Bunia: "Przepis na coś, co bardzo lubię zabierać do pracy zamiast kanapek. [..] Przepis mój własny - mix farszu od pierogów z kapustą i z grzybami z ciastem pizzowym."
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja do czerwca. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;). Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne!
Bardzo smaczna do smarowania chleba. Nadaje się na przyjęcia (wtedy ilość składników należy podwoić). Podawać dzieciom starszym, które lubią ostre, słone i kwaśne :-)
Spróbuj kiedyś zrobić sałatę z sosem składającym się z octu balsamicznego, miodu i oleju winogronowego. Może to być sałata z salaty ;-), z pomidorem, ogórkiem kiszonym albo może to być biała kapusta z marchewką i porem - każda kompozycja jest pyszna z takim sosem.
Cymes to potrawa żydowska, "każdy rodzaj słodkiego gulaszu. Zazwyczaj jest koloru pomarańczowego i w jego skład wchodzą marchewka, słodkie pomidory i/albo suszone śliwki. Wiele różnych dań jest nazywane cymesem. [..] Cymes powszechnie jedzony jest w Rosz-Haszana (Żydowski Nowy Rok) ponieważ jest słodki i symbolizuje nasze nadzieje na słodszy nowy rok" - za Jewish Cooking