Z braku makaronu zrobiłam go wczoraj sama i wyszedł pyszny. Trochę podobny do ciasta pierogowego ^^ Makaron jest mniej czasochłonny niż się może wydawać. Wychodzi delikatny i pyszny ^^
Danie po raz pierwszy zrobiłam wczoraj. Można zrobić, jak się nie ma prawie niczego w lodówce ;] Mam nadzieję, że będzie smakowało ;] Nawet moja mama, która boi się moich wyczynów kulinarnych, była zachwycona. Zapach pieczarek robi swoje ;]
Zupa powstała spontanicznie z miłości do przecierów i soczewicy :) Fajna na zimę albo chłodne jesienne wieczory (chociaż ja ją również latem pałaszuję).
Przepis stosuję od wieeeelu lat - sprawdza się znakomicie. Pracę można podzielić na 2 etapy, za każdym razem robiąc 10 kg. Ja wolę za jednym zamachem. Kto robi ogórki pierwszy raz, może zacząć od 4-5 kg, bo bez wprawy w układaniu może być ciężko.
Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
Kolejny przepis, który można wykorzystywać w nieskończoność, ponieważ dzięki małym modyfikacjom nigdy się nie znudzi. A nasi domownicy/ goście będą przekonani, że ciągle wymyślamy dla nich coś nowego.
Seitan jest w przygotowaniu nietrudny, lecz trochę czasochłonny. Nie należy przesadzać z objadaniem się seitanem ze względu na wysoką zawartość białka (jest to po prostu przyprawiony gluten). Można go piec, smażyć, grillować, wędzić itd. A później podawać z ryżem, z ziemniakami, z chlebem, jak kto woli. Bardzo dobry jest wystudzony seitan w bułce z warzywami i sosem. Smacznego!