
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Sałatka z kapustą pekińską, fasolą, czosnkiem i nie tylko ;) (ovo-wege) Super!!!!!!! Cała rodzina była zadowolona! Brawo dla autora! ~Patryś 2009-06-27 10:08:16.355 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Hyhy, blisko byłaś. Szklanka to 250ml, a nie 250g ;) Super, ze się udało - gratulacje :) Kuna 2009-06-26 10:10:43.661 Pyszne, twarde tofu bez cytryny (wegańska) Witam Serek wyszedl superancki :) podobny jak na zdjęciu Autorki. Znaczy przepis pierwsza klasa! Tylko mam pytanie - nigdy wcześniej tofu nie robiłam i nie jadłam - a ono mi wyszło takie jakby gumowate. Z tego, co widzę na innych zdjęciach, wygląda bardziej jak zwykły twarożek z mleka krowiego. To normalne, że wyszła taka "guma"? ~Anna 2009-06-25 21:52:07.669 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) czad, czad, czad!!! jadlam kiedys w chinskiej knajpce niedaleko nowego swiatu, a teraz zrobilam saaamsaaa - pycha! super opisane, naprawde bardzo porste i...wcale nie takie pracochlonne ;) myslalam, ze nie wyjdzie, a jednak sie mylilam, hehehe!!! pyyycha!!!polecam! ~kroofka 2009-06-25 20:51:40.66 Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią (wegańska) Warto jeść surowe siemię lniane (zmielone), wtedy ma omega 3. Prazone zwykle jej nie posiada, bo niszczy ją wysoka temperatura, podobnie jest z kupowanym siemieniem (najczęściej odtłuszczonym, czyli bezwartościowym). Zeby coś w siemieniu szkodziło, musiałoby być spozywane w dużych ilościach, typu kilogram lub więcej. Siemię zawiera glikozydy cyjanogenne, których prażenie nie niszczy. Działają one bakteriostatycznie. Ania D 2009-06-25 19:11:24.742 Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem) (wegańska) Wypróbowałam i oceniam bardzo pozytywnie, nawet ze zwykłym olejem smakuje w porządku, chociaż następnym razem czymś to jeszcze doprawię - może dodam smażonej cebulki albo jakoś doprawię, bo smak mógłby być wyrazistszy. Może za mało soli dałam do gotowania. Tak czy siak - przepis pierwsza klasa! Jestem pewna, że jeszcze nie raz z niego skorzystam. ;) ~Vegegirl 2009-06-25 19:03:09.203 Quinoa ze smażoną marchewką, papryką i innymi warzywami (wegańska) Kasza QUINOA jest niesamowicie wartosciawym ziarnem, jest bardzo droga w Polsce ale najtaniej jest obecnie w sklepach Marks and Spencer - 0,5 kg za 8.00 zł ~Kaszka 2009-06-25 18:53:05.278 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Już wiem co robiłam źle (poza temperaturą)! Zawsze wydawało mi się że szklanka to 250 g mąki więc jeśli robiłam ciasto z połowy składników to dawałam dwie szklanki a powinny być ok. trzy... Ciasto wychodziło zbyt rzadkie i przez to był zakalec. Kuna, m. dzięki za pomoc :D Joszka 2009-06-25 18:04:59.756 ![]() Kaczucha, raczej chodzi o mąkę glutenową ^^ www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/dieta_3.htm <- tu masz link Shaera 2009-06-25 15:37:27.786 Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska) hej mam pytanie bo tutaj nie jest sprecyzowane jakie to ma byc tofu?? wedzone marynowane naturalne?? Czy to wg uznania swojego sie daje?? ~uli 2009-06-25 15:28:14.804 Ciasto kruche z bakaliami i kruszonka (wegańska) gdzie mogę kupić słód? ~dagmara 2009-06-25 15:10:49.74 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) mnie sie wydaje ze za duzo pozwalasz chlebkowi wyrosnac przed wlozeniem do pieca i dlatego on pozniej szybko opada. mozesz tez poeksperymentowac i zrobic ciasto troche mniej rzadkie. ~m. 2009-06-25 14:37:52.473 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) A da sie go zrobić z innej maki np.sojowej?? albo z dodatkiem innej; gryczanej choćby??.... ~kaczucha 2009-06-25 12:32:46.086 ![]() bardzo dobre, mniam mniam, mlask mlask chojnac 2009-06-24 21:42:14.456 Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska) A dzisiaj upiekłam z takiego ciasta bułki w kształcie kopert z truskawkami. Polecam ! Moje pierwsze kroki w wypiekach;-) ~milka 2009-06-24 20:49:02.408 ![]() W mojej wersji szpinak był świeży, dodałam do niego ząbek czosnku, gałkę muszkatołową i sól. Tofu wcześniej było moczone w sosie sojowym, czerwonawy kolor tofu jest od oleju z czerwonej palmy w którym było smażone. Bardzo dobre! ryfka 2009-06-24 15:29:17.805 ![]() Wczoraj zrobiłam sama i to podwójną porcję ciasta (kremu pojedynczą, więc nie mogłam podjadać :) Niby ciasto wyrabia się szybko, krem gotuje się jeszcze szybciej, ale taka ilość lepienia, nakładania, przyozdabiania trochę zajmuje - praca zespołowa więc wskazana :) Proporcje składników podane idealnie. Jeszcze raz polecam :D patrycccja 2009-06-24 13:16:38.872 ![]() Brawo! I gratulacje za odwagę :) Pierwszy raz może być stresujący, ale przecież to nie są pierogi gotowane w wodzie, tylko pieczone. Więc farsz nie wypłynie ;) Mam nadzieję, że wszyscy wątpiący skorzystają z twojego przykładu :) patrycccja 2009-06-23 21:00:46.842 Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska) Rzeczywiście bez jajek wychodzą;-) I w sumie nie trzymałam się przepisu, robiłam wszystko na oko. Szybciutko i naprawdę efekt fajny. Ja zrobiłam takie duże pierogi na pół dużego talerza, więc dużo nadzienia i są super. ~milka 2009-06-23 19:36:59.914 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Kuna, dzięki za odpowiedź :). Ja mam piekarnik bez termoobiegu, ale i tak spróbuję Twojego sposobu. W końcu musi mi się udać! ;) Joszka 2009-06-23 19:06:34.974 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Joszka, ja tylko przed wstawieniem chleba nastawiam na 250. Później od razu przestawiam na 180-200, zależy jak mi się chce ;) Może te 10min. w 250st. to za dużo? Nie widzę, co jeszcze mogłoby pójść nie tak. Pro forma napiszę jeszcze, że piekę w piekarniku z termoobiegiem i zawsze używam zwykłych drożdży, jeszcze nigdy nie robiłam z suszonymi. Jeśli robisz tak samo, to spróbuj z tą temperaturą. Powodzenia :) Kuna 2009-06-23 19:02:49.822 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Kurcze, nie chce mi ten chleb wyjść :( Nie wiem co robię źle... Przed włożeniem do piekarnika wszystko jest jak trzeba, ciasto dużo rośnie, ale po włożeniu do piekarnika szybko troszkę rośnie (chyba tyle ile trzeba) i zaraz opada... Rzecz jasna wychodzi zakalec. Mam wrażenie że to wina temperatury, robię tak: ustawiam piekarnik na 250 stopni i jak już się nagrzeje wstawiam chleb, w trakcie wkładania piekarnik wychładza się do ok. 220 stopni, więc czekam aż temperatura znów wzrośnie do 250 i trzymam tak jakieś 10 min. , po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180. Może Wy mi podpowiecie co robię źle bo ja zupełnie nie znam się na pieczeniu... Joszka 2009-06-23 18:52:26.688 ![]() Delicje! Do tej pory znałam nieco prostszą wersję (www.puszka.pl/przepis/2919-makaron_z_baklazanowym_sosem.html), ale z papryką i porem kompozycja jest co najmniej tak samo pyszna. Super. Uwaga praktyczna - do takich proporcji dodałam 2/3 bakłażana i to w zupełności wystarcza :) patrycccja 2009-06-23 16:24:42.417 ![]() Kapuśniak wyśmienity, z młodymi ziemniakami w parze nie ma nic lepszego na wiosenne-letni deszczowy obiad :D:D HdZi 2009-06-23 16:05:33.973 ![]() Wyszło super, urosło mi dwukrotnie i jest pyszne! ryfka 2009-06-23 14:26:56.267 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |