam do wniosku, że ziemniaczki te nie wyszły mi kiedyś chrupiące nie z powodu zbyt długiego obgotowywania, ale przez to, że w momencie wkładania do piekarnika były zbyt wilgotne. Trzeba więc pamiętać, aby dokładnie je osączyć. Dodatkowym atutem wcześniejszego obgotowywania jest to, że można to zrobić np. dzień wcześniej, wtedy samo przygotowywanie obiadu nie zajmie nam już tak wiele czasu. ryfka 2009-07-04 14:49:10.912 Pieczona kostka ziemniaczana (wegańska) Zapytałam Wojtka. On też zawsze obgotowuje ziemniaki, ale trochę dłużej niż Ryfka - aż będą półtwarde. Potwierdził, że szybciej się wtedy pieką. W sensie obgotowanie i późniejsze pieczenie zajmuje sumarycznie mniej czasu niż pieczenie surowych ziemniaków. patrycccja 2009-07-04 12:52:48.535 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) I ile by trzeba było dodać tego oleju? I czy można zmienić proporcje - tzn nie zmienić tylko zrobić z proporcji 2 szklanki mąki na 1 szklankę kaszy? Czytałam, że mąka dodaje twardości, a ja lubię twarde ciasta, a poza tym nie przepadam za manną i dlatego wolałabym , aby w smaku dominowała jednak mąka;-) Ale jeśli ciasto ma wtedy nie wyjść, to już wolę zrobić je tradycyjnie. Więc jak sądzicie????????? ~alis 2009-07-03 20:13:15.675 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Czy wie ktoś może czy wyjdzie jeśli ciasto podzielę na 2 części i z górnej warstwy nie zrobię kruszonki tylko poleję ją równomiernie olejem? Bo nie wiem czy ta dolna część nie będzie zbyt gruba i w związku z tym zbyt sucha? I czy jeśli dodam olej a nie margarynę to czy wyjdzie coś przypominającego konsystencją ciasto, a nie sypankę ciastową ;-) ~alis 2009-07-03 20:02:56.94 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) mniam, mniam... jesteśmy wraz z mężem fanami tego ciasta - dziś znów upiekłam. Zrobiłam tłumaczenie na niemiecki i wkleiłam na niemieckojęzyczne wegeforum - tam jeszcze go nie znają :) A jest się czym chlubić :-D gemi 2009-07-03 18:30:14.482 Pasta z groszku konserwowego z musztardą (wegańska) uwielbiam takie pasty z groszku, ale znam tylko wersje z oliwkami:) muszę spróbować tej z musztardą :D wrażenia napiszę wkrótce;p Magda-Andrzej 2009-07-02 23:37:31.707 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Ja kupuję jajka wiejskie, z pewnego źródła, bo od mojej cioci, ale wcześniej nie zwracałam uwagi na zarodek, dopiero teraz zdałam sobie sprawę , że istnieje taki problem....Czy jeżeli zauważe taki zarodek i wyjmę go, to wtedy jajko można uznać za wegetariańskie ? Wiem, że to pytanie może się wydać głupie, ale kurczę, nie wiem jak podejść do tej kwestii.... ~asia 2009-07-02 21:00:21.976 Napój imbirowy na grypę (wegańska+miód) skorzystałam ze dwa razy z tego przepisu i rzeczywiście nieźle potliwy ten napój sztere 2009-07-02 17:00:43.186 Murzynek mojej mamy (lakto-ovo-wege) Zwykle chodzi o 180" jeśli mowa jest o ciastach ;) Olenika92 2009-07-02 15:13:02.911 Tortilla a'la fast food (wegańska) Muszę wypróbować ten przepis, z tego co widzę , to ciasto robi się praktycznie tak samo jak na pierogi, więc to nic trudnego w zasadzie.Mogę mieć problem z przewróceniem na patelni najwyżej, w tym nie jestem najlepsza niestety;-( ~milka 2009-07-01 22:46:12.926 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) Zakalec... ale jaki pyszny! :D arahja 2009-07-01 18:26:10.938 Murzynek mojej mamy (lakto-ovo-wege) Przymierzam się do upieczenia tego murzynka i chciałabym wiedzieć jaki to jest "średnio gorący piekarnik". Nie piekę zbyt często ciast i zwyczajnie nie wiem na ile stopni ustawić. Może ktoś podpowie? ryfka 2009-06-30 21:58:11.607 Fasolka po bretońsku (z warzywami) (wegańska) z nieco większą ilością koncentratu, bo tak lubie... polecam ten przepis, optymalny :) ~sangria 2009-06-30 21:50:27.383 Kalafiorowa zapiekanka na półmetku lata (lakto-ovo-wege) wszystko świetnie, ale sos beszamelowy to na pewno nie jest:))) ~poszukująca 2009-06-30 12:00:28.383 Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska) ja dodaję naturalne, ale podejrzewam, że inne też się nadaje :) ryfka 2009-06-29 23:32:21.631 Zapiekanka makaronowa z papryką i serami (lakto-wege) Pycha! Użyłam gęstego jogurtu typu bałkański/grecki, więc część wymieszałam z makaronem, a resztę dałam na wierzch. Rovdyr 2009-06-29 17:16:28.867 Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska) Pyszna sprawa :> Z tym, że ja nie moczę grzybów przez noc, od razu gotuję do miękkości. xxl 2009-06-29 16:51:05.107 Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą (wegańska) Mięta jest rewelacyjnym pomysłem! Wspaniały, ciekawy aromat! Zamiast pomidora dałam koncentrat, żeby nie rozciapać. devlin 2009-06-29 12:30:08.074 Pieczona kostka ziemniaczana (wegańska) nie wiem, być może szybciej się robią? Ale raz zdarzyło mi się trzymać je we wrzątku zbyt długo i nie wyszły już takie dobre, nie były takie chrupiące. ryfka 2009-06-29 11:54:50.622 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |