Lily: "Inspiracją był dla mnie program, w którym robili wegetariańskie hamburgery z ciecierzycy i bulguru, tylko tam takim tłuczkiem do ziemniaków to rozbijali :) Ja nie mam, więc miksowałam."
Vlada: "To jest potrawa z regionów, z których pochodzę. Wg Makłowicza i pewnie większości społeczeństwa polskiego żurek robi się z mąki razowej a biały barszcz z mąki żytniej, ale w moich rodzinnych okolicach biały barszcz to po prostu zupa z kwasu z kapusty kiszonej."
Znane na cały świat, danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie hiszpańsko - meksykańskim stanem. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne", co oznacza "papryki z mięsem".
Do stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie japońskie chrupki z wodorostów, które kupiłam w Realu XD Pierońsko drogie, taniej wychodzi robić w domu...