Świetny patent na lato - sosu się nie gotuje, więc jedynym poświęceniem, jeśli jest gorąco, jest ugotowanie makaronu. Praktyczne i pyszne :) No i niekoniecznie musi być do spaghetti, ale ja tak wolę :)
Ja tam lubię pasty z grochu :) Wcześniej zazw. jadłam puree z dodatkiem m.in. majeranku, ale doszłam do wniosku że czas na zmiany :) Fava to potrawa z kuchni greckiej.
Moja wersja musaki jest wymyślona specjalnie dla moich gości wege, podczas gdy reszta zjada mięsną wersję tego dania. Przy małym nakładzie pracy można zadowolić wszystkich...
Ela: "Paluszki, orzeszki i inne słone przekąski lubi prawie każdy i znikają nie wiadomo kiedy. Bardzo często mówi się jak negatywny wpływ mają na nasze zdrowie. Ale o prażonej ciecierzycy na pewno nikt tak nie powie, a przypomina orzeszki arachidowe:-). Pikantność można uregulować samemu, odradzam jedynie pominiecie oregano i słodkiej papryki, bo bez nich to już nie to samo."
Ela: "Bardzo popularne w Grecji i Turcji Imam bayildi czyli imam zemdlał. Pyszny bakłażan z nadzieniem znika w mig i polecam od razu robić z podwójnej, a nawet potrójnej porcji jeśli macie gości."
Majanaboxing: "Podobno jest to ulubiona potrawa florentyńczyków, jeśli tak jest naprawdę, to wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę pyszna! Podobno najbardziej smakuje, kiedy ugotuje się ją w glinianym garnku, muszę uwierzyć na słowo, bo takiego garnka nie posiadam. Polecam, pyszności! :)"