7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687    


Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
lepiej jest zmiksowac wszystko w blenderze, mozna przy miksowaniu dodac pestki slonecznika. zamiast oliwy z oliwek mozna dodac olej z pestek winogron - jest lagodniejszy
autor anonimowy 2007-10-30 00:00:00.0

olliebollen (lakto-wege)
hmmm...nie wiedzialam, ze to jakies holenderskie danie narodowe...U mnie w domu nazywa sie to 'racuchy drozdzowe'...A to dopiero :-)
autor anonimowy 2007-10-27 00:00:00.0

Galaretka "wredna-niespodzianka-dla-mięsożerców" (wegańska)
Pyszna galaretka. Będę ją często robić :)
~yetta 2007-10-27 00:00:00.0

Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach (wegańska)
Zgadza się, że placki ziemniaczane nie są ich tradycyjną potrawą,ale nie można mówic że nie znają, nie są z kosmosu. Jesli chodzi o Langosze, jest to ich tradycyjna przekąska, mniej więcej tak popularna jak u nas fast foody na wszystkich festynach, basenach, parkach, wesołych miasteczkach. Je się je na różne sposoby, można z kapustą, można z cebulą, można samym czosnkiem, a ja najbardziej lubię posmarowane kwaśną śmietaną i pozypane startym żółtym serem.
~marcelinka węgierka 2007-10-23 00:00:00.0

Soja na cebuli z bułką tartą (lakto-wege)
Absolutny hit, szybki, prosty pyszny! Tylko pamietajcie, zeby cebule z soja osobno podsmazyc (najpierw cebulka, potem soja, sol, pieprz, ew sos sojowy), a na patelce przyrumienic buleczke i polaczyc z maselkiem (duzo ;)
Paluchy lizac!
~Marysia 2007-10-21 00:00:00.0

Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska)
bardzo dobre, dodalam jeszcze orzechy i garsc musli :) Pieklam w blasze 33x12x7.5, w okolo 190 stopniach. Ciasto wchodzi do kanonu :)
~mysza 2007-10-20 00:00:00.0

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
zrobiłam raz, prawie wyszło (troche było zakalca). Zrobiłam drugi - nie wyszło wcale (cały zakalec). Co robie zle?? Normalnie załamę się :( Poza tym chlebek najpierw ładnie rośnie, wypełnia całą blaszkę, ale później, po przykryciu folią - opada :( Wam też się tak robi??
~mysz 2007-10-19 00:00:00.0

Pyszny długowieczny chlebek (wegańska)
chlebek jest wspaniały taki jak w nazwie ja raz upiekłam i wszyscy się naprawdę zajadali ...a wysmarowaną formę posypałam otrębami owsianymi i wierzch posmarowałam lekko olejem i też posypałam otrębami -smak chlebka czuć cały dzień ,,dzięki za przepis to jest mój ulubiony
autor anonimowy 2007-10-17 00:00:00.0

"Żurek" z ziemniaków i maślanki (lakto-wege)
Bardzo smaczna i prosta zupka. Calosc zajmuje jakies 15 min a jest czym sie najesc :)
~Marysia 2007-10-17 00:00:00.0

Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska)
dobrze jest sodę rozpuścić w łyżce mleka sojowgo
autor anonimowy 2007-10-17 00:00:00.0

Ciasteczka czekoladowe z sezamem (wegańska)
ło matko, Dusia! Tym tokiem rozumowania idąc dojdziemy do wniosku, że jedzenie jako takie jest niezdrowe, o życiu już nie wspominając (wszak prowadzi do śmierci).
A ja tam lubie czekolade i kakao i nie zamierzam ich niczym zastępować :) Przepis podoba mi się niezmiernie i chętnie wkrótce skorzystam...Jak tylko wymyślę czym zmielić sezam (młynka chyba aktualnie nie posiadam...)
~mysz 2007-10-15 00:00:00.0

Bakłażany po prowansalsku - faszerowane, z pomidorami i czosnkiem (lakto-wege)
moj debiucik baklazanowy^^ przepyszne ale: wydrolowanego (;p) baklazana najlepiej jeszcze posolic, popieprzyc i polac lekko sosem sojowym, ktory wsiagnie w baklazana.. (ja tak zrobilam i bylo jeszcze lepsze:)))
~wiechoolek 2007-10-15 00:00:00.0

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
W tradycyjnych przepisach jajo dodaja - sprawdzilam.
Ale sa tez dosyc wiarygodnie brzmiace przepisy bez, moze podam proporcje, moze beda inne:

115g czerwonej soczewicy
225g orzechow (laskowe, wloskie, sezam, ziemne, slonecznik lub jakie mamy ochote)
60g grzybow
60g bulki tartej
seler naciowy - 1 lodyga
1 mala marchew
1/2 malej cukinii
mala cebula
zabek czosnku
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka oleju slonecznikowego
pietruszka, oregano, tymianek, majeranek, papryka czerwona - po pol lyzeczki
troche wody

Zamiast warzyw mozna dodac 30 ml koncentratu pomidorowego - pyszota, polecam.
Najpierw zamaczamy soczewiczke na 1h, mielimy orzechy lub kroimy na kawalki (nie musza byc za drobne), cebulke podgrzewamy na oleju, by puscila sok. W przypadku dodawania grzybow oraz warzyw - kroimy drobno i dusimy razem z cebula). Po godzinie namaczania soczewicy, starannie odlewamy wode i dodajemy zmielone, zmiazdzone lub krojone orzechy, koncentrat pomidorowy, bulke tarta, cebulke (i warzywa), wyciskamy czosnek, przyprawy, solimy, pieprzymy i juz! (w niektorych przepisach jest tez 1 jajko)
Wklada sie do podluznej formy ugniatajac porzadnie - na 60-75 min w 190 stC.
~Gajka 2007-10-14 00:00:00.0

Szybka zapiekanka makaronowa z granulatem sojowym (wegańska)
W oryginale było surowy, ale rzeczywiście, po spieczeniu był trochę twardy. Potem zalewaliśmy to większą ilością sosu i startego tofu i już było ok. W środku i tak mięciutki i pyszny:)
~roslina 2007-10-14 00:00:00.0

Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska)
Super! Latwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. My dodalismy troszke platkow owsianych, zeby sie lepiej trzymaly kupy.
~Marysia 2007-10-13 00:00:00.0

Bhangra dip (z czerwonej soczewicy) (wegańska)
do ryżu/kaszy ok. ale nie do surowych warzyw:o
autor anonimowy 2007-10-13 00:00:00.0

Puree z fasoli i marchwi z bakaliami (wegańska)
dobre jest, ale koniecznie musi być z curry:)
~Klaudia 2007-10-13 00:00:00.0

Obwarzanki serowe (kółeczka twarożkowe) (lakto-ovo-wege)
podoba mi sie ten przepis ciastko jest bardzo smaczne dzieki!!!!!!!!!!!!!
~Ewa 2007-10-12 00:00:00.0

A może kasza z camembertem i pomidorami? (lakto-wege)
Ostatnio zauważyłem, że na serach pleśniowych typu camembert marki President jest wyraźnie napisane, że w składzie znajduje się podpuszczka mikrobiologiczna. Co do innych serów camembert producenci niestety nic nie piszą.
~jarmat79 2007-10-11 00:00:00.0

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Wczoraj piekłam. Pychotka, tylko rzeczywiście bardzo słodka. Kolejną wypróbuję z mniejszą ilością cukru :))) A i jeszcze margarynę dobrze włożyć na jakiś czas do zamrażalnika - lepiej się będzie ucierać. Chociaż ciekawi mnie też efekt z pół szklanką oleju. I jeszcze dodałabym do jabłek banana lub dwa (i też najpierw banana przydałoby się dobrze schłodzić w zamrażalniku, żeby się lepiej ucierał) :))))
~yetta 2007-10-11 00:00:00.0

Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu (wegańska)
Robie grochówkę wg. tego przepisu już chyba z 4 raz :) To o czymś świadczy i nie będę już nic więcej na jej temat pisał :)
~Sun 2007-10-10 00:00:00.0

Cukinia w panierce (w cieście) (wegańska)
A ja uwielbiam smak cukinii! najlepiej tylko z sola, ew bazylią, mniam.
~ksz 2007-10-10 00:00:00.0

Jabłka zapiekane z orzechami (ovo-wege)
dobre :)
~Beata 2007-10-09 00:00:00.0

"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
"Nalatwiejsze ciasto w swiecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic sie go nie piecze, tak, tak, tak" ;p

Smaczne, tanie, proste, szybkie i sycace! Moje jedyna uwaga to za duzo cukru jak dla mnie.
~Suhy 2007-10-08 00:00:00.0

Sałatka z ziemniaków, zielonego groszku i pieczarek (wegańska)
Bardzo ciekawe połączenie, sama bym tego nie wymyśliła :) proste a bardzo smaczne
~zgroza 2007-10-07 00:00:00.0

   677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas