Sałatka pochodząca z kuchni libańskiej. Oryginalnie robiona z kaszy bulgur, ale ja pokochałam jej podróbę kupowaną w supermarketach we Francji i ten przepis jest najbardziej zbliżony do tego ideału;) Idealna do zabrania na lunch do pracy - sycąca i... raczej bezwonna:)
Moja ulubiona zupa pomidorowa. Przepyszna, bo... jest najbardziej pomidorowa na świecie. Esencja śródziemnomorza... Potrzebne są tylko prawdziwe, pachnące pomidory, więc należy się spieszyć, póki jest sezon...
Ostatnio odkryłam w sklepie czekoladę gorzką z orzechami, ale z obawy że zjem ją całą xd nie kupiłam. Ochota na słodycze jednak nie minęła i powstało to.
Robiona u koleżanki, ciekawa alternatywa dla jedzenia kotletów sojowych z ketchupem:) Trochę inspiracji kuchnią meksykańską, ostre, ale bardzo smaczne!:) Dla odchudzających się - jedna tortilla to ok. 400 kcal.
Kiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
Prawie w każdej wege książce kucharskiej jest przepis na fasolę z kukurydzą ;) Jedno z drugim smakuje pysznie, jest tanie i nie trzeba się narobić, a żarcia kupę. Podaję swoją wersję, trochę urozmaiconą :)
Niby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :)