7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784    


Pasta drożdżowa (cebulowo-drożdżowa) z majerankiem (wegańska)
w smaku jest rewelacja ale moja rada przed zjedzeniem nalezy zatkac nos nastepnie wsunac kanapke do ust ugryzc...........:-)
~nachez 2003-09-25 00:00:00.0

Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska)
wypas! ja bylam zdeterminowana by zjesc cos z polskiej kuchni.jestem za granica a tutaj nie maja sera twarogowego natomiast maja tofu.przyznam ze smak jest lepszy,a nie bylam zwolenniczka tofu do tej potrawy!
~wmn-ka 2003-09-22 00:00:00.0

Pigwówka na miodzie (wegańska+miód)
SUPER!!!! Dziekujemy za pomysl...
~alionka@tlen.pl 2003-09-22 00:00:00.0

Kalafior marynowany (w słoikach) (wegańska)
Bardzo dziękuję! Uwielbiam kalafior! Zwłaszcza zimą...
~M -3 2003-09-22 00:00:00.0

Crostini (lakto-wege)
Pozdrowienia od fana Crostini ;-)
~Rafal 2003-09-20 00:00:00.0

Ciacha owsiane z bakaliami w kilku wersjach smakowych (wegańska)
faktycznie ciacha dobre. mam tylko jedną radę dla tych, którzy się skuszą: jeśli chcecie żeby ciacha były słodkie dodajcie więcej miodku bo inaczej smak pozostanie dość neutralny.
lena 2003-09-20 00:00:00.0

Lekarstwo (syrop) na przeziębienie (wegańska)
a jeśli powiem że mi smakowało to wyjde na zwyrola? :)
lena 2003-09-20 00:00:00.0

Tarta z węgierek (lakto-ovo-wege)
przyznaję - nie umiem piec, ale kupiłam tyle śliwek węgierek, że nie mogłam niczego nie upiec. zaczelam od nie lada wyzwania - tarty. oczywiscie porazka.
poczytalam jednak co nieco, jak piec tarty dla poczatkujacych, upieklam drugi raz i wlasnie jem to pyszne ciasto.
uwagi do przepisu:
1. spodobal mi sie, bo ma 1,5 jajka; prawie wcale cukru; zaintrygowala mnie pianka z cynamonem
2. nie uzylam herbatnikow
3. ciasto kruche szybko trzeba zagniesc i krociotenko wyrabiac (tyle co nic)
4. pieklam tak: wpierw ciasto z pianka, bez sliwek (po pierwszej nieudanej probie stwierdzilam, ze sa za ciezkie i puszczaja b. duzo soku, co nie pozwala podrosnac ciastu i w ogole zakalec), ostatnie 10 min pieczenia: wyjmuje ciasto, ukladam sliwki i myk! do piekarnika.
po pieczeniu, gdy wystyglo, bylo wg mnie ciut za suche - nie mialam pod reka galaretki (to wersja do poczatkujacych w tartach), wiec polalam ok. pol kubkiem kisielu goracy kubek. dobre
5. tarta musi byc cienka!ciasto surowe, ok. 5-7 mm.
powodzenia!
~che 2003-09-19 00:00:00.0

Dynia duszona z grzybami (wegańska)
zrobilam z dodatkiem pieczarek. durzucilam tez troche posiekanej cebuli. odrobina zmiazdzonego czosnku tez bylaby rewelacyjnym dodatkiem :) pycha!
autor anonimowy 2003-09-18 00:00:00.0

Ciacha owsiane z bakaliami w kilku wersjach smakowych (wegańska)
powiem w trzech słowach - są bardzo pyszne
~wer 2003-09-15 00:00:00.0

Zielone pierogi ze szpinakowym ciastem i nadzieniem z soczewicy lub soi (lakto-wege)
pierożki są po prostu pyyyyszne! Świetnie wyglądają, świetnie smakują :) Łakomczuchom polecam zrobienie większej ilości farszu bo jeśli nie możecie sie powstrzymać przed podjadaniem może Wam go zabraknąć :)
lena 2003-09-14 00:00:00.0

Deser: banan z orzechami laskowymi (wegańska)
świetny deser terz go zrobie
~wer 2003-09-14 00:00:00.0

Grzanki serowo-czosnkowe (lakto-wege)
Mniaaaam!!! "Brzmi" pysznie! Jak skończę się "odgrubiać", to na pewno się skuszę!!! :o)
~Clarice 2003-09-12 00:00:00.0

Bananowiec niebananalny (przekładany) (wegańska)
mmmmmmmmmmmmmmmm pycha! Juz dawno nie jadlam takich lakoci. Skusilam sie nazwa a teraz popadlam w uwielbienie!!! Caluski, bananowa:)))) dziewczyna /MONIA
~sunny 2003-09-12 00:00:00.0

Dynia marynowana z goździkami, cynamonem i estragonem (wegańska)
pychota zrobilem i sprobowalem
autor anonimowy 2003-09-10 00:00:00.0

Spolszczone warzywka po chińsku (wegańska)
fenkuł to takie warzywo (notabene afrodyzjak i dobre na potencje :) o bulwiastym wygladzie, bialo i jasnozielonym kolorze i anyzkowym smaku. do kupienia w hipermarketach typu Auchan.
Rena 2003-09-10 00:00:00.0

Chilli con lentilles (wegańska)
no właśnie jestem w trakcie przygotoywania tej potrawy...zapowiada siue fantastycznie...dorzuciłem troszke papryki czerwopnej zielonej i pomaranczowej...tak dla uzyskania lepszej kolorystyki;) bo jedzenie to przeciez takze wrazenia wizulane
~xJASONx 2003-09-10 00:00:00.0

Spolszczone warzywka po chińsku (wegańska)
no wszystko ekstra, tylko co to jest ten FENKUŁ?!
~zoinx 2003-09-09 00:00:00.0

Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą (wegańska)
Dzieciństwo spędziłem na Podkarpaciu stąd nie wyobrażam sobie wigilii bez kwasu (sam dodję tu: kwasu wigilijnego, ale w moich stronach rodzinnych mówiło się po prostu: kwas) Gotowało się go wyłącznie na wigilię.
Choć mieszkam obecnie w Gdańsku w mojej rodzinie na wigilię zawsze jest kwas.
Jest to "kapuśniak bez kapusty".
Oto przepis - taki jak przedyktowała mi moja (nieżyjąca już) Mama:

Dwie główki kapusty poszatkować, włożyć do odpowiednio dużego garnka (może być emaliowany), posolić, dodać trochę kwaśnego ciasta z dzieży (zastępczo chleba ?), zalać ciepłą wodą i odstawić pod przykryciem na ok 10 dni.

Z kapusty ugotować kapuśniak lub bigos.
Kwas przegotować, dodać tyle wody, by nie był zbyt kwaśny (a więc do smaku). Włożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę, pietruszkę i marchew (pokrojone niezbyt drobno). Grzyby suszone ugotować osobno (w kwasie źle się gotują) i wlać do kwasu. Dodać tłuszczu. Po jakimś czasie włożyć kaszę jęczmienną.
Na koniec zrobić zasmażkę i wlać do zupy (można nie dodawać zasmażki).

Moje uwagi:
UWAGA I: Kiszenie własnej kapusty jest konieczne, bo w sklepie kwasu się nie dostanie; ukiszoną kapustę odsączają i pakują w plasykowe worki "na sucho". Można sobie radzić zalewając "sklepową" kiszoną kapustę wodą i odcedzając.
UWAGA II: Ja do kiszenie nie dodaję ani ciasta (niby skąd ?!), ani wody. Ubijam drewnianą pałką tak aż kapusta sama puści sok.
UWAGA III: Cebulę dobrze jest po pokrojeniu przypiec na płytce.
UWAGA IV: Tłuszcz to masło, w oryginalnym przepisie dawano bodajże olej. Olej lniany.
UWAGA V: Ja (my, bo gotujemy wspólnie z żoną) nie daję (-emy) zasmażki. Tłuszcz (masło) dajemy jak nie zapomnimy. I tak wszyscy są zawsze zachwyceni.
~Testep 2003-09-09 00:00:00.0

Brokuły z ziemniakami w żółtym sosie (lakto-wege)
Wlasnie skonczylam gotowac i musze stwierdzic ze jest... pyszneee!!!! Jeli ktos tak jak ja lubi potrawy ze stopionym zoltym serem, mozna na koniec posypac startym i odczekac chwile. palce lizac!
~Despair 2003-09-05 00:00:00.0

Aromatyczne ziemniaczki zapiekane (wegańska)
A pieczone ziemniaki są pyyyszneeeee jak się ich całkowicie nie gotuje najpierw(najlepiej jak się ich nie gotuje wcale[jak są młode] albo jak się je tylko z 10 minut obgotowuje[jak są stare:)]). I baaardzo dobrze smakują przyprawione papryczką(taką w proszku) no i oczywiście kurkumą...i do tego jak wyglądają.....ech... :)
kania 2003-09-04 00:00:00.0

Ryż pieczony z jabłkami i rodzynkami (wegańska)
tego szukalam
aaa 2003-09-02 00:00:00.0

wino śliwkowe (wegańska)
Ja osobiście doradzałbym urzycie drożdzy winnych. Najlepsze do wina śliwkowego są:
- Madeira, Portwein, Tokaj.
autor anonimowy 2003-09-02 00:00:00.0

Ajntopf / Eintopf - wielowarzywne danie jednogarnkowe (lakto-wege)
A dokładniej - Eintopf - jeden garnek.
~Jaana 2003-08-31 00:00:00.0

Trooskavka (wegańska)
galaretki wegetariankie robi sie a agaru (substancja otrzymywana z glonow). a samo slowo "agar" w jakims jezyku znaczy wlasnie "galaretka".
Rena 2003-08-31 00:00:00.0

   774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas