puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Zupa ze świeżych ogórków z ryżem
Byłam sceptycznie nastawiona do zielonych ogórków na ciepło, ale naprawdę warto spróbować, bo zaskakuje pozytywnie. Trochę jak zwykła ogórkowa, ale sezonowa i bez kwaśnego posmaku ;). Częstowałam kilka osób i wszystkim bardzo smakowała, mi oczywiście też :)
-
Prosta sałatka z ciecierzycą
Ciecierzyca świetnie się komponuje z sałatami, jej dodatek nawet najprostszą sałatkę przemienia w wartościowy i sycący posiłek. Przepis bazowy, można oczywiście modyfikować według gustu.
-
Ciecierzyca z prażonymi pestkami
Ten przepis powstał w 2007 roku, gdy przeszłam na wegetarianizm i mama kupiła mi na targu przeróżne pestki, nasiona i strączkowe. Większość z nich pierwszy raz widziałam na oczy, Puszki jeszcze nie znałam, więc nie wiedziałam w ogóle co i jak ;). Uprażyłam pestki, ugotowałam ciecierzycę i totalnie się w niej zakochałam :). Polecam, bo to połączenie jest naprawdę pyszne!
-
Owsiane placuszki z nutą wanilii
autor: Nula
dieta: wegańska
Pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie.
-
Hummus z dodatkiem oleju lnianego
Hummus to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z pitą. Przepis, do wypróbowania którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.
-
Wegańskie bezglutenowe pieguski
Pyszne, całkiem zdrowe wegańskie pieguski z mąki ryżowej i syropu z agawy.
-
Patison faszerowany kaszą jaglaną z warzywami
autor: TNT
dieta: wegańska
Otrzymany w prezencie patison (z przydomowego ogródka!) i resztki z obiadu z poprzedniego dnia, zaowocowały całkiem smaczną potrawą, która może stanowić część dania głównego, ale moim zdaniem sama robi wystarczająco dobrą robotę.
-
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorków
autor: Izura
dieta: wegańska
Sosik zrobiony w warunkach "pustka w lodówce, nawet żarówkę zjedli". Pomimo skromnej listy składników zajadam się tym razem z chłopakiem, który - mimo pożerania gór mięsiwa - zachwyca się tym i nawet nie chce nic dodawać :)
-
Cytrynowy chlebek owsiany z jagodami
Pyszny chlebek pełen soczystych jagód, w sam raz na leniwe śniadanie
-
Blyskawiczna fasolka po bretońsku
autor: Ireth
dieta: wegańska
Całość zajmuje maksymalnie kwadrans. Idealne i pyszne danie, kiedy się wraca zmęczonym z pracy i nie ma pomysłu na obiad.
-
Ciasto bananowo-bakaliowe
Moja wersja ciasta znalezionego tu.
-
Kwiatowo-owocowy witariański (raw) tort
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Pyszny, kolorowy, owocowy, kwiatowy! :) Dość sycący, ale przy wyrobach bazujących na orzechach to normalne ;)
-
Makaron z cukinią i pomidorami okraszony nacią
autor: pixi
dieta: lakto-wege
Po prostu musisz spróbować ;)
-
Idealny dżem malinowy
Nie jestem fanką dżemów, ale ten mnie zachwycił i jest moim numerem jeden! Nie zawiera pestek, przez co jego konsystencja jest gładka i aksamitna, łatwo się rozsmarowuje, nic nie wchodzi między zęby - moim zdaniem jest o niebo lepszy niż tradycyjne dżemy malinowe z pestkami!
-
Twarożek z ziaren słonecznika i migdałów
Pożywny, śniadaniowy twarożek o kremowej konsystencji, zrobiony z ziaren słonecznika i migdałów.
-
Surówka warzywno-owocowa Birzomaja+
autor: Dana
dieta: wegańska & RAW
Czym złamać piekący smak rzodkwi? Są sposoby. Surówka smaczna, a przy tym bardzo zdrowa.
-
-
Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem)
Fatayer to arabska przekąska, szczególnie popularna w Syrii i Libanie, podawana w kilku wariantach smakowych. Jest to lekkie danie, które można spożywać od razu po upieczeniu, lecz spokojnie odgrzewać. Wizyta w arabskiej knajpce zainspirowała mnie do upieczenia własnych diy fatayerów, wyniki widzicie na zdjęciach :)
-
Fasolkowo - fasolka szparagowa duszona w pomidorach
Uwielbiamy tą fasolkę od kiedy spróbowaliśmy jej w Leszczynowej Dolinie :D Wcześniej wydawało mi się, że połączenie fasolki i pomidorów jest średnie, ale w towarzystwie cebuli, która nadaje całości słodkawy posmak i aksamitną konsystencję, to jest po prostu bajka! Zajadamy się tym aż uszy się trzęsą ;D Świetne samo i do obiadu.
-
Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini
Kwiaty dyni/cukini, choć dodają tarcie niesamowitej urody, są opcjonalne. Farsz cukiniowy jest pyszny sam w sobie - dodatek czosnku i gałki muszkatołowej to jest to! :)
-
-
Maliny nadziewane czekoladą
Ładna i pyszna przekąska, idealna np. na imprezy. Znalazłam kiedyś ten patent w internecie, ale niestety nie pamiętam autora. Przypomniał mi się ten pomysł, gdy robiłam czekoladową polewę do ciasta z malinami.
-
Tosty śniadaniowe
autor: Ireth
dieta: lakto-wege
Wypasione niedzielne śniadanie :)
-
Koktail malinowo-borówkowy
Szybki i smaczny koktail owocowy.
-
|