7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią (wegańska) Warto jeść surowe siemię lniane (zmielone), wtedy ma omega 3. Prazone zwykle jej nie posiada, bo niszczy ją wysoka temperatura, podobnie jest z kupowanym siemieniem (najczęściej odtłuszczonym, czyli bezwartościowym). Zeby coś w siemieniu szkodziło, musiałoby być spozywane w dużych ilościach, typu kilogram lub więcej. Siemię zawiera glikozydy cyjanogenne, których prażenie nie niszczy. Działają one bakteriostatycznie. Ania D 2009-06-25 19:11:24.742 Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem) (wegańska) Wypróbowałam i oceniam bardzo pozytywnie, nawet ze zwykłym olejem smakuje w porządku, chociaż następnym razem czymś to jeszcze doprawię - może dodam smażonej cebulki albo jakoś doprawię, bo smak mógłby być wyrazistszy. Może za mało soli dałam do gotowania. Tak czy siak - przepis pierwsza klasa! Jestem pewna, że jeszcze nie raz z niego skorzystam. ;) ~Vegegirl 2009-06-25 19:03:09.203 Quinoa ze smażoną marchewką, papryką i innymi warzywami (wegańska) Kasza QUINOA jest niesamowicie wartosciawym ziarnem, jest bardzo droga w Polsce ale najtaniej jest obecnie w sklepach Marks and Spencer - 0,5 kg za 8.00 zł ~Kaszka 2009-06-25 18:53:05.278 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Już wiem co robiłam źle (poza temperaturą)! Zawsze wydawało mi się że szklanka to 250 g mąki więc jeśli robiłam ciasto z połowy składników to dawałam dwie szklanki a powinny być ok. trzy... Ciasto wychodziło zbyt rzadkie i przez to był zakalec. Kuna, m. dzięki za pomoc :D Joszka 2009-06-25 18:04:59.756 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) Kaczucha, raczej chodzi o mąkę glutenową ^^ www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/dieta_3.htm <- tu masz link Shaera 2009-06-25 15:37:27.786 Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska) hej mam pytanie bo tutaj nie jest sprecyzowane jakie to ma byc tofu?? wedzone marynowane naturalne?? Czy to wg uznania swojego sie daje?? ~uli 2009-06-25 15:28:14.804 Ciasto kruche z bakaliami i kruszonka (wegańska) gdzie mogę kupić słód? ~dagmara 2009-06-25 15:10:49.74 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) mnie sie wydaje ze za duzo pozwalasz chlebkowi wyrosnac przed wlozeniem do pieca i dlatego on pozniej szybko opada. mozesz tez poeksperymentowac i zrobic ciasto troche mniej rzadkie. ~m. 2009-06-25 14:37:52.473 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) A da sie go zrobić z innej maki np.sojowej?? albo z dodatkiem innej; gryczanej choćby??.... ~kaczucha 2009-06-25 12:32:46.086 Tofu w sosie pieczarkowym (a właściwie sos pieczarkowy z tofu) (wegańska) bardzo dobre, mniam mniam, mlask mlask chojnac 2009-06-24 21:42:14.456 Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska) A dzisiaj upiekłam z takiego ciasta bułki w kształcie kopert z truskawkami. Polecam ! Moje pierwsze kroki w wypiekach;-) ~milka 2009-06-24 20:49:02.408 Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska) W mojej wersji szpinak był świeży, dodałam do niego ząbek czosnku, gałkę muszkatołową i sól. Tofu wcześniej było moczone w sosie sojowym, czerwonawy kolor tofu jest od oleju z czerwonej palmy w którym było smażone. Bardzo dobre! ryfka 2009-06-24 15:29:17.805 Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska) Wczoraj zrobiłam sama i to podwójną porcję ciasta (kremu pojedynczą, więc nie mogłam podjadać :) Niby ciasto wyrabia się szybko, krem gotuje się jeszcze szybciej, ale taka ilość lepienia, nakładania, przyozdabiania trochę zajmuje - praca zespołowa więc wskazana :) Proporcje składników podane idealnie. Jeszcze raz polecam :D patrycccja 2009-06-24 13:16:38.872 Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska) Brawo! I gratulacje za odwagę :) Pierwszy raz może być stresujący, ale przecież to nie są pierogi gotowane w wodzie, tylko pieczone. Więc farsz nie wypłynie ;) Mam nadzieję, że wszyscy wątpiący skorzystają z twojego przykładu :) patrycccja 2009-06-23 21:00:46.842 Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska) Rzeczywiście bez jajek wychodzą;-) I w sumie nie trzymałam się przepisu, robiłam wszystko na oko. Szybciutko i naprawdę efekt fajny. Ja zrobiłam takie duże pierogi na pół dużego talerza, więc dużo nadzienia i są super. ~milka 2009-06-23 19:36:59.914 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Kuna, dzięki za odpowiedź :). Ja mam piekarnik bez termoobiegu, ale i tak spróbuję Twojego sposobu. W końcu musi mi się udać! ;) Joszka 2009-06-23 19:06:34.974 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Joszka, ja tylko przed wstawieniem chleba nastawiam na 250. Później od razu przestawiam na 180-200, zależy jak mi się chce ;) Może te 10min. w 250st. to za dużo? Nie widzę, co jeszcze mogłoby pójść nie tak. Pro forma napiszę jeszcze, że piekę w piekarniku z termoobiegiem i zawsze używam zwykłych drożdży, jeszcze nigdy nie robiłam z suszonymi. Jeśli robisz tak samo, to spróbuj z tą temperaturą. Powodzenia :) Kuna 2009-06-23 19:02:49.822 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Kurcze, nie chce mi ten chleb wyjść :( Nie wiem co robię źle... Przed włożeniem do piekarnika wszystko jest jak trzeba, ciasto dużo rośnie, ale po włożeniu do piekarnika szybko troszkę rośnie (chyba tyle ile trzeba) i zaraz opada... Rzecz jasna wychodzi zakalec. Mam wrażenie że to wina temperatury, robię tak: ustawiam piekarnik na 250 stopni i jak już się nagrzeje wstawiam chleb, w trakcie wkładania piekarnik wychładza się do ok. 220 stopni, więc czekam aż temperatura znów wzrośnie do 250 i trzymam tak jakieś 10 min. , po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180. Może Wy mi podpowiecie co robię źle bo ja zupełnie nie znam się na pieczeniu... Joszka 2009-06-23 18:52:26.688 Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką (wegańska) Delicje! Do tej pory znałam nieco prostszą wersję (www.puszka.pl/przepis/2919-makaron_z_baklazanowym_sosem.html), ale z papryką i porem kompozycja jest co najmniej tak samo pyszna. Super. Uwaga praktyczna - do takich proporcji dodałam 2/3 bakłażana i to w zupełności wystarcza :) patrycccja 2009-06-23 16:24:42.417 Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty) (wegańska) Kapuśniak wyśmienity, z młodymi ziemniakami w parze nie ma nic lepszego na wiosenne-letni deszczowy obiad :D:D HdZi 2009-06-23 16:05:33.973 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) Wyszło super, urosło mi dwukrotnie i jest pyszne! ryfka 2009-06-23 14:26:56.267 Orzechowa pasta z tofu (wegańska) pasta świetna, naprawdę pycha! ^^ ~Nat. 2009-06-22 21:39:28.891 Spaghetti cebulowe ze śmietaną (lakto-wege) Bardzo smaczne. Zrobilam z penne. Marysia_S 2009-06-22 21:35:52.522 Kotlety z jaj i bułki z zieleniną (lakto-ovo-wege) Jak odróżnić jajka wiejskie od fermowych? Słyszałam, że wiejskie mają bardziej żółte żółtka ( nie pomarańczowe ). Ostatnio kupuję jajka od takiej babki na rynku, mówi, że to z jej własnego gospodarstwa, nie są stemplowane, ale kto wie czy nie kupuje ich po prostu od jakiejś fermy? Bo nie chciałabym jeść jajek od kur faszerowanych mączką rybną czy antybiotykami. Czy są jeszcze jakieś inne "super dodatki" dla kur o których nie wiem? Proszę o radę jakąś osobę, która zna się choć trochę na rzeczy;-) ~lilka 2009-06-22 19:54:27.274 Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska) Baaardzo dobre :) Na początku pomyślałam, że dobre, ale hummus zdecydowanie lepszy. Jednak im dłużej próbowałam, tym bardziej mi smakowało :) Baba i hummus różnią się nie tyle konsystencją, co gładkością. Oba pycha! Genialne z pieczywem i pomidorem. patrycccja 2009-06-22 14:43:37.77 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |