puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Lecsó (leczo) z zielem angielskim i liściem laurowym
autor: ryfka
dieta: wegańska
Potrawa kuchni węgierskiej. W mojej wersji jest raczej bardzo gęstą zupą niż potrawką.
-
"Jajecznica" z okary z cebulą i ziołami
Mam zawsze problem z okarą. W ogóle nie za bardzo lubię kotlety. Szkoda mi ją wyrzucać jako produkt uboczny produkcji mleka sojowego!:) Wiec wymyśliłam sobie na szybko takie coś i
eksperyment przeszedł moje oczekiwania!:)
-
-
Sycący, bardzo szybki, pomidorowo-serowy sos do spaghetti
Jest to klasyczny przepis na spaghetti z dodatkiem żółtego sera, żeby w sosie pływało coś sycącego :) Nieziemsko smaczny, szybki i bardzo sycący! Jeden z moich ulubionych przepisów.
-
Jarzynka z ogórków gruntowych
Pyszne na grzance albo z ziemniaczkami startymi w talarki i podsmażonymi na patelni, a nawet ze zwykłymi ziemniakami pyszne... :)
-
-
Kalafior w sosie serowym (mmm...)
autor: ~katka
dieta: lakto-wege
Jak robiłam to pierwszy raz, to trochę się bałam, czy będzie zjadliwe, ale jest naprawdę pychotne:)
-
Deser rabarbarowy z jogurtem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Autrka: "Jest to deser, który intensywny smak kompotu rabarbarowego przełamuje smakiem delikatnego jogurtu naturalnego"
-
-
Koktajl mleczny rabarbarowo-pomarańczowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Autorka: "Ten koktajl łączy mleko z owocami, czyli to, co lubię. Jest słodki, ale nie przesłodzony. Orzeźwiający, dzięki kwaskowemu rabarbarowi. Szybki do wykonania, gdyż rabarbar gotuje się tylko kilka minut."
-
Kopytka
autor: ryfka
dieta: ovo-wege
Uniwersalne, do podawania ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota: z sosami, np. pieczarkowym lub koperkowym, ze śmietaną, z bułką tartą, gotowane, odsmażane lub pieczone. Ja bardzo lubię kopytka podane w dość niekonwencjonalny sposób - smażone z sypką papryką i posypane parmezanem.
-
Szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem
Sos łączy kwaskowy, słony i słodki smak. Miesza się w nim aromat limonki i słodu. Do tego podprażony sezam - boskie :) Danie efektowne w wyglądzie i wspaniałe w smaku.
-
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
-
-
-
Sałata z dodatkiem ziół i kwiatów
autor: Dana
dieta: lakto-wege
Dostęp do ziół i kwiatów z ekologicznych terenów pozwala wzbogacić, urozmaicić i ubarwić nasze surówki. Na ogół zapominamy, że wiele tzw. popularnych chwastów ma własności lecznicze i można je stosować również w kuchni.
-
Kompot, kisiel lub zupa rabarbarowa z melisą
autor: Dana
dieta: wegańska
Świeża melisa zastępuje też skórkę cytrynową, znacznie poprawia smak i aromat powyższych (i nie tylko) potraw.
-
Penne Brokoli - zapiekanka z brokułami
autor: ~Martuś!
dieta: lakto-wege
Potrawa naprawdę smaczna. Idealna na rodzinne obiady oraz kolacje tylko we dwoje :)
-
Makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym i tofu
autor: ryfka
dieta: wegańska
Jakiś czas temu jadłam w restauracji sos zrobiony w ten właśnie sposób, z tą tylko różnicą, że był podawany do takich małych, okrągłych włoskich pierożków z farszem z koziego sera (niestety nie pamiętam jak się nazywały, może ktoś wie? albo zna przepis?). Danie było rewelacyjne! Ale sos ten doskonale pasuje też do makaronu. Od siebie dodałam jeszcze smażone tofu.
-
Tzatziki (cacyki)
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Szyman: "Tzatziki, na które podałem przepis, pochodzą od Greka, który był szefem kuchni w restauracji, gdzie ja mam teraz przyjemność szefować i staram się trzymać wyuczonej receptury.
(...) Cacyki nie jest nazwą spolszczoną, tylko nazwą turecką (wym. dżadżik), a tzatziki nazwą grecką. Stanowi obok taramasalata, melitzanosalata i dip piperado trzon greckich mazideł. Głównym składnikiem tzatzika jest jogurt grecki: gęsty i kwaśniejszy niż rodzime produkty. Dostępny już w Polsce."
-
-
Kalafior w sosie szpinakowym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Jako dodatek do ziemniaków, makaronów, ryżu lub jako samodzielne danie.
-
-
Grzanki "pytlane"
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Mój synek uwielbia te grzanki, czasem robię mu je na śniadanie jako alternatywę dla kanapek.
-
"Serek i mleko" z namoczonych nerkowców
Myślę, że wszystkim miłośnikom nerkowców (ale i nie tylko im) ten przepis przypadnie do gustu ;-) Z mojego długiego opisu wydaję się to czasochłonne, ale wierzcie mi, bez czasu namaczania robię to w 10 minut ;-) Smacznego!
|