7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) lepiej jest zmiksowac wszystko w blenderze, mozna przy miksowaniu dodac pestki slonecznika. zamiast oliwy z oliwek mozna dodac olej z pestek winogron - jest lagodniejszy autor anonimowy 2007-10-30 00:00:00.0 olliebollen (lakto-wege) hmmm...nie wiedzialam, ze to jakies holenderskie danie narodowe...U mnie w domu nazywa sie to 'racuchy drozdzowe'...A to dopiero :-) autor anonimowy 2007-10-27 00:00:00.0 Galaretka "wredna-niespodzianka-dla-mięsożerców" (wegańska) Pyszna galaretka. Będę ją często robić :) ~yetta 2007-10-27 00:00:00.0 Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach (wegańska) Zgadza się, że placki ziemniaczane nie są ich tradycyjną potrawą,ale nie można mówic że nie znają, nie są z kosmosu. Jesli chodzi o Langosze, jest to ich tradycyjna przekąska, mniej więcej tak popularna jak u nas fast foody na wszystkich festynach, basenach, parkach, wesołych miasteczkach. Je się je na różne sposoby, można z kapustą, można z cebulą, można samym czosnkiem, a ja najbardziej lubię posmarowane kwaśną śmietaną i pozypane startym żółtym serem. ~marcelinka węgierka 2007-10-23 00:00:00.0 Soja na cebuli z bułką tartą (lakto-wege) Absolutny hit, szybki, prosty pyszny! Tylko pamietajcie, zeby cebule z soja osobno podsmazyc (najpierw cebulka, potem soja, sol, pieprz, ew sos sojowy), a na patelce przyrumienic buleczke i polaczyc z maselkiem (duzo ;) Paluchy lizac! ~Marysia 2007-10-21 00:00:00.0 Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska) bardzo dobre, dodalam jeszcze orzechy i garsc musli :) Pieklam w blasze 33x12x7.5, w okolo 190 stopniach. Ciasto wchodzi do kanonu :) ~mysza 2007-10-20 00:00:00.0 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) zrobiłam raz, prawie wyszło (troche było zakalca). Zrobiłam drugi - nie wyszło wcale (cały zakalec). Co robie zle?? Normalnie załamę się :( Poza tym chlebek najpierw ładnie rośnie, wypełnia całą blaszkę, ale później, po przykryciu folią - opada :( Wam też się tak robi?? ~mysz 2007-10-19 00:00:00.0 Pyszny długowieczny chlebek (wegańska) chlebek jest wspaniały taki jak w nazwie ja raz upiekłam i wszyscy się naprawdę zajadali ...a wysmarowaną formę posypałam otrębami owsianymi i wierzch posmarowałam lekko olejem i też posypałam otrębami -smak chlebka czuć cały dzień ,,dzięki za przepis to jest mój ulubiony autor anonimowy 2007-10-17 00:00:00.0 "Żurek" z ziemniaków i maślanki (lakto-wege) Bardzo smaczna i prosta zupka. Calosc zajmuje jakies 15 min a jest czym sie najesc :) ~Marysia 2007-10-17 00:00:00.0 Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska) dobrze jest sodę rozpuścić w łyżce mleka sojowgo autor anonimowy 2007-10-17 00:00:00.0 Ciasteczka czekoladowe z sezamem (wegańska) ło matko, Dusia! Tym tokiem rozumowania idąc dojdziemy do wniosku, że jedzenie jako takie jest niezdrowe, o życiu już nie wspominając (wszak prowadzi do śmierci). A ja tam lubie czekolade i kakao i nie zamierzam ich niczym zastępować :) Przepis podoba mi się niezmiernie i chętnie wkrótce skorzystam...Jak tylko wymyślę czym zmielić sezam (młynka chyba aktualnie nie posiadam...) ~mysz 2007-10-15 00:00:00.0 Bakłażany po prowansalsku - faszerowane, z pomidorami i czosnkiem (lakto-wege) moj debiucik baklazanowy^^ przepyszne ale: wydrolowanego (;p) baklazana najlepiej jeszcze posolic, popieprzyc i polac lekko sosem sojowym, ktory wsiagnie w baklazana.. (ja tak zrobilam i bylo jeszcze lepsze:))) ~wiechoolek 2007-10-15 00:00:00.0 Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska) W tradycyjnych przepisach jajo dodaja - sprawdzilam. Ale sa tez dosyc wiarygodnie brzmiace przepisy bez, moze podam proporcje, moze beda inne: 115g czerwonej soczewicy 225g orzechow (laskowe, wloskie, sezam, ziemne, slonecznik lub jakie mamy ochote) 60g grzybow 60g bulki tartej seler naciowy - 1 lodyga 1 mala marchew 1/2 malej cukinii mala cebula zabek czosnku 1 lyzka sosu sojowego 1 lyzka oleju slonecznikowego pietruszka, oregano, tymianek, majeranek, papryka czerwona - po pol lyzeczki troche wody Zamiast warzyw mozna dodac 30 ml koncentratu pomidorowego - pyszota, polecam. Najpierw zamaczamy soczewiczke na 1h, mielimy orzechy lub kroimy na kawalki (nie musza byc za drobne), cebulke podgrzewamy na oleju, by puscila sok. W przypadku dodawania grzybow oraz warzyw - kroimy drobno i dusimy razem z cebula). Po godzinie namaczania soczewicy, starannie odlewamy wode i dodajemy zmielone, zmiazdzone lub krojone orzechy, koncentrat pomidorowy, bulke tarta, cebulke (i warzywa), wyciskamy czosnek, przyprawy, solimy, pieprzymy i juz! (w niektorych przepisach jest tez 1 jajko) Wklada sie do podluznej formy ugniatajac porzadnie - na 60-75 min w 190 stC. ~Gajka 2007-10-14 00:00:00.0 Szybka zapiekanka makaronowa z granulatem sojowym (wegańska) W oryginale było surowy, ale rzeczywiście, po spieczeniu był trochę twardy. Potem zalewaliśmy to większą ilością sosu i startego tofu i już było ok. W środku i tak mięciutki i pyszny:) ~roslina 2007-10-14 00:00:00.0 Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska) Super! Latwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. My dodalismy troszke platkow owsianych, zeby sie lepiej trzymaly kupy. ~Marysia 2007-10-13 00:00:00.0 Bhangra dip (z czerwonej soczewicy) (wegańska) do ryżu/kaszy ok. ale nie do surowych warzyw:o autor anonimowy 2007-10-13 00:00:00.0 Puree z fasoli i marchwi z bakaliami (wegańska) dobre jest, ale koniecznie musi być z curry:) ~Klaudia 2007-10-13 00:00:00.0 Obwarzanki serowe (kółeczka twarożkowe) (lakto-ovo-wege) podoba mi sie ten przepis ciastko jest bardzo smaczne dzieki!!!!!!!!!!!!! ~Ewa 2007-10-12 00:00:00.0 A może kasza z camembertem i pomidorami? (lakto-wege) Ostatnio zauważyłem, że na serach pleśniowych typu camembert marki President jest wyraźnie napisane, że w składzie znajduje się podpuszczka mikrobiologiczna. Co do innych serów camembert producenci niestety nic nie piszą. ~jarmat79 2007-10-11 00:00:00.0 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Wczoraj piekłam. Pychotka, tylko rzeczywiście bardzo słodka. Kolejną wypróbuję z mniejszą ilością cukru :))) A i jeszcze margarynę dobrze włożyć na jakiś czas do zamrażalnika - lepiej się będzie ucierać. Chociaż ciekawi mnie też efekt z pół szklanką oleju. I jeszcze dodałabym do jabłek banana lub dwa (i też najpierw banana przydałoby się dobrze schłodzić w zamrażalniku, żeby się lepiej ucierał) :)))) ~yetta 2007-10-11 00:00:00.0 Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu (wegańska) Robie grochówkę wg. tego przepisu już chyba z 4 raz :) To o czymś świadczy i nie będę już nic więcej na jej temat pisał :) ~Sun 2007-10-10 00:00:00.0 Cukinia w panierce (w cieście) (wegańska) A ja uwielbiam smak cukinii! najlepiej tylko z sola, ew bazylią, mniam. ~ksz 2007-10-10 00:00:00.0 Jabłka zapiekane z orzechami (ovo-wege) dobre :) ~Beata 2007-10-09 00:00:00.0 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) "Nalatwiejsze ciasto w swiecie, tak, tak, tak, Nic, a nic sie go nie piecze, tak, tak, tak" ;p Smaczne, tanie, proste, szybkie i sycace! Moje jedyna uwaga to za duzo cukru jak dla mnie. ~Suhy 2007-10-08 00:00:00.0 Sałatka z ziemniaków, zielonego groszku i pieczarek (wegańska) Bardzo ciekawe połączenie, sama bym tego nie wymyśliła :) proste a bardzo smaczne ~zgroza 2007-10-07 00:00:00.0 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |