7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Ciecierzyca z aromatycznym jarmużem i ziemniakami (frytkami) (wegańska) czy ktos wie moze gdzie mozna kupic nasiona jarmuzu??moze jakos sklep internetowy albo cos...bede bardzo wdzieczna:) ~Ada 2007-05-01 00:00:00.0 Babka piaskowa na 2 jajkach (lakto-ovo-wege) mi wyszła trochę za mokra, lekko "gliniasta". jakby ktoś podał dokładną temp. pieczenia (albo co to znaczy temp. "umiarkowana") to byłoby super :P ~falka 2007-05-01 00:00:00.0 Zupa zbożowa (wegańska) nie dałam rady tego ugotować, bo po 20 minutach ziemniaki były miękkie, a pszenica nadal twarda (pomimo moczenia noc i dzień) - nie wiem jak to zrobić żeby działało. miałam za to ćwiczenia żuchwy =) z reszty odlałam wodę i skręciłam na pastę - zobaczę rano co wyszło ;) ~falka 2007-04-30 00:00:00.0 Ciasto kakaowo-jogurtowe z wiśniami (bez tłuszczu) (lakto-ovo-wege) Z chęcią zrobiłabym to ciasto, ale zastanawiam się nad proporcjami... . W przepisie podane jest, że należy użyć 1 szklanki cukru, wg autora jest to 125 g. Chciałabym zauważyć, iż 1 szklanka cukru waży 220 g, a nie 125, więc nie wiem, która wielkość jest właściwa dla tego przepisu. To samo dotyczy mąki. 1.5 szkl. mąki nie waży 150g, a ok. 255 g. Nie chodzi mi o to, żeby się czepiać, ale różnica będzie kolosalna jeśli użyję 125 g cukru zamiast 220g oraz 150 g mąki zamiast 255g przy zachowaniu proporcji pozostałych składników. Pytanie więc brzmi: jakie proporcje zastosowały te osoby, które już robiły to ciasto i którym to ciasto się udało :-) Ps. Zakładam, że 1 typowa szklanka mieści 250 ml wody. ~ewa 2007-04-30 00:00:00.0 Placki ziemniaczane (wegańska) Te właśnie placki robię i zjadam. ~gzyra 2007-04-30 00:00:00.0 Kanapka z awokado (wegańska) Ja dodaje na kanapke kminek, ktory uprzednio wrzucam na rozgrzana patelnie (bez tluszczu). ~Natasha 2007-04-30 00:00:00.0 A może leczo? Z włoszczyzną i ew. z ciecierzycą (wegańska) PYCHOTKA :) nigdy nie dodawalam marchewki do lecza , ani pietruszki, ani selera , a tu prosze - wyszlo pyszne!!!! w zeszlym roku sloiczki nie dotrwaly do zimy pozdrawiam. Od czasu do czasu też dodaje kostkę sojową i przyprawiam łyżkami ostrej papryki :) ~beta78 2007-04-28 00:00:00.0 Rosół (bulion) jarski z buraczkiem i suszonym grzybkiem (wegańska) Idealny skład :] ~ankaopolanka 2007-04-27 00:00:00.0 Ciecierzyca czosnkowa z porem (wegańska) mmm, smakowało mi :)cytrynka dodaje magii! ~daffnia 2007-04-27 00:00:00.0 Sałatka ryżowa (lub makaronowa) z ogórkiem kwaszonym i oliwkami (wegańska) Przez pomylke uzylam czarnych oliwek...SALATKA REWELACJA!!! ~magz 2007-04-25 00:00:00.0 Zupa cebulowa na winie (wegańska) francuzi maja niektóre zioła w takich woreczkach, jak my herbatę ;) więc najlepszą opcją byłby woreczek, bo zupa ma nasiąknąć tylko ich smakiem- dodanie pod koniec nie spełni tej funkcji... autor anonimowy 2007-04-25 00:00:00.0 Wegańskie ciasto czekoladowe (wegańska) Do Małej Mi oraz wszystkich innych, którzy zawzięcie komentują wegańskość przepisów: dla mnie osobiście jest to małostkowe czepialstwo. Zamiast tego lepiej sie wspólnie cieszyć pysznymi bezmięsnymi potrawami i faktem, że coraz więcej osób się ku nim skłania. Weganin, który będzie chciał skorzystać z Puszkowych przepisów z pewnością sobie poradzi z doborem właściwego. Pozdrawiam wszystkich