7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Leczo do słoików (wegańska) Ledwo uratowałem swoje leczo. Dlaczego dajesz 5 łyżek stołowych soli? elvis 2014-08-30 17:56:27.715 Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska) Biorę na warsztat. Mam zamiar jednak zamiast wody użyć wywaru. Dodam też ze dwie marchewy i być może ciut kurkumy (wydaje mi się, że będzie tu pasować). Obaczym jak wyjdzie :) Kociabanda 2014-08-30 10:32:32.207 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) sos wyszedl nam przepyszny dziękujemy ;* ~Lukasz i Ania 2014-08-29 20:35:56.778 Racuchy kukurydziano-gryczane z mlekiem kokosowym (wegańska) Bardzo dobre również z bananem zamiast jabłek kruszonka 2014-08-28 21:07:34.676 Leczo do słoików (wegańska) Z podanych wyżej proporcji zrobiłam 8 słoików półlitrowych. Wyszłoby ich ok. 10, ale w tym roku wyszedł mi jakiś rzadszy niż w ubiegłych latach (chyba winowajcą były pomidorów). Do pozostałego w garnku rzadkiego leczo wrzuciłam garść opłukanej zielonej soczewicy - moczyła się całą noc. Następnego dnia gotowałam ok. 10 min. Doprawiłam jeszcze łyżeczka musztardy. Z kaszą gryczaną paloną - pycha! Dana 2014-08-28 19:20:10.991 Black & white - sernik z tofu jedwabistego z bananami (wegańska) Mój pierwszy wegański "sernik", przepyszny! :) Do końca życia zapamiętam minę wszystkożerców, gdy ich poczęstowałam, a potem sama zaczęłam jeść... - Czy Ty jesz s e r n i k?!?! - Niee... To Wy jecie TOFURNIK!! :D martusiak 2014-08-28 17:47:22.119 Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska) Świetny! Prosty, na szybko i bardzo pyszny. ~Aga 2014-08-28 15:39:07.648 Leczo do słoików (wegańska) Pyszne:)Ja dodaję jeszcze cukinię lub kabaczek i pokrojony czosnek:) ~atoja 2014-08-28 15:06:57.732 Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska) Cudowne,pyszne! ~atoja 2014-08-28 15:04:02.279 Fasolka szparagowa z miętową oliwą (wegańska) Po dodaniu sosu sojowego (wersja z szałwią) smak wydał mi się nieco mdły, więc dodałam odrobinkę octu balsamicznego (1/3 do 1/2 łyżeczki). Moim zdaniem ożywiło to smak. A samo danie w wersji z ziołami rewelacyjne. reniapl 2014-08-28 15:00:02.868 Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska) Izabeli, kapciowate nie są. Moje nawet po roku są chrupiące. Ogórki trzeba przerobić jak najszybciej po zerwaniu. Jak leżą to tracą wilgotność i się właśnie kapciowate robią. Zrobiłam wczoraj kolejną porcję, chyba już piątą w tym roku :))) Uwielbiam przetwory bez pasteryzacji. I potwierdzam to co Belgowa mówi: ta zalewa jest rewelacyjna jako sos do sałatek - nie wylewać. Genialny przepis, dzięki Zabrzanin :) ~Marta 2014-08-27 11:00:07.316 Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska) A nie wychodzą wam takie jakby kapciowate? Nadal bardzo smaczne, ale na visus średnie. Robiłam ze 2 razy, według innego przepisu, i właśnie takie śmieszne były, ale pyszne. Trzymały sie do wiosny! izabeli 2014-08-27 02:50:20.104 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Dodałam 1 kg słodkich śliwek (zamiast antonówek), ze skórką oczywiście, nigdy bowiem nie obierałam śliwki ze skórki. Jedynie wypestkować polecam :D. Śliwki zmiksowałam w blenderze kielichowym na płynną gładką papkę (tak jak i pomidory). martina 2014-08-26 18:19:28.577 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) @Martina, Dana Ile tych śliwek dodałyście do wersji śliwkowej? I czy ze skórką? Solshine 2014-08-26 12:33:27.002 Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska) Panie "zabrzanin", dziekuje za przepis, doskonale sie sprawdza(ja dorzucam gozdziki, raczej mielona papryczke chili i troche curry). A do Pana "jacek": na litosc, zadnej wody, przepisy uwazniej czytac, to zalewa Panu zostanie.Do sloiczka odlac i... wykorzystywac np. do winegretow i sosow wszelkich. Wykonac! ~belgowa 2014-08-25 15:03:16.244 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Wikipedia jest również niezdecydowana co do tego, czym właściwie jest adżika :) Pod hasłem głównym pisze: "(...) Jest to pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli,czosnku, ziół (w tym chmeli-suneli) oraz orzecha włoskiego (...) Pomidory nie wchodzą w skład tradycyjnej adżiki, jednakże niektóre ostre sosy pomidorowe nieprawidłowo nazywane są adżikami." A poniżej jest link do książki kucharskiej na wikibooks, gdzie jest przepis na adżikę niemal identyczną jak powyższa - z przewagą pomidorów. Bądź tu mądry, człowieku.. Nazwa nazwą, nie zmienia to faktu, że jest przepyszna. ryfka 2014-08-24 11:30:25.735 Sos hawajski do słoików (wegańska) Najlepszy sos słodko-kwaśny jaki jedliśmy. Bardzo dobre proporcje składników. Zrobiłam mniejszą ilość, bo tylko z kilograma pomidorów, sosu wyszło na trzy obiady dla 3 osób. Dusiłam najpierw same warzywa przez około 15-20 minut, a dopiero potem dodałam zalewę octową i dusiłam jeszcze te pół godziny przewidziane w przepisie. Ocet dodany na samym początku może sprawić, że warzywa nie zmiękną. Ten sok z ananasa dodawany na koniec z mąką ziemniaczaną dodaje fajnej glazury potrawie. Polecam wielbicielom takich smaków. ryfka 2014-08-24 11:19:23.306 Marchew na ostro (kuchnia krymska) (wegańska) Wlasnie jadlam taka salatke, rewelacja. Kolezanka zamiast oleju sojowego dala 2 lyzki octu balsamicznego I 2 lyki cukru. Reszta skladnikow bez zmian. Polecam ~Asia 2014-08-23 21:54:09.336 Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu (wegańska) Rewelacyjne, polecam! :) lenn 2014-08-23 20:22:14.928 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) pierwszy raz wyszedł mi w życiu sos pomidorowy! Pycha!!!!! ~z k-kozla 2014-08-23 12:42:05.706 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) efedrina, przez wiele lat też miałam ciepłą piwnicę. Część słoików trzymałam w kuchni i ... ogórki były twarde i chrupiące do następnego sezonu. Dana 2014-08-22 19:12:09.771 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Moja siostra robiła adżikę zgodnie z propozycją Martiny - koniecznie ze śliwkami! Rzeczywiście rewelacja. W tym roku ja też szykuję się do adżili ze śliwkami. Dana 2014-08-22 18:34:01.486 Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege) @Anabel, różnica jest zasadnicza: tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc przesmażony bakłażan jest bardziej wyrazisty i według mnie dużo lepszy (bo sam w sobie jest mdły), niż taki uduszony pod beszamelem, ale oczywiście jak kto woli ;) ryfka 2014-08-22 14:31:08.297 Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege) Nie rozumiem po co smażyć bakłażana przed, a potem zapiekać jeszcze w piekarniku ? Ja wkładam surowy pięknie mięknie a w smaku nie ma różnicy ~Anabel 2014-08-22 12:07:34.815 Pakora (wegańska) Tak, oryginalna pakora jest chrupiąca na zewnątrz, a miękka w środku, tak jak pisałam. To wszystko dzięki mące z ciecierzycy. Twoja nie wyszła chrupiąca, bo użyłaś mąki kukurydzianej :) ryfka 2014-08-22 11:21:44.503 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |