7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71    


Leczo do słoików (wegańska)
Ledwo uratowałem swoje leczo.
Dlaczego dajesz 5 łyżek stołowych soli?
elvis 2014-08-30 17:56:27.715

Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Biorę na warsztat. Mam zamiar jednak zamiast wody użyć wywaru. Dodam też ze dwie marchewy i być może ciut kurkumy (wydaje mi się, że będzie tu pasować). Obaczym jak wyjdzie :)
Kociabanda 2014-08-30 10:32:32.207

Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska)
sos wyszedl nam przepyszny dziękujemy ;*
~Lukasz i Ania 2014-08-29 20:35:56.778

Racuchy kukurydziano-gryczane z mlekiem kokosowym (wegańska)
Bardzo dobre również z bananem zamiast jabłek
kruszonka 2014-08-28 21:07:34.676

Leczo do słoików (wegańska)
Z podanych wyżej proporcji zrobiłam 8 słoików półlitrowych. Wyszłoby ich ok. 10, ale w tym roku wyszedł mi jakiś rzadszy niż w ubiegłych latach (chyba winowajcą były pomidorów). Do pozostałego w garnku rzadkiego leczo wrzuciłam garść opłukanej zielonej soczewicy - moczyła się całą noc. Następnego dnia gotowałam ok. 10 min. Doprawiłam jeszcze łyżeczka musztardy. Z kaszą gryczaną paloną - pycha!
Dana 2014-08-28 19:20:10.991

Black & white - sernik z tofu jedwabistego z bananami (wegańska)
Mój pierwszy wegański "sernik", przepyszny! :)
Do końca życia zapamiętam minę wszystkożerców, gdy ich poczęstowałam, a potem sama zaczęłam jeść...
- Czy Ty jesz s e r n i k?!?!
- Niee... To Wy jecie TOFURNIK!! :D
martusiak 2014-08-28 17:47:22.119

Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska)
Świetny! Prosty, na szybko i bardzo pyszny.
~Aga 2014-08-28 15:39:07.648

Leczo do słoików (wegańska)
Pyszne:)Ja dodaję jeszcze cukinię lub kabaczek i pokrojony czosnek:)
~atoja 2014-08-28 15:06:57.732

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Cudowne,pyszne!
~atoja 2014-08-28 15:04:02.279

Fasolka szparagowa z miętową oliwą (wegańska)
Po dodaniu sosu sojowego (wersja z szałwią) smak wydał mi się nieco mdły, więc dodałam odrobinkę octu balsamicznego (1/3 do 1/2 łyżeczki). Moim zdaniem ożywiło to smak. A samo danie w wersji z ziołami rewelacyjne.
reniapl 2014-08-28 15:00:02.868

Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska)
Izabeli, kapciowate nie są. Moje nawet po roku są chrupiące. Ogórki trzeba przerobić jak najszybciej po zerwaniu. Jak leżą to tracą wilgotność i się właśnie kapciowate robią.
Zrobiłam wczoraj kolejną porcję, chyba już piątą w tym roku :))) Uwielbiam przetwory bez pasteryzacji.
I potwierdzam to co Belgowa mówi: ta zalewa jest rewelacyjna jako sos do sałatek - nie wylewać.
Genialny przepis, dzięki Zabrzanin :)
~Marta 2014-08-27 11:00:07.316

Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska)
A nie wychodzą wam takie jakby kapciowate? Nadal bardzo smaczne, ale na visus średnie. Robiłam ze 2 razy, według innego przepisu, i właśnie takie śmieszne były, ale pyszne. Trzymały sie do wiosny!
izabeli 2014-08-27 02:50:20.104

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Dodałam 1 kg słodkich śliwek (zamiast antonówek), ze skórką oczywiście, nigdy bowiem nie obierałam śliwki ze skórki. Jedynie wypestkować polecam :D. Śliwki zmiksowałam w blenderze kielichowym na płynną gładką papkę (tak jak i pomidory).
martina 2014-08-26 18:19:28.577

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
@Martina, Dana
Ile tych śliwek dodałyście do wersji śliwkowej? I czy ze skórką?
Solshine 2014-08-26 12:33:27.002

Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska)
Panie "zabrzanin", dziekuje za przepis, doskonale sie sprawdza(ja dorzucam gozdziki, raczej mielona papryczke chili i troche curry). A do Pana "jacek": na litosc, zadnej wody, przepisy uwazniej czytac, to zalewa Panu zostanie.Do sloiczka odlac i... wykorzystywac np. do winegretow i sosow wszelkich. Wykonac!
~belgowa 2014-08-25 15:03:16.244

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Wikipedia jest również niezdecydowana co do tego, czym właściwie jest adżika :) Pod hasłem głównym pisze: "(...) Jest to pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli,czosnku, ziół (w tym chmeli-suneli) oraz orzecha włoskiego (...) Pomidory nie wchodzą w skład tradycyjnej adżiki, jednakże niektóre ostre sosy pomidorowe nieprawidłowo nazywane są adżikami." A poniżej jest link do książki kucharskiej na wikibooks, gdzie jest przepis na adżikę niemal identyczną jak powyższa - z przewagą pomidorów. Bądź tu mądry, człowieku..
Nazwa nazwą, nie zmienia to faktu, że jest przepyszna.
ryfka 2014-08-24 11:30:25.735

Sos hawajski do słoików (wegańska)
Najlepszy sos słodko-kwaśny jaki jedliśmy. Bardzo dobre proporcje składników. Zrobiłam mniejszą ilość, bo tylko z kilograma pomidorów, sosu wyszło na trzy obiady dla 3 osób. Dusiłam najpierw same warzywa przez około 15-20 minut, a dopiero potem dodałam zalewę octową i dusiłam jeszcze te pół godziny przewidziane w przepisie. Ocet dodany na samym początku może sprawić, że warzywa nie zmiękną. Ten sok z ananasa dodawany na koniec z mąką ziemniaczaną dodaje fajnej glazury potrawie. Polecam wielbicielom takich smaków.
ryfka 2014-08-24 11:19:23.306

Marchew na ostro (kuchnia krymska) (wegańska)
Wlasnie jadlam taka salatke, rewelacja. Kolezanka zamiast oleju sojowego dala 2 lyzki octu balsamicznego I 2 lyki cukru. Reszta skladnikow bez zmian. Polecam
~Asia 2014-08-23 21:54:09.336

Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu (wegańska)
Rewelacyjne, polecam! :)
lenn 2014-08-23 20:22:14.928

Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska)
pierwszy raz wyszedł mi w życiu sos pomidorowy! Pycha!!!!!
~z k-kozla 2014-08-23 12:42:05.706

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
efedrina, przez wiele lat też miałam ciepłą piwnicę. Część słoików trzymałam w kuchni i ... ogórki były twarde i chrupiące do następnego sezonu.
Dana 2014-08-22 19:12:09.771

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Moja siostra robiła adżikę zgodnie z propozycją Martiny - koniecznie ze śliwkami! Rzeczywiście rewelacja. W tym roku ja też szykuję się do adżili ze śliwkami.
Dana 2014-08-22 18:34:01.486

Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege)
@Anabel, różnica jest zasadnicza: tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc przesmażony bakłażan jest bardziej wyrazisty i według mnie dużo lepszy (bo sam w sobie jest mdły), niż taki uduszony pod beszamelem, ale oczywiście jak kto woli ;)
ryfka 2014-08-22 14:31:08.297

Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege)
Nie rozumiem po co smażyć bakłażana przed, a potem zapiekać jeszcze w piekarniku ? Ja wkładam surowy pięknie mięknie a w smaku nie ma różnicy
~Anabel 2014-08-22 12:07:34.815

Pakora (wegańska)
Tak, oryginalna pakora jest chrupiąca na zewnątrz, a miękka w środku, tak jak pisałam. To wszystko dzięki mące z ciecierzycy. Twoja nie wyszła chrupiąca, bo użyłaś mąki kukurydzianej :)
ryfka 2014-08-22 11:21:44.503

   61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas