
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Pycha! Użyłam gęstego jogurtu typu bałkański/grecki, więc część wymieszałam z makaronem, a resztę dałam na wierzch. Rovdyr 2009-06-29 17:16:28.867 ![]() Pyszna sprawa :> Z tym, że ja nie moczę grzybów przez noc, od razu gotuję do miękkości. xxl 2009-06-29 16:51:05.107 Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą (wegańska) Mięta jest rewelacyjnym pomysłem! Wspaniały, ciekawy aromat! Zamiast pomidora dałam koncentrat, żeby nie rozciapać. devlin 2009-06-29 12:30:08.074 ![]() nie wiem, być może szybciej się robią? Ale raz zdarzyło mi się trzymać je we wrzątku zbyt długo i nie wyszły już takie dobre, nie były takie chrupiące. ryfka 2009-06-29 11:54:50.622 ![]() co daje te wcześniejsze "gotowanie" ? :) ja zawsze surowe wrzucam na blaszkę :) Magda-Andrzej 2009-06-28 23:50:18.79 Zupa "prosty Nomad" (z ciecierzycy z kaszą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami) (wegańska) zupa jest przepyszna i bardzo sycąca ;) miauuzi 2009-06-28 21:25:12.482 Sałatka: brokuły z rodzynkami i majonezem (ovo-wege) bardzo smaczne, polecam ;) miauuzi 2009-06-28 21:24:16.892 ![]() mmm! rewelacyjne tortillki z tego przepisu wychodzą! gorąco polecam przepis. właśnie jestem po tortillowej kolacji - nie spodziewałam się, że trzeba będzie tak wiele mąki dodać aby zagnieść nielepiące się ciasto. niestety użyłam pszennej, ale tortille i tak najlepsze jakie jadłam. a "domowych" nie jadłam nigdy wcześniej :) bardzo dobrze się zwijają, nie pękają, nie kruszą się. dziękuję i polecam! rabarbar 2009-06-28 19:59:47.352 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) W Kalifornii można seitan kupić w niektórych sklepach spożywczych - pycha. Dopiero teraz, po wielu latach, dowiedziałem się, że to się robi z mąki pszennej i że to gluten. Czemu niby nie jest to zbyt zdrowe? ~htg@interia.pl 2009-06-28 19:03:16.729 ![]() Dokładnie, np. Nescafe. I nie trzeba jej zaparzać, tak jak zrobiła to Arahja, bo w czasie miksowania sama się rozpuści :) patrycccja 2009-06-28 14:01:29.425 Koktajl bananowo-kawowy (wegańska & RAW) hej! a jaka to kawa w granulkach? np nescafe? ~kicia 2009-06-28 10:46:53.919 ![]() Tutaj te mąki mają zastępować jajko (na ten temat poczytaj więcej tu: www.puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp), więc istotne są ich właściwości sklejające. Więc raczej razowa ich nie zastąpi. Raczej. patrycccja 2009-06-28 09:06:09.192 ![]() W oryginalnym przepisie (mideastfood.about.com/od/maindishes/r/falafelrecipe.htm) można sprawdzić, że ciecierzycę należy namoczyć i ugotować lub użyć tej z puszki. Milka, duża prośba - zanim zadasz pytanie spróbuj najpierw sama znaleźć odpowiedź. Tutaj wystarczyłoby, żebyś przeczytała dotychczasowe komentarze... Google i wikipedia to też świetne źródło informacji. Odpowiadanie komuś, kto nawet się nie starał samodzielnie znaleźć informacji, jest średnio zabawne. Na pewno sporo osób nadal chętnie będzie ci pomagało, jeśli ty też włożysz w to trochę własnego wysiłku, ok? :) patrycccja 2009-06-28 09:00:58.946 ![]() I ciąg dalszy... Ekstrakty słodowe - ZALETY * Jako dietetyczny środek słodzący: dzięki dużej zawartości cukrów prostych, doskonale nadaje się do produkcji wyrobów dietetycznych jako substancja słodząca, nadająca jednocześnie wyrobom charakterystyczny smak i aromat. Również może służyć jako słodzik do napojów. * Produkt wysoce energetyczny: doskonale wzmacnia i wspomaga regenerację sił. * Ekstrakty słodowe charakrteryzują się wysoką wartością odżywczą dzięki zawartości łatwo przyswajalnych składników takich jak maltoza, glukoza, dekstryny, peptydy i aminokwasy. * O wysokiej wartości odżywczej decydują takie witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witamina PP (niacyna) i składniki mineralne (sód, potas, wapń, fosfor, żelazo) Shaera 2009-06-28 00:18:33.711 ![]() Milka, a co słód ma wspólnego z masłem orzechowym? Coś kombinujesz? xD Ale w porządku, nie ma problemu, na dole masz garść informacji, szukałam tylko w polskich googlach, na obcojęzycznych jest pewnie więcej - chcesz, to szukaj, ja idę spać. Dobranoc ^^ Syrop (inaczej ekstrakt, jakby co ^.-) ze słodu jęczmiennego, również stosowany w wypiekach, jest otrzymywany z ziaren jęczmienia i jest produktem ubocznym w procesie fermentacji. Zawiera ok. 65% maltozy, 30% złożonych węglowodanów i 3% białka. Shaera 2009-06-28 00:17:41.867 Falafel (felafel) (wegańska) Ciecierzyca powinna być wcześniej namoczona? I czy zwykły mikser to wytrzyma ? Wiem , że znowu o to pytam ;-p ~milka 2009-06-27 22:34:54.845 Masło z orzeszków ziemnych (wegańska) A czy wie ktoś może czy syrop słodowy jęczmienny ma jakieś właściwości zdrowotne? Szukałam info w internecie, ale w sumie nic nie znalazłam..... I czy smakuje on podobnie do miodu? Czy jest to raczej produkt mało wartościowy? ~milka 2009-06-27 22:28:05.069 ![]() Wisia, dzięki za link - ale może komuś innemu się przyda ^.- Ja jednak wolę tradycyjne, domowe metody (+ mniejsze zużycie energii - chociaż mało, ale zawsze coś) ^^ Teraz przykładowo marzy mi się ręczna sokowirówka i mały, żarnowy, ręczny młynek do kawy (do siemienia lnianego) ^^ Shaera 2009-06-27 20:58:54.533 ![]() Milka, ja mam blender (na nieszczęście Braun ==' wstyd =='), mikser jest raczej na pewno za słaby. Oleju nie dodaję Shaera 2009-06-27 20:51:47.825 Masło z orzeszków ziemnych (wegańska) Bez oleju? Czy taki zwykły mikser da radę....? ~milka 2009-06-27 20:44:42.139 Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska) na przypalone mleko sojowe - może to pomoże www.allegro.pl/show_item.php?item=658099758 i www.mleko-sojowe.pl/ (urządzenie do wyrobu mleka sojowego, Lompart) jeżeli portfel pełny..... ~wisia 2009-06-27 19:05:07.757 Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska) Czy mąke sojową lub kukurydzianą można zastąpić razową? ~milka 2009-06-27 17:32:45.02 ![]() Mmm, pyszny deser :) Orzechy (u mnie włoskie + migdały) genialnie pasują do bananów, a krem czekoladowy/karobowy nadaje nieco konkretniejszy smak. Świetne połączenie. patrycccja 2009-06-27 13:51:02.852 ![]() Świetne! Z tej ilości wyszły mi 3 naleśniki. Proporcje faktycznie dobrze podane, ale dodałam jeszcze szczyptę soli i łyżkę oleju (dzięki temu nie trzeba pamiętać o natłuszczaniu patelni, a ciasto nie przywiera). Naleśniki są pyszne, giętkie, nie pękają przy składaniu nawet kiedy już przestygły. Nie wiem czy to kwestia dodania maki ziemniaczanej, ale przepis szczerze polecam :) patrycccja 2009-06-27 13:15:33.185 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Dzięki Kuna :D. Zastanawiam się jak to możliwe że wszystkie przepisy (oprócz tego) mi się udawały :) Może w nich ilość mąki nie była aż tak istotna? Milka w tym przepisie nie ma jajek! A zarodek to taka czarno- brązowa kropeczka w białku. Joszka 2009-06-27 11:18:21.785 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |