7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72    


Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
@Wiolka, przepisów na adżikę jest pewnie tak samo dużo jak przepisów na leczo, to jedna z "tych" potraw, którą w każdym domu robi się inaczej. A przepis bezbłędny! Zrobiłam tylko z 1kg pomidorów - na spróbowanie i już adżika ląduje w co drugiej potrawie, bo smakuje świetnie i nadaje się do prawie wszystkiego. W przyszłości będę robić na pewno z większej ilości, bo jednak nie opłaca się robić małej ilości, jeśli całość trzeba gotować 4,5 godziny.
@martina, nie polecam robić bez cukru, bo jednak proces karmelizacji jest w takich przetworach dość istotny. Ja miksowałam warzywa po 2 godzinach gotowania, tak jak wcześniej pisała o tym Patrycja, bo mam mikser ręczny. Dodałam tyle octu ile jest w przepisie, ale mniej oleju. Kolor i konsystencja wyszły bardzo dobre. Całość jak dla nas nie jest zbyt ostra.
Polecam :)
ryfka 2014-08-22 11:11:29.951

Tort truskawkowy (wegańska)
Jeśli jednak coś pójdzie nie tak (z mleka nie oddzieli się część stała i płynna, zależy to od dodatków w mleku), to możesz użyć tzw. śmietan fixów. Straszny syf, ale uratują krem :)
Nula 2014-08-21 18:39:50.815

Sałatka z serem pleśniowym, arbuzem i winogronami (lakto-wege)
podpuszczka, we współczesnym przemyśle serowarniczym nie jest pochodzenia odzwierzęcego
~Kata 2014-08-21 09:04:19.181

Cytrynowe rissotto ()
Hej
Kotek_haker 2014-08-20 20:51:46.905

Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
suhy gólarz
magdaradek 2014-08-20 18:50:29.91

Paprykowa zupa krem (wegańska)
mi wyszła zwykła zupa, z zupą-kremem to nie miało nic wspólnego... (choć było smaczne;)
Rio 2014-08-20 14:58:56.896

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! pychota! :)
mhope 2014-08-19 23:55:16.263

Cytrynowe rissotto ()
Polecam
Kotek_haker 2014-08-19 23:28:22.422

Jajka sadzone na tostach (lakto-ovo-wege)
hłe hłe... kiedyś bardzo lubiłam robić takie tosty na śniadanie, tylko my to nazywaliśmy 'żaba w dziurze';p
ironka 2014-08-19 21:20:45.048

Kalafior duszony w pomidorach z fasolką białą i czerwoną (wegańska)
Pyszne:)Pomidorów akurat miałam więcej i zmiksowalam z czosnkiem w blenderze, dodałam dużo majeranku I natki pietruszki.
landrynka 2014-08-19 15:56:29.126

Kasza/ ryż z bajerami (wegańska)
takie proste i takie pyszne :)
~Anka 2014-08-17 19:24:17.298

Leczo do słoików (wegańska)
Z praktyki: leczo robię z papryki różnokolorowej, z przewagą czerwonej. Kroję ją na mniejsze części wygodne do jedzenia. Ilość oleju (u mnie z pestek winogron) 1/2-3/4 szklanki. Zaczynam od mniejszej ilości i później ewentualnie dolewam jeszcze trochę (próba smaku). Należy uważać, aby papryki (przed dodaniem pomidorów) nie dusić zbyt długo - nie może być miękka; lepiej żeby była nadal lekko chrupiąca. Leczo nakładam do słoików półlitrowych typu twist. Zimą wystarczy tylko odgrzać. Gorąco polecam.
Dana 2014-08-17 16:07:24.291

Leczo (wegańska)
No dobra, na razie bez zdjęć, ale przepis już jest: puszka.pl/przepis/8765-leczo_do_sloikow.html
Udanych przetworów! :)
patrycccja 2014-08-17 13:50:19.42

Leczo (wegańska)
cottoncafe, pewnie! Nie ma z tym żadnego problemu - tylko nie należy zbyt długo gotować przed wrzuceniem do słoików i później zbyt długo pasteryzować, bo warzywa zrobią się zbyt miękkie. Mi to na przykład przeszkadza, nie wiem jak tobie ;) Postaram się na dniach zapuszkować inny sprawdzony przepis właśnie na lecho do słoików - tamto zawsze wychodzi bezbłędne :) Moja mama je robiła już jak byłyśmy maluchami :)
patrycccja 2014-08-17 13:25:28.611

Leczo (wegańska)
Czy mogę to zapasteryzować na zimę?
cottoncafe 2014-08-16 15:31:01.717

Paszteciki orzechowo-grzybowe (ovo-wege)
Zrobiłam na przyjęcie, doprawiłam odrobiną gałki muszkatałowej. Podałam z sosem rozmarynowym, udekorowałam połówką orzecha, suszoną żurawiną i listkiem rozmarynu.
Wyszło bardzo dobre.
Jako dodatek jakieś warzywa(np. ogóreczki konserwowe, korniszonki, albo jakieś świeże),które zaostrząją smak.
Dzięki za inspirację! :)
~anyz 2014-08-16 12:27:59.347

Racza z sosem pieczarkowo-pomidorowym (wegańska)
Bardzo smaczne. Dodałam jeszcze cebulę i bazylię. Podawałam na samej jaglance z surówką z małosolków i cebuli - świetnie się to wszystko komponowało.
ryfka 2014-08-16 12:11:56.248

Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana) (wegańska)
Wychodzi naprawdę sypka. Dzięki :)
ryfka 2014-08-16 12:09:31.619

Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików (wegańska)
Właśnie przełożyłam do słoików. Pachnie bardzo ładnie. Ja tak jak Patrycja redukuję cukier gdzie się da (dałam 3/4 szklanki), a tutaj jest też dużo octu (ja dałam biały winny).
Wyszła mi tylko ogromna ilość tej zalewy i nie wiem co zrobić z pozostałością. Naprawdę gdybym miała całą wlewać to w słoikach miałabym zupę. Myślę, że ilość wody można zredukować o połowę. CZY KTOŚ MA JAKIEŚ POMYSŁY NA CO MOGĘ ZUŻYĆ RESZTĘ ZALEWY? Szkoda mi ją wylewać.
Acha, ta sałatka nadaje się do pakowania w mniejsze albo węższe słoiki, bo papryka jest drobno pokrojona i giętka.
~Marta 2014-08-16 00:03:34.677

Kotleciki z brązowego ryżu, marchewki i groszku (wegańska)
smaczne i sycące. Dodałam zblendowany słonecznik, marchewkę bez groszku, a do przypraw dorzuciłam curry. Nie rozpadają się, z wierzchu chrupiące a w środku miękkie
~jump 2014-08-15 14:33:53.322

Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska)
Ogórki właśnie zasypałam solą - będą stały do rana.
Chciałam tylko powiedzieć wszystkim niedowiarkom, że przechowują się świetnie bez pasteryzowania. Wczoraj dosłownie znalazłam zeszłoroczny słoik na dnie szafki w pracy (i to mi przypomniało, że trzeba w tym roku zrobić ogórki po meksykańsku). Otworzyłam i były rewelacyjne. Nie zmiękły, nie zrobiły się ostrzejsze ani delikatniejsze. Pycha, tak jakbym je tydzień wcześniej zrobiła.
W tym roku robię po raz czwarty. Zmieniam w przepisie tylko to, że olej, cukier i ocet podgrzewam razem do zawrzenia. Dodaję czosnek i chili. Gorącą zalewą zalewam ogórki (odsączone z wody). Potem stoją ok. 3 godziny i przekładam do słoików. NIE PASTERYZUJĘ. Co roku robię z podwójnej porcji i nigdy żaden słoik mi się nie popsuł. Uwielbiam ten przepis nie tylko za smak, ale też za ten brak pasteryzacji.
~Marta 2014-08-15 02:00:45.806

Farsz lub sos: pieczarki w śmietanie słonecznikowej (wegańska)
Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi pyszne. Do tego szybkie, proste i niedrogie:).
zielenina 2014-08-15 00:28:57.131

Muffiny bananowe (wegańska)
OMG! Jakie one pyszne! :D Do 5 wielkich bananów nie dałam całej szklanki cukru (na drugi raz dam jeszcze ze 2łyżki mniej), ale za to ok.2 łyżek mleka kokosowego, a do drugiej części dodałam trochę karobu. Są obłędne :) W sumie ciasto jest tak dobre, że można je wyjadać z miski na surowo ;)
A podane z kleksem bitej "śmietany" kokosowej - niebo w gębie.
agamaja 2014-08-14 18:33:39.316

Biszkopt wegański - bez jajek! (wegańska)
Próbował ktoś zrobić go na mąkach bezglutenowych? :)
Cimeriesi 2014-08-14 14:54:36.904

Tort truskawkowy (wegańska)
Nie trzeba, tylko mleko musi być zimne i ubijamy tylko stałą część mleka kokosowego.
Nula 2014-08-14 09:53:26.699

   62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas