puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Kabaczki nadziewane "Etty"
Kupiłem na targu bardzo tanie, nieduże kabaczki i chciałem z nich zrobić coś ciekawego - poszperałem po książkach i znalazłem przepis, do którego jeszcze na pewno wrócę.
-
-
-
Marchew na ostro (kuchnia krymska)
Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.
-
Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Olga Smile: 'Jest to przepis o czysto włoskim rodowodzie. Pomidory suszone zalane później oliwą używane są głównie jako zimna przekąska, jako główny składnik spaghetti (spaghetti, suszone pomidory, świeże listki bazylii, parmezan – super!), a ja najbardziej lubię jeść je prosto ze słoika, położyć na świeżej bagietce z masłem i zajadać z apetytem.'
-
Sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów
autor: ryfka
dieta: wegańska
Majana: "Baaardzo mi posmakowała ta sałatka, jest bardzo syta, a składniki naprawdę świetnie się komponują. Sałatkę zjadłam na obiadek :) Przepis znalazłam w sieci, a jedyną moją modyfikacją było dodanie ziaren słonecznika zamiast kiełków tegoż."
-
-
Macaroni & Cheese
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Agatajot: "Oglądasz amerykański serial. Co czeka na bohaterów w piekarniku? Oczywiście ciepła kolacja! A w co drugim przypadku będzie to makaron z serem. Do przepisu używa się tradycyjnie makaronu 'kolanek', tak zrobiłam i ja. Do nich kremowy, serowy sos, z przypieczoną na brązowo warstwą na wierzchu. Klasyczne włosko-amerykańskie połączenie prostych składników, z gwarancją świetnego efektu końcowego!"
-
-
Mrożona Yerba Mate
autor: ~Tamara
dieta: wegańska & RAW
Mimo przeważającej deszczowej aury, wakacyjne upały atakują nas bezlitośnie. Taki stan (stety - niestety) może utrzymać się jeszcze ponad dwa miesiące. Proponujemy sprawdzony przepis na "ochłodnik" na bazie yerba mate w saszetkach.
-
Pieczarki w sosie własnym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Bardzo dobre do chleba, kopytek albo jako dodatek do ziemniaków i surówki. W restauracji, z której wzięty jest przepis, podaje się je do chleba z dodatkiem chilli.
-
Crema catalana
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Deser, który powstał na Oxfordzkim uniwersytecie, rozpowszechnił się na cały świat. Najbardziej popularny jest w kuchni francuskiej. Mój mąż przyniósł przepis z restauracji, w której kucharzy, i zrobił mi dzisiaj słodką niespodziankę.
-
Mleko z kaszy jaglanej i moreli suszonych
autor: ~pat
dieta: wegańska
Można użyć np. do przyrządzania kaszek i płatków śniadaniowych.
Bajaderka: "Kombinacji jest wiele i myślę, że warto zacząć wprowadzać maluchom takie właśnie mleczka... moja Jagoda lubiła jaglano-jabłkowe, jaglano-jagodowe, jaglano-morelowe... smaczek mają lekko słodki..."
-
-
-
Biszkopt mojej cioci
Zdziwiłam się ;) Doskonały do tortów.
-
Lody bananowo-maślankowe
Jak najbardziej nie czuć że banan
-
-
Zupka, która mówi: zjedz mnie, jestem taka bogata w żelazo!
autor: ~pat
dieta: wegańska
Euridice: "Zupkę (w sumie powinnam napisać: papkę) charakteryzuje wysoka zawartość żelaza. :) Powinniśmy otrzymać smakowite danie, z wyraźną nutą morską (glony ;) ). Melanż smaków: szczypiorkowego, natki i bazylii uważam za bardzo udany, Lusia też, bo zjadła wszystko w mgnieniu oka. Drobna surowa marchewka to element pro-witariański ;)"
-
Papka marchewkowa jako pierwsza zupka maluszka
autor: ~pat
dieta: wegańska
Ten przepis to właściwie zbiór rad na temat pierwszych posiłków skompilowany na podstawie wypowiedzi z forum wegedzieciak.pl.
Ok. 5-6 go miesiąca, kiedy maluch zaczyna przejawiać zainteresowanie jedzeniem dorosłych, można mu zacząć podawać zupki-papki.
Alcia: "najpierw marchewka (przykładowo), potem ona z ziemniakiem, potem ziemniak z np. burakiem (ja dokładnie tak robiłam), z dynią.. Dodawałam nowe warzywa co jakieś 3 dni. Jest tego tak dużo, że i tak zajmie to sporo czasu :) (ziemniak, dynia, marchewka, pietruszka, burak, ryż, por, groszek itp itd). 3 składniki zaczęłam po jakichś 2 tygodniach. Tłuszcz można dodawać od początku, maleńką ilość."
-
Letnie naleśniki z owocami (nadzienie)
Owoce świetnie komponują się smakowo i kolorystycznie :) Dzięki płatkom migdałowym naleśniki wyglądają jeszcze atrakcyjniej. Genialne na obiad lub weekendowe śniadanie.
-
Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili
Dostałem kiedyś słoik od koleżanki... Otworzyłem i przeżyłem przepiękną przygodę smakową. Mieszanka słodko-kwaśna z dużą dawką ostrości... Bardzo łatwe do przyrządzenia, choć długotrwałe...
-
-
-
|