i życzę więcej luzu i życzliwości. ~Kasumi 2007-04-24 00:00:00.0 Kalafior z patelni (wegańska) Rewelacja! Dałam jeszcze marchewkę, dwa pokrojone w kostkę ziemniaczki, garść sparzonych wcześniej kiełków sojowych i curry! A następnie zdownloadowałam całą puszkkkę (na użytek własny) - bałam się, że kiedyś pójdziecie off line. Podziwiam ten spontan i radość gotowania! O to własnie chodzi. Eureka. ~Aneta 2007-04-22 00:00:00.0 Kotlety ciecierzycowo-warzywne (wegańska) bardzo smaczne kotleciki! polecam ~pandoktor 2007-04-22 00:00:00.0 Galaretka "wredna-niespodzianka-dla-mięsożerców" (wegańska) Ale czad:) Chyba załatwie tak moich domowników:] Galaretki jeszcze nie robiłam...Niezbyt wierzę w moje umiejętności kulinarne, nie wiem - może kiedyś:) Ale po przeczytaniu przepisu wydaje mi się że bedzie niezła:] Hehe:) Trzeba nam więcej takich Wrednych Niespodzianek Dla Mięsożerców (ja kiedyś podałam mojemu tacie kotlety sojowie. Nie zauważył że to nie mięso:)) pozdrawiam:) ~Lynniątko 2007-04-22 00:00:00.0 "Jajecznica" sojowa z cebulą (wegańska) W wersji "klasycznej" przypominała mi trochę kaszankę ;) Ale moge sie mylić bo smak kaszanki w moim przypadku to mgliste wspomnienie z dzieciństwa autor anonimowy 2007-04-21 00:00:00.0 "Jajecznica" sojowa z cebulą (wegańska) pyszna! jeszcze z pomidorkami i szczypiorkiem i duuuuzo pieprzu mniam mniam!! Kto by sie spodziewał że to takie proste :) autor anonimowy 2007-04-21 00:00:00.0 Babka piaskowo-makowa (lakto-ovo-wege) Ten przepis jest magiczny albo to szczęście początkującego :))) Babka się udała! Piekłam w okrągłej blaszce na 160 stopni, jak się zarumieniła zmniejszyłam na 150. To moja pierwsza babka, więc jestem w szoku. Do rzeczy - dla mnie trochę za słodka, zmniejszam cukier do 3/4 szklanki. ~falka 2007-04-21 00:00:00.0 Pokrzywy w majonezie (ovo-wege) Proponuję sparzyć pokrzywy przed posiekaniem i dodaniem reszty składników. Ktoś mi kiedyś powiedział, że robi się tak aby nie parzyły. Przepis dobry, właśnie jestem w trakcie degustacji:) Pozdrawiam:) ~Lynne 2007-04-21 00:00:00.0 Wegańskie ciasto czekoladowe (wegańska) to zalezy od rodzaju czekolady:) autor anonimowy 2007-04-21 00:00:00.0 Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach (wegańska) ja placki ajdłam na węgrzech... i miło wspominam tą chwile. a teraz sama robie w domu i poprostu... mniam..mniam...mniam :p plecam ~Dagusia 2007-04-20 00:00:00.0 Barszcz "purpura kardynalska" (czysty, z jabłkiem) (wegańska) Dzięki, ale brakuje mi info, kiedy dodajemy te zioła? ~Aneta 2007-04-20 00:00:00.0 Zupa cebulowa na winie (wegańska) Dzięki za przepis. Mam pytanie odnośnie "wyjmowania" później tych ziół. Ja mam je w stanie "sproszkowanym", czyli jak, wkładam je np. do jakiegoś lnianego woreczka, żeby je później wyjąć, czy też lepiej dodać pod sam koniec i już je tam zostawić? ~Aneta 2007-04-20 00:00:00.0 Kompot jabłkowy z suszonymi morelami (wegańska) Morele i figi namoczone na noc,zmiksowałem z jabłkami cynamonem i imbirem,z dodatkiem wody.dobre ale słodkie:) ~purqu 2007-04-18 00:00:00.0 Samosy - pierożki hinduskie nadziewane groszkiem zielonym i ziemniakami (wegańska) Brawo za brak cebuli/czosnku dla wegan. Pozostali umilą sobie smak dodając sporo czosneczku! ~JWG 2007-04-18 00:00:00.0 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |