7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska) Świetny przepis. Musiałam dać co prawda trochę mniej wody i trochę więcej mąki, ale chlebek (2 niskiexdługie bochenki) wyszedł rewwwwelacyjny. sharmelana 2008-04-14 20:43:31.442 Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów (wegańska) Zupa została naszym stałym "danem ratunkowym", uwodzi nawet mięsożerców :-) ~Janis 2008-04-14 11:00:08.257 Kotlety z kapusty (wegańska) Kotleciki są boskie, trzy dni się nimi zajadałam :-) ~Janis 2008-04-13 11:15:34.83 Babka piaskowa 6 (ovo-wege) Jak dla mnie wyszła za sucha. Jednak pozostanę przy starym przepisie, z którego zawsze wychodzi częściowy zakalec, wtedy mi najbardziej smakuje :). Lady_A 2008-04-12 23:20:43.993 Jajka wegańskie (wegańska) jeśli ktoś jest weganinem to po co ma udawać,że je jajka??paranoja...przecież o to chodzi by nie promować odzwierzęcych "produktów"..pytam się,po co to??? bo przecież nie o smak.. ~lorisa 2008-04-12 15:34:48.718 Boczniaki smażone w śmietanie (lakto-wege) świetny przepis. pyszne danie i przede wszystkim szybkie ;) aagg 2008-04-10 15:52:50.167 Młoda kapusta duszona z czosnkiem i kminkiem (wegańska) To jest moja ulubiona surówka:) Zawsze się nia przejadam:) Zulejka 2008-04-10 11:11:28.558 Soczewica w sosie pomidorowym (wegańska) Bardzo dobre :D zrobiłam z ryżem. Polecam VegePancur 2008-04-09 21:07:24.869 Zupa z soczewicy a'la grochówka (wegańska) ja bym dodała też że kupowanie produktów firm, których główny dochód pochodzi ze sprzedaży wyrobów mięsnych to jak cegiełka na rozbudowę rzeźni....ale na pewno bulion knora można zastąpić suszonym lub mrożonymi warzywami i będzie równie smaczne :_)) daffnia 2008-04-07 11:15:27.271 Zupa z soczewicy a'la grochówka (wegańska) ja bym powiedzial, ze nie sa wegetarianskie - wszystkie E631, E635 (czyli inozyniany sodowe i disodowe) sa ekstraktami z ryb lub tluszczy zwierzecych (odpadow z rzezni)... smacznego ! ~vegan 2008-04-07 10:28:56.732 Jaja po węgiersku (ovo-wege) Hmm, może prościzna, ale na pewno świetne urozmaicenie jajek sadzonych :) ~Kasia 2008-04-06 14:53:47.886 Sałatka majonezowo-ryżowa z ogórkiem i koperkiem (wegańska) jak dla mnie koniecznie trzeba dodać dużo koperku. bardzo dużo koperku! :D dobre, ale jeszcze lepsze z łagodną musztardą, odrobiną pieprzu i soku z cytryny. robiłam z majonezem wegańskim, ale z oliwą powinno być równie dobre. zwłaszcza jak się doda musztardy i odrobinę soku z cytryny. myślę że kiedyś przetestuję tą kombinację :) patrycccja 2008-04-06 13:41:45.71 Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) Super przepis, szybki i prosty ,a majonez wychodzi naprawde bardzo dobry, jak sie go dobrze przyprawi to jest dużo lepszy od tego sklepowego komar 2008-04-05 18:35:44.256 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) pycha! wprawdzie mi sie troche spiekl i ma sucha skorke, bo 200 st okazalo sie za wysokie, ale jest bardzo dobry, nie za slodki (dalam troche mniej cukru). moje pierwsze weganskie ciasto:) chioma 2008-04-05 09:39:48.092 Jajka sadzone na tofu wędzonym (ovo-wege) Dobre, aczkolwiek ja zjadłam z przecierem pomidorowym, żeby miało więcej smaku :) diavoli 2008-04-04 11:05:24.395 Domowe tahini do hummusu (wegańska) Ja to zrobiłam bez prażenia sezamu. Zmieliłam 2 łyżki sezamu i dodałam łyżkę oleju. Rewelacja:))) Sezam rzeczywiście kosztuje grosze w porównaniu do tahini ze sklepu. Zulejka 2008-04-03 12:22:49.947 Ozdobne szczypiorki (wegańska) Rewelacja! Prawie jak sztuczki magiczne ;) Działa bezbłędnie - szczypiorek zwija się ślicznie w ozdobne esy-floresy. I co ważniejsze wcale się pod wpływem ciepła nie odkształca, nawet jeśli stoi na słońcu. Mój testowy szczypiorek wytrzymał ok. 3-4 godzin zanim nieco oklapł. Świetna zabawa :) patrycccja 2008-04-01 21:31:43.822 Pasztet sojowy pasteryzowany w słoikach (wegańska) A ja pieklam 45 minut w piekarniku i wyszedl swietnie:) ~vegan dżihad 2008-04-01 13:22:16.676 Pasztet z grochu z zielonym pieprzem (wegańska) Wyszedł pycha :) Świetny jest też patent z lekkim rozgotowaniem grochu - nie trzeba nawet nic miksować ;) Naprawdę prościutki w przygotowaniu. Zastanawiam się tylko czemu sowa napisała, że groch należy moczyć przez co najmniej kilka godzin... Groch łuskany przecież gotuje się w kilkanaście minut bez żadnego namaczania... W czasie przygotowywania pasztetu naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość - czy pieprz należy dodać w całości, bez mielenia??? Trochę się tego obawiałam, więc dodałam zmielony - no i znacznie mniejszą ilość, bo jednak obawiałam się przepieprzyć, a i ręce się męczą od mielenia takiej ilości pieprzu. Wyszedł bardzo łagodny w smaku, ale bardzo smaczny! A najbardziej mnie cieszy, że tak łatwo i szybko się wszystko robi :) patrycccja 2008-03-31 10:50:05.485 Murzynek mojej mamy (lakto-ovo-wege) 2 szklanki cukru na 2 szklanki mąki? Straszna ilość... ~Ala 2008-03-30 21:56:59.64 Szpinak z serkiem topionym i czosnkiem (lakto-wege) Wprawdzie duszony bez mleka, bo mrożony miał wystarczająco dużo wody w sobie i dodany do makaronu - ale przepyszny! :) arahja 2008-03-30 14:33:42.107 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) A propos wcześniejszych komentarzy dotyczących rodzajów mąki. Przy domowym wypieku nie powinno się używać mąki żytniej (chyba że jako niewielki dodatek). Chleb żytni wyjdzie tylko w prawdziwym piecu. Nasze domowe piekarniczki nie są w stanie wytworzyć odpowiedniej temperatury - tak kiedyś czytałam. Czytałam też, że chleb z mąką żytnią wyjdzie tylko, jeśli jest robiony na zakwasie, bo zakwas uwalnia gluten (chyba ze względu na inne ph niż w przypadku ciasta drożdżowego). Dlatego jeśli w przepisie podana jest mąka lub mąka zwykła to to oznacza mąkę pszenną. A więcej informacji o rodzajach mąki znajdziecie tutaj: www.puszka.pl/txt/maka.jsp I jeszcze komentarz ~Kati. Ciasto jest rzadkie, tak jak jest napisane w przepisie, ale to wcale nie znaczy się jest lejące :) Po prostu jest rzadkie w porównaniu do tradycyjnego ciasta chlebowego, które wyrabia sie rękoma, a na koniec formuje się z niego kulę. Myślę więc, że jeśli trzymałaś się proporcji, to otrzymałaś właściwą konsystencję :) patrycccja 2008-03-30 14:17:27.199 Bułka z grilla z serem pleśniowym (lakto-wege) Oczywiście niektórzy mylą się ... Są sery pleśniowe, wytwarzane na bazie podpuszczek mikrobiologicznych. Więcej w wątku o serach vege.pl/komentarze.php?dz=7&id=275 pozdrawiam Stary Vege ~Stary Vege 2008-03-30 14:13:01.781 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Ten przepis jest rewelacyjny! Prościutki, bez babrania, świetny :) Z takim przepisem istnieje realna szansa, żeby dość często mieć pyszny, własny chleb. Jest pyszny, z chrupiącą skórką (zgodnie z sugestią przykryliśmy go w połowie pieczenia folią aluminiową), i ma strukturę prawdziwego chleba - nie to co "nadmuchane" pieczywo ze sklepu. Zrobiliśmy na próbę połowę porcji w prostokątnej blasze o dł. 30 cm i chleb wyszedł wysoki, prawie kwadratowy w przekroju. Niedługo wrzucę zdjęcia, to zobaczycie :) patrycccja 2008-03-30 13:55:26.272 Gołąbki (wegańska) No po prostu jak prawdziwe gołąbki. Pycha! Solanka 2008-03-27 19:09:58.57 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |