Potrawa ta, jeśli wierzyć przesądom, jest odpowiednia na Sylwestra i wigilijne przyjęcie. Ma bowiem przynosić w nadchodzącym roku pieniądze (a właściwie kasza jaglana). Smakuje świetnie.
Jest to potrawa turecka robiona przez kobiety w dni targowe, gdyż miały wtedy mało czasu na gotowanie. Nazwa pochodzi od jej wyglądu - przypomina potrawę z ryżu.
Przepis podstawowy pochodzi z "Kuchni 5 Przemian". Ja go trochę zmodyfikowałam dodając po ugotowaniu otręby, płatki żytnie, cynamon i miód. Zupa jest bardzo smaczna i energetyczna - doskonała na chłodne poranki.
To wynik moich eksperymentów, całkiem udany. Żywiłam się tym przez długi czas... I mogę jeszcze dodać, że mojej koleżance (z zawodu mięsnej kucharce) bardzo posmakowało to danie :)
Chciałam zrobić coś ciekawego i ładnego z wykorzystaniem gorczycy. Chrzan ze swoim jednolitym, jasnym kolorem, idealnie się do tego nadawał. Z gorczycą tworzy ciekawie wyglądający dodatek do kanapek i innych potraw :)
Trudno mi się było na początku przekonać, że coś dobrego z tego wyjdzie... ale w końcu spróbowałam i faktycznie! Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub dip. Pyszny i łagodny.
Świetne jako ciepła zakąska do zimnej sałatki, lub jako samodzielne danie, gdy w lodówce świeci pustkami;-) Spożywać można z każdym sosem, dobrze smakuje z pomidorowym (ewentualnie z ketchupem).