7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Pasta drożdżowa (cebulowo-drożdżowa) z majerankiem (wegańska) w smaku jest rewelacja ale moja rada przed zjedzeniem nalezy zatkac nos nastepnie wsunac kanapke do ust ugryzc...........:-) ~nachez 2003-09-25 00:00:00.0 Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska) wypas! ja bylam zdeterminowana by zjesc cos z polskiej kuchni.jestem za granica a tutaj nie maja sera twarogowego natomiast maja tofu.przyznam ze smak jest lepszy,a nie bylam zwolenniczka tofu do tej potrawy! ~wmn-ka 2003-09-22 00:00:00.0 Pigwówka na miodzie (wegańska+miód) SUPER!!!! Dziekujemy za pomysl... ~alionka@tlen.pl 2003-09-22 00:00:00.0 Kalafior marynowany (w słoikach) (wegańska) Bardzo dziękuję! Uwielbiam kalafior! Zwłaszcza zimą... ~M -3 2003-09-22 00:00:00.0 Crostini (lakto-wege) Pozdrowienia od fana Crostini ;-) ~Rafal 2003-09-20 00:00:00.0 Ciacha owsiane z bakaliami w kilku wersjach smakowych (wegańska) faktycznie ciacha dobre. mam tylko jedną radę dla tych, którzy się skuszą: jeśli chcecie żeby ciacha były słodkie dodajcie więcej miodku bo inaczej smak pozostanie dość neutralny. lena 2003-09-20 00:00:00.0 Lekarstwo (syrop) na przeziębienie (wegańska) a jeśli powiem że mi smakowało to wyjde na zwyrola? :) lena 2003-09-20 00:00:00.0 Tarta z węgierek (lakto-ovo-wege) przyznaję - nie umiem piec, ale kupiłam tyle śliwek węgierek, że nie mogłam niczego nie upiec. zaczelam od nie lada wyzwania - tarty. oczywiscie porazka. poczytalam jednak co nieco, jak piec tarty dla poczatkujacych, upieklam drugi raz i wlasnie jem to pyszne ciasto. uwagi do przepisu: 1. spodobal mi sie, bo ma 1,5 jajka; prawie wcale cukru; zaintrygowala mnie pianka z cynamonem 2. nie uzylam herbatnikow 3. ciasto kruche szybko trzeba zagniesc i krociotenko wyrabiac (tyle co nic) 4. pieklam tak: wpierw ciasto z pianka, bez sliwek (po pierwszej nieudanej probie stwierdzilam, ze sa za ciezkie i puszczaja b. duzo soku, co nie pozwala podrosnac ciastu i w ogole zakalec), ostatnie 10 min pieczenia: wyjmuje ciasto, ukladam sliwki i myk! do piekarnika. po pieczeniu, gdy wystyglo, bylo wg mnie ciut za suche - nie mialam pod reka galaretki (to wersja do poczatkujacych w tartach), wiec polalam ok. pol kubkiem kisielu goracy kubek. dobre 5. tarta musi byc cienka!ciasto surowe, ok. 5-7 mm. powodzenia! ~che 2003-09-19 00:00:00.0 Dynia duszona z grzybami (wegańska) zrobilam z dodatkiem pieczarek. durzucilam tez troche posiekanej cebuli. odrobina zmiazdzonego czosnku tez bylaby rewelacyjnym dodatkiem :) pycha! autor anonimowy 2003-09-18 00:00:00.0 Ciacha owsiane z bakaliami w kilku wersjach smakowych (wegańska) powiem w trzech słowach - są bardzo pyszne ~wer 2003-09-15 00:00:00.0 Zielone pierogi ze szpinakowym ciastem i nadzieniem z soczewicy lub soi (lakto-wege) pierożki są po prostu pyyyyszne! Świetnie wyglądają, świetnie smakują :) Łakomczuchom polecam zrobienie większej ilości farszu bo jeśli nie możecie sie powstrzymać przed podjadaniem może Wam go zabraknąć :) lena 2003-09-14 00:00:00.0 Deser: banan z orzechami laskowymi (wegańska) świetny deser terz go zrobie ~wer 2003-09-14 00:00:00.0 Grzanki serowo-czosnkowe (lakto-wege) Mniaaaam!!! "Brzmi" pysznie! Jak skończę się "odgrubiać", to na pewno się skuszę!!! :o) ~Clarice 2003-09-12 00:00:00.0 Bananowiec niebananalny (przekładany) (wegańska) mmmmmmmmmmmmmmmm pycha! Juz dawno nie jadlam takich lakoci. Skusilam sie nazwa a teraz popadlam w uwielbienie!!! Caluski, bananowa:)))) dziewczyna /MONIA ~sunny 2003-09-12 00:00:00.0 Dynia marynowana z goździkami, cynamonem i estragonem (wegańska) pychota zrobilem i sprobowalem autor anonimowy 2003-09-10 00:00:00.0 Spolszczone warzywka po chińsku (wegańska) fenkuł to takie warzywo (notabene afrodyzjak i dobre na potencje :) o bulwiastym wygladzie, bialo i jasnozielonym kolorze i anyzkowym smaku. do kupienia w hipermarketach typu Auchan. Rena 2003-09-10 00:00:00.0 Chilli con lentilles (wegańska) no właśnie jestem w trakcie przygotoywania tej potrawy...zapowiada siue fantastycznie...dorzuciłem troszke papryki czerwopnej zielonej i pomaranczowej...tak dla uzyskania lepszej kolorystyki;) bo jedzenie to przeciez takze wrazenia wizulane ~xJASONx 2003-09-10 00:00:00.0 Spolszczone warzywka po chińsku (wegańska) no wszystko ekstra, tylko co to jest ten FENKUŁ?! ~zoinx 2003-09-09 00:00:00.0 Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą (wegańska) Dzieciństwo spędziłem na Podkarpaciu stąd nie wyobrażam sobie wigilii bez kwasu (sam dodję tu: kwasu wigilijnego, ale w moich stronach rodzinnych mówiło się po prostu: kwas) Gotowało się go wyłącznie na wigilię. Choć mieszkam obecnie w Gdańsku w mojej rodzinie na wigilię zawsze jest kwas. Jest to "kapuśniak bez kapusty". Oto przepis - taki jak przedyktowała mi moja (nieżyjąca już) Mama: Dwie główki kapusty poszatkować, włożyć do odpowiednio dużego garnka (może być emaliowany), posolić, dodać trochę kwaśnego ciasta z dzieży (zastępczo chleba ?), zalać ciepłą wodą i odstawić pod przykryciem na ok 10 dni. Z kapusty ugotować kapuśniak lub bigos. Kwas przegotować, dodać tyle wody, by nie był zbyt kwaśny (a więc do smaku). Włożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę, pietruszkę i marchew (pokrojone niezbyt drobno). Grzyby suszone ugotować osobno (w kwasie źle się gotują) i wlać do kwasu. Dodać tłuszczu. Po jakimś czasie włożyć kaszę jęczmienną. Na koniec zrobić zasmażkę i wlać do zupy (można nie dodawać zasmażki). Moje uwagi: UWAGA I: Kiszenie własnej kapusty jest konieczne, bo w sklepie kwasu się nie dostanie; ukiszoną kapustę odsączają i pakują w plasykowe worki "na sucho". Można sobie radzić zalewając "sklepową" kiszoną kapustę wodą i odcedzając. UWAGA II: Ja do kiszenie nie dodaję ani ciasta (niby skąd ?!), ani wody. Ubijam drewnianą pałką tak aż kapusta sama puści sok. UWAGA III: Cebulę dobrze jest po pokrojeniu przypiec na płytce. UWAGA IV: Tłuszcz to masło, w oryginalnym przepisie dawano bodajże olej. Olej lniany. UWAGA V: Ja (my, bo gotujemy wspólnie z żoną) nie daję (-emy) zasmażki. Tłuszcz (masło) dajemy jak nie zapomnimy. I tak wszyscy są zawsze zachwyceni. ~Testep 2003-09-09 00:00:00.0 Brokuły z ziemniakami w żółtym sosie (lakto-wege) Wlasnie skonczylam gotowac i musze stwierdzic ze jest... pyszneee!!!! Jeli ktos tak jak ja lubi potrawy ze stopionym zoltym serem, mozna na koniec posypac startym i odczekac chwile. palce lizac! ~Despair 2003-09-05 00:00:00.0 Aromatyczne ziemniaczki zapiekane (wegańska) A pieczone ziemniaki są pyyyszneeeee jak się ich całkowicie nie gotuje najpierw(najlepiej jak się ich nie gotuje wcale[jak są młode] albo jak się je tylko z 10 minut obgotowuje[jak są stare:)]). I baaardzo dobrze smakują przyprawione papryczką(taką w proszku) no i oczywiście kurkumą...i do tego jak wyglądają.....ech... :) kania 2003-09-04 00:00:00.0 Ryż pieczony z jabłkami i rodzynkami (wegańska) tego szukalam aaa 2003-09-02 00:00:00.0 wino śliwkowe (wegańska) Ja osobiście doradzałbym urzycie drożdzy winnych. Najlepsze do wina śliwkowego są: - Madeira, Portwein, Tokaj. autor anonimowy 2003-09-02 00:00:00.0 Ajntopf / Eintopf - wielowarzywne danie jednogarnkowe (lakto-wege) A dokładniej - Eintopf - jeden garnek. ~Jaana 2003-08-31 00:00:00.0 Trooskavka (wegańska) galaretki wegetariankie robi sie a agaru (substancja otrzymywana z glonow). a samo slowo "agar" w jakims jezyku znaczy wlasnie "galaretka". Rena 2003-08-31 00:00:00.0 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